120 W na domácí hraní? (tranzistorový zesilovač)
Pravidla fóra
120 W na domácí hraní? (tranzistorový zesilovač)
Zdravím Vás!
Chci se zeptat, jak moc se dá "škrtit" zesilovač (hlava) s výkonem 120 W? Měl bych to jak do zkušebny, tak na domácí hraní, ale nejsem si jist, jestli se dá ta hlasitost "škrtit" na nějaké přijatelné úrovni, aby sousedům v paneláků nepopraskali okna a nebouchali do zdi když bych měl zrovna ten zesilovač doma a ne ve zkušebně.
Díky za vaše rady, postřehy a názory.
P.S. Jedná se o tranzistorový zesilovač.
Chci se zeptat, jak moc se dá "škrtit" zesilovač (hlava) s výkonem 120 W? Měl bych to jak do zkušebny, tak na domácí hraní, ale nejsem si jist, jestli se dá ta hlasitost "škrtit" na nějaké přijatelné úrovni, aby sousedům v paneláků nepopraskali okna a nebouchali do zdi když bych měl zrovna ten zesilovač doma a ne ve zkušebně.
Díky za vaše rady, postřehy a názory.
P.S. Jedná se o tranzistorový zesilovač.
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 20.05.2014 11:11, celkem upraveno 2 x.
Důvod: Upřesněn název.
Důvod: Upřesněn název.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: 120 W na domácí hraní? (tranzistorový zesilovač)
Není to až takový problém jako třeba u lamp ve třídě A, kde zkresleného zvuku dosáhnež až při vysoké hlasitosti.
Jednu dobu jsem měl doma Peavey Bandit 112 (100W) a při mastrer volume 0,2/10 (tedy 2% hlasitosti) se na to ještě dalo doma hrát. Zkreslení se totiž nastavovalo gainem (předzesilovačem).
Nevýhoda je, že to velké kombo doma zabírá místo. Taky by se dalo říct, že se při tak malém vybuzení repro moc nerozehraje. Proto jej mám ve zkušebně a doma si dopřávám zvuku malé lampičky.
Jednu dobu jsem měl doma Peavey Bandit 112 (100W) a při mastrer volume 0,2/10 (tedy 2% hlasitosti) se na to ještě dalo doma hrát. Zkreslení se totiž nastavovalo gainem (předzesilovačem).
Nevýhoda je, že to velké kombo doma zabírá místo. Taky by se dalo říct, že se při tak malém vybuzení repro moc nerozehraje. Proto jej mám ve zkušebně a doma si dopřávám zvuku malé lampičky.
Aha, díky za odpověď. Jinak můžu se zeptat, jak výkonné máš teď doma to lampové kombo?
Měl jsem doma několik komb (vždy do 15w - tranzistory) a ten zvuk se mi zdál naprosto šíleně dutý, jak z rádia v autě v roce 1930. Samozřejmě výkon na kvalitu zvuku asi žádný vliv nemá, ale jsem skeptický k tomu, že by nějaké kombo okolo 15-30W mohlo mít dobrý, hutný zvuk.
Měl jsem doma několik komb (vždy do 15w - tranzistory) a ten zvuk se mi zdál naprosto šíleně dutý, jak z rádia v autě v roce 1930. Samozřejmě výkon na kvalitu zvuku asi žádný vliv nemá, ale jsem skeptický k tomu, že by nějaké kombo okolo 15-30W mohlo mít dobrý, hutný zvuk.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Závisí, co chceš za styl zvuku. Kombo mám to, co je v mém podpisu
. Jde mi především o kvalitní čistý zvuk, na kterém se dá stavět. A k tomu účelu mi na doma bohatě stačí 4W lampa. Jen pro pořádek, musím uvádět, že 4W lampa strčí 15W (možná i 30W) tranďák do kapsy, nebo ne? 
PS: na Voxíkovi mám attenuator nastaven na 1/4W a s volume nejdu nikdy za půlku. Hlasité je to až moc.
O tom kombu tu najdeš samostatné téma.
PS: na Voxíkovi mám attenuator nastaven na 1/4W a s volume nejdu nikdy za půlku. Hlasité je to až moc.
O tom kombu tu najdeš samostatné téma.
Pokud to bude 30W lampa tak to podle mě bude v pohodě jak domů, tak do zkušebny a i na nějaké kluby a akce se zvučením. O hutnost zvuku bych se nebál, protože to budeš moct vytavit. Když se koukneš na stránky kytar, tak většina lampových komb má výkon přibližně do 50W. Větší mají až zesilovače. A znám dost lidí co hrají na 30W a 50W komba i větší akce, protože ty jsou většinou zvučený 
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Do zkušebny a na akce jo, ale domů? No, pokud bydlí na samotě u lesa tak jo.Ctibi píše:Pokud to bude 30W lampa tak to podle mě bude v pohodě jak domů, tak do zkušebny a i na nějaké kluby a akce se zvučením...
Nicméně o lampách na doma tu máme také samostatné vlákno (nejedno). Tady řešme provoz 120W tranzisorového zesilovače v domácích podmínkách.
Mě o čistý zvuk moc nejde, spíše naopak. Tedy stylově hraju spíše metal - ať již nějaké akustické balady, nebo black metal, takže spíš se poohlížím po něčem, co má dobrý zkreslený zvuk. Právě váhám, známí mi může obstarat CRATE 120H tranzistorový zesilovač za velice dobrý peníze a nebo bych se na něj vykašlal a pořídil nějaké kombo. Oboje možnosti mají tolik pro a proti, že bych se nejradši vykašlal na oboje (K tomu zesilovači bych musel pořídit ještě reprobox + ten velký výkon je trochu problém na to domácí hraní, naproti tomu do zkušebny by to bylo ideální. A pokud bych pořídil kombo, tak je tam zase trochu problém v ceně kvalitního komba oproti ceně, za kterou mohu mít ten zesilovač).
Jinak na samotě u lesa nebydlím, bydlím v paneláku, takže potřebuji něco, u čeho můžu dobře regulovat a škrtit zvuk (doma), ale zároveň to musí mít dostatečný výkon do zkušebny. Argh, zase to vybírání...
Jinak na samotě u lesa nebydlím, bydlím v paneláku, takže potřebuji něco, u čeho můžu dobře regulovat a škrtit zvuk (doma), ale zároveň to musí mít dostatečný výkon do zkušebny. Argh, zase to vybírání...
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jo, to za tebe nikdo nevybere
.
Pokud tě bude bavit ten zesilovač tahat z domu do zkušebny a naopak, tak budiž. Já jen, že z tohoto důvodu mám doma i ve zkušebně vlastní aparát. Už jsem se natahal dost, radši se šetřím
Ještě bych doplnil odkaz na další thread, kde se řeší alternativy k aparátům na domácí cvičení (různé amPlugy, PC, multiefekty do sluchátek, atd.): komba-zesilovace-reproboxy/co-na-domaci ... t7327.html. Pokud netrváš na tom, že musíš doma hrát do velkého aparátu, pak si to tam přečti.
Abych se vrátl k jádru pudla, na tranzistor 120W se doma hrát dá, normálně jej přiškrtíš na master volume. Jestli ti bude ten přiškrcený zvuk vyhovovat si musíš pak zhodnotit sám.
Pokud tě bude bavit ten zesilovač tahat z domu do zkušebny a naopak, tak budiž. Já jen, že z tohoto důvodu mám doma i ve zkušebně vlastní aparát. Už jsem se natahal dost, radši se šetřím
Ještě bych doplnil odkaz na další thread, kde se řeší alternativy k aparátům na domácí cvičení (různé amPlugy, PC, multiefekty do sluchátek, atd.): komba-zesilovace-reproboxy/co-na-domaci ... t7327.html. Pokud netrváš na tom, že musíš doma hrát do velkého aparátu, pak si to tam přečti.
Abych se vrátl k jádru pudla, na tranzistor 120W se doma hrát dá, normálně jej přiškrtíš na master volume. Jestli ti bude ten přiškrcený zvuk vyhovovat si musíš pak zhodnotit sám.
Díky za odkaz, myslím že jsem to už kdysi pročítal a amPlug mám taky doma a celkem by stačil, jen to není ideální z hlediska bytelnosti (pes trochu zavadil o kabely a už jsem musel vytahovat pájku
).
Každopádně ti moc děkuju za rady, celkem mě uklidnilo když jsi řekl, že se s tím 120W zesilovačem dá hrát poměrně normálně i doma.
Přes týden vše ještě promyslím a o víkendu se rozhodnu do čeho tedy nakonec půjdu.
P.S. Přetahovat se mi to z domu do zkušebny moc nechce, ale to bych nějak vyřešil časem
Každopádně ti moc děkuju za rady, celkem mě uklidnilo když jsi řekl, že se s tím 120W zesilovačem dá hrát poměrně normálně i doma.
Přes týden vše ještě promyslím a o víkendu se rozhodnu do čeho tedy nakonec půjdu.
P.S. Přetahovat se mi to z domu do zkušebny moc nechce, ale to bych nějak vyřešil časem
Měl jsem Crate FW120 kombo s dvěma 12'' reprama. Na doma vklidu (měl jsem v paneláku). Poťák volume to má. A je to trand, takže neplatí přímá úměra "čím větší vybuzení, tím lepší zkreslení", ale naopak
Jasně, na volume 0,2 to nepůjde moc slyšet a je to k prdu, ale na 1 z 10 to hraje normálně doma.
Takže se toho neboj. Je to trand...
Takže se toho neboj. Je to trand...
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
Super, to rád slyším. Teď už jen musím nějak vyřešit reprobox. Co sedí výkonově a impedancí, tak je to docela cenově opálený :-/
Já jsem párkrát doma cvičil se 120W tranzistorem zapojeným do cca 20W repráku. Když ten reprák netýráš, tak je to v pohodě, ale pokud se neumíš krotit, tak ti může reprák shořet a vzít s sebou koncový stupeň hlavy. Impedance repráku musí být stejná nebo vyšší než minimální zatěžovací impedance hlavy (u trandů většinou 4 ohmy). Na tranzistor můžeš ale připojit i třeba 32 ohmů a tím snížit výstupní výkon.
simiruz: Díky, to jsem se zrovna chtěl zeptat, jestli je možný do toho 120 W zesilovače napojit třeba jen 20 W repro. Tady na fóru jsem se dočetl v tom FAQ (nebo zkrátka tématu obecně o zesilovačích), že se nesmí zapojovat slabší repro do silnějšího zesilovače. Kámoš mi tedy potom říkal, že to jde pokud to nebudu nijak "kotlit", což bych logicky nedělal kdybych věděl, že na to ten reprák nemá když je o dost míň výkonný.
Takže se nemusím bát zapojit např. zrovna ten 20W reprák k tomu 120W zesilovači? (Samozřejmě za předpokladu, že to budu mít zesílený úměrně výkonu k tomu repráku a že ten reprák bude splňovat tu impedanci ).
Takže se nemusím bát zapojit např. zrovna ten 20W reprák k tomu 120W zesilovači? (Samozřejmě za předpokladu, že to budu mít zesílený úměrně výkonu k tomu repráku a že ten reprák bude splňovat tu impedanci ).
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Na vlastní riziko si dělej co je libo. Možných následků jsi si vědom.
Zdar, no bát se zrovna nemusíš, ale musíš být opatrný, abys třeba omylem nepustil do toho 20W repráku těch plných 120W. On by to chvilku vydržel, ale dlouho ne. Ten větší výkon reprobedny než zesilovače se doporučuje hlavně proto, aby té opatrnosti nebylo třeba
.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Myslim ze nejlepsi radu ti dal Hendrek. Do zkusebny si porid co chces a na doma si porid nejaky normalni maly aparatek. Klasicky se doporucuje Roland Cube. Prijde mi to lepsi nez se vecne tahat s kravskym zesilovacem a jeste k nemu mit dve bedny (na doma a do zkusebny). 120W zesilovac do 20W repra samozrejme jde, ale pak je jen otazka casu kdy prijdes o to repro a jestli sebou reprak nevezme do vecnych lovist i zesilovac.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
a hrať se musi aji na levne nastroje.
V takovém případě ale musí být umístěn ve výši očí obsluhy aparátu štítek s upozorněním, jaký maximální výkon lze použít.Elrann píše:Takže se nemusím bát zapojit např. zrovna ten 20W reprák k tomu 120W zesilovači?
co se týká bytů, je problém i 6 w v lampě. záleží samozřejmě na tom, jak je dům "vybaven" z hlediska hlukových norem. každopádně soused je také kytarista a nebyl pro nás problém jamovat ob patro
bez prdele
doporučuji buď fest nizkovatážní lampu nebo cca 15 w tranzistor (do bytu až až). dynamika pravé ruky a s tím spojený pocit ze hry se projevuje při "neškrcení" volume. pro mě zásadní hledisko, proč doma hraju na 15w tranďák, který mám postavený na jcm 800 bez života.
opačně si to už nedovedu představit (myšleno inside home