B klarinet v kapele

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
lentilka

B klarinet v kapele

Příspěvek od lentilka »

Hraju v kapele na flétnu a potřebujeme v některých skladbách klarinet, rozhodla jsem se, že se zkusím na klarinet naučit. Mám ale velký problém s B laděním klarinetu (flétna i všechny další nástroje v kapele jsou v C ladění a máme společné noty pro několik hráčů, případně prostě řekneme tón a od toho skladbu nebo sóla hrajem). Když mám učebnici na klarinet tak se učím hmaty, kterým jsou přiřazeny nějaké tóny/noty. Ty se pak ale v reálu liší od not používaných zbytekm kapely (když tedy v notách na klarinet mám notu C a E, a tytéž noty mám pak v kapele, není to totéž - klarinet je posunutý. Omlouvám se za trochu zmatený popis, nevím jak to napsat, prostě problém je v Bladění klarinetu.

V praxi neplánuji hrát podle not pro klarinet nic, budu potřebovat hrát podle not pro flétnu a další nástroje (kytaru, housle...). Řeším tedy, jak se na klarinet naučit hrát - nezvládám z hlavy transponovat tóny psané pro C nástroj do hmatů na klarinet (který, když má v učebnici notu C, tak ve skutečnosti hraje B). Tak přemýlším, jestli se rovnou učit na klarinet hmaty tak, abych hrála znějící tóny, nebo jak se s tím poprat. Není v mých silách si každé noty přepisovat pro klarinet, potřebují z nich hrát na koncertech i jiní hráči (máme jeden stojánek s notama pro 2-3 hráče) a navíc je to dost nepohodlné - ráda bych si zahrála novou skladbu hned s kapelou a ne abych si ji musela nejdřív doma přepsat.

Máte někdo zkušenost a tipy, jak na to, když potřebuju hrát s kapelou podle not pro C nástroje? Jsem z toho dost zmatená a trochu bezradná :(
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: B klarinet v kapele

Příspěvek od Hendrek »

lentilka píše:Tak přemýlším, jestli se rovnou učit na klarinet hmaty tak, abych hrála znějící tóny,...
Prostě se to naučit hrát z not pro nástroje v C, jak píšeš. Jinou možnost jsi sama vyloučila.
Čili např. pro tón C zapsaný v notách pro C nástroje se budeš muset naučit prstoklad pro tón D.
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

He, notovej papír a jedu. Hmaty do c ladění se neuč, to pak s origo klarinetovejma notama budeš v háji.
Posuneš o dva tóny nahoru a přidáš dva křížky (ubereš béčka).
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

lentilka píše:V praxi neplánuji hrát podle not pro klarinet nic, budu potřebovat hrát podle not pro flétnu a další nástroje (kytaru, housle...).
Z čehož usuzuji, že s origo klarinet notama v háji nebude, protože se jimi neplánuje vůbec zabývat.
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

To je fuk, žejo. Nemá cenu se něco učit od začátku blbě. Pokud se chce učit z nějaký knihy, tak tam se s timhle určo nepočítá.
Jen pro zajímavost, noty berete odkud? Pokud jsou to noty pro kláro, tak už by to tam mělo bejt transponovaný.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jeleniste, přečti si pozorněji úvodní příspěvek. Noty jsou pro nástroje v C (flétny) a přes to nejede vlak.
Ideální je samozřejmě umět si to za chodu transponovat, o tom žádná. Ale to se Lentilce nechce učit asi.
Z dotazu jsem pochopil, že se nechce učit vše od základů správně z toho důvodu, že klarinet nebude její primární nástroj (použije jen občas) a tudíž hledá nejschůdnější cestu, jak si hru na něj zjednodušit. To jestli je to správně nebo ne už si musí přebrat sama.

PS: Nejjednodušší cesta je IMHO mít pro klarinet noty transponované. Zkus ještě promyslet, zda se na stojan skutečně nevejdou.
konar
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/konar0

Příspěvek od konar »

Nejjednodušší je IMHO naučit se to zpaměti a na noty se vykašlat. Pokud je to pár písní, neměl by to být problém.
Jinak vzhledem k tomu, že hmaty na všechny dechy jsou plus mínus podobné, přišlo by mi osobně celkem makačka na bednu učit se hmaty posunutě - zvlášť když hraju zároveň na víc nástrojů s různým laděním. Tak nějak je mi příjemnější posouvat si noty. Kromě toho, přepsat si part do Bb ladění taky není takový problém.
petr.t.m.

Příspěvek od petr.t.m. »

Taky bych se rozhodně neučil hmaty posunutě. Spíš už bych se v daném případě poohlédl po C-klarinetu. Nebo si to jak píše Ondra přepsal - není takový problém. Kdysi jsem transponoval - přepisoval značnou část jedné vánoční mše - party pro všechny zpěvní hlasy, varhany a smyčcový kvartet.
lentilka

Příspěvek od lentilka »

díky všem za rady, asi nakonec budu transponovat noty a co půjde, tak budu hrát zpaměti.
Snad se z toho množství půltónů, co transpozicí partů do klarinetového ladění vzniknou, nezblázním :-)
konar

Příspěvek od konar »

Ale to není zas tak hrozný, prostě všechno hraješ o tón vejš. Dá se na to zvyknout.
dittlu

Příspěvek od dittlu »

staci se naucit pohybovat se v toninach a pak jen misto C dur hraju tu pisnicku v D dur a noty k tomu nepotrebuju :-D
pulji

Příspěvek od pulji »

mě ty hmaty nedělaly problém - když jsem na klároše ještě nezahrál čistě h1, tak jsem si všechny noty "posunul" o tón níž a šlo to...
lentilka

Příspěvek od lentilka »

jak je to s C-klarinetem? Budu si kupovat asi co nevidět vlastní klarinet (zatím mám půjčený B) a přemýšlím, jestli teda i nadále koupit B, nebo koupit C-klarinet, kde by odpadnul pro mě největší problém s transponováním not a hraní by pro mě bylo asi výrazně pohodlnější. Hmaty jsem se zatím moc na B-klarinet neučila-hraju si podle sluchu, bez not, zcela náhodně melodie, co mě napadnou, takže se teprve chystám začít propojovat hmaty s názvy not a musím se rozhodnout, jestli C nebo B klarinet. Jsou v nich ještě nějaké rozdíly? Co byste mi doporučovali s ohledem na hraní v kapele, kde všechny nástroje jsou C? Je to jedno?
konar

Příspěvek od konar »

Hele, klarinet není zrovna lízátko. Stojí to dost prachů, takže to chce koukat HODNĚ dopředu. Pravdou je, že tradiční ladění dechů (snad s výjimkou fléten, které jsou v C/F a lesních rohů, které jsou v F) je Bb/Eb. Tomu pochopitelně odpovídají i psané party. Jestliže si koupíš C klarinet, tak se ti třeba bude teď zrovna hrát pohodlněji (ale spíš ani ne), ale když pak přijdeš do "normální" kapely, tak se z toho posereš. Promiň za expresivní vyjádření, ale lépe to vystihnout nedovedu.

Jinak rozdíl je pochopitelně v ceně - např. Buffet-Crampon E11 /což je takový základ, pod který bych určitě nešel/ seženeš v Bb kolem 30k, v C kolem 40k. Stojí ti to za to? To se bavíme o nových nástrojích. Bazarový seženeš v Bb klidně kolem 20k (zrovna teď je jeden na hudebním bazaru), případně kolem 35-45k seženeš špičkové profi nástroje. V C podle mě neseženeš nic (nikdo to nemá, nikdo to neprodá).

A když už méně standardní ladění, tak spíš jestli budeš hrát s kytaristama, kteří mají rádi E-dur, A-dur a podobné tóniny, tak zvaž nákup A-klarinetu. Na C-klarinet se tyhle tóniny taky nebudou hrát nic moc.
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 19.06.2014 13:51, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučen double post. Používej upravit. Díky.
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“