Změna zvuku MIDI kláves při live hraní

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
171925

Změna zvuku MIDI kláves při live hraní

Příspěvek od 171925 »

Zdravím,
mám klasické klávesy s MIDI výstupem, ale nelíbí se mi jejich přednastavené zvuky, proto je chci zapojit přes PC a jejich zvuk libovolně měnit. Mám i slušnou zvukovku (M-Audio Fast Track Pro), samotné zapojení tedy není problém.
S čím si však nevím rady, je výběr vhodného softwaru, který by buď sám od sebe měl slušnou zvukovou banku nebo by se do něj další zvuky daly nahrát a zároveň, což je pro mě nejdůležitější, aby při live hraní změna tohoto zvuku byla co nejkomfortnější a proběhla bez jakékoliv latence (měním zvuky i během skladeb, takže žádné lovení myší někde v menu atd.). Vím, že např, do Cubase se dají dohrát VST Instrumenty, ale právě to jejich přepínání při živým hraní je naprosto nevyhovující. Možná jsem trochu naivní, ale ideální by pro mě byl program, kde by třeba bylo 8 "dlaždic" a já si pod každou z nich mohl "schovat" jakýkoliv zvuk (na jedničku klavír, na dvojku smyčce, na trojku flétnu atd.) a ten pak na jeden klik myší, příp. prstem, mohl přepínat, toť vše, víc nepotřebuji.
Našel jsem nějaké SW MIDI kontrolery, ty ale, alespoň jak jsem pochopil, umí pod dlaždici schovat pouze jen jeden konkrétní zvuk (klavírní tón "A" nebo "C", nebo virbl), ale neumí se naprogramovat na změnu celého zvukového výstupu - resp. možná to některý umí, ale já jsem na takový nenarazil.
Jako alternativní řešení, které by ale vyžadovalo větší investici, bych viděl pořízení nových kláves, které by ale byly schopny do sebe importovat i jiné zvukové výstupy, než ty, co již v sobě obsahují.
Prosím tedy o radu či tip na SW, který by vyhovoval mým požadavkům, příp. i tip na klávesy, které by uměly importovat zvuky. Moc díky, jestli jsem se v něčem vyjádřil nepřesně, rád doplním, o co mi jde.
Keep on music.
Microdesignum
Kontaktovat uživatele:

Re: Změna zvuku MIDI kláves při live hraní

Příspěvek od Microdesignum »

PC je dobrá volba pro nahrávání, ale není moc dělané na živé hraní, tedy aspoň co se týče generování zvuků a jejich rychlého přepínání. Ještě je další možnost - pořídit si kvalitní HW zvukový modul a propojit ho s klávesami. Na přepínání zvuků existují také HW MIDI kontroléry, které oproti softwarovým kontrolérům mají tu výhodu, že není potřeba s sebou brát celé PC a také jsou menší a mechanicky mnohem odolnější.
MIDI ovladače Microdesignum pomáhají k pohodlnému ovládání hudební techniky.
www.microdesignum.cz
171925

Příspěvek od 171925 »

Zdravím, díky za tip, po HW zvukových modulech jsem se už poohlížel, ale je to poměrně drahá věcička a přijde mi, že pokud v modulu nebudu spokojený s nějakým zvukem, tak s tím nic moc nenadělám - přeci jen do PC si můžu nahrát, co chci. S tím SW mě napadla ještě jedna možnost, ale nevím, jestli to takhle může fungovat - totiž, že by třeba v Cubase (či kdekoli jinde) byla připravena stopa pro píseň, kde by bylo nadefinováno, že v taktu (čase) XY se mění přednastavený VST Instrument na jiný. Znamenalo by to, že se o změnu zvuku nemusím vůbec starat a prostě se provede sama. Musím podotknout, že používáme samply a hrajeme z kliku, takže by pro nás v takovém případě vůbec nebyl problém, že změna proběhne v přesně nadefinovaném čase. Má s takovýmto nastavením SW někdo zkušenosti? Díky za odpovědi.
Predator

Příspěvek od Predator »

Kedysi, keď som hral na zostave PC+riadiaca klaviatúra, som to riešil tak, že som si pripravil rôzne zvuky na rôznych MIDI kanáloch. Potom stačilo prepnúť na riadiacej klávesnici vysielaný kanál a hneď sa ozval iný zvuk. Niektoré SW zvukové moduly (SampleTank, Native Instruments ...) majú možnosť hrať rôzne zvuky na rôznych MIDI kanáloch. Výhodou je hlavne "seamless" prechod bez pauzy na load nového zvuku, a taktiež ich vrstvenie dané možnosťou priradiť viac zvukov na ovládanie rovnakým MIDI kanálom ... napríklad piano a strings ovládané MIDI kanálom 1. Každá skladba môže mať takto urobený svoj vlastný MIDI set.
Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano - takto a i výše uvedeným způsobem to jde.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Microdesignum
Kontaktovat uživatele:

Pokud hrajete z kliku, tak automatické přenastavení zvuku je možné, jenom je potřeba synchronizovat souběžné spuštění zdroje kliku a řídících dat v Cubase. Pro přenastavení zvuku se používá MIDI povel Program Change, případně trojice Kontrolér 0 + Kontrolér 32 + Program Change. Přepnutí zvuku je možné načasovat určitou dobu před začátkem toho taktu, ve kterém se to má přepnout. Ale u PC se nedá spolehnout na to, že doba natažení zvuku bude pokaždé stejná.
www.microdesignum.cz
Predator

Příspěvek od Predator »

Práve preto by už mali byť dopredu natiahnuté a priradené na rôznych kanáloch.

Microdesignum
Kontaktovat uživatele:

Tady jde spíše asi o změnu zvuku v rámci jednoho kanálu. Ale je pravda, že pokud by bylo možné nějak rychle měnit číslo kanálu na klávesách, tak by se dalo přepnout na již natáhnutý zvuk.
www.microdesignum.cz
171925

Příspěvek od 171925 »

Zdravím,
díky za odpovědi, změna kanálu na klávesách by bylo úplně ideální řešení, ale obávám se, že vzhledem k tomu, že se jedná primárně o klávesy, nikoli o MIDI controller, tak to nebudou umožňovat.
Procházel jsem nějaký ten SW a nejvíc mě zaujal ten SampleTank, neb je dostupný i pro tablety (bohužel jen iPad, mám tablet s Androidem), navíc za rozumnou cenu, a umí právě to, co potřebuji - rychlé přepínání nástroje na jeden dotyk. Doporučí mi, prosím, někdo vhodnou alternativu i pro Android?
Jako o alternativní variantě pak uvažuju o tom Cubase, kde by se ty zvuky natáhly předem (viz můj předchozí příspěvek) - mám akorát morální dilema: kvůli takové okrajové funkci mi přijde zbytečné kupovat celý drahý Cubase, když je určen primárně na něco jiného a zároveň krást jej se mi taky moc nechce... Dá mi někdo tip na nějaký levnější nebo ještě lépe free prográmek, který by do sebe uměl naimportovat VST Instrumenty a zároveň v něm bylo možné předem nastavit jejich změnu v určeném čase? A ideálně aby na další stopě uměl přehrát i sample.:-)
Moc díky za vaše odpovědi.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Místo Cubase využij Reaper.

P.

171925

Příspěvek od 171925 »

Díky, ten Reaper vypadá dobře a 60,- USD je fair cena.
Microdesignum
Kontaktovat uživatele:

Programy pro tvorbu hudby se občas přidávají zdarma i ke zvukovkám a podobnému HW. Teď např. budu pro zákazníka pořizovat externí zvukovku za necelé 3000 a je k tomu zdama Ableton.
Možná by tady někdo byl ochoten věnovat svou licenci, když ten program nepoužívá. :-)
www.microdesignum.cz
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano - a nebo tak ;-)

P.

Predator

Příspěvek od Predator »

Inak, prepínanie celého zvukového setupu s doznením predošlých zvukov vie každý slušnejší moderný workstation. Ja to na Kurzweile používam prakticky neustále, dá sa to naprogramovať z foot pedálu aj z úderového padu (je ich tam 8). Preto si myslím, že namiesto bastlenia komplikovaných setupov PC s MIDI klaviatúrou, externou zvukovkou a VST nástrojmi, by sa spoľahlivé, ľahké, kompaktné, cenovo prijateľné a rýchle riešenie tohto problému mohlo volať Kurzweil (PC3LE rada), Korg (rady Krome a Kross), prípadne Roland (FA rada). V ponuke týchto výrobcov sa dajú nájsť stroje za príjemnú cenu, ktoré disponujú takýmito vychytávkami pre živú hru. Tak čo radšej namiesto vymýšľania krkolomných nápadov, ako z ničoho urobiť niečo, si vzať poriadny nástroj hoci aj na splátky, a mať na roky hrania kľud? Kytary.cz teraz majú celkom dobré ceny klávesových workstationov strednej triedy.

PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Ano, přepínání vnitřních zvuků keybordu během hry se řeší ve vedlejším tématu, možná není potřeba rozšiřovat tuto diskuzi i sem (taky hádám, že původní tazatel v tomto threadu svůj problém za 2 měsíce vyřešil).

Nechávám tato dvě témata zvlášť - řeší sice podobný problém, ale nad různými typy nástrojů a zcela jinými metodami (teď už jsou i navzájem prolinkovaná).

Predatore, škoda, že jsi s tím nepřispěl ve vedlejším tématu - podle diskuze to vypadá, že seamless transition na pedál/tlačítko umí jen Kurzweil, tvoje zkušenosti s Korgy, Rolandy či třeba Yamahami by mne třeba dost zajímaly (tedy ve vedlejším tématu :-) ).

Edit: následující přispěvky o přepínání vnitřních zvuků kláves jsem přesunul do zmíněného tématu, kam patří. Zde se řeší přepínání externích zvuků, pomocí midi kontrolerů a kanálů, software apod.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
anthea_x

Příspěvek od anthea_x »

Prečo vedľajšie fórum? Jedno riešenie a veľmi dobré, aj keď nie na prvý pohľad je ten pc3le. Stačí mu ho vyskúšať a bude inak rozmýšľať. PC láka, ale časom pochopí aj nevýhody momentálneho zámeru. Inak som nepochopil ako chce zvuky prepínať. Z PC? Akej značky je ten kláves?
Kurzweil PC3LE6 V2, Roland Fantom X6
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Proč vedlejší téma? Protože se zde řeší hodně odlišné věci, koho zajímá PC3LE možná nechce číst desítky příspěvků o nejlepším DAWu a naopak.

Pro záměry původního tazatele si prosím přečti původní příspěvek zakladatele tématu, popisuje to hezky. Jen upozorňuji, že toto je starší téma, takže zakladatel svůj problém už asi vyřešil.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
anthea_x

Příspěvek od anthea_x »

Je to môj názor prečo sa tomu DAWu vyhnúť v jeho prípade, za ktorým si stojím. Čítal som to dobre. Je to aj pre iných a nevnucujem to nikomu.
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Ano, o tom, že řešení "vše v jednom", např. PC3LE, má pro live hraní mnoho výhod, tu asi nikdo nepochybuje :-)
anthea_x

Příspěvek od anthea_x »

Aspoň podľa tohto citátu: "Možná jsem trochu naivní, ale ideální by pro mě byl program, kde by třeba bylo 8 "dlaždic" a já si pod každou z nich mohl "schovat" jakýkoliv zvuk (na jedničku klavír, na dvojku smyčce, na trojku flétnu atd.) a ten pak na jeden klik myší, příp. prstem, mohl přepínat, toť vše, víc nepotřebuji." predpokladám, že to chce pre živé hranie. Inak prepáč za ostrejší "tón" ale nechcem na nikoho útočiť. 8) Však ak to berie seriózne, tak to vyrieši (alebo už vyriešil). :)
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“