Dovolím si mírně doplnit, co se týče Reasona. Skok vpřed nastal od verze 6, kdy došlo v podstatě ke sloučení velkého Reasonu a programu Record, který pracoval s audiem. Taky se objevil trochu jiný styl práce rozdělení na pracovní okna mixer / sequencer / rack, dříve byl mixer integrovaný do racku jako modul, teď je nad rackem "velký" mixer. Pracoval jsem s verzemi 1 - 4 a filozofie propojení od Reasonu 5 + Record se mi vůbec nelíbila. Měl jsem 4letou pauzu od skládání, takže jsem vývoj nesledoval a loni jsem se nestačil divit, kam se Reason posunul.
*Audio stopy jsou integrované do ekosystému programu
*Rack lze skládat i do strany, resp. mít sloupce pro jednotlivé komponenty jako efekty, instrumenty
*Velký mixer (ten byl potřeba jako sůl) s možností paralelního zpracování jednotlivých stop
*Podpora rack extension od externích vývojářů, propojené s online shopem (nástroje, efekty)
*a samozřejmě kopice nových krabiček
Přestože nebyl Reason původně koncipován jako velké DAWko, lze tak v současnosti používat lépe než kdykoli předtím. Ono taky šlo mapovat vokály do sampleru a pak je přehrávat přes sequencer, ale s audiostopami je to o poznání jednodušší. Pokud jde o nástroje a presety pro jednotlivé samplery, synthy, přehrávače, tak zvuková banka je neustále s každou novou verzí rozšiřována. V základu má tedy program 3 syntezátory (Subtractor, Malmstrom, Thor), Dva samplery (NN-19, NN-XT), Oldschoolovou beat machine se sequencerem (ReDrum), Kong drum designer, Přehrávač smyček Dr Octo Rex (konečně s podporou banky na 8 vzorků v jednom zařízení) a ID8 Instrument device, 22 efektových krabiček + 7 krabiček na kombinace, slučování a rozdělování signálu a ovládání průběhů.
Ještě k tomu co píše
nzp
Kabely se propojují automaticky, takže tohle vůbec nemusíš řešit. Dává ti to ale úžasnou možnost a svobodu propojovat jednotlivé krabičky manuálně, ovládat různé modulační vstupy například přes krabičkový sequencer Matrix. K tomu obrázku - je vidět, že máš otevřené rack okno (F6) a ještě otočené přes klávesu TAB na pohled zezadu na kabely. Pokud bys z toho chtěl dostat nějaký tón, přepni se na sequencer (F7), aktivuj nějakou stopu s nástrojem, či si jej vytvoř přes kliknutí pravého tlačítka (create instrument) a pak už jen zapisuješ tóny buď myškou, nebo přes midi klaviaturu. Lze dokonce i přes F4 otevřít On-screen Piano keys a nahrávat přímo přes ně. Reason není o důvodech, ale spíš o možnostech

Jen chci zmínit, že jej nikomu nevnucuju a jak píše
pavlii, každý soft má jinou ergonomii ovládání, s každým se pracuje jinak a každému vyhovuje na práci něco jiného. Howie B jel až do letošního roku čistě jen na Atari ST
http://www.musicradar.com/news/tech/how ... ion-600354
. Rozhodně bych jej nezatracoval, jen když mi nevyhovuje. Bude vyhovovat jiným a dobře jim tak!
Ještě doporučuju shlédnout video, jen mi furt nejde do hlavy, že to Wiltshire zvládá ovládat jen přes trackpad
https://www.youtube.com/watch?v=N45OAHDWakw