Cvičení - Začátky

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Re: Cvičení - Začátky

Příspěvek od necibici »

Dneska jsem spáchal video z nahrávky kolem r.96 na fotky z videa z r.06,byla to moje už 3.kapela a po delší přestávce(stěhování a děti) jsme dělali u nás v Libé koncík,hrál jsem tehdy ještě na Amátky s mosaznýma plechama!!! :mrgreen:
Byla to moje nejměkčí kapela,v který jsem za kariéru hrál,ale pouštim si to dodneška..
http://www.youtube.com/watch?v=AHBGce25lZ4
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
rikl70

Příspěvek od rikl70 »

No mě se to teda líbí! :wink:
EB Roland HD3, Balbex 5A hikory, sluchátka Roland RH-200, bicí monitor Roland PM-03, Software Roland DT-1 V-drums Tutor.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Byli jsme mladí ... a blbí ... muzika šla okolo a my si toho nevšimli.
Je lépe býti v našem věku, dnes. A hráti.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Ještě lepší by bylo nespamovat v tématech, ke kterým nemá člověk co přínosného říct. Děkuji.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Windy

Příspěvek od Windy »

Ráda bych opět něco dodala k začátkům a k cvičení :-) týden se s týdnem sešel a já mezitím cvičila první lekce z učebnice pana Veselého "Akcenty". Jedná se o cvičení s osminami a střídání akcentů na levou a pravou ruku a druhá stránka jsou totéž jenže trioly.
Velmi pomalu a velmi důsledně s důrazem na pravidelnost. MNO. A musím říct, že těch 14 mělo opravdu smysl. Zaprvé se mi hodně upevnilo cítění rytmu - zase o trošku lépe vnímám pravidelnost a nepravidelnost triol, za druuhé se mi zase zlepšila levá ruka. Akcenty totiž hraju tak, že se rukou hodně rozmáchnu, skoro až nad hlavu - čili cvičím rychlost přípravy na úder a také uvolňuji celou paži, tak abych ji neměla ztuhlou a přitaženou při hraní k tělu. No a za třetí - cvičím u toho "piano" - což mi zatím dělá největší problémy - udržet stejnou hlasitost "piana" pokud střídám dynamiku hry.
Všem vřele doporučuji, myslím že to je vhodné cvičení pro začátečníky. ;-)

No a když se pak zrychlí řekněme osminy na 100 bpm a trioly třeba už na 80 bpm, zní to jako bigboš - čili mě to moc baví a vůbec nevadí, že to opakuji už tak dlouho ;-) Dá se to hrát kdekoliv, takže si paličky, gumovou podložku na myš a ta dvě cvičení budu brát s sebou i na hory :-D
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Já si to snad koupim taky.. :lol:
pehve

Příspěvek od pehve »

skvělý, až dojdeš na jeho paradiddle, tam to všechno uplatníš v setu takže poctivě makej a uvidíš tu palbu :)

edit : ted jsem si znovu a pozorně pročet tvuj příspěvek :) a máš tam dobrý postřeh - ten pohyb nad hlavu rukou před akcentem je správná příprava, už jsem se dokonce setkal s postupem kdy by ses měla za tou rukou i podívat, zkoušel jsem to a má to něco do sebe - aspon do začátku, prostě si naplno uvědomíš rozdíl mezi hrou prsty a celou rukou, piankem a akcentem.
Windy

Příspěvek od Windy »

pehve: děkuji moc za reakci a to podívání vyzkouším, nicméně - chtěla bych říct že po 14 dnech cvičení to mělo opravdu efekt. Byla jsem dnes pochválena, že to hraní dobře zní... :-) pochvala =velmi vzácná chvíle!
Mě ten pohyb nad hlavu pomohl s levačkou, takže dnes jsem díky tomu konečně mohla opustit tisíckrát ohranou lekci 23 :-D huráááá!
Ale zpět k tématu. Hodně moc mi pomoho hrát první týden strašlivě pomalu. Nevěřila bych tomu ale vy mi věřte. Osminy na 80bpm a k tomu metronom a pustit i ty osminy, jinak mi ze začátku akcenty rozhodily celé tempo. A k triolám? bez metronomu ani náhodou. tam se akcenty drží strašně těžko.

Mimochodem na "paradidly" se moc těším :-) stejně jako na druhou verzi akcentů... to bude boj sakra :-D
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

To si nedovedu představit,zvedat ruku nad hlavu,leda že bych chtěl hodit paličku? :lol:
Zpomalení vždycky pomůže k pochopení rytmu. :wink:
pehve

Příspěvek od pehve »

jo, je to celkem sranda, nejlíp když vás u toho někdo sleduje tak nechápe :)

Windy: tak první verse hotovo? Jaké bylo seznámení se sambou v kopáku? :mrgreen:
U té druhé verse se akcentuje ve dvojkách ale zatím jen na první takže v poho.
Vůbec nejvýživnější jsou přírazy a jejich otáčení rukokladu ve třetí versi včetně jejich proměny do akcentů v dalších variantách cvičení, to si vzpomínám že jsem kdysi psychicky nezvládal a odcházel to rozdýchat na pivo :D

Tak na ty paradiddly, na ty se opravdu těš! Z vlastní zkušenosti ale vím, aby ses nemusela vracet zpět, namakej oba ty kopáky, sambu i songo poctivě, tak že o kopáku nesmíš přemýšlet, bude dost práce s rukama. A poctivě šlapat hi-hatku na oba způsoby, bez toho v paradiddlech vyhoříš, ,zvláště pokud budeš chtít kopat levou templblok musí být levá naprosto nezávislá.
Je to skvělá škola, stejně jako následné koordinace..
Pevné nervy.
Windy

Příspěvek od Windy »

ještě celou první verzi neumím. zatím cvičím zase pěkně od začátku s kopákem na druhou dobu. No je to boj. Úplně se s tím peru. Zvyk dávat hi-hat na první dobu je k nepřeprání :-D A bohužel musím ještě hodně zrychlit ruce. :-( nedaří se mi hrát s kopákem na každou dobu ty osminy pravidelně rychleji než 130 :-( pak to šmajdá. A s druhou dobou? tam jsem si pěkně pokorně stáhla metro zase zpátky na 80 :-D až se musím smát. je to jako valčík - krok dopředu, pak úkrok stranou a šup dlouhý krok zpátky :-D
Jinak koordinace už cvičím teď. zároveň. To je také kapitola sama o sobě :-D
pehve

Příspěvek od pehve »

aha :), já myslel že kopeš spodky naplno a jdeš na šestnáctky a dvojky do druhé verze, no tak to joo, to máš ještě trochu práce..

každopádně můžu ti poradit jednu prííma rozcvičku:

paradiddl:
P P P P P P P P
L P L P L P L P
L L L L L L L L
P L P L P L P L

verze:
1. jen ruce
2. jen nohy
3.společně
4.společně, nohy otočit

hrej to každý den aspon 10 minut, tempo ne moc rychle, jde o přesnost. Po čase zvyšuj. Pokud to vydržíš, za rok, za dva ucítíš sama jak se ruce a nohy naučí driblovat a budou nezávislé.
rikl70

Příspěvek od rikl70 »

Zdar, potřebuju poradit. Při rychlejším tempu mi údery padají jakoby do synkop. Slabší levačka se zvedá méně než pravá. Čím rychlejší tempo, tím více se to rozjede. Čím to nejlíp rozcvičit? Dík
EB Roland HD3, Balbex 5A hikory, sluchátka Roland RH-200, bicí monitor Roland PM-03, Software Roland DT-1 V-drums Tutor.
pehve

Příspěvek od pehve »

zdar, nic bych v tom neviděl , prostě přetáhneš svoje tempo a začne to kulhat. To se děje každýmu.
Pokud cítíš že je to slabší levačkou cvič všechno co cvičíš taky od levé ruky.
Rozcvičíš to tak že budeš hrát vyšší tempa po částech, nedávej si hned celé cvičení. Prokládej si složité takty jednoduchým proklepem a cvičení si pospojuj po částech.
rikl70

Příspěvek od rikl70 »

Dík za radu! :wink: Je to dřina, ale to už jsem pochopil a snažím se z tím prát!
pehve

Příspěvek od pehve »

není zač, joo je to dřina....
já když přetáhnu svoje tempo tak se mi dějí věci trochu jiné protože rovnováhu rukou už cvičím dlouho. Vždy se ale projeví slabina která zrovna brzdí a "volá po odstranění". Já zrovna teď utíkám z tempa :) , no síla ale když neco jakoby uspěchám tak to uspěchám domrtva :) když si to zobrazím na mřížce tak ty knedlíčky jsou kapku mimo..
takže tak to je ,každý to má jinak , tohle je zrovna moje slabina a cvičím to pomalým zrychlováním a neustálým nahráváním a kontrolou v kompu. Všechny deformace řeším s učitelem, nenechám to přerůst.
Do praxe, do muziky vím že musím mít nacvičeno hodně přes tempo abych byl v klidu, jak se říká v lati.
Medák
Bandzone: http://bandzone.cz/prvnihore
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Medák »

Nahrávat se je určitě velmi dobrá věc! Při hraní si člověk třeba ani nevšimne, že něco hraje nepřesně, ale na nahrávce to je slyšet hned.
ananasovy.nanuk

Rady - rychlé breaky

Příspěvek od ananasovy.nanuk »

Zdravíčko. Je mi 16 a na bicí hraju čtvrtým rokem.
Nedělají mi problémy beaty či koordinačně těžší rytmy. Potřeboval bych poradit ohledně breaků. Většinou je hraju hlavně pomocí akcentů, přírazů, sextol či jednodušších rytmických celků. Vždycky mi ale dělali problém rychlejší celky, např. dvaatřicetiny. Zkrátka třeba takové rychlé projetí soupravy nebo zakončení breaku skupinkou dvaatřicetin.
Nejsem si jistý, jestli tyhle rychlé celky mám hrát střídavými údery či dvojkami. Občas když cvičím a zkouším si takovéhle breaky, tak při střídavých úderech mi vzniknou buď brambory nebo mi rovnou vyletí palička z ruky a při dvojkách mám pocit, že ten zvuk není tak jasný a hlasitý.
Ocenil bych nějaké cvičení, které je na tohle dobré :)
Snad jsem se vyjádřil jasně :D . Děkuju za případné rady :)
necibici
Moderátor

Re: Rady - rychlé breaky

Příspěvek od necibici »

Vzhledem k tomu,že hraju metal,tak dávám 32-tinky jenom dvojkama,ale máš pravdu,že to není úplně ono..
Tim,že ti je teprve 16,nemáš ještě tolik silný ruce(prsty),to chce čas.. :lol:
Dobrý jsou na to všechny paradidlový cvíča zahraný rychle. :wink:
pehve

Re: Rady - rychlé breaky

Příspěvek od pehve »

tak tak, chce to čas a makat, sypeš brambory protože přetahuješ naučené tempo, paličky ti padají protože se netrefíš a zasukují se ti ruce. Vše jde napravit.

LLLLLLLL
PLPLPLPL
PPPPPPPP
LPLPLPLP

tohle hrej denně jako rozcvičku na snare nebo placku, s metrem, přesně do tempa. Napiš si právě dosažené přesné tempo a uvidíš za půl roku kam se dohrabeš. Je to na tobě , já doporučuji cvičit spíše několikrát denně než 2 hodiny tahem, aby to mělo nějaký smysl a kontroly u učitele jestli to nedržíš blbě. Ale pokud děláš ještě nějaké koordinační cvičení tak to promíchej,touhle rozcvičkou začínej a konči vždy.
Nahrávej si to a poslouchej vyrovnanost úderů, pokud ty nebo někdo z nahrávky postřehne kulhavost není to ještě dosažené tempo a musíš zpomalit. Když to půjde dobře, můžeš to časem rozložit na soupravě do kotle a tomů, začneš první řádek snare, druhý tom1, třetí tom2 a čtvrtý kotel a znovu dokola.
Pokud to opravdu poctivě budeš dřít za rok za dva uvidíš co ty ruce samy dovedou za rychlosti. To platí pro všechny, je to universální cvičení, i pro nenotaře, i pro ty co jsou se sebou spokojeni, tam je to možné cvičit i s nohama a další kombinace. Vyzkoušeno! :)
Přeji hodně trpělivosti.
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“