Jakou velikost korpusu u violy?

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
Ferenc1

Jakou velikost korpusu u violy?

Příspěvek od Ferenc1 »

Zdravím,
jsem úplný začátečník a kupuju novou violu. Jak tak koukám na nabídky na internetu, violy se dle velikosti korpusu rozlišují na 1/2, 3/4 a pak na celé, které se ale dále pohybují v dalším velikostním rozpětí 38 cm, 39,5 cm, 41 cm a 42 cm. Podle jakého klíče zjistím, jaký z těchto rozměrů korpusu je pro mě vhodný? Chápu to správně, že viola s největším korpusem bude mít "nejkulatější" tón a zároveň na ni budu muset nejvíce roztahovat prsty? A na jaké velikosti standartně hrává většina violistů? Děkuji za odpověď :)
johnyz
Kontaktovat uživatele:

Re: Jakou velikost korpusu u violy?

Příspěvek od johnyz »

bereš to z opačné strany,
velikost violy/houslí se vybírá dle věku,
1/2 pro děcka, celé pro dospěláka.
S kvalitou tónu to nemá nic společného.
Ostatně s velikostí by ti měl poradit vyučující, ten to odhadne během chvilky a nemusíš tu čekat 4 dny na odpověď.
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Eee, pozor, já si myslim, že teď se pleteš. On chce asi nástroj pro dospěláka. Jde o to, že ta obvyklá viola, takový o fous větší housle, neni ideálně velká, měla by mít správně menzuru, jako tenorový banjo, aby měla ideální vlastnosti (proto taky tolik vtipů o violistech). Proto taky existujou alternativní styly hry na violu (teda na "správně velkou"), jedno se menuje, tušim da braccio a je to nějak opřený o bok, pak snad podobně jako na violoncello.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
johnyz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnyz »

jeleniste píše:Eee, pozor, já si myslim, že teď se pleteš. On chce asi nástroj pro dospěláka. Jde o to, že ta obvyklá viola, takový o fous větší housle, neni ideálně velká, měla by mít správně menzuru, jako tenorový banjo, aby měla ideální vlastnosti (proto taky tolik vtipů o violistech). Proto taky existujou alternativní styly hry na violu (teda na "správně velkou"), jedno se menuje, tušim da braccio a je to nějak opřený o bok, pak snad podobně jako na violoncello.
ach díky za poopravení :-)
ještě že jsem jen violinista, navíc začátečník
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Hele, já teď koukal do moudrý knihy a koukam, že jsem to pomotal, podival jsem se ještě do jedný moudřejší a je toho asi na pět stránek, nemam potenciál to nejčko vstřebat. Asi bych počkal, až se zjeví RockMK, ten to bude vědět přesně.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
kmoch123
Rádce

Příspěvek od kmoch123 »

Ahoj, nejsem sice violista, ale poptal jsem se dneska kolegů a vyšlo z toho zhruba toto:

Potřebná velikost violy se odvíjí od tělesných proporcí hráče. Pro normálně rostlého muže je vhodná velikost violy 40-41. Čím větší viola, tím lepší zvuk, samozřejmě pokud je to podařený nástroj, zároveň ale také větší fyzická námaha na ni hrát, aby to dobře znělo. Sehnat dobře znějící violu 38/39 je prý problém, všechny jsou "rozebrané" mezi studentkami konzervatoří a vysokých škol, a ani houslaři tyto menší violy nedělají rádi, protože je to prý 50 na 50, jestli bude ve výsledku znít dobře.

Jak jsem koupil, tak prodávám, snad je to vyčerpávající odpověď :wink: ahoj
Pokud máte dotaz ohledně houslí nebo hry na housle, pošlete klidně SZ. Ohledně smyčcce samozřejmě taky :O)
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“