lampy, flašky, elektronky

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
innerself

Re: lampy, flašky, elektronky

Příspěvek od innerself »

Neví někdo jakej je rozdíl mezi tajtěma dvěma preampovkama ? Až teda na tu nulu mezi číslama a cenou

http://www.ges.cz/cz/elektronka-ecc803-GES08201990.html

http://www.ges.cz/cz/elektronka-ecc83-j ... 00006.html

Zvažuju si nakoupit do zásob, když tam zrovna maj slevy a někde na netu jsem čet, že ty 803 maj míň gainu. Nemáte s tim někdo zkušenosti ?
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
jastud

Příspěvek od jastud »

ecc803 by mela byt min mikrofonicka. a vydrzi o facku vyssi napeti. jinak jsou prakticky totozny.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Co se týče původních ECC803S, tak mám bohaté zkušenosti s Tesla se žlutým popisem. Byly to dlouhoživotnostní lampy určené pro průmyslové použití, výrobce vůbec nepočítal s tím, že by to někdo používal v audiotechnice. Aspoň v RVHP ne. Byly mikrofonické jako prase. Dala se vybrat tak jedna z deseti. Skoro stejně, nebo jen o málo lépe, na tom byly vojenské E83CC s bílým popisem a zkříženými šavličkami. No, ony vůbec teslácké lampy byly, co se týče mikrofoničnosti, hodně mizerné. Klasika jsou třinecké EL34. Děs. Ve srovnání s ruskými a východoněmeckými byly jednoznačně nejhorší.

Co se týče zesílení, tak jsem také měl pocit, že ty ECC803 byly jaksi slabší, ale nějak do hloubky jsem to nezkoumal. Podle katalogu JJ jsou tyhle teslácké pohrobky totožné jak ve strmosti, tak v koeficientu zesílení. Ovšem v jaké toleranci... Tak jako tak to je co kus to originál.

Každopádně mi připadají i nejlevnější 12AX7 od Sovteku zajímavější, než tyhle JJ. A v Audioteku je celoročně koupíš levněji, než v GESu. Ať žijí akční slevy!
innerself

Příspěvek od innerself »

Děkuju za napsání rozdílů. A o tom audioteku vim, jenže tam maj skoro u všeho dodání na dotaz. To než by mi něco došlo, tak si nezahraju půl roku :D
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
dlabajíč

Příspěvek od dlabajíč »

Dnes se mi stala krásná věc o kterou se s vámi podělím. Koupil jsem si 4 krásné elekrtonky značky JJ 6L6GC. To by ještě nebylo tak zajímavé, ale dnes jsem se rozhodl s kamarádem, který tomu rozumí, že je vyměníme. Vytáhli jsme staré, nahodili nové a jaké bylo naše překvapení... Ani ne tak že 1 z elektronek je asi o půl centimetru větší, ale spíš to, že tam není "heblo" na nastavení biasu. Mesa F 100 ho prostě nemá :-) No a co teď... Po prostudování manuálů jsme se na stránkách Mesy dozvěděli, že ho tam prostě nemají, protože nechtějí aby se v tom vrtal kdejaký ocas jako já :-DD zprvu jsem si to vzal dost osobně :-D Inu což známé máme, tak to posuneme dál a jeden náš šikovný známý si s tím poradí.. Je tam potřeba cosi přepájet... No nejeblo by vás to? Zesilovač který stojí hromadu peněz a když chcete vyměnit základní spotřební věc, tak se z toho možete ...
Apec: Jet city JCA 50+ 1*12 Engl homemade box (1* cellestion vintage 30),
Kytara: Pořízka Stratocaster SSS
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, to má jediný důvod - aby mohli prodávat "svoje" předražené elektronky. Zas takový velký nedostatek to konkrétně u Mesy není, protože amplituda signálu je v předzesilovači tak zkomrimovaná, že k přebuzení koncového stupně stejně nestačí. U hi-gain zesilovačů nemá nějaký "hot bias" žádný pozitivní efekt. To u starých Fenderů a Marshallů se hot bias projeví. Zkreslení koncového stupně je dle (nejen) mého názoru líbivější než zkreslení preampu. Ovšem, že se někde více hodí právě preampové zkreslení je taky pravda :D .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Ale tak ty si je můžeš vyměnit sám doma a nebudeš k tomu prakticky potřebovat nic ba ani nemusíš vědět co je to bias :D . Ale musíš použít "speciální" mesa elektronky a ty se pak vymění jen kus za kus a nic se nenastavuje. Celá jejich specialita spočívá v tom že ty mesa (ale může to bejt i od jinýho výroce) elektronky sou vybíraný a musí mít přesně definovaný parametry . mesa prodává lampy pro hot ,cold a normal bias a sou barevně označený .

EDIT : Tube Guru byl si rychlejší :D
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
neneo
Bandzone: http://bandzone.cz/glamnsleazybastards
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od neneo »

Dobrý podvečer přátelé, mám následující dotaz:
Poslední dobou se mi už několikrát stalo, že mému aparátu (jcm800 2203) po nějaké době hraní jakoby vypadnou basy - stále zní fajn, ale basů výrazně ubyde (a možná i trochu hlasitosti). Mohou za tím být "jeté" lampy? V předzesilovači byly měněny cca před rokem, koncové už ale mají něco nahráno. Jinak aparát nešumí, nebrumí, zkrátka krom těchto výpadků je vcelku dobře vychován :wink:
Předem děkuji za tipy!
http://bandzone.cz/glamnsleazybastards
Gibson Flying V & PRS SE Custom 24
Samson wireless -> T.C.Electronic Polytune -> Morley Bad Horsie wah -> Majik Box Doug Aldrich´s Rocket Fuel -> MXR Custom Badass Modified Overdrive -> T.C.Electronic Corona Chorus -> MXR Kerry King 10 band EQ -> Mad Professor Deep Blue Delay
Marshall JCM 800 2203 & Marshall 1936 cab
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar všem, to na elektronku(y) nevypadá. Spíš bych to viděl na špatný kontakt např. katodového bloku (kondenzátoru 0,68μF) první triody. Tomu by odpovídalo i to současné mírné snížení hlasitosti. Ovšem stejně se mohou projevovat vadné vazební kondy mezi stupni (typicky mívají kapacitu 22nF) nebo jejich špatné zapájení do tišťáku. Dále to může dělat např. vadný potenciometr v korekcích nebo zase nespolehlivý kondenzátor či spoj tamtéž. Elektronky zase nemůžou za všechny poruchy aparátu :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
neneo
Bandzone: http://bandzone.cz/glamnsleazybastards
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od neneo »

Díky moc kolego, nedá se nic dělat, servis ho nemine :cry:
http://bandzone.cz/glamnsleazybastards
Gibson Flying V & PRS SE Custom 24
Samson wireless -> T.C.Electronic Polytune -> Morley Bad Horsie wah -> Majik Box Doug Aldrich´s Rocket Fuel -> MXR Custom Badass Modified Overdrive -> T.C.Electronic Corona Chorus -> MXR Kerry King 10 band EQ -> Mad Professor Deep Blue Delay
Marshall JCM 800 2203 & Marshall 1936 cab
Dusek

Marshall AVT150h výměna lampy

Příspěvek od Dusek »

Dobrý den,

chtěl bych ve svém zesilovači Marshall AVT150h vyměnit lampu, jedná se o hybridní zesilovač. Chci se zeptat jestli to má vůbec cenu jestli se částečně změní zvuk zesilovače nebo bude furt stejný. A jaké lampy by se do tohoto zesilovače dali dát? Bylo by možné vyměnit nynější lampu za lampu od firmy Sovtek, nebo jaká lampa by se dala dát do zesilovače Marshall AVT150h?

Díky všem za rady
Dušek
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 21.05.2014 11:52, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno do sběrného tématu.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, zvuk se každopádně nějak změní (což by ukázal osciloskop), ale jestli to poznáš ušima? V tom hybridu ta elektronka "obklopená" kupou operačních zesilovačů nemá až tak zásadní význam. Je to spíš takový "trik" jak prodat jinak polovodičový zesilovač jako "pololampu" za větší peníz. Jestli nemáš rozumnější způsob kam vrážet peníze, klidně si kup nejlépe tu nejdražší ECC83 (ta přeci musí být nejlepší) co seženeš a následně sám sebe přesvědč o tom jak skvěle to po výměně lampy zní :) . Já bych to neudělal :D .
Milan S

Příspěvek od Milan S »

Zdravím,
jaký je rozdíl mezi 12ax7 a 12ax7a ? Díky za odpověď.
BC Rich Beast NT (Pele bass elektronika, RM snímače), Ampeg SVP, Trace Elliot PPA 600, Aguilar GS212-4, Boss GT-10B // Fokus Aoi (SD Invader snímač), Rockwell Red Trip, Laney GS412 PA / / ART TubePac, Alesis 3130, BBE Sonic Max. 482i
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

12AX7A může být dle starších specifikací ve výsledku tišší, ale pravděpodobně žádný rozdíl nepoznáš.
Zdroj: http://www.marshallforum.com/workbench/ ... post116610
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Milan S

Příspěvek od Milan S »

Dík za info, proč jsem se na to ptal: chci přelampovat mikrofonní předzesilovač ART TubePac, kde výrobce uvádí z továrny lampy 12AX7a, což je ekvivalent ECC83, ale právě bych potřeboval poradit jaká přesná specifikace pro mikrofonní preamp bude nejoptimálnější. Například JJ vyrábí ECC83S nebo ECC83MG... Proto se na vás obracím jestli někdo ze zkušeností ví, co nebrat a co zase ano (vím, že je to spíš na oblast studio recording než na sekci kytar, ale v "technika a rekording" jsem nenašel vlákno).
BC Rich Beast NT (Pele bass elektronika, RM snímače), Ampeg SVP, Trace Elliot PPA 600, Aguilar GS212-4, Boss GT-10B // Fokus Aoi (SD Invader snímač), Rockwell Red Trip, Laney GS412 PA / / ART TubePac, Alesis 3130, BBE Sonic Max. 482i
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Tak ho tam založ. Hlavu ti za to snad nikdo neutrhne. :)

Jinak na TubeTown si můžeš koupit lampy s garantovaným odstupem signál-šum, jestli ti jde i o tohle. Už jsem takhle jednu kupoval. Máš tam nějaký maximum a může to být jen lepší. Naměřenou hodnotu píší na krabičku.
http://www.tube-town.net/ttstore/Tubes/ ... 4_305.html
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Milan S

Příspěvek od Milan S »

Je mi jasný, že to fungovat bude, spíš mi jde o nějaké zkušenosti jaký je v tom rozdíl právě třeba u toho označení S nebo MG, třeba někde jsem četl, že ty "S" jsou vhodné pro hi-gain zesilovače, ale už jsem se nedočetl proč a jestli by to nedělalo neplechu právě při nahrávání zpěvu v mikrof. preampu.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

tak že to je vhodný pro Hi-gain může bejt proto že ta lampa má vyšší zesílení nebo nižšší mikrofoničnost než její "neupravená? sestřička . Ale hlavně jde o to v jakým obvodu ta lampa je . jak má nastavený zesílení ....
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Radagabi

Příspěvek od Radagabi »

Ahoj.

Chystám se vyměnit lampy v mým VHT , přijde mi, že občas prostě zesilovač přichází o zkreslení a hlavně začíná vycházet hrozný brum, sám od sebe a to hlavně při velkém zkreslení (napodobil bych takto "bzzzzzzzzzBRRRRRRRRRRRRbzzzzzzbzzzzBRRRRbzzzz" :D ) . Celkově mi přijde, že se zvuk zhoršuje a jeho líbivost klesá (hlavně, co se zkreslení týče).

Dost jsem se o tom načetl a na ty původní lampy se často hodně shituje a nadává... Nutno dodat, že je tam mám už 2,5 roku (používáno doma, ve zkušebně, na koncertech, denně a i několik hodin).

To VHT má asi mít cathode bias, což znamená, že se nemusí bias nastavovat, že se to nastaví "samo", že ? Podle odporu.
Takže můžu změnit i typ elektronek, nemusím tam dát ty samé ?

Našel jsem na netu i hodně review a testů jednotlivých elektronek právě na tomto zesilovači, ještě úplně nevím kterou.
(http://forum.frugalguitarist.com/yaf_po ... Ultra.aspx )

Když je u elektronky napsaná vyšší mikrofoničnost, tak je to nežádoucí nebo žádoucí? Hádám, že to bude mít nějaký dopad na zkreslení.

Co lampy v preampu? Když vím, že ty, co tam jsou budou asi fakt sh*t, tak asi má cenu je měnit, že?

EDIT: Takže je zvládnu vyměnit i sám, když se nemusí nic štelovat, že?
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Zesilovač:Marshall JVM410H + MESA Boogie Rectifier 2x12(V30)
Efekty:tc Electronic Hall of Fame Reverb
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, jo nadávat na cokoliv (nejen na lampy) je takový folklór. Doporučuji koupit jednu 12AX7 nebo ECC83 třeba JJ a vyzkoušet vyměnit napřed V1, když to nepomůže, tak V2. Před nějakým "divokým upgradem" koncové 6V6 upozorňuji, že 6L6GC má téměř dvojnásobný žhavicí proud, EL34 dokonce trojnásobný a to by síťový transformátor nemusel bez problému ustát. Koncová lampa v SE zapojení to bude těžko. Může to spíš dělat studený spoj někde v preampu nejpravděpodobněji kolem patic lamp, třeba i zoxidované patice preampovek. Na 99% bych z těchto potíží nevinil elektronky.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“