lakování kytary

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
Avi

Re: lakování kytary

Příspěvek od Avi »

Díky moc :-) Jsem ráda, že ochotní lidé přece jenom ještě nevymřeli :-)
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Pikus píše:Já bych řekl, že to je komunistická španěla...
Takhle, tohle mi přijde spíš trochu jako komunistická "džipsonka", ale to jen kvůli kobylce a mechanikám, ale je to úplně jedno, jak tomu budeme říkat ;). Jinak s tebou souhlasím, pokud tak nějak hraje, tak se na to dá naučit slušný základ, ikdyž je velké riziko, že tě to z nějakého důvodu přestane bavit (např. kvůli stavu a zvuku kytary).
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Bejk píše:
Pikus píše:Já bych řekl, že to je komunistická španěla...
Takhle, tohle mi přijde spíš trochu jako komunistická "džipsonka", ale to jen kvůli kobylce a mechanikám, ale je to úplně jedno, jak tomu budeme říkat ;). Jinak s tebou souhlasím, pokud tak nějak hraje, tak se na to dá naučit slušný základ, ikdyž je velké riziko, že tě to z nějakého důvodu přestane bavit (např. kvůli stavu a zvuku kytary).
to máš pravdu, španěla to není :D :D :D... no, nedošlo mi, že to je na naučení :D. To potom jo, ale když si vezmu, na jakým braku jsem se učil já a zůstal jsem u toho (sice s vidinou, že si brzy koupím novou kytaru), tak bych řekl, že tohle ještě bude celkem ucházející...
towil

Příspěvek od towil »

Jen tak sprejem se to taký dá :D
Přílohy
IMG_20131103_143840.jpg
syges

Příspěvek od syges »

Ahoj,
Mám na vás dotaz. Mám teléčko Vintage V62 MRAB v relic úpravě http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=VINTAGE+V62MRAB. Celkem zábavná kytárka, kterou jsem pořídil asi před půl rokem v akci za směšných 4200,-, od té doby si jí nemůžu vynachválit, především ty tovární snímače, který jsem plánoval okamžitě vyměnit za Noiseless, ale když sem si prvně zahrál, hodně rychle mě to přešlo. Sám sem tomu zvuku a zpracování vůbec nevěřil, ale teď na ní nedám dopustit.

Nicméně vzhledem k tomu, že nebyla nijak moc drahá a já rád experimentuju, rád bych jí zkusil přelakovat a udělat něco podobného http://www.guitarguitar.co.uk/xl/110/12 ... 3831_6.jpg . Zkrátka hodit na to ještě jednu vrstvu laku a udělat jakoby dvojí přechod - na podkladovou, základní barvu a pak až na dřevo.
Kytara není leskle lakovaná, pouze dřevo - základový lak - barva (matná, částečně průsvitná) a nic dalšího, opravdu hodně hrubá úprava.

S přelakováním nemám žádné zkušenosti, jen co sem měl možnost tady načíst, ale nesnažim se o nějakej supr čupr sunburst apod, chci zachovat maximální relic vzhled a udělat to co možná nejjednodušeji. Kdo poradí? ;)

díky
STAY ROCK'N'ROLL
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Tady se o relic úpravě diskutuje nastroje/relic-look-na-strata-t18420-160.html

Přes obecný odpor k těmto věcem se mi líbí jak tvoje tele tak to vzorové foto. Ty stávající vrstvy na kytaře chceš nechat a jen přidat další - jinak barevnou - a tu nechat odrbat? Ten sunburst pod to už dodělávat nebudeš, ne?
Stříknul bych to plechovkovým sprayem, jednu tenkou vrstvu. Aby to krylo kde to krýt má, a v těch místech, kde už to odrbané je, to zamaskuješ třeba papírovejma lepicíma páskama nastříhanejma na náhodné kousky, aby to sledovalo konturu původního ošoupání, jen o logický kus posunutou. Pokud to bude tenká vrstva obyč spraye, je velká šance, že se to postupným používáním bude samo dotvářet.
Jen by asi vypadalo nepřirozeně, kdyby ta nová horní vrstva přelezla přes spodní vrstvu na holé dřevo.
syges

Příspěvek od syges »

Yes asi si to úplně přesně vystihl. To foto je pouze ilustrační, pro způsob nikoliv barvu provedení. Já se toho obyč spreje malinko bojim, lidi to tady haněj, ale zase jak říkám, chci jen přidat jednu vrstvu navíc a udělat ten dvojí přechod, ale všechno hrubě, matně, žádnej lesklej lak, na tom základním světle žlutým by ten sprej držet mohl, právě protože to není leskle nalakovaný...zatím uvažuju o světle modré nebo jiné hnědé, jinak s těma kouskama papíru mě to taky napadlo a případně dojet najemno šmirglem.
STAY ROCK'N'ROLL
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Poradíte někdo s tónováním laku na opravu cherry red Epi SG? Nemůžu sehnat barvítka. A objednávat je na netu, aniž bych viděl vzorník, to zavání. Jde o toto: http://kmensik.rajce.net/Epiphone_SG Chci to míchat do nitra.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

No nevím, jestli někde bude takový výběr barev a odstínů, aby byl potřeba vzorník. Beru barvítka od Milesi a tam maj červenou jen jednu a připadá mi dost podobná jako je na tom SG. Na tu mou červenou MM JP jsem ji mixoval se žlutou, aby to bylo spíš do oranžova.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Kolik ta barvítka od Milesi stojí?
Alternativa je http://www.manahuna.cz/manahuna/eshop/9 ... -a-NC-laku

Nitro mám doma. Jelikož budu napojovat na PES, zvážil bych i dokoupit dvousložkový PUR, nějaké menší balení. Na kolik tě přišly komplet laky na modrou nebo červenou?
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

kmensik píše:Kolik ta barvítka od Milesi stojí?
Alternativa je http://www.manahuna.cz/manahuna/eshop/9 ... -a-NC-laku

Nitro mám doma. Jelikož budu napojovat na PES, zvážil bych i dokoupit dvousložkový PUR, nějaké menší balení. Na kolik tě přišly komplet laky na modrou nebo červenou?
No vzhledem k tomu, že jsem toho musel koupit víc než jsem potřeboval, tak se to dá těžko spočítat. Když vezmu ceny množství kolik toho na kytaru padlo, tak jsem se do 4 stovek za kytaru vešel i s izolátorem a rozpouštědlama. I když na tom modrým PRSu padlo hroznýho acetonu, jak jsem furt omejval nepovedený nástřiky, takže tam musím připočítat ještě asi 200 Kč za aceton. Problém je, že toho musíš koupit nějaký minimální množství a stejně ti pak většina zbyde a taky to nevydrží skladovaný věčně. Jinak barvítka od Milesi stály od 40 Kč/100ml do 70 Kč/100ml bez DPH. U Milesi ještě musíš připočítat 199 Kč za poštovné a balné.

EDIT: Aby nedošlo k nedorozumění, když koupíš minimální množství od každý složky laku včetně izolátoru. Což je 0,5 litru izolátoru, 0,5 litru tužidla do izolátoru, 1 litr PUR vrchního laku a 0,5 litru tužidla do PUR + nějaký ty ředidla, tak se do tisícovky bez DPH nevlezeš.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
speed8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speed8 »

Mám v plánu namořit LPčko. Není mi jasná jedna věc - kartáčování. Jak (po směru dýhy) ale hlavně čím?

Ale potřeboval bych poradit s vrchním lakem. Potřebuji, aby byl lak co nejtenčí - tzn. aby nástroj moc nechránil a rychleji se ošoupal. Stačí na tohle několik vrstev oleje (mám eukalyptový) nebo tenká vrstva nitra?

Díky za odpovědi.
Rocky_MK
Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Hádám, že raději nitrolak. Pokud vím, snadněji se loupou a "relicovatí".
Nexan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nexan »

Zdravim, obracím se na vás s prosbou, protože si opravdu nevím rady. Dostala se mi do rukou téměř hotová kytara, krom pár detailů a PÚ..I přesto že jsem měl tohle docela podrobně ve škole vůbec nevim co koupit. Dávám přednost pur před nitroceluozou(tzn syntetika že?). Představa je : http://www.themusiczoo.com/images/5-17- ... 1432_1.jpg s matným povrchem
Jak toho dosáhnout? musí být plnící a vrchní nátěr? Co přesně mám koupit ? na netu jsou miliony různých barev, laků a mě to hrozně mate..
Když koupim třeba http://eshop.barvy-laky-fasady.cz/produ ... 75l-2-1386 , musim do toho sehnat ještě pigment. barvivo? natřu to timhle a na to ještě bezbarvý pur lak ?
Byl bych moc vděčnej kdyby se tu někdo o tom postupu rozepsal :D
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Nexan píše:Dávám přednost pur před nitroceluozou(tzn syntetika že?)
Ani pur ani nitro nejsou "syntetika" (to zjistíš tak, že do syntetiky přidáš vodu nebo aceton, ani jedno se nějak nechytne :) ).
Já jsem pro nitro, ale pur je také fajn, mnoho tenkých vrstev, broušených ad absurdum.
Industrol je syntetika, ovšem na kytary se hodí pramálo, vpravdě se nehodí skoro na nic. Je to předražený šmejd, který snad těží ze staré(nikoliv dobré) značky.
Tebou zmíněná kombinace syntetiky a voďáku je úchylná.
Co jsi na té škole vlastně "měl"?

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Nexan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nexan »

Díky za odpověď, mezitím jsem něco na internetu nastudoval ale neni mi jasný ještě:
1) musim použít základní,vrchní barvu a lak? neobešlo by se to bez vrchní?
2) dá se použít akrylátová základová barva a pur lak ? četl jsem něco že záleží na rozpouštědlu
..možná nakonec skončim u nitra, portože vim že je nějaký doma a pú je na tu peněženku trošku náročnější než jsem čekal
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Takže, pokud chceš mít hezký lak, řeknu ti svůj postup, ale finančně to je krapet náročnější...

Teď se chystám podobně dělat pololubovku.
Aplikuješ:
1) plnič pórů
Jednu vrstvu, nechat pořádn zaschnout, přebrousit jemným smirkem až na dřevu (aby plnič zůstal jen v pórech). Potom další jednu až dvě vrstvy (podle potřeby) s tím, že tu poslední nebudeš tolik brousit. Ta ti vytvoří podklad pro bílou barvu.

2) samotnou barvu
Já budu dělat s akrylátovým sprejem na auta (nemám stříkací pistoli). Opět stříkneš několik vstev, které budeš přebrušovat velmi jemným smirkem. Pozor, nesmíš to probrousit až na plnič (bude to pak vidět). Pokud chceš mat, tak buď koupíš rovnou matnou, nebo lesklou a zmatuješ jí velmi jemným smirkem

3) Lak
Není úplně nutný, pokud ti nevadí, že se kytara poměrně rychle otříská. V opačným případě koupíš čirý lak (teď ti neřeknu, na jaký bázi, ale poraď se tam, kde budeš ten lak kupovat, jestli to můžeš hodit nahoru na tu barvu, aniž by ti to nějak zreagovalo). Postup bude stejnej jako předtím. Několik vrstev, přebrusovat ještě jemnějším smirkem, než předchozí. S tím, že buď koupíš lesklej lak a zmatuješ jemňounkým šmirglem nebo rovnou matnej... Záleží, co konkrétně chceš za výsledek.

Co se týče laků... lakoval jsem vždycky mořené dřevo, bavu se chystám dělat teď v létě podle postupu, kterej jsem napsal výše.

Mám vyzkoušený jak polyurethan, tak nitro. S obojím se dělá +/- stejně, možná, že polyurethan je o něco jenodušší na nanášení (odpustí chybky, co nitro ne). Nevýhodou je, že hrozně dlouho tvrdne (i po tejdnu může zůstat takovej pružnej) a ten povrch nástroje je takovej "uzavřenej", působí to lehce uměle.

Oproti němu, nitro je na dotek daleko příjemnější, poměrně rychle schne (po cca 4 hodinách lze přebrousit, aniž by se mazal, ale to záleží na teplotě - já to dělal v létěm v cca 25°C). Oproti polyurethanu ti ale neodpustí tlutý vrstvy - začnou se ti v laku dělat bublinky. Ale nitro není tolik mechanicky odolné.

Ale, důležitá rada... pokud nemáš čas, trpělivost a peníze, tak se na to lakování vykašli. Chce to teplo, čisto (resp. místo bez prachu) a hlavně to, že každou vrstvu musíš nechat vytvrdnout a brousit (klidně i pod vodou) vyžaduje kopu trpělivosti a opatrnosti. Lak zkazíš, ani nevíš jak a pak je veškerá práce vniveč, protože můžeš brousit zase až na dřevo a celej postup opakovat (to se mi taky povedlo).
Nexan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nexan »

Díky moc za vyčerpávající popis. Plnič=základová barva že ? Přemýšlím že bych použil :
http://www.vmd-drogerie.cz/vmd-drog/esh ... lak-500-ml
a
http://www.vmd-drogerie.cz/vmd-drog/esh ... ter-500-ml
..bezbarvej lak od motipu mám dokonce doma, může být takhle ? Vim že tyhle barvy na kytaru nejsou ideál, čas a trpělivost sice mám, ale ty peníze moc ne a tu kytaru bych chtěl přesto dokončit. Akrylát a pur jsou stejně hodně podobné ne ? Krk a hlavu bych chtěl asi nechat v barvě dřeva i s texturou, bude stačit když o přejedu v několika vrstvách tim čirým lakem ?
pain2

Příspěvek od pain2 »

Plnič je podklad pro základovou barvu :D plniče mají obvykle béžovou, kremovou barvu. Akryl není jako lak na kytary zrovna dvakrát vhodný. Je pořád gumový a nevytvrdne jak pur nebo polyester. Navíc má tendenci se smrštit a popraskat. Akryl se dava na auta hlavne, ze při teple se plechy roztahuji a v zimě stahuji a ten lak se musí přizpůsobit. Dřevo to neudělá a když to frknes do chladu, lak popraska. Vlastní zkušenost :D

edit: nevylučují, ze jsem mohl mít špatný postup, či přípravu, ale vše pod lakem jsem nechal dobre proschnout, zbrousil atd. Pak jsem místo vrchního laku akrylu dal PUR a s tím mi to neudělalo. Přestože postup byl stejný, jen jsem změnil typ vrchniho laku.

jinak akryl neplní dobre póry dřeva, kde chces mít viditelné dřevo, tak se moc nevyhneš dvouslozkovym lakum. Popr. Koupit čirý plníc pórů na modely lodi. Stoji kolem 300 mala pixlicka :D
Nexan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nexan »

uuuf já to snad nenatřu :D Mám doma nějakou nitroceluosu na vrchní lak, ale nevim jestli se do toho pustit, kor bez stříkací pistole. Vidim to prostě na ty akryl. spreje..ten plnič by se nedal obejít? :? když ybch stříknul na tu hlavu jen ten vrchní tak co se stane ? neochrání moc(vubec)?
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“