Špatně navrtaný šroub u FloydRose

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
IrisCZ

Špatně navrtaný šroub u FloydRose

Příspěvek od IrisCZ »

Ahoj :) Je to už přes dva roky, co jsem si koupil svojí první elektrickou kytaru. Jednalo se o Cort X6 a nikdy s ní nebyly žádné výrazné problémy (jen takové ty "klasiky" u levných kytar - nezabroušené pražce, absence více pružin u tremola, halabala napájená elektronika atd.). Vlastně jsem s ní byl až donedávna spokojený, protože na to, kolik stála, má opravdu moc fajn zvuk.
Obrázek
Teď ale k samotnému problému. Cca před měsícem jsem se rozhodl, že už by si kytara zasloužila trochu péče, kromě občasné výměny strun, péče o hmatník, seřízení apod. Tehdy, když jsem jí měl skoro kompletně rozebranou, jsem narazil na vadu z výroby, o které nevím, co si myslet. Jeden ze dvou šroubů, které drží na místě FloydRose a umožňují nastavit jeho výšku, má špatně zavrtaný závit (na obrázku písmeno E). Je dost nakřivo a neměl bych takový strach, kdyby pod tremolem jeho konec ve skutečnosti nevyčuhoval spolu s několika třískama ze dřeva.

Tenkrát mě to bohužel nanapadlo vyfotit, takže můžu dát fotku jenom v "normálním stavu", ale i tady je dost dobře vidět, jak je šroub pod nepřirozeným úhlem (a přísahám, že tahle zaprášené se to jenom jeví na fotce s bleskem :D). Vím, že takto byl už v době koupě, nicméně jsem nevěděl, že se jedná o výrobní vadu, jelikož s FloydRose jsem do té doby neměl žádné zkušenosti.
Obrázek
Plná velikost - http://imageshack.com/a/img812/968/o1b7.jpg

Otázkou tedy je - hrozí v budoucnu nějaké poškození kytary kvůli této vadě? Tremolo jsem do té doby používal celkem aktivně, ale pak jsem se toho začal bát. Napadlo mě, že bych si to opravil, ale ten závit bych tam neměl jak chytit. Samozřejmě by se to vyřešit dalo, ale bylo by to komplikované a i tak by nebylo jisté, že by to drželo správně. Navíc i když nejsem zrovna extrémně nešikovný člověk, sám bych se do toho beztak nepouštěl. Bohužel záruka už vypršela, takže ani reklamovat to nemůžu (pokud bych to vůbec vyreklamoval). Co si o tom myslíte?
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Re: Špatně navrtaný šroub u FloydRose

Příspěvek od martina72 »

Floyda u dvou levných českých Kramerek jsem opravoval. To, co máš vadné u nové kytary, se stane vadným i u levné kytary z blbšího dřeva, kde se Floyd hodně používá, nic nevydrží věčně. Kytaru odstroj, do místa, kde má býti ono pouzdro a šroub, vyvrtej pořádnou ďouru, tu vyvložkuj něčím tvrdým, stačí buk, do teho vyvrtej ďouru na uložení pouzdra ... a máš to. Vrtačku samozřejmě ve stojanu, přecjen je lépe držeti vertikály a kolmice :) , pokud nemá tvůj stojan patřičné vyložení, prostě ho postavíš na korpus kytary a budeš vrtat skrz díru ve stolku nebo podél okraje stolku (vím, že radím trivialitu, ale třeba to někoho nenapadlo). Pouzdro zalepit dobrým lepidlem, ďoury vrtat přesně takové, jako je třeba, na desetiny milimetru, třeba i přesněji, vrtáky čerstvě osobně nabroušené, otáčky ty správné, prostě "aby to byl cajk".

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Honzo, radíš dobře a takhle by to udělali ti, kteří mají dílnu, stojanovku, čelní frézu na dřevo...ale ne člověk, co rovnou píše
IrisCZ píše:sám bych se do toho beztak nepouštěl.
Co mu poradit. Já z tý fotky nejsem moc moudrej, vidím tam hlavně nějaký chromovaný knob. :) Něco našišato tam sice je, ale těžko z fotky posoudit rozsah vyčvachtanosti, ohnutosti a tak. Určitě bych to zanesl k posouzení někomu, kdo má to vybavení a zkušenosti s prací se dřevem nebo rovnou ke kytaráři. Nebo se rovnou domluvte přes SZ a můžete to spáchat spolu.
IrisCZ

Příspěvek od IrisCZ »

Díky za odpovědi :) Napadlo mě to podobným způsobem opravit, ale jak už jsem řekl, sám bych se do toho radši nepouštěl. Upřímně mě to hodně láká, ale nemám ani potřebné vybavení, natož dost odvahy :D Nemluvě o tom, že v paneláku, kde bydlím, by se to zkrátka pohodlně udělat nedalo. Dílničku bych si sehnal, to jo, ale i přes to nemám dost zkušeností, abych se do toho pustil sám.

Máte nějakou představu, kolik by stála taková oprava u kytaráře včetně zabroušení pražců, seřízení apod.? Neříkám, že se tomu přímo bráním, to určitě ne, ale jde o to, že je to přeci jenom levnější kytara a než dát víc jak půlku ceny samotného nástroje na jeho opravu, radši bych si rovnou našetřil na něco lepšího.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Martina to napsal v podstatě všechno a správně. Dělal jsem takovou opravu mnohokrát, není to těžké pro pečlivého řemeslníka, pro laika to může být konec kytary.
Každopádně je ten post vyvalený víc, než jsem kdy viděl, takže bych to nepodcenil, může ti kdykoli vyletět celé tremolo ven. Fotni to i zezadu, ty třísky, a nejlíp i zevnitř se sundaným tremolem. Pak uvidíš, jestli je to opravdu tak nakřivo vrtané, nebo spíš vyrvaný kus dřeva směrem k tremblocku, nebo pouzdro na post vtlačené do měkkého dřeva.
U kytaráře tě ty opravy můžou přijít na stokoruny až 1500, samotné předělání tohoto šroubu třeba 500.
Napiš si do profilu odkud jsi, někdo poblíž ti třeba pomůže.
Štábní Generál
Bandzone: http://bandzone.cz/stabzsco

Příspěvek od Štábní Generál »

IrisCZ píše: Máte nějakou představu, kolik by stála taková oprava u kytaráře .......
Může to bejt relativně drahý, záleží co tomu je a kdo ti to dělá. Aby se to vůbec vyplatilo.... :?:

Ty říkáš že je nakřivo závit v pouzdře? To vypadá na křivou díru v kytaře, jestli si to takhle koupil a nehlo se to za celou dobu co si stihnul oject pražce že je chceš brousit :lol: tak se toho neboj, to nepovolí. Pro klid duše to můžeš kápnout sekundovym lepidlem.
Ten úhel mi nesedí, by ta závitová díra lezla bokem pouzdra, tj blbost aby to někdo cpal do kytary při výrobě když má plnej šuplík zdravejch pouzder.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“