Zapojení reproduktorů a boxů
Pravidla fóra
Re: Zapojení reproduktorů a boxů
Já to tak pochopil (protože zapojením externího se interní odpojí). Akorát bych očekával menší změnu v hlasitosti nebo zvuku.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
rozhodně to bez úprav není na dlouhodobé používání ale nějaký šikovný technik by ti mohl nabastlit bias podle vzoru mmjuz a s tím by to měl doladit tak aby to fungovalo podle předpokladů...
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
www.black-audio.net
Aha. A proč to není na dlouhodobé používání? V manuálu je použití 16 Ω boxu povolené, jaký je pak rozdíl, jestli jde o box nebo interní repro? 
EDIT: Jinak ještě mě napadlo, šlo by předělat ten obvod tak, aby se při připojení boxu interní reprák neodpojil? Moje myšlenka je taková, že bych měl to interní repro 16 Ω. Při připojení 16 Ω boxu by se interní repro neodpojilo, naopak by se ten box zapojil paralelně s tím interním reprem. Výsledná impedance by byla 8 Ω a hrály by obě repra. Bylo by to takto v pořádku, ne?
EDIT: Jinak ještě mě napadlo, šlo by předělat ten obvod tak, aby se při připojení boxu interní reprák neodpojil? Moje myšlenka je taková, že bych měl to interní repro 16 Ω. Při připojení 16 Ω boxu by se interní repro neodpojilo, naopak by se ten box zapojil paralelně s tím interním reprem. Výsledná impedance by byla 8 Ω a hrály by obě repra. Bylo by to takto v pořádku, ne?
-
bambas
Zdar,
chystam se stavet externi reprobox pro kombo VK 212. (Z komba udelam hlavu). O co mne jde. Mam vybrany 2x repro Eminence Man o War. Jeden ten reprak ma 16 ohmu. Dalsi dva repraky zatim vezmu z toho komba (casem pak vymenim), jsou to dva 8ohmovy repraky do serie (celkem 16 ohmu).
Kazdej ten Peavey reprak ma 50 wattu.
Ted bloumam nad tim, jak zapojit ty 4 repraky (2x 8ohmu a 2x 16 ohmu, navic jiny wataze). Mam dat vzdycky ten jedene eminence a peavey paralene (jeden 8 ohmu a druhej 16 ohmu, takze celkem 5 ohmu) a pak nasledne tyhle dve paralelni zapojeni dat vzajemne do serie, cimz bych se mel dostat na 10ohmu celkem. Na VK212 pak prepnout vystupni impedanci na 8 ohmu (zatez bude mit 10 ohmu). Jak moc velky vliv bude mit, ze maj repro jinou vataz, atd...Diky za rady.
chystam se stavet externi reprobox pro kombo VK 212. (Z komba udelam hlavu). O co mne jde. Mam vybrany 2x repro Eminence Man o War. Jeden ten reprak ma 16 ohmu. Dalsi dva repraky zatim vezmu z toho komba (casem pak vymenim), jsou to dva 8ohmovy repraky do serie (celkem 16 ohmu).
Kazdej ten Peavey reprak ma 50 wattu.
Ted bloumam nad tim, jak zapojit ty 4 repraky (2x 8ohmu a 2x 16 ohmu, navic jiny wataze). Mam dat vzdycky ten jedene eminence a peavey paralene (jeden 8 ohmu a druhej 16 ohmu, takze celkem 5 ohmu) a pak nasledne tyhle dve paralelni zapojeni dat vzajemne do serie, cimz bych se mel dostat na 10ohmu celkem. Na VK212 pak prepnout vystupni impedanci na 8 ohmu (zatez bude mit 10 ohmu). Jak moc velky vliv bude mit, ze maj repro jinou vataz, atd...Diky za rady.

Wattáž vliv mít nebude. Koukat musíš na citlivost a impedanci. Repra s vyšší impedancí a nižší citlivostí budou hrát více potichu.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
-
bambas
A nebylo by vhodnejsi tedy ty 8ohmove dat do serie a k tomuto bloku do serie paralalni zapojeni tech 16ohmovych? Takhle:Bummer píše:Wattáž vliv mít nebude. Koukat musíš na citlivost a impedanci. Repra s vyšší impedancí a nižší citlivostí budou hrát více potichu.

-
bambas
Tak jsem jeste dumal, ze bych zapojil rezistory do Lpadu, ale zjistil jsem, ze to se pouziva spise u vyskovych reproduktoru..takze asi to nema smysl resit, ale radeji bud zapojit jen 2 repraky a az budou prachy tak pripojit dalsi dva repraky se stejnou impedanci a citlivosti.
To nedokážu říct. Ani jedno z řešení není ideální. Kdybych si musel vybrat, volil bych tu první variantu, bo nevěřím, že bude mít Valveking výstupák dimenzovaný tak, abych se nemusel bát zapojit 24-ohmovou zátěž na 16-ohm výstup. U první varianty je odchylka 25 %, u druhé 50 %.bambas píše:A nebylo by vhodnejsi tedy ty 8ohmove dat do serie a k tomuto bloku do serie paralalni zapojeni tech 16ohmovych? Takhle:Bummer píše:Wattáž vliv mít nebude. Koukat musíš na citlivost a impedanci. Repra s vyšší impedancí a nižší citlivostí budou hrát více potichu.
Ale ona je to trochu alchymie a jestli chceš podrobnější info, počkej si na někoho s fialovým nickem.
Rezistory možná lepší než nic, ale to už bych spíš prodal ty VK repra a zatím nechal hrát jen ty dvě Eminence, jak sám píšeš.bambas píše:Tak jsem jeste dumal, ze bych zapojil rezistory do Lpadu, ale zjistil jsem, ze to se pouziva spise u vyskovych reproduktoru..takze asi to nema smysl resit, ale radeji bud zapojit jen 2 repraky a az budou prachy tak pripojit dalsi dva repraky se stejnou impedanci a citlivosti.
- calter
- Bandzone: http://bandzone.cz/noubrejns
špatné zapojení hlavy a repra..
Zdarec borci, potřebuju poradit, kámoš mě špatně zapojil ve zkušebně zesilovač když sem tam nebyl.. Reprobox mám na 8 Ohmů a zesilovač mě místo na 8 Ohmů zapojil na 16 Ohmů.. mohl se nějakým způsobem poškodit? V tomhle směru se moc nevyznám.. Díky za případné odpovědi.. jedná se o Engl Fireball.. :/
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 11.04.2014 20:29, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem. Příště, prosím, nejdříve hledej, zda tu podobné téma již není. Díky.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem. Příště, prosím, nejdříve hledej, zda tu podobné téma již není. Díky.
Zdar, ne nemělo by se nic fatálního stát. To snad ale nejlépe poznáš sám, je něco špatně? Snad ne, to kdyby nepřipojil reprobox vůbec, to by bylo drahé, minimálně výstupní trafo KO.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
To se kolegovi ve zkušebně jednou povedlo... Zapl aparát a zeptal se, jestli by to nemělo být spojený s bednou. Naštěstí bylo master volume na nule a stihnul jsem to vypnout a dát mu po držce dřív než se něco stihlo podělat 
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
- calter
- Bandzone: http://bandzone.cz/noubrejns
Tak nakonec dobré, přelampovávali sme lampy v předzesilovači a trochu to víc šumělo.. Ale už sme to dali do pořádku. Nakonec sem zjistil že kromě lamp dělal problém ještě poťák od efektové smyčky, už hraje jako drak 
- necibici
- Moderátor
- Bandzone: bandzone.cz/attacus
Nechápu,proč by to mělo vadit?Moleek píše:To se kolegovi ve zkušebně jednou povedlo... Zapl aparát a zeptal se, jestli by to nemělo být spojený s bednou. Naštěstí bylo master volume na nule a stihnul jsem to vypnout a dát mu po držce dřív než se něco stihlo podělat
K tomu zapojení těch různých repráků výše,tohle je typická amatérská splácanina! Když už by měli být v jedný bedně rozdílný repráky,tak musí být zapojený přes výhybku,kterou by ti musel někdo navrhnout,tak aby výsledná impedance dala např.8ohmů (nejde jen o impedance,jde i o charakteristiky)a za 2.musely by být akusticky odděleny!Takže různý repráky do jedný bedny opravdu ne!
Jak to souvisí s tim,co jsi psal dříve?calter píše:Tak nakonec dobré, přelampovávali sme lampy v předzesilovači a trochu to víc šumělo.. Ale už sme to dali do pořádku. Nakonec sem zjistil že kromě lamp dělal problém ještě poťák od efektové smyčky, už hraje jako drak
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
Zdar všem, necibici když nechápeš proč by mělo vadit nepřipojení reprobedny k elektronkovému zesilovači, nejlepší bude, když si to osobně vyzkoušíš. Doufám, že se nebavíme o nějakém 5W "prdítku", ale o "dospělém" zesilovači s push-pull koncem např. 50W. Samozřejmě samotné nepřipojení bedny nestačí, je třeba "prohrábnout" struny. Za škody však nezodpovídám!
Ještě k použití různých reproduktorů v jedné bedně. Vezme-li se v úvahu výkon a impedance, lze zkombinovat téměř "nemožné". I tovární nástrojové reprobedny někdy obsahují rozdílné reproduktory pro dosažení odlišné barvy zvuku (např. Celestion 2xG12H+2xV30), ale o použití vyhýbek v nástrojové bedně jsem ještě neslyšel
. Vyhýbky se používají v širokopásmových audio bednách k rozdělení frekvencí tak, aby šly do basáku jen (spíš převážně) basové, do střeďáku středové a do výškáče zase vysoké kmitočty. Jak dokonale se vyhýbce tohle rozdělení frekvencí "povede" závisí na její strmosti a dalších parametrech
.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
- necibici
- Moderátor
Tak jsem zas chytřejší,díky za info.
A vadí to i tranďákovýmu konci?
tomu mému to nevadí 
Zdar, tranzistorovému zesilovači "provoz bez připojené zátěže" - reprobedny nevadí, pokud neobsahují výstupní transformátor. Polovodičové zesilovače s výstupákem se však již dlouho nepoužívají. Takže obecně: Nevadí 
Tranzistor vydrží jmenovitou i vyšší impedanci. Tedy nezapojený to bude jakoby nekonečno, což nevadí.necibici píše:Tak jsem zas chytřejší,díky za info.
Průser (jack konektorů) může být v tom, že při zapojování kabelu hrozí krátkodobé zkratování, takže bych to radši dělal zásadně při vypnutém stavu
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
- necibici
- Moderátor
Krátkodobý skrat nevadí.Někde už jsem to psal,měli jsme hrát v klubu na jejich bedny a kytarista si zapojil svojí hlavu Behringer do jejich bedny jejich šňůrou a teprve za nějakých 5-10minut začal řešit,proč mu to nehraje a celou tu dobu mu to šlo do zkratu,takže chladič na hlavě horkej jako topeníčko,ale kupodivu po přehození jiný šňůry mu to hrálo v pohodě dál..To jsem taky nepochopil. 
Nevim,jaký tu kdo máte zkušenosti s Behringerem,ale ten náš kytarista už ho má dobrých 15 let,hraje metal víceméně na plný koule a nikdy žádná závada,kromě pedálu..
Koukám,že už jí nedělaj..V-Ampire LX1200H.
Nevim,jaký tu kdo máte zkušenosti s Behringerem,ale ten náš kytarista už ho má dobrých 15 let,hraje metal víceméně na plný koule a nikdy žádná závada,kromě pedálu..
Koukám,že už jí nedělaj..V-Ampire LX1200H.
Fender supersonic 100 - impedance
Zdarvim.. Hraju na zesík fender supersonic 100.. I teď na venkovních akcích je to furt dost silný, pomohlo by přepnutí na 4 ohmy na zesíku do 8 ohm boxu?? Díky za odpověď
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 13.06.2014 10:50, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno do sběrného tématu.
Důvod: Sloučeno do sběrného tématu.