BIAS
Pravidla fóra
Re: BIAS
Zdar, ten protikus získáš z jakékoliv vadné elektronky s oktalovou paticí. Lampu zabalíš do nějaké hadry, baňku opatrně rozbiješ kladívkem a máš "protikus". Je samozřejmě nutné jej vyčistit od zbytků skla a lepidla, vytáhnout z pinů vývody - jsou tam zapájené cínem, je nutné pin nahřát páječkou a drát kleštičkami vytáhnout. Cín se z pinů dostává špatně, jednodušší je jej odvrtat vrtáčkem průměru 0,8mm. Další postup by měl být z toho návodu jasný. 
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Nebo se to dá sehnat na Banzai Music, dopravné je nějakých 8 éček při platbě kartou. Na dobírku nevím, to jsem nezkoumal.
¤ Vlček EXP ¤ Vlček Setius ¤ Vlček Duvell ¤ ESP Eclipse II ¤ ESP M-II ¤ Gibson Studio 2018 ¤ LTD MH-1001NT ¤ Jolana Diamant I ¤ Cort A4 Plus FMMH ¤ Harley Benton MB-4 ¤ Line6 Helix LT ¤ Dunlop Cry Baby DB01 ¤ Line6 Relay ¤
Přeji pěkný den.
Objevil jsem další mezeru v mém vzdělání a proto Vás žádám o konzultaci. Přelampoval jsem zesilovač Marshall 2203KK, kde jsou v konci 4xKT88 a teď mám trochu obavy o výstupní transformátor. Výkon zesilovače je udáván jako 100W, čemuž při použití těchto lamp nerozumím. Klidový proud jsem nastavil na cca 35mA(70mA pro pár) při anodovém napětí 455-460V, tak aby bylo přechodové zkreslení (před začátkem limitace) co nejmenší. Bude vše OK? Má někdo zkušenosti s tímto strojem?
Díky za jakoukoli radu
Objevil jsem další mezeru v mém vzdělání a proto Vás žádám o konzultaci. Přelampoval jsem zesilovač Marshall 2203KK, kde jsou v konci 4xKT88 a teď mám trochu obavy o výstupní transformátor. Výkon zesilovače je udáván jako 100W, čemuž při použití těchto lamp nerozumím. Klidový proud jsem nastavil na cca 35mA(70mA pro pár) při anodovém napětí 455-460V, tak aby bylo přechodové zkreslení (před začátkem limitace) co nejmenší. Bude vše OK? Má někdo zkušenosti s tímto strojem?
Díky za jakoukoli radu
Tak to bych nechtěl přelampovávat. Co jsem viděl na netu kolik stojí spárovaný 4 KT88, tak to je 3 500 jen to hvízdne. S biasem neporadim, ale u většiny 100 wattovejch zesilovačů jsem viděl spíš 2xKT88 než 4x, takže vůbec nevim.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Zdar, nemáš se čeho obávat. Ten skutečný výkon je součinem anodového napětí a anodového proudu (ne zcela přesně je tam zahrnuta ještě účinnost výstupního transformátoru) a není tedy součtem maximálních dovolených anodových ztrát (z datasheetu) jednotlivých koncových elektronek. Zřejmě jsi "biasoval" s použitím osciloskopu, což je nejlepší metoda a pokud stačil klidový proud 35mA/lampu, je to cca stejná hodnota jako pro EL34, takže i výstupák to zvládne v pohodě.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Tube Guru: Děkuji!
To co píšeš dává smysl, ale právě že jsem nezměřil anodový proud a napětí při „vytavení“ signálem. Což je právě ta věc která mi způsobuje žaludeční nervozitu.
innerself: Vážně netuším co chtěl pan Marshall s panem King-em říci tím, že do 100W zesu dají 4xKT88, ale snad to nějaký konkrétní důvod má. A není to doufám jen jako zbytečná a nákladná snaha o výjimečnost.
To co píšeš dává smysl, ale právě že jsem nezměřil anodový proud a napětí při „vytavení“ signálem. Což je právě ta věc která mi způsobuje žaludeční nervozitu.
innerself: Vážně netuším co chtěl pan Marshall s panem King-em říci tím, že do 100W zesu dají 4xKT88, ale snad to nějaký konkrétní důvod má. A není to doufám jen jako zbytečná a nákladná snaha o výjimečnost.
K žaludeční nervozitě není důvod. Bias je anodový proud naprázdno, tedy bez zatížení ("vytavení"). Je to jen nastavení pracovního bodu (jeho polohy na převodové charakteristice). Pro dosažení maximálního "headroomu" česky amplitudy by měl být umístěn pracovní bod uprostřed lineární části charakteristiky. Tak lze dosáhnout při daném anodovém napětí maximálního výkonu. Je-li požadavek "kreslení" koncovými elektronkami, je vhodné pracovní bod posunout buď směrem dolů (cold bias) nebo častěji nahoru (hot bias).
Oba způsoby mají jak své zastánce, tak odpůrce. Zvukově je to věc individuálního vkusu, naprosto objektivní je ale skutečnost, že čím vyšší je anodový proud naprázdno, tím nižší bude životnost elektronky.
Taková "defaultní" hodnota je 70% anodového proudu pro maximální anodovou ztrátu (katalogový údaj, EL34 25W, 6L6GC 30W, KT88 35W) při daném anodovém napětí, které je v konkrétním zesilovači použito pro koncový stupeň.
K použití KT88 v signature modelu Kerryho Kinga mohu uvést jen svůj názor: Je to z velké části taková snobárna, KT88 je totiž jakousi "královnou" mezi audiolampami, ale používá se nejvíc v HiFi zesilovačích. V Marshallu může být snad přínosem, že vydrží pravděpodobně déle než třeba EL34 nebo 6L6GC.
Oba způsoby mají jak své zastánce, tak odpůrce. Zvukově je to věc individuálního vkusu, naprosto objektivní je ale skutečnost, že čím vyšší je anodový proud naprázdno, tím nižší bude životnost elektronky.
Taková "defaultní" hodnota je 70% anodového proudu pro maximální anodovou ztrátu (katalogový údaj, EL34 25W, 6L6GC 30W, KT88 35W) při daném anodovém napětí, které je v konkrétním zesilovači použito pro koncový stupeň.
K použití KT88 v signature modelu Kerryho Kinga mohu uvést jen svůj názor: Je to z velké části taková snobárna, KT88 je totiž jakousi "královnou" mezi audiolampami, ale používá se nejvíc v HiFi zesilovačích. V Marshallu může být snad přínosem, že vydrží pravděpodobně déle než třeba EL34 nebo 6L6GC.
Opět děkuji za odpověď. Myslel jsem, že měření vybuzeného konce my zodpoví jestli náhodou nepřetěžuji výstupní transformátor. Na to už jsi mi odpověděl že je to OK, tak to budu brát jako fakt (doufám, že jen tak nestřílíš od boku
). Jen pro zajímavost: Tak jak mám nastavené klidové proudy mi vychází, že při max.výkonu lampy 35W je to 46% proudu, nebo při výkonu který jsem našel v katalogu já 42W jsem na 38%. Což mi připadá jako „very cold bias“.
S označením těchto lamp jsi to trefil naprosto přesně. Koho jiného má mít King než královny?
S označením těchto lamp jsi to trefil naprosto přesně. Koho jiného má mít King než královny?
Ano je to very cold bias, těm 70% "max. plate dissipation" by odpovídal proud 54mA. Jestli jsi to ale nastavoval s osciloskopem a "zářezy" přechodového zkreslení při tomto proudu zmizely, je zbytečné jít s proudem výš. Zvukově to už ničemu nepomůže a lampy ztratí dříve emisi.
-
soulflytriber
Já bych měl zase dotaz, jestli nemáte někdo nahraný rozdíly zvuku mezi cold biasem a hot biasem. Lidi mi řikaj, že je to docela rozdíl ve zvuku. Známej co vlastní peavey 5150 mi řikal, že sice bias štelovatelnej má, ale stejně si to nechává na cold biasu. Prej když to měl nějak víc vytavenější, tak byl zvuk víc zahuhlanej a nebyl tak dobrej jako ten od výroby. Ještě se ohání tim, že to peavey nedělá jen tak pro nic za nic. Kdyby to hrálo líp s hot biasem, tak to tam prej chlápci z peavey udělaj rovnou. Jenže na netu je to tak 50 na 50. já bych chtěl docela právě slyšet jakej je v tom rozdíl a jestli do toho s mojí 6505 mam jít.
aparát: Peavey 6505
box: Harley Benton V30
box: Harley Benton V30
Hehe, ten člověk může mít pravdu, protože hot bias modernímu tight zvuku rozhodně nijak nepomůže. Na druhou stranu inženýři v Peavey takovou věc udělají spíš z toho důvodu, aby lampy přežily záruční období a ne kvůli zvuku.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Bias je slovo, ne zkratka.
Zdravím, potřeboval bych konzultaci. Mám objednané nové elektronky, vyrobenou sondu dle výše postnutého italského návodu. Zbývá tedy jen přelampovat. Jedná se o zesilovač Engl RB a elektronky JJ6L6GC. Protože je to moje první přelampovaní, potřeboval bych od Vás vodítko jak na to. V první řadě bych měl asi změřit anodové napětí, to se měří na 3. pinu a kostře? Dále budu muset spočítat jaký proud nastavit pomocí sondy. Vycházím s nastavením 70% . A teď bych potřeboval poradit s výpočtem. Jakou hodnotu proudu nastavit, aby vše bylo v pořádku. Zesilovač má společný trimr pro všechny elektronky. Tzn. že musím nastavit hodnotu pro čtyři elektronky? Budu rád za podrobnější návod 
mA=((0,7×30)/anodové napětí)×1000
snad jsem to nepopletl
snad jsem to nepopletl
¤ Vlček EXP ¤ Vlček Setius ¤ Vlček Duvell ¤ ESP Eclipse II ¤ ESP M-II ¤ Gibson Studio 2018 ¤ LTD MH-1001NT ¤ Jolana Diamant I ¤ Cort A4 Plus FMMH ¤ Harley Benton MB-4 ¤ Line6 Helix LT ¤ Dunlop Cry Baby DB01 ¤ Line6 Relay ¤
jestli si postavil sondy podle toho italskýho návodu tak vývod z tý sondy zapojíš do multimetru a jestli nemáš automat tak nastavíš rozsah měření v milivoltech (1 mV = 1mA) . Proud(napětí) se měří mezi katodou a zemí na odporu 1 Ohm.Trezz píše:Zdravím, potřeboval bych konzultaci. Mám objednané nové elektronky, vyrobenou sondu dle výše postnutého italského návodu. Zbývá tedy jen přelampovat. Jedná se o zesilovač Engl RB a elektronky JJ6L6GC. Protože je to moje první přelampovaní, potřeboval bych od Vás vodítko jak na to. V první řadě bych měl asi změřit anodové napětí, to se měří na 3. pinu a kostře? Dále budu muset spočítat jaký proud nastavit pomocí sondy. Vycházím s nastavením 70% . A teď bych potřeboval poradit s výpočtem. Jakou hodnotu proudu nastavit, aby vše bylo v pořádku. Zesilovač má společný trimr pro všechny elektronky. Tzn. že musím nastavit hodnotu pro čtyři elektronky? Budu rád za podrobnější návod
Na zjištění proudu je nejlepší použít nějakou bias kalkulačku třeba >>> http://www.webervst.com/tubes1/calcbias.htm nahoře si zvolíš požadovanou třídu ,v tvým případě to bude AB pak typ elektronky .
A dosadíš napětí který si změřil na anodě . Ne že by se to nedalo vypočítat podle nějakýho vzorečku ale každá lampa má jiný předpětí při stejným napětí .
Tu hodnotu co ti kalkulačka vyplivla pak nastavíš pomocí trimru . Nejspíš se ti stane to že na jednej lampě nastavíš přesně hodnotu proudu co ti vyplivla kalkulačka a když změříš jinou lampu a tam bude jiná hodnota . pokud ten rozdíl bude +- pár mA tak by sem to tak nechal protože jednim trimrem to nenastavíš tak aby byl proud všude stejnej . Leda by si měl 4 identický klony elektronek
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

Tak o víkendu jsem se dostal k přelampování konce. Použil jsem sestavenou sondu dle výše uvedeného návodu. Moje poznatky: nevím jak ostatní Engly, ale můj Engl RB má bias nastaven opravdu na cold. Při výměně lamp a nastavování proudu mA proti napětí V jsem se dokázal dostat max. na 60% výkonu lampy. Vzhledem k tomu, že to hraje dobře, tak to tak nechám. Každopádně při tomto biasu nemusím mít starost, že bych lampy nějak přepálil a pokud by jiné lampy neměly extra rozdílný parametry, sonda by nebyla ani potřeba. V tomto případě by stačil bias nastavovat podle poslechu. Ty změny ve zvuku při otáčením trimru jsou minimální. Pro mě dobrá zkušenost, děkuji všem přispěvatelům za rady 
Zdravim. Chtěl bych se jentak teoreticky zeptat uživatelů mesin (hlavně dualu nebo tripla rectifiera) jestli někdo neví na kolik mA by měl bejt fabrikovej (stock) bias vyštelovanej pro 6L6GC ? Proč se ptám. Jeden muj známej si pořídil duala z německa bez koncovejch lamp. Problém je, že apec má štelovatelnej bias a on by zkrátka chtěl typickej zvuk duala. Neví to nějaká dobrá duše ? Slibil jsem mu že se poptám. Na netu jsem akorát našel, že to někdo měřil ve voltech, stejně jak má třeba Peavey na těch zadních vývodech, kde vám to o biasu moc neřekne.
Zdar, anodový proud naprázdno (onen démonizovaný bias) se nastavuje podle elektronky a ne podle zesilovače. Bias si může s klidem nastavit na doporučovaných a dá se říct defaultních 70% povolené anodové ztráty 6L6GC. Typický zvuk MDR zajišťují jiné záležitosti než bias. 
Neni to jedinej faktor,ale i ten bias se podílí na výslednym zvuku. Tak jinak se zeptám. Neví někdo na kolik procent (anodový ztráty) nastavuje Mesa od výroby svoje zesilovače (dual rec.)? Když by se k tomu koupily teda i mesácký lampy, speciálně dělaný pro cold bias.