Čo by nemalo chýbať v U-racku

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
richidz

Čo by nemalo chýbať v U-racku

Příspěvek od richidz »

Zdravím,
Chcel by som sa opýtať čo by nemalo chýbať v U-racku live kapely.
Ozvučujem skupinu (4 speváci, 2x klávesy, basa, akustika, elektrika, bicie) - pop, rock...
Osobne som premýšlal nad grafickým ekvalizerom pre spevácke monitory (privítam rady - do 200€, uvažoval som nad Behringer FBQ3102 Ultragraph Pro B-Stock aj keď tejto značke sa snažím vyhýbať)
a stabilizátorom napätia (Samson Powerbrite PB10 Pro)
Nahrávam nepravidelne aj to len pre osobné potreby kapely.

Používam mixpult YAMAHA MGP32X, aktívne reproduktory a odposluchy.
Veľmi pekne ďakujem za každú radu.
Yamaha MGP32X, 4x RCF ART310A III, 4x FBT StageMaxX 12Ma, 4x Shure BETA58A...
Všetkým začínajúcim zvukárom odporúčam knihu Praxe zvukove techniky od p. Vlachého.
james29

Re: Čo by nemalo chýbať v U-racku

Příspěvek od james29 »

Zajímavý dotaz, taky by mě rada zkušenějších zajímala. začínám zvučit country a folkové kapely, zatím bez bicích. Momentálně jedu jen na mix bez racku, ale časem bych chtěl něco pořídit. Určitě nějaký efekt na dozvuky a pak něco na dynamiku, kompresor nebo něco jiného co upravý výsledný mix před odesláním do PA?
Každopádně díky.
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Pro LIVE:
Celé by se to mělo napájet z distributoru se samostatným jištěním.
Neměl by chybět slušný efektový procesor - ten potřebuju prakticky vždy.
Hodí se PEQ nebo GEQ pro PA, pokuď není v speaker managementu.
Neměl by chybět EQ pro monitory.
Hodí se kompresor/gate.
Hodí se přehrávač CD/MP3, aby člověk nemusel tahat notebook.
Vřele doporučuju distribuční lištu 230V (PES).
Hodí se uzamykatelná zásuvka na drobnosti, peníze, mobil, tablet, prezervativy, placatku, fixy, CD, flešky...
Kdo používá bezdráty, asi by mohl přijímače instalovat také...

Pro studio nevím=neporadím
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Letho
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Letho »

Zajímavé téma.
Souhlasím s pavel2, jen ten distributor nikdo v mém okolí nevozí...smysl podle mě mají ty od fy Furman.

Já vozím na každý kšeft t.c. electronic M-One XL, je to super reverb/multiefekt a když zrovna nejedeš kapelu, lze jej zainsertovat a použít jako kompresor, který má celkem slušný. Nebo jako PEQ, když máš malý mix bez PEQ.
Na master už neznám nikoho, kdo by nevozil na akce méně jak 31p/30p GEQ, já mám XTA GQ600 a na monitory Rane DEQ 60L (ale ty monitoráky podle charakteru akce).
Šikovná je lampička, třeba i jako součást napájecího modulu. Taky je fajn držák sluchátek http://eshop.prodance.cz/87530/d-86768/
Kompresory a gejty podle žánru a obsazení, ale veledůležitá-čas-šetřící-věc je multipinové propojení s mixem multicore kabelem.
Taky je fajn tohle http://eshop.prodance.cz/ochranny-plexi-93026/d-92377/ když si jdeš třeba odskočit.
LTH
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“