Rada na začátek
Rada na začátek
Ahoj, moc se omlouvám, jestli už tady ten topic je někde načatý a opakuju se...
Mám poněkud volnější léto a chtěl bych ten čas nějak využít, takže mě napadlo postavit si vlastní kytaru. Nicméně je tady menší háček - se dřevem jsem nikdy moc nepracoval a už vůbec jsem se nesnažil si někdy postavit vlastní kytaru (jakože od kusu dřeva až po výsledek), takže bych se chtěl zeptat, jestli by někdo, kdo už s tím má zkušenosti, by mi mohl doporučit nějaký návod nebo tak něco, čím se řídit, popřípadě přidal pár vlastních rad, tipů nebo zkušeností. Díky moc
(Jen dodávám, chtěl bych si postavit telecastera podle vzoru Jima Roota, takže na místo snímačů aktivní EMG.)
Mám poněkud volnější léto a chtěl bych ten čas nějak využít, takže mě napadlo postavit si vlastní kytaru. Nicméně je tady menší háček - se dřevem jsem nikdy moc nepracoval a už vůbec jsem se nesnažil si někdy postavit vlastní kytaru (jakože od kusu dřeva až po výsledek), takže bych se chtěl zeptat, jestli by někdo, kdo už s tím má zkušenosti, by mi mohl doporučit nějaký návod nebo tak něco, čím se řídit, popřípadě přidal pár vlastních rad, tipů nebo zkušeností. Díky moc
(Jen dodávám, chtěl bych si postavit telecastera podle vzoru Jima Roota, takže na místo snímačů aktivní EMG.)
Re: Rada na začátek
Rada na začátek?
Přečíst si tuhle sekci, sehnat si příslušné nástroje, přístroje, stroje, náčiní, přípravky, lepidla, tmely, barvy, laky, mořidla, pájecí potřeby, výkresy, nakoupit hardware kytary, vyhlídnout si strom, sehnat si povolení ke skácení, pokácet, nařezat a dát 10-20 let sušit.
Ze všeho nejdřív nastudovat témata jako technická příprava výroby, nářadí, dřevo...
Přečíst si tuhle sekci, sehnat si příslušné nástroje, přístroje, stroje, náčiní, přípravky, lepidla, tmely, barvy, laky, mořidla, pájecí potřeby, výkresy, nakoupit hardware kytary, vyhlídnout si strom, sehnat si povolení ke skácení, pokácet, nařezat a dát 10-20 let sušit.
Ze všeho nejdřív nastudovat témata jako technická příprava výroby, nářadí, dřevo...
Rada na začátek. Zkouknout instruktážní videa na youtube a projet si téma homemade kytara
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
OK, díky... tak nějak jsem tušil, že dostanu právě tyhle rady
Na nic konkrétního jsi se neptal a tak jsi nemohl dostat konkrétní odpověď. Dostal jsi rady, kde najdeš úplně všechno o stavbě kytary.
Tohle tvoje vlákno by asi mělo sloužit jako postup výroby tvojí kytary. A až sem dáš seznam tvého strojního vybavení, fotky materiálu který chceš použít, nákres toho, co chceš vyrábět, tak se tu rozjede diskuze, kritika, rady, hodnocení...
Pokud napíšeš že jsi se dřevem nikdy moc nepracoval a chceš si postavit kytaru, tak se klidně mohlo stát, že ti někdo napíše: "začni od píky, vyřež si lodičku z kůry, vyrob budku pro ptáky, vyrob mámě dřevěnou šperkovnici, vyrob stůl, pergolu..." Vsadím se, že většina výrobců kytar tak v dětství začínala. Prostě k tomu dřevu musíš mít vztah, musíš si být jistý svojí zručností, musíš umět číst výkresy. To není jako hup na krávu a je tele.
Nebo si kup stavebnici kytary. Na spasování krku s tělem, moření a lakování a pájení to bude určitě dobrá škola. A zas tolik strojního vybavení k tomu nepotřebuješ. A ve finále to můžeš použít jako mustr pro svojí vlastní kytaru.
Osobně jsem žádnou kytaru nepostavil (i když nějakou tu pergolu a nábytek mám za sebou) a tak končím s mentorováním.
Tohle tvoje vlákno by asi mělo sloužit jako postup výroby tvojí kytary. A až sem dáš seznam tvého strojního vybavení, fotky materiálu který chceš použít, nákres toho, co chceš vyrábět, tak se tu rozjede diskuze, kritika, rady, hodnocení...
Pokud napíšeš že jsi se dřevem nikdy moc nepracoval a chceš si postavit kytaru, tak se klidně mohlo stát, že ti někdo napíše: "začni od píky, vyřež si lodičku z kůry, vyrob budku pro ptáky, vyrob mámě dřevěnou šperkovnici, vyrob stůl, pergolu..." Vsadím se, že většina výrobců kytar tak v dětství začínala. Prostě k tomu dřevu musíš mít vztah, musíš si být jistý svojí zručností, musíš umět číst výkresy. To není jako hup na krávu a je tele.
Nebo si kup stavebnici kytary. Na spasování krku s tělem, moření a lakování a pájení to bude určitě dobrá škola. A zas tolik strojního vybavení k tomu nepotřebuješ. A ve finále to můžeš použít jako mustr pro svojí vlastní kytaru.
Osobně jsem žádnou kytaru nepostavil (i když nějakou tu pergolu a nábytek mám za sebou) a tak končím s mentorováním.
Fakt to neni jen tak. Ja jsem musel zezacatku investovat 20.000 do vybaveni, abych vubec mohl kytaru zacit delat. Pak nepocitam dalsi prachy za material a hardware. Nicmene drevo sezenes treba u Sollera nebo se mrkni na Bach music. Prodavaji tam polotovary na dodelavku.
Téma je zajímavé a široké, opravdu se dá reagovat třeba tak jako Milan, má úplnou pravdu.
Zkusme si zafilosofovat na téma úplného začátečníka, na úrovni třeba 14 - letého kluka, který má nějakou vizi, ale nulovou praxi (v domě nebo bytě nebyla dílna ani nářadí a ve škole se neučily pracovky).
Takový člověk si někde sežene kus dřeva, na tele asi olši nebo jasan na korpus a javor na krk.
První nářadí bude levná rámová truhlářská pila (vypínaná provazem) z nějakého bazaru s nářadím a dva nové listy - široký na rovné a především příčné řezy, nakracování, náhrada cirkulárky, a úzký, na vyřezávání křivek, náhrada pásové pily.
Dříví (kus fošny) musí nějak naformátovat a slepit si spárovku. To lze třeba tak že fošnu ukrojí ručně a oštosovat to může ručně hoblíkem z toho samého bazaru. Spárovku slepí tak, že to k sobě napatlané lepidlem přiloží a stáhne mezi stahováky z prkna anebo tránku jako nosníku a přitlučených kousků dřeva jako dorazů, dotáhne to klínky, jako když děláš podlahu, je to velice jednoduché a technicky dokonalé.
Vyschlou spárovku, základ korpusu, ohobluje ručně na požadovanou tloušťku (tele je placka). Upnutí stejným systémem jako to klížení. Plně to nahradí hoblici s vozíkem a poděráky.
Na ohoblovaný přířez si nakreslí tvar telete.
Vyřeže ho tenkým listem v rámovce, list se dá natáčet o 360°, plynule, takže vyřeže jakýkoliv tvar.
Vyřezané tele opracuje novou ostrou rašplí a pak brusným plátnem, koupit tu nejlepší kvalitu, v metráži minimálně 60,-/ metr, aluminiumoxid, naprosto ale vyhoví opotřebované brusné pásy z pásových brusek, osmdesátky, vyžebrané od truhláře.
Na korpus si nakreslí zádlaby pro elektroniku a uložení krku.
Ručně, kolovrátkem z onoho bazaru a novým, ostrým vrtákem, odvrtá všechny kouty.
Vezme jakékoliv kvalitní dláto z onoho bazaru, čím starší, tím lepší, naostří si ho na kvalitu břitvy, a jme se pomocí kladívka a dlátka vyseká veškeré zádlaby. Jde to poměrně snadno, rychle a přesně, při ostrém dlátu. Velmi pečlivě udělá kapsu na krk, ostatní je celkem fuk. Kapsa se nesmí uvnitř vybrušovat, jen ostře, rovně a pravoúhle řezat ostrým dlátem.
Korpus s jeskyňkami pro elektroniku a kapsou na krk dokonale vybrousí na požadovaný tvar a kvalitu povrchu.
A tak by se dalo pokračovat do všech detailů
))
Jiný level jest užívat elektrické nářadí, třeba půjčené, nebo zakoupené za 499,-/kus, ono to na jednu kytaru vydrží. Nebo využít nějakou dílnu v okolí, kde si nechám za flašku něco říznout nebo natloušťkovat.
Téma je nekonečné, nejhezčí je to, že budeš něco dělat rukama. To je dokonalý způsob života, recept na šťastný život 24/7/52/30/12/365/100.
Zkusme si zafilosofovat na téma úplného začátečníka, na úrovni třeba 14 - letého kluka, který má nějakou vizi, ale nulovou praxi (v domě nebo bytě nebyla dílna ani nářadí a ve škole se neučily pracovky).
Takový člověk si někde sežene kus dřeva, na tele asi olši nebo jasan na korpus a javor na krk.
První nářadí bude levná rámová truhlářská pila (vypínaná provazem) z nějakého bazaru s nářadím a dva nové listy - široký na rovné a především příčné řezy, nakracování, náhrada cirkulárky, a úzký, na vyřezávání křivek, náhrada pásové pily.
Dříví (kus fošny) musí nějak naformátovat a slepit si spárovku. To lze třeba tak že fošnu ukrojí ručně a oštosovat to může ručně hoblíkem z toho samého bazaru. Spárovku slepí tak, že to k sobě napatlané lepidlem přiloží a stáhne mezi stahováky z prkna anebo tránku jako nosníku a přitlučených kousků dřeva jako dorazů, dotáhne to klínky, jako když děláš podlahu, je to velice jednoduché a technicky dokonalé.
Vyschlou spárovku, základ korpusu, ohobluje ručně na požadovanou tloušťku (tele je placka). Upnutí stejným systémem jako to klížení. Plně to nahradí hoblici s vozíkem a poděráky.
Na ohoblovaný přířez si nakreslí tvar telete.
Vyřeže ho tenkým listem v rámovce, list se dá natáčet o 360°, plynule, takže vyřeže jakýkoliv tvar.
Vyřezané tele opracuje novou ostrou rašplí a pak brusným plátnem, koupit tu nejlepší kvalitu, v metráži minimálně 60,-/ metr, aluminiumoxid, naprosto ale vyhoví opotřebované brusné pásy z pásových brusek, osmdesátky, vyžebrané od truhláře.
Na korpus si nakreslí zádlaby pro elektroniku a uložení krku.
Ručně, kolovrátkem z onoho bazaru a novým, ostrým vrtákem, odvrtá všechny kouty.
Vezme jakékoliv kvalitní dláto z onoho bazaru, čím starší, tím lepší, naostří si ho na kvalitu břitvy, a jme se pomocí kladívka a dlátka vyseká veškeré zádlaby. Jde to poměrně snadno, rychle a přesně, při ostrém dlátu. Velmi pečlivě udělá kapsu na krk, ostatní je celkem fuk. Kapsa se nesmí uvnitř vybrušovat, jen ostře, rovně a pravoúhle řezat ostrým dlátem.
Korpus s jeskyňkami pro elektroniku a kapsou na krk dokonale vybrousí na požadovaný tvar a kvalitu povrchu.
A tak by se dalo pokračovat do všech detailů
Jiný level jest užívat elektrické nářadí, třeba půjčené, nebo zakoupené za 499,-/kus, ono to na jednu kytaru vydrží. Nebo využít nějakou dílnu v okolí, kde si nechám za flašku něco říznout nebo natloušťkovat.
Téma je nekonečné, nejhezčí je to, že budeš něco dělat rukama. To je dokonalý způsob života, recept na šťastný život 24/7/52/30/12/365/100.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Rada na začátek
Pokud nemáš se dřevem žádné zkušenosti a materiál, asi bych se na stavbu od píky vykašlal...
Nářadí, co na to budeš potřebovat není opravdu levné (leda bys dělal placku, jako jsem udělal já ze zbytku mahagonu), ale i tak jsem potřeboval ruční fŕezku.
Být tebou, ubíral bych se spíš směrem nákupu z polotovarů (např. od Bacha). Mají tam polotovary těl na strata a telecastera (možná by ses s nimi po emailu domluvil i na něčem jiném) a krky a hardware na všechno možný. Takhle by sis mohl vystačil pouze s vrtačkou, pilníky, hoblíky, pájka apod. Alespoň by ses na tom mohl naučit lakovat a myslím, že za cca 8000 Kč bys mohl postavit celkem slušnou kytaru, přihlédnu-li k poměrně kvalitním věcem od bacha (pokud koupíš nějaké lepší snímače - doporučuji RM).
Další možnost je, sehnat vrak nějaké kytary (já teď dělám na Jolaně Alexandra) a pokusit se jí dát do hratelnýho stavu. Tam ti bude stačit snad ještě méně nářadí, ale ve výsledku se to může krapet prodražit, protože ne vždy uvidíš hned na prní pohled, co vše je zlé (já měl např úplně vyhnilý krk)
Nářadí, co na to budeš potřebovat není opravdu levné (leda bys dělal placku, jako jsem udělal já ze zbytku mahagonu), ale i tak jsem potřeboval ruční fŕezku.
Být tebou, ubíral bych se spíš směrem nákupu z polotovarů (např. od Bacha). Mají tam polotovary těl na strata a telecastera (možná by ses s nimi po emailu domluvil i na něčem jiném) a krky a hardware na všechno možný. Takhle by sis mohl vystačil pouze s vrtačkou, pilníky, hoblíky, pájka apod. Alespoň by ses na tom mohl naučit lakovat a myslím, že za cca 8000 Kč bys mohl postavit celkem slušnou kytaru, přihlédnu-li k poměrně kvalitním věcem od bacha (pokud koupíš nějaké lepší snímače - doporučuji RM).
Další možnost je, sehnat vrak nějaké kytary (já teď dělám na Jolaně Alexandra) a pokusit se jí dát do hratelnýho stavu. Tam ti bude stačit snad ještě méně nářadí, ale ve výsledku se to může krapet prodražit, protože ne vždy uvidíš hned na prní pohled, co vše je zlé (já měl např úplně vyhnilý krk)
Honzo, jasně, jde to vyrobit na koleně s minimem nářadí co najde na půdě po dědovi. A až si vyguglí cože to vlastně je ta hoblice a kam se strkají poděráky (a zjistí cenu), tak se na celou kytaru vykašle.martina72 píše:Plně to nahradí hoblici s vozíkem a poděráky.
Taky jsme si ve Skautu vyráběli lžíci pomocí sekerky, abysme se mohli najíst, ale dnešní mládež (co nemá v létě do čeho píchnout) takhle kytaru stavět nebude.
Myslíš to dobře, ale doba je už jiná. Sice mám taky hoblíky, pořízy a jiné různé fičuriny, ale častěji sahám po tom elektrickém.
Trochu už OT, ale asi ne každej maledej musí být fucker, co se nechá odradit hned ze startu. Pokud ho do tý role rovnou pasujeme, tak se nepohoršujme na skoro pěti stránkách nad objednávkou "fejku z Číny".MilanT píše: ....ale dnešní mládež (co nemá v létě do čeho píchnout) takhle kytaru stavět nebude.
O pasování "mladejch" do "fuckerů" tady píšeš jen ty. Já reagoval na martinu72 a jeho rady. Pokud ale Kuba během letošního léta vyrobí kytaru pomocí truhlářské a rámové pily, hoblice a kolovrátku, tak se martině72 tady veřejně omluvím.Awsys píše:... asi ne každej maledej musí být fucker, co se nechá odradit hned ze startu. Pokud ho do tý role rovnou pasujeme,
Takže Kubo, vyhrň rukávy a dokaž Awsysovi, že nejsi to, co o tobě napsal.
A fakt nechápu logiku v tom, že pokud si něco neumím vyrobit, tak si objednám padělek z Číny.
Pokud to tak děláš ty, tak potěš koště.
Jasný, já si pak uvědomil, že jsem přesnejch dotazů moc nepoložil 
Takhle, o stavebnici jsem taky uvažoval, ale zase není moc těl telecastera, do kterýho by šly narvat aktivní EMG 60/81, takže tím pádem jsem si chtěl tělo vyrobit sám a dokoupit krk. Jinak nářadí problém není, jen bych asi potřeboval plus mínus vědět, co všechno budu potřebovat.
Taky to chci postavit spíš kvůli tomu, že nemam celý léto moc co dělat a když můžu udělat něco, z čeho budu mít sám radost, užitek a zkušenosti, tak tím líp. A dobře, dodávám, že se mi nechce dát 28k za rootovskýho telecastera novýho nebo o něco míň za ohranýho
Takhle, o stavebnici jsem taky uvažoval, ale zase není moc těl telecastera, do kterýho by šly narvat aktivní EMG 60/81, takže tím pádem jsem si chtěl tělo vyrobit sám a dokoupit krk. Jinak nářadí problém není, jen bych asi potřeboval plus mínus vědět, co všechno budu potřebovat.
Taky to chci postavit spíš kvůli tomu, že nemam celý léto moc co dělat a když můžu udělat něco, z čeho budu mít sám radost, užitek a zkušenosti, tak tím líp. A dobře, dodávám, že se mi nechce dát 28k za rootovskýho telecastera novýho nebo o něco míň za ohranýho
Ohledně nářadí? Tak já si stavbu nedokážu přetavit bez:
Cirkulárky (na uříznutí potřebnýho kusu fošny)
Pásový pily (na získání hrubýho obrysu těla)
Frézky (pro přesný tvar těla, děr na snímače, lože krku a v podstatě všeho, co tě napadne)
Stojanové vrtačky (díry na kobylku, případně na krk, pokud nebude lepený)
Stříkací pistole
Bez tohodle si to už představit dovedu, ale dost ti to ulehčí práci:
Vodorovná vyvrtávačka (není nutná, ale pro vyvrtání díry do boku kytary pro jackovou samici je super)
Pásová bruska
Vibrační bruska (obě brusky jsou super na hrubé zabroušení těla)
+Tuny šmirglpapíru všech možných hrubostí a spoustu pilníků
. Jinak, pilníky doporučuji udělat vlastní ze dřeva a nalepit na ně šmirgl papír... klidně ploché i kulaté, jsou super na jemné ruční dotvarování dřeva
Určitě jsem na něco zapomněl, ale myslím, že jako nástin by ti to mohlo stačit
.
Jinak, pokud bys do stavby od "fošny" nešel, proč nezkusit tele od Bacha (mají tam variantu, kde je pouze lože krku, tudíž šachty na snímače atd. by sis musel udělat sám...).
Cirkulárky (na uříznutí potřebnýho kusu fošny)
Pásový pily (na získání hrubýho obrysu těla)
Frézky (pro přesný tvar těla, děr na snímače, lože krku a v podstatě všeho, co tě napadne)
Stojanové vrtačky (díry na kobylku, případně na krk, pokud nebude lepený)
Stříkací pistole
Bez tohodle si to už představit dovedu, ale dost ti to ulehčí práci:
Vodorovná vyvrtávačka (není nutná, ale pro vyvrtání díry do boku kytary pro jackovou samici je super)
Pásová bruska
Vibrační bruska (obě brusky jsou super na hrubé zabroušení těla)
+Tuny šmirglpapíru všech možných hrubostí a spoustu pilníků
Určitě jsem na něco zapomněl, ale myslím, že jako nástin by ti to mohlo stačit
Jinak, pokud bys do stavby od "fošny" nešel, proč nezkusit tele od Bacha (mají tam variantu, kde je pouze lože krku, tudíž šachty na snímače atd. by sis musel udělat sám...).
-
arcilucifer
Myslím, ze to Awsys pochopil teda stejné jako já.....MilanT píše:O pasování "mladejch" do "fuckerů" tady píšeš jen ty. Já reagoval na martinu72 a jeho rady. Pokud ale Kuba během letošního léta vyrobí kytaru pomocí truhlářské a rámové pily, hoblice a kolovrátku, tak se martině72 tady veřejně omluvím.Awsys píše:... asi ne každej maledej musí být fucker, co se nechá odradit hned ze startu. Pokud ho do tý role rovnou pasujeme,
Takže Kubo, vyhrň rukávy a dokaž Awsysovi, že nejsi to, co o tobě napsal.
A fakt nechápu logiku v tom, že pokud si něco neumím vyrobit, tak si objednám padělek z Číny.![]()
Pokud to tak děláš ty, tak potěš koště.
Předchozi plky o kaceni a sušeni dřeva, kolovratku ...apod. První rada je nastudovat materiály ohledně stavby kytar, na netu hafo.
Pokud budou peníze, tak mi rozumné přišlo navštívit kurz stavby kytary, myslím, že na něm byl uživatel J.J.
PS: se jen divim, ze mu ještě nedoporucite produkty heidenhain... vlastně Martina by ti to mohl naprogramovat a zaucit te v cnc obrábění a kytarky by padaly jedna radost, když jsme u toho filozofovani...
Naposledy upravil(a) arcilucifer dne 8.06.2014 19:34, celkem upraveno 1 x.
Tak fošnu si může nechat uříznout někde v truhlárně a hrubý tvar těla jde řezat přímočarkou. Je ale potřeba tuna dalších kravin (truhlářský svěrky, atd.) Nicméně s běžně vybavenou dílnou a trochou snahy se telecí tělo vyrobit dá.
EDIT: A na kurz jdu letos zase. Tentokrát budem dělat Martina 00 (hmatník už mám hotovej
). Ale myslím, že na přihlášku na letošní kurz už je pozdě.
EDIT: A na kurz jdu letos zase. Tentokrát budem dělat Martina 00 (hmatník už mám hotovej
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
-
arcilucifer
Můžeš sem pls hodit link na ty kurzy.J.J. píše:Tak fošnu si může nechat uříznout někde v truhlárně a hrubý tvar těla jde řezat přímočarkou. Je ale potřeba tuna dalších kravin (truhlářský svěrky, atd.) Nicméně s běžně vybavenou dílnou a trochou snahy se telecí tělo vyrobit dá.
EDIT: A na kurz jdu letos zase. Tentokrát budem dělat Martina 00 (hmatník už mám hotovej). Ale myslím, že na přihlášku na letošní kurz už je pozdě.
Dost by me to zajímalo.
Jasan, ale jak říkám, na letošek už je asi pozdě. Vašek Hornych, co ty kurzy vede, tam musí udělat kupu příprav předem, aby byla šance to za osm dní stihnout.
http://www.hnn.cz/kurzy-verejnost/
http://www.hnn.cz/kurzy-verejnost/
sh*t, to tu zrovna nejsem
ale třeba tohle je něco, co jsem vůbec netušil, že se organizuje, takže tohle je docela super vědět 
Jako, mě ještě napadla varianta, jestli by se nedalo nějak dohodnout s nějakým kytarářem, že (klidně i za příplatek; samozřejmě materiál bych si platil sám) by se to dalo brát jako praxe.... říkam, nejde mi jen o to postavit si tu vlastní kytaru, ale jde mi i o to se to naučit. Akorát pochybuju, že by se našel někdo takový, kdo by měl tu ochotu a trpělivost
a přece jen si toho člověk váží víc, když si to udělá sám
Jako, mě ještě napadla varianta, jestli by se nedalo nějak dohodnout s nějakým kytarářem, že (klidně i za příplatek; samozřejmě materiál bych si platil sám) by se to dalo brát jako praxe.... říkam, nejde mi jen o to postavit si tu vlastní kytaru, ale jde mi i o to se to naučit. Akorát pochybuju, že by se našel někdo takový, kdo by měl tu ochotu a trpělivost
Nářadí je samozřejmě základ,ale s trochou šikovnosti a improvizace jdou dělat krásný věci skoro na koleně.Pikus píše:Ohledně nářadí? Tak já si stavbu nedokážu přetavit bez:
https://www.youtube.com/watch?v=FK2cjxzHbJQ
Navíc některý krok si může nechat udělat třeba v truhlárně ...
Pásovou pilu si určitě nepořídí někdo, kdo si chce jenom zkusit vyrobit kytaru.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Já vím... ten příspěvek bycl schválně nadsazenej... aby si uvědmoli, že pokud nebude mít to nářadí, co mám já, tak se mu to buď prodraží (část si bude muset někde udělat) a nebo se s tím bude příšerně dlouho piplat...