Homemade kytara
Re: Homemade kytara
Kmensik: díky, povrchovka tam není vůbec žádná, jenom lehce napuštěný žlutým mořidlem, ať se zvednou chlupy po broušení a na najítí nerovností. Hrbolky na rozích jsou proto, že je to výstup z pily a zatím nic moc broušení. Rádius budu teprv brousit, v sobotu jsem nařezal drážky na pražce, sesadil krk s kapsou a lehce poupravil díru na snímač a tenhle týden to budu finálově všechno brousit. O té samici jsem taky uvažoval z boku, ale nevím, jestli ještě nevyměknu a nedám tam epifonový čtvereček. Tož tak JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
Pak je povrch i obrys naprosto v pořádku. Někdo by to považoval za hotové.
Z čeho bude ta kobylka? Máš úhleník, nebo ohneš plech? Viděl jsem krásný detail, že měl každý kámen svoji trubičku kolmo zapuštěnou do těla, ta vyčuhovala asi 1cm, a intonační šroub na kámen šel skrz ni. Zatím máš ty kamínky moc hezké, tak to chce dotáhnout stylově.
Moc nemusím ten plíšek kolem snímače, raději čistou díru do dřeva, klidně i pickguard - malou elipsu jako John Page (díky za tip, šikovný člověk).
Čtvereček na jack nevadí. Nesedí mně vedle sebe telecí ovál a stratovské vajíčko, jedno z toho bych zrušil. Ale že to vajíčko krásně sleduje křivku těla!
Z čeho bude ta kobylka? Máš úhleník, nebo ohneš plech? Viděl jsem krásný detail, že měl každý kámen svoji trubičku kolmo zapuštěnou do těla, ta vyčuhovala asi 1cm, a intonační šroub na kámen šel skrz ni. Zatím máš ty kamínky moc hezké, tak to chce dotáhnout stylově.
Moc nemusím ten plíšek kolem snímače, raději čistou díru do dřeva, klidně i pickguard - malou elipsu jako John Page (díky za tip, šikovný člověk).
Čtvereček na jack nevadí. Nesedí mně vedle sebe telecí ovál a stratovské vajíčko, jedno z toho bych zrušil. Ale že to vajíčko krásně sleduje křivku těla!
O těch trubičkách jsem taky přemýšlel, ale odrazuje mě to, že ty kameny jsou jenom tři na dva. Taky ještě nevím, co se strunama, jestli je táhnout tělem, nebo z kobylky. Vymyslel jsem si totiž, že to "tele" bude mít
26 inch menzuru-takový kompromis mezi barytonem a ostatníma kytarama. No a jsme u snímače-to okolo není plech, ale origo plastový "pickguard", co jsem koupil i se snímačem. JleT
26 inch menzuru-takový kompromis mezi barytonem a ostatníma kytarama. No a jsme u snímače-to okolo není plech, ale origo plastový "pickguard", co jsem koupil i se snímačem. JleT
- Rocky_MK
- Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
- Kontaktovat uživatele:
Všechna čest, Lathure. Vypadá to zajímavě 
Díky, ono je to taková souhra náhod a nepozornosti. JleT
Já bych sice ze dřeva neudělal ani dětskou hračku, tak mi sem moc nepřísluší psát, ale moc se mi to líbí! Vypadá to zajímavě a těším se, co z toho nakonec vyleze.
Jen jak bylo zmíněno výše, tak mi stratovská samice přijde trochu jako rušivý element. Ale dost možná je to jen o zvyku.
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
Tak... hotovo po tří denním moření a lakování. Teď nechám lak pár dní zrát a potom to pořádně rozleštím 
Raději jsem se dosud nevyjadřoval,ale ten lesklý lak bych zrušil. Je na tom vidět každá chybička,a že jich tam je. Promiň... Vzal bych tak 600 smirek a zbrousil lak do matu,ať to tak "nebije" do očí.
Moc dobře si uvědomuji,že jsem toho zde moc nepředvedl,ale nemyslím si,že nadšení pro věc,bez trochy té sebekritiky,je nejlepší způsob,jak nabýt sebevědomí. To "poučení",které si myslíš,že jsi získal z této stavby bude dost diskutabilní. Tak ať se Ti daří,a jde Ti to co nejlépe "od ruky"... Good luck
Moc dobře si uvědomuji,že jsem toho zde moc nepředvedl,ale nemyslím si,že nadšení pro věc,bez trochy té sebekritiky,je nejlepší způsob,jak nabýt sebevědomí. To "poučení",které si myslíš,že jsi získal z této stavby bude dost diskutabilní. Tak ať se Ti daří,a jde Ti to co nejlépe "od ruky"... Good luck
- jeleniste
Mořidlovej suburst ti vyšel docela v pohodě. Možná to chtělo ještě nějakej tón mezi tu černou a modrou, ten přechod místama působí krapet "umatlaně". Ten abalonovej lem se k tomu, imho, moc nehodí.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Já vím, že tam chyby jsou. Však v pohodě. V některých místech ty důlky jsou. A nebylo to dostatečně zarovnané. Vím, kde jsem všude udělal chyby. To je hlavní. Nicméně na podiu potom stejně prd někdo vidí, jak je ta kytara udělaná
První chyba byla, že jsem neměl tu falcovací frézu a musel jsem zhruba udělat na ten lem drážku a trochu to mátlo oči, páč jsem si nebyl jistý, jak moc to je dobře nebo není rovné, kde má být. Když jsem to projížděl prstem, tak se to zdálo být dobře. Ale chtěl jsem začít od toho nejtěžšího. (Teď už jsem si falcovací frézu pořídil) no, a potom jsem musel k tomu lemu zarovnat strany a pak jsem uviděl, kde mi to ulítlo. U klenutí taky mám ve 2 místech důlky. Když jsem se díval na odraz, tak jinde nejsou. Jen pod místem na loket a u potenciometru (tam se mi kousek uštípl po moření a kdybych to měl zabrousit, tak by tam byla pořádná jama). a pak jsem nedobrousil dostatečně kolem spoje tělo-krk. Jinak tam nic jiného špatně není a je tak, jak má být podle návrhu a mé představy. A tu kytaru jsem dělal pro sebe, ne pro někoho z vás
ten abalon se mi tam líbí. Z mé dobré vůle sem dávám svůj první výtvor a všechny názory jsem si vzal a přemýšlel nad tím, proč to či ono jsem udělal špatně. Teď to prostě vím.
Edit: Jinak co píšete, že tam je chyb hodně, tak nenapíšte, co konkrétně
Třeba jste si všimli něčeho, čeho já ne. Ale nic jiného krom toho, co jsem vypsal na té kytaře špatně není.
Edit: Jinak co píšete, že tam je chyb hodně, tak nenapíšte, co konkrétně
- jeleniste
Však v pohodě. Nikdo ti nechce kazit radost. Ono, já docela čumim, jak rychle si to měl hotový. Taky to neni možný srovnávat to s výtvorama někoho, kdo dělá už několikátou kejtru. Mě osobně potěšil ten sunburst, i když neni uplně perfektní, tak je to zajímavá studie proveditelnosti v domácích podmínkách a výsledek je, že se to doma udělat dá.
Jojo. Jakože mohl jsem tomu jeste dat dva týdny opracování dřeva, aby byl výsledek jeste lepší. Teď budu v dubnu delat druhou. Jen tělo na zakázku. Spise jako reklama k jednomu hudebnímu projektu
tak to taky budu dokumentovat. Jen tu už budu stříkat plnicem, takže nebude transparentní. Teoreticky by mela byt jednodušší. Uvidím, ale na tom opracování si dam už víc záležet.
Jak jsem psal... Tohle není sunburst (nemyslím tím barvami, ale provedením). Tohle jsou prostě dvě barvy na sobě nastříkané bez plynulého přechodu. Bohužel u těchto tmavých barev to tak je no.jeleniste píše: Mě osobně potěšil ten sunburst, i když neni uplně perfektní, tak je to zajímavá studie proveditelnosti v domácích podmínkách a výsledek je, že se to doma udělat dá.
Já mám v plánu 3 barevný mořidlový.

Tak jsem nějaký ten sunburst zkusil. Není to úplně dle mých představ. Zatím to jsou jen první vrstvy. Ta černá na okraji je palisandr, což jsem udělal kur*va blbost. Černou eben měli v jiném marketu a už se mi pro ni jet nechtělo. Já blbec... Snad to zčerná po X vrstvách. I bych řekl, že jsem to zprasil. Mno uvidíme.
Jinak nedostatky: moc žluté, málo červené + prachová červená a černá na žlutém středě. Viděl jsem na YT borca, co si udělal šablonu právě na střed a tím ji zakryl. Na LPčku to tak udělám taky.
BTW: Doporučuji používat roušku na hubu, protože je to v krku hořké a kýchám jak opičák.
Je libo cherry nebo tabacco?
Jinak nedostatky: moc žluté, málo červené + prachová červená a černá na žlutém středě. Viděl jsem na YT borca, co si udělal šablonu právě na střed a tím ji zakryl. Na LPčku to tak udělám taky.
BTW: Doporučuji používat roušku na hubu, protože je to v krku hořké a kýchám jak opičák.
Je libo cherry nebo tabacco?
- jeleniste
Tobaco
.
Hele, dost dobrý. To je teda mořidlem, nebo stříkaný sprejem? Myslel jsem, že mořidlo se nanáší hubkou a ty přechody se brousí.
Hele, dost dobrý. To je teda mořidlem, nebo stříkaný sprejem? Myslel jsem, že mořidlo se nanáší hubkou a ty přechody se brousí.
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
Cherryburst je lepší
, ale taky tleskám!
Tobacco vypadá líp (ale cherry možná udělám na LP). Teď tam dávám pomalinku, polehounku palisandrovou a černá to. Jen mě štve další věc a to jsou léta.
Je to mořidlo hnané přes fixírku. Jde to pěkně, protože když omylem nastříkám větší vrstvu a vznikne kaluž, tak to v pohodě ručníkem setřu a můžu znovu. U barvy by to moc nešlo. Ledaže by byla dost řídká.
Houbičkou jsem to zkoušel taky, ale je to na hov*no. Stačí houbičkou přejet již nabarvené místo a máš hned tmavší odstín. Pistolí to lze regulovat.
Dle mého skromného názoru se sunburst dělá vícero způsoby a o broušení jsem ještě neslyšel. Já použil snad ten nejlehčí a to je žlutý základ, červená k okrajům a černý okraj. Ještě jsem viděl borca, co dělal černé okraje a šel ke středu, tudíž obráceně než to dělám já. Nemám bohužel tenkou jehlu, proto to dělám takto.
Je to mořidlo hnané přes fixírku. Jde to pěkně, protože když omylem nastříkám větší vrstvu a vznikne kaluž, tak to v pohodě ručníkem setřu a můžu znovu. U barvy by to moc nešlo. Ledaže by byla dost řídká.
Houbičkou jsem to zkoušel taky, ale je to na hov*no. Stačí houbičkou přejet již nabarvené místo a máš hned tmavší odstín. Pistolí to lze regulovat.
Dle mého skromného názoru se sunburst dělá vícero způsoby a o broušení jsem ještě neslyšel. Já použil snad ten nejlehčí a to je žlutý základ, červená k okrajům a černý okraj. Ještě jsem viděl borca, co dělal černé okraje a šel ke středu, tudíž obráceně než to dělám já. Nemám bohužel tenkou jehlu, proto to dělám takto.
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
Ještěže se mi přestaly líbit sunbursty a až budu já dělat kytaru, tak jedině v jednolité barvě...
Zdravím všechny bastlíře.
O víkendu jsem se pustil do renovace svého strata. Tělo je Jolana a krk nejspíš bach. Ta kytara byla samé překvapení.

Po demontáži pickguardu to byl docela motokros. Někdo se pokoušel o vystínění alobalem, který byl dvakrát přeložený a přichycený tunou lepidla (teď mě mrzí, že jsem pořídil fotku až po odstranění většiny "stínění").

Struny jsou kotveny v bloku z plastu. Otvor pro jack vydlabaný možná naostřenou lžičkou.

Po odstranění tlusté vrstvy laku vykouklo tělo ze čtyř kusů javoru(?). Celkem mě to překvapilo a přemýšlím že bych povrch napustil tungovým olejem.

Zatím mám dvě otázky.
1) čím nahradit plastový blok? Tvrdým dřevem? Nebo si raději nechat někde udělat mosazný blok?
2) dá se tělo naolejovat případně před tím namořit doma na dvořě? Povrch bych chtěl mít s viditelnými póry a nelesklý.
O víkendu jsem se pustil do renovace svého strata. Tělo je Jolana a krk nejspíš bach. Ta kytara byla samé překvapení.

Po demontáži pickguardu to byl docela motokros. Někdo se pokoušel o vystínění alobalem, který byl dvakrát přeložený a přichycený tunou lepidla (teď mě mrzí, že jsem pořídil fotku až po odstranění většiny "stínění").

Struny jsou kotveny v bloku z plastu. Otvor pro jack vydlabaný možná naostřenou lžičkou.

Po odstranění tlusté vrstvy laku vykouklo tělo ze čtyř kusů javoru(?). Celkem mě to překvapilo a přemýšlím že bych povrch napustil tungovým olejem.

Zatím mám dvě otázky.
1) čím nahradit plastový blok? Tvrdým dřevem? Nebo si raději nechat někde udělat mosazný blok?
2) dá se tělo naolejovat případně před tím namořit doma na dvořě? Povrch bych chtěl mít s viditelnými póry a nelesklý.
►Ibanez RG421M / Epiphone Nighthawk MIK / Cort M520 / Jolana Strat Bastl / Jolana Strat
►Digitech Hardwire CM-2 / Ibanez TS mini
►Ampeg GVT15 / Blackstar HT-1M
►Digitech Hardwire CM-2 / Ibanez TS mini
►Ampeg GVT15 / Blackstar HT-1M