Vaše nejoblíbenější živá alba

Vše o kapelách a hudebnících ...
jastud

Vaše nejoblíbenější živá alba

Příspěvek od jastud »

Hola,
živáky jsou docela specifický žánr a docela by mě zajímalo, které jsou vaše oblíbené. Řekněme Top 5?
Za mě jsou to asi tyhle:

Jimi Hendrix - Jimi plays Monterey
Band of Gypsys je možná muzikantsky lepší (Hendrix tam hraje mnohem soustředěněji) nicméně záznam z Monterey je pro mě nejlepším živákem vůbec. Tolik energie, skvělé muziky a radosti z hudby jsem nikdy z žádného živáku neslyšel.

Nirvana - Unplugged in New York
nejlepší deska Nirvany a nejlepší ze všech unplugged koncertů. Až tady se ukázalo jak skvělý byl Kurt skladatel a zpěvák. Všechny převzaté skladby co tu Nirvana nahrála si definitivně ukradla pro sebe.

Johnny Cash - at Folsom Prison
Muž v černém si doslova omotá kolem prstu bandu grázlů z jednoho z nejtvrdších amerických lapáků. Punk jako prase. Cocaine blues budiž důkazem.

ASPM - V klubu Na Petynce 1990
Kytara, klavír, dechy. Sem tam perkuse a foukačka. Spálený i Kalandra ve skvělé formě, Franta Havlíček jako úžasný sideman. Michal Gera jako host. Dokonalost sama.

Led Zeppelin - BBC sessions
Zejména druhý disk. Mnohem lepší než Song Remains the Same (Page asi míň fetoval nebo co). LZ v plném nápřahu ještě předtím než se z nich definitivně stala instituce.

PS: pokud modi usoudí, že jsem to zařadil do špatné sekce, tak prosím o přesunutí. Díky
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Vaše nejoblíbenější živá alba

Příspěvek od Hendrek »

Výzva přijata :).
Vybral jsem takové stálice mého play listu. Komentář netřeba.

Deep Purple - Made in Japan

Jeff Beck - Rock 'n' Roll Party: Honoring Les Paul

Pink Floyd - Delicate Sound of Thunder

Dan Bárta - Retropicture

Karel Plíhal - Karel Plíhal v Olomouci
---------------------------------------------
Honorable mention:
Jiří Schmitzer - Sbírka kiksů: Živě z Balbínky
jastud

Příspěvek od jastud »

Nad Made in Japan a Plíhalem jsem taky přemýšlel :) Nicméně u Plíhala mi vadí ty řeči (podesáte už to není zdaleka tak vtipný) a u Deep Purple ta děsivá monumentálnost.

Ještě bych asi přidal Jaromír Nohavica - Koncert, asi nejlepší aranže Nohavicových písniček,. Sázavský a Vřešťál to prostě umí.
huxd

Příspěvek od huxd »

Tohle sem určitě patří, Jethro Tull - Bursting Out. Skvěle zahrané i sejmuté. Není co dodat , vzorek :
Gibson LP Special SC TV Yellowsize=70, Ibanez ARX320, Ibanez AFJ91 JLF - Jet Blue Burst Flat, FURCH D21 SO, Gretsch G9126 ACE Guitalele Natural, CORT Earth 70-12 NS, Kombo Fender G-DEC + Footswitch Fender MS4, DAW Samplitude Se9, Cubase 4 essential, M-Audio ozone, In-tone Guitar pro....
Obrázek
arcilucifer

Příspěvek od arcilucifer »

No Sleep ’til Hammersmith Motor

"The Origin of the Feces". Type

Weld Neil

Live era 87-93 Guns

Ministry ten zivak co si ted nevzpomenu jak se jmenuje 2cd

Pak zivak Sarcofago ovšem jen pro otrle a trpelive

Nejaky Agathocles nazev...nevim live

Pak nějaké splika Nasum annal

a dobrý byl ten Sodom

Slajeri ten zivak, nevzpomenu si ale znate ho
tele.kom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tele.kom »

Porcupine Tree - Anaesthetize / Arriving Somewhere
Nějak se nemůžu sám se sebou dohodnout který z nich je lepší, každopádně oba jsou naprostý vrchol toho, čeho lze živou náhravkou dosáhnout. Od naprosto perfekcionistického přednesu (až na prasklou strunu u Trains na Arriving Somewhere, což je jeden z mých nejoblíbenějších PT momentů), přes dokonalý zvuk (u Wilsona nic překvapivýho) a skvělý výběr písniček.

NIN - Beside You In Time
První slovo který mě napadne je energie. Vždycky když si tenhle živák pustím, tak automaticky zvyšuju hlasitost a člověk má po chvíli chuť skákat po pokoji a lámat nábytek :) taky album který mě dovedlo k hudbě NIN, takže srdcovka

Pink Floyd - Pulse / Live at Pompei
Echoes z Pompejí si můžu pustit třeba dvacetkrát dokolečka a stejně mě to nikdy neomrzí. Ale jako skutečnej živák je pro mě na prvním místě Pulse. Naprosto dokonalá nahrávka Flojdí geniality.
Dál mají PF neskutečný počet bootlegů a mezi nima se taky dají najít perly

Radiohead - Live at 93 East
Soundboard bootleg, ale i tak jedna z mých oblíbených Radiohead nahrávek. Asi ta atmosféra která z tý nahrávky dejchá mi příjde zajímavá, nevím přesně proč, ale tohle je živák ke kterýmu se rád vracím

Sigur Rós - Heima
Spíš dokument než živák, ale byl jsem na něm na promítání v naší knihovně a bylo to pro mě představení hudby Sigor Rós a na to se nezapomíná.
Trey
last.fm: http://www.last.fm/user/Roonagu
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/roonagu

Příspěvek od Trey »

Takže prozatím -
Pocrupine Tree - Anaesthetize / Arriving Somewhere - stačí když si přečtete co napsal tele.kom, vidím to naprosto stejně.

Dark Tranquillity - Where Death Is Most Alive - Parádní zvuk, atmosféra, setlist a výkony kapely. DT jsou podle mě vrcholem Göteborgského death metalu, a tohle je skvělá ukázka proč.

Opeth - Lamentations/The Roundhouse Tapes - Podobně jako u Porcupine Tree se nemůžu rozhodnout který se mi líbí víc. Kapela se nesnaží působit nějak bombasticky, jde pouze a jedině o muziku, a ta je prvotřídní, stejně tak její provedení. Zajímavý je ale rozdíl v Mikaelovo frontmanství, na Lamentations působí mezi skladbami viditelně nervozně/nejistě, zatímco na Roundhouse už je mnohem uvolněnější a nebojí se už ani improvizovaně vtipkovat s publikem.

Až si vzpomenu na další živá alba která by se vyrovnala těmto, tak je připíšu :) .
Dustborn - http://bandzone.cz/dustborn
Arthemion - http://bandzone.cz/arthemion
Strandberg Boden NX7, Badstroke Invader 7, Ibanez RGA420Z, Jackson RR24, DOWINA DCE111-LE
Quad Cortex, Marshall JVM410H, ENGL E650 Ritchie Blackmore,
mikrofony: Shure SM7B, T.bone SCT2000
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Živáky! Velmi specifická "odnož" poslechu. Někdo si potrpí na nahrávky, kdy z hlediska zvuku i obrazu to zní až "krystalicky" precizně - skoro jako album a je hodné oficiálnímu vydání jako součást diskografie skupiny! Ale docela mi vadí, když do záznamu se přiřadí i stopa umělého jásotu publika sejmuté v jiné části koncertu (někdy i to neplatí a použije se jen univerzální šablona...).
Občas jsem také hledal nahrávky zachycené z publika (distribuované přes butleg komunity coby "podpultovka" nebo přes p2p...). I jednoduchý rekordér s připojeným externím mikrofonkem o velikosti dětské hrací kuličky zavěšený za límec košile dovede sejmout skvostný výsledek doplněný o autentickou atmosféru v kotli či poblíž - a když ještě šlape i kapela!
Těch živáků se mi líbí docela dost, vlastně hodně, ale na sepsání s komentářem by to chtělo tlustou brožurku...

Masters of Reality - "Flak'n'Flight"
Profi nahrávka z roku 2001 (a vydaná i oficiálně) z krátkého exkluzivního turné Masters of Reality. Zakladatele MoR zpěváka a kytaristu Chrise Gosse doprovodili poprvé a zřejmě i naposled tehdy ještě divocí raubíři z kapely Queens of the Stone Age Joshua Homme a Nick Oliveri. Dneska by té čtveřici někdo řekl třeba i "superskupina". Hutný zvuk, jednoduché melodie a líbivý zpěv.

Black Sabbath - "Ashbury 1975"
Ukradený záznam vystoupení v rámci festivalu "Boardwalk" v Ashbury Park, New Jersey z 5. srpna 1975, prakticky od toho roku šířený na vinylech, magnetofonových kazetách a páskách, kompaktních discích a dodnes vcelku oblíbený koncert na p2p serverech. Svěží Ozzy, vitální Bill, hutný Geezer a precizní Tony! Odehrány všechny dosud známé hity v solidním tempu a údernosti!

Motörhead - "Rockstages '81"
Magie několikrát kopírované VHS kazety (převedené pak do DVD formátu) je v tom, že už tak špinavé kapele přídá i onen "véhásácký" smrad od prvotního zvukového brumu až po poslední třepetající se zrno v nejzapadlejším rohu obrazovky. Obraz se třese jak kalhotky tehdejších dorostenek a husté porosty vzpůrných puberťáků. Do této "dusné mlhy" burácí Lemmy se svým hlasem "k nejvyššímu" a Rickenbackerem "kosí" tehdejší omladinu v britském Nottinghamu 20. srpna roku 1980. Fetiš!

Nirvana - "The Off Ramp Café '90"
Album Nevermind se mělo zrodit až o půl roku později, skladba Smells Like Teen Spirit existovala jen v poznámkách jako směska nesouvislých slov a trio Kurt, Krist a Dave bylo známé především v blízkém okolí Seattlu. Nirvana se rozkmotřovala s původním labelem Sub Pop. Na koncert přišli zejména hosté z ostatních konkurenčních labelů. Pestrý netourový 100 minut dlouhý repertoár s třiceti skladbami, mladý a energický Dave Grohl za bicíma v Nirvaně teprv měsíc, Krist s novou basou a Kurt v top formě. Od premiérové Aneurysm, dodnes mýty obestřenou Verse Chorus Verse, punkrockovou Stain, převzatými Where Did You Sleep Last Night? od Leadbellyho a Here She Comes Now od "velvetů" a jamem silně připomínající ranou Radio Friendly Unit Shifter konče. Nirvana v té nejkonzistenčnější podobě a záznam pořízený z publika a částečně mixnutý i z pultu se všemi jeho klady a zápory. Dalo práci záznam navrátit do posluchatelné formy...

Queens of the Stone Age - "Live at Montreux '05"
Osobně si myslím, že turné "Lullabies to Paralyze 2005" bylo posledním, kdy se mi kapela skutečně a upřímně líbila. Jednak proto, že v sestavě byli respektovaný multiinstrumentalista Alain Johannes a jeho již zesnulá manželka Natasha Schneider, jenž skvěle doprovázela sestavu zpěvem a především na klávesách, ale také proto, že Josh našel v sobě sílu a odvahu vyjít na podia bez lidma tolik oblíbeného basáka Nicka, který představoval druhý pilíř QOTSA od jejího zrodu. A v takto vyjímečné sestavě je zachytil televizní štáb v rámci tradičního festivalu Montreux. Velmi solidní komornější zvuk, skvělý obraz a nevídaná forma s vynikající atmosférou se sešly v jedné rovině... TOHLE mělo být vydáno jako oficiální video!
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Tak třeba:
Colosseum - Live
O tomhle albu jsem vždycky jenom četl, jak skvělý živák to je. Trochu těžší na poslech, ale člověku se to nemůže nelíbit. Skvost.

The Gathering - A Noise Severe
Moc se mi líbí, jak Aneke zpívá a tady to bere pořádně od podlahy.

A Perfect Circle - Stone and Echo
Tohle album jsem si stáhl asi před 10 dny a na PC ho sjíždím docela často. Škoda, že ho nemám na CD.

Pocrupine Tree - Arriving Somewhere
Tak já mám s výběrem mezi Anesthetize a Arriving naprosto jasno. :wink:

Tori Amos - Soundstage
Kdybych měl vybrat mezi Montreau, Florida, druhou částí desky From A Choirgirl Hotel a Soundstage, vyberu asi Soundstage.

Alman Brothers Band - Live At Filmore East
Moc často si ho nepouštím, ale když má člověk čas na poslech, je to paráda.

King Crimson - Eyes Wide Open, Neal and Jack and Me
Nikdy nevím, které je které, tak sem dám pro jistotu obě. :wink:

P.S. Historicky musím zmínit Kiss - Alive a Alive II. V rámci mých pubertálních let mezník. A to rozkládací LP, to asi už dneska puberťáci s jejich mp3 nezažijou. :wink:

P.S.2 Nejlepší z unplugged? Pro mě asi Alice In Chains.

P.S.3 Jaktože sem nikdo nedal nejlepší živák všech dob - Who - Live At Leeds?

P.S.4 Zvláštní cena putuje pro Shania Twain - Live In Chicago. Ale pouze ta část, ve které vystupuje ve žlutém tričku (takže musí to být DVD, jinak poslech nemá ty správné "proporce") :wink: :
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ještě dotaz na autora threadu: jde o živáky vydané jako audio album, nebo o video záznamy koncertů? Protože to jsou IMHO rozdílné kategorie. Já si pod termínem živé album představím tu první variantu.
jastud

Příspěvek od jastud »

@ hendrek: je to v podstate jedno, i kdyz v nazvu je ziva ALBA. Ale zalezi na chuti pisatele.
@ jester: unplugged od AiC je fajn, ale Nirvana je pro moje usi uplne jinde. Hlavne lepsi repertoar a neuveritelny Kurt. Ale kazdy to slysi nejak.
Live at Leeds - je to vyborny album, ale osobne se mi vic libi The Who na Woodstocku.

@ fanousci Procupine Tree - uz si od nich musim taky neco poradne poslechnout. vsichni je furt tak chvali...
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

2 Hendrek
Já jsem to tak trochu namíchal. Ono dost často má živák i obě varianty - DVD + zvukový záznam. To je konekonců i příklad třeba jastudem zmíněné Nirvany. Jinak ta Shania bez obrazu je fakt o ničem.
2 jastud
Já Who nemám prakticky vůbec rád. :oops: Mám od nich akorát výběr Best of a stejně ho neposlouchám.
Z unplugged se mi možná ještě o fous víc než Alice In Chains líbí 10.000 Maniacs, hlavně skvělý cover P.Smith Because The Night. Ale jejich unplugged není tak zvukově odlišný od jejich normálních studiových desek jako je tomu třeba u té Nirvany nebo Alice In Chains.
jastud

Příspěvek od jastud »

Ja mam s The Who taky problem :) Vyberovka My generation - The Very best of Who mi jede ve sluchatkach skoro furt. Krome dvou-tri pisnicek je to neuveritelna hudebni smrst. Studiovku neprozivam ani jednu. Podle me to byla skvela singlova kapela, na deskach je vzdycky spousta vaty a to vcetne Tommyho, Who Sell Out nebo Who's Next. '

V unplugged albech co znam to mam jasny: nejdriv Nirvana, pak chvilku nic, pak Clapton (ta deska me naucila poslouchat blues), dlouho nic a pak ti ostatni.
tele.kom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tele.kom »

Wikxzen : Masters of reality jsou supr. Dík za tip
Kowy
Bandzone: CandleWick

Příspěvek od Kowy »

Vidím, že je to tady multižánr, takže mohu bez obav přihodit svoje (pořadí neumím rozhodnout):
Tommy Emmanuel - Center Stage
Iron Maiden - Rock in Rio
Europe - Live at Sweden Rock
Gotthard - Made in Switzerland
Joe Bonamassa - Live From The Royal Albert Hall

a jako bonus
Steel Panther - British Invasion
KISS - Unplugged
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

Motorhead - No Sleep At All (1988)
LP,zakoupený v Plzeňským Priáči za 199Kčs ! :twisted:
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Herpes

Příspěvek od Herpes »

Jeden z nejlepších živáků vůbec..:)

http://www.youtube.com/watch?v=_OqUYgiQmnY
kabanos

Příspěvek od kabanos »

banan.cz - webove stranky zdarma pro kazdeho
TomasC

Příspěvek od TomasC »

Kromě toho, co už tu zaznělo..
Neil Young - Weld
King Crimson - The Night Watch, B'Boom Live in Argentina - jsou to vlastně dvě úplně jiný kapely :)
Gilberto Gil - Unplugged (1994)
Odpovědět

Zpět na „Skupiny a hudebníci“