Umím nebo neumím hrát na kytaru?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Rainmaker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rainmaker »

takovejchle je nas vic
ja hraju x songu od iron maiden na elektriku

ale když jsem byl v lednu na horach tak se tam hralo na akustiky a občas jsem ji vzal do ruky a dost jsem nestihal.prostě hrani akordu ve velke rychlosti mě vůůbec ale vůůbec nejde. vždycky jsem hral tak doprovod že jsem zahral jeden akord ze tři :)
Už nehraju, pouze poslouchám ...
vikicek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vikicek »

Rainmaker: V tom máme právě výhodu my, kteří sme se začali učit hrát nejdřív na akustiku ty základní akordy a ne jenom odzačátku drtit powery na elektrice :P
Ibanez RG321MH Royal Blue
VOX AD15VT
Planet Waves kabely
Marko007

Příspěvek od Marko007 »

přesně tak taky sem začínal a chytání v rychlosti mi nedělá sebemenší problém , pořiď španělu a začni to drtit nebo aspoň na cleanu :lol:
Petrpeter
*1.5.1975
+1.8.2008
Odpočívej v pokoji...a dík za všechno
Caggan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Caggan »

vikicek píše:Rainmaker: V tom máme právě výhodu my, kteří sme se začali učit hrát nejdřív na akustiku ty základní akordy a ne jenom odzačátku drtit powery na elektrice :P
já taky začínal na akustice, s klasika akordy, ale ted jaksi nestíhám, ani ne ty akordy přechytávat, ale jak se zanče zpívat a tak, tak mě ujiždí rytmus jak prase, když hraju něco hnusne tezkyho s kapelou tak problemy nemam, ale u takovychhle sračiček to nezvladam :oops:
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

všechny prasečiny zredukuj na základní akordy dur a moll...
a pak už nemáš s čimkoliv v tempu problém...
Die Hard or Die Home
kebr-khc

Příspěvek od kebr-khc »

Nesst píše: Je mi tě líto :D
To my hráváme u ohňa zrovna Knock docela často až pravidelně :wink: . Jinak pochopitelně, pokud hraješ před stejnýma lidma tak není nic jednoduššího, než si je vychovat. Já třeba "úplně táborákový" vodrhovačky hraju většinou až silně pod vlivem a když je na to odbrá nálada... Takže vychovávat, vychovávat 8)
AMEN!! takhle jsem si vychoval nasi particku se kteryma objizdime plno akci a tam pokud nehraje kytara tak to "neni ono". a nase trida na gymplu uz je taky pod mym vlivem. ze zacatku se cukali ale ted to je parada :lol: ale ze by me vadilo hrat pred cizima- to vubec.

ja jen docela koukam ze z nas mladsich (sorry panové :D ) nikdo takovyhle hrani moc nemusi.
Kytara: Fokus SG- lehce poupraveny, el-ak: Ibanez AEG 10
Hlava: Lampova jednokanalova hlava-vzhled alá Marshall
Box: kopie Marshall 1912
Efekt: Boss DS 2
framikoin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od framikoin »

ja ho muzu, tak nekecej :-) doufam, ze me neberes jako staryho :D
Gibson Les Paul Studio,Epi SG400,Vintage Strat Icon Series,efekty,vox
Rainmaker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rainmaker »

ja hral 7 let na akustiku jenže bacha a pododbny s****y což byl určitě dobrej základ
ale akordy jakotakovy sem se nikdy neučil :) (spiš :-(( )
Už nehraju, pouze poslouchám ...
framikoin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od framikoin »

vzdyt na klasice taky casto chytas hmaty, ktery jsou podobny nebo totozny s hmatama akordu, ktery pouzivas v doprovodech. je to jen o trosce cviku. ale fakt to nechapu. chodi to na ZUS, pekne to hraje z not, ale nikdo to nenauci zahrat par akordu jako doprovod.
Gibson Les Paul Studio,Epi SG400,Vintage Strat Icon Series,efekty,vox
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

Nesst píše:
Atkins píše:
a kytarista kterýmu vadí že mu někdo zpívá do jeho hraní falešně by zasloužil půlitrem do hlavy aby se mu v té ješitné palici trochu rozsvítilo
Sedí :)
To bych podepsal :D
vybavuju si, že jednomu muzikantovi hrozně vadilo, když s ním lidi zpívali... buď to byl Van Morrison, anebo Christy Moore [Planxty], žel jsem naživo neviděla ani jednoho z nich, takže si jenom mlhavě vybavuju drb tohohle znění.
jenže jeden jak druhej si tenhle postoj můžou dovolit... :roll: :wink:
piškotík

Umět hrát na kytaru - co to vlastně znamená?

Příspěvek od piškotík »

Ahoj, jenom jsem tak poslední dobou přemýšlela, co vlastně znamená umět hrát na kytaru. Jestli to je např. to, že zahraji jakoukoliv písničku ze zpěvníku, střídám v pohodě akordy, vybrnkávám, občas něco upravím nebo třeba to, jak dobře znám hudební teorii, jak se orientuji na hmatníku, jestli dokážu zaimprovizovat, vymýšlet vlastní skladby, odposlouchávat písničky..
Vím, že to je asi těžko pochopitelná otázka, ale snad mi rozumíte. Já osobně hraji na kytaru něco málo přes rok, zvládnu v pohodě zahrát různé věci z Já, písničky a podobných zpěvníků, umím noty, číst v tabech, vytvářet si různé rytmy pravé ruky.. Ale mám docela mezeru v hudební teorii, nevím o ní téměř nic a hrát dokáži jen podle not nebo tabů. Představa, že bych např. dokázala odposlechnout písničku(akordy, sóla) je pro mě nepředstavitelná, občas možná nějaký ten akord poznám, ale je to vážně bída. Nebo že bych zaimprovizovala pár tonů do písničky, také vůbec neumím..
Zajímalo by mě, jak to máte vy, jestli taky hrajete jenom podle zpěvníků, tabů, not, videí a pilujete pouze techniku, nebo jestli jste schopní píseň alespoň částečně odposlechnout a přehrát např. nějaký riff nebo akordy a do písně si brnkat tak, aby to tam sedělo.
Moc jsem se rozepsala, chápu, že se to moc lidem asi nebude chtít číst celé, takže to zkrátím do základní otázky:
KOHO POVAŽUJETE ZA ČLOVĚKA, KTERÝ UMÍ HRÁT NA KYTARU? CO VŠECHNO BY MĚL PODLE VÁS ZVLÁDAT?
Moc děkuji za odpovědi.
Naposledy upravil(a) piškotík dne 16.04.2014 20:26, celkem upraveno 1 x.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Re: Umět hrát na kytaru - co to vlastně znamená?

Příspěvek od martina72 »

Tato otázka čas od času přepadne každého, i malou holku, která na nic nehraje, ale vidí a slyší nějakého "borce", i větší holku, která si zkouší nějaké první písničky na španělku, i šedesátiletého chlapa, který to mydlí na LP již 40 let. Napadá to i nekytaristy, třeba houslisty nebo klavíristy, napadá to i členy symfonických orchestrů, kteří na kytaru nikdy nehráli.
Umět hrát na kytaru může znamenat mnoho různých věcí. Většinu zmiňuješ.
Hrát podle not či tabů je docela dobré, to již znamená "umět hrát na kytaru", posloužíš sobě a posluchačům, a to již něco znamená. Společnou radost.
U hudby přece jde o společnost, o napojení se na něco, o to, nebýt sám. Pokud ti tohle jde, umíš hrát na kytaru.
Jiná věc je to, co zmiňuješ dalšího.
Čtení not je trivialita, ovšem většina lidí je vůbec na nic nepotřebuje. Slyšíš-li pěknou věc, taknějak ji cítíš a můžeš ji hrát rovnou. Proč ji tedy zapisovat do not a pak ji zase číst? To se hodí pro "listaře", nájemné muzikanty, kteří "z fleku" odehrají nebo zazpívají naprosto neznámý part, rychle a dobře, a jdou domů. Tam zřejmě nesměřuješ.
S akordy si starost nedělej, pro začátek jich pár stačí, další si najdeš a vytvoříš sama, to dá praxe.
Odposlech písně je dán tím, že odhodíš všechny knížky, noty, učebnice, standardy, klišé, dogmata, a zaboříš ucho do repráku, třeba i budeš takt po taktu zastavovat přehrávání a hledat ony tóny a souzvuky, zpomalovat si to a zrychlovat, je to pracné, ale radostné, ovládneš tak spoustu věcí najednou.
Takže odposlechnout se dá všechno, doslova vše.
Někdo to dá v plné rychlosti na první dobrou a rozepisuje party pro celý ansámbl, to dělali kapelnící mnohých orchestrů.
Nám ostatním to trvá trochu déle.
Ale je to fuk, nezávodíme.
Jde o radost a o hudbu.
Takže, ty umíš hrát na kytaru!
Protože na ni hraješ.
Až objevíš kouzlo vlastních věcí, věcí padajích tobě z nebes, jako dárek, již se nikdy nebudeš ptáti na to, jak odposlechnout cizí věc, na noty či na nějaké akordy. Prostě budeš hrát.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

martina72 píše:Tato otázka čas od času přepadne každého,
Líp bych to nenapsal. A tak je jasné, že tohle téma, pochyby o sobě samém, o dopídění se nějaké definice, se tu řešili už v pravěku fóra.
A tak snad nevadí, že jsem to sloučil.
piškotík

Příspěvek od piškotík »

martina72 píše:Tato otázka čas od času přepadne každého, i malou holku, která na nic nehraje, ale vidí a slyší nějakého "borce", i větší holku, která si zkouší nějaké první písničky na španělku, i šedesátiletého chlapa, který to mydlí na LP již 40 let. Napadá to i nekytaristy, třeba houslisty nebo klavíristy, napadá to i členy symfonických orchestrů, kteří na kytaru nikdy nehráli.
Umět hrát na kytaru může znamenat mnoho různých věcí. Většinu zmiňuješ.
Hrát podle not či tabů je docela dobré, to již znamená "umět hrát na kytaru", posloužíš sobě a posluchačům, a to již něco znamená. Společnou radost.
U hudby přece jde o společnost, o napojení se na něco, o to, nebýt sám. Pokud ti tohle jde, umíš hrát na kytaru.
Jiná věc je to, co zmiňuješ dalšího.
Čtení not je trivialita, ovšem většina lidí je vůbec na nic nepotřebuje. Slyšíš-li pěknou věc, taknějak ji cítíš a můžeš ji hrát rovnou. Proč ji tedy zapisovat do not a pak ji zase číst? To se hodí pro "listaře", nájemné muzikanty, kteří "z fleku" odehrají nebo zazpívají naprosto neznámý part, rychle a dobře, a jdou domů. Tam zřejmě nesměřuješ.
S akordy si starost nedělej, pro začátek jich pár stačí, další si najdeš a vytvoříš sama, to dá praxe.
Odposlech písně je dán tím, že odhodíš všechny knížky, noty, učebnice, standardy, klišé, dogmata, a zaboříš ucho do repráku, třeba i budeš takt po taktu zastavovat přehrávání a hledat ony tóny a souzvuky, zpomalovat si to a zrychlovat, je to pracné, ale radostné, ovládneš tak spoustu věcí najednou.
Takže odposlechnout se dá všechno, doslova vše.
Někdo to dá v plné rychlosti na první dobrou a rozepisuje party pro celý ansámbl, to dělali kapelnící mnohých orchestrů.
Nám ostatním to trvá trochu déle.
Ale je to fuk, nezávodíme.
Jde o radost a o hudbu.
Takže, ty umíš hrát na kytaru!
Protože na ni hraješ.
Až objevíš kouzlo vlastních věcí, věcí padajích tobě z nebes, jako dárek, již se nikdy nebudeš ptáti na to, jak odposlechnout cizí věc, na noty či na nějaké akordy. Prostě budeš hrát.
To jsi napsala moc krásně, děkuju, dost mi to pomohlo.
Naposledy upravil(a) piškotík dne 21.04.2014 8:29, celkem upraveno 1 x.
piškotík

Příspěvek od piškotík »

MilanT píše:
martina72 píše:Tato otázka čas od času přepadne každého,
Líp bych to nenapsal. A tak je jasné, že tohle téma, pochyby o sobě samém, o dopídění se nějaké definice, se tu řešili už v pravěku fóra.
A tak snad nevadí, že jsem to sloučil.
V pohodě, nevadí. ;) Jsem tady krátce a tak nevím, co už se tu řešilo a co ještě ne.. Omlouvám se za zbytečné problémy.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“