Rozdíl mezi zvukem doma a ve zkušebně - dotaz

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Dalik

Rozdíl mezi zvukem doma a ve zkušebně - dotaz

Příspěvek od Dalik »

Dobrý den všem, prosím vás o radu v této záležitosti - po 25 letech od "mládí" mě kamarádi tahají na občasné živé vystupování a řeším problém. Na domácí hraní jsem si pořídil multiefekt a hraji si jen do PC beden. Nakroutil jsem si efekty, jaké mi vyhovují, když se však píchnu do komba ve zkušebně, zvuky jsou diametrálně odlišné. Jde o nějaký lampový akustický Fender a i když jsem nastavoval leccos, zvuk byl prostě jalový. V mulťáku používám simulace zesilovačů i beden a chápu, že zesilovač v kombu si to přebere po svém.

Předpokládám, že nejlepší cesta je z efektu rovnou do mixu, to ale půjde jen na koncertě. Nebo bych musel nastavit nové zvuky pro konkrétní aparát. Existuje nějaká možnost, jak mít zvuk doma i venku co nejpodobnější a prostě jen kamkoliv přijít s multiefektem a kytarou a slyšet zvuky, které chci? Nechce se mi totiž investovat do komba nebo aparátu, když je doma ani nepotřebuji. Pokud by to bylo nezbytné, jaké kombo nejméně mění zvuky, které do něho lezou?

Používám Fender American Strat SSS + Digitech RP360

Díky.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozdíl mezi zvukem doma a vezkušebně - dotaz

Příspěvek od Bummer »

No tak rozdíl mezi PC bedýnkami a lampovým akustickým (i jakýmkoliv jiným) aparátem musí být dost zásadní, takže se tomu nelze divit. Pokud to má být bez investice, tak se nedá nic dělat.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
MIran

Příspěvek od MIran »

No....multiefekt + lampové akustické kombo......Proboha proč ?!! To nemůže fungovat . Prodat multiefekt , koupit rozumné lampové kombo na doma a ve zkušebně a na koncertě ho hnát přes mikrofon do mixu . Zas tak velká "rána" by to nebyla .
Dalik

Příspěvek od Dalik »

No, proč - nic jiného tam pro mě neměli... :D Jak jsem psal, už čtvrt století aktivně nehraji a přišel jsem pouze s kytarou a efektem a zarazil mě onen rozdíl ve zvuku. Zeptám se ještě jinak - pokud půjdu do komba, existuje dnes možnost mít na něm přednastavené 3-4 zvuky a nohou přepínat nebo je stáke třeba tančit na pedalboardech? Už jsem opravdu léta mimo mísu :wink:

Ještě doplním - těmi 3,4 zvuky jsem myslel třeba menší zkreslení, větší zkreslení, a delay.

Možná jsem něco našel. Díky
http://kytary.cz/roland-ga-212/HN133396/
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 17.06.2014 10:07, celkem upraveno 3 x.
Důvod: Ještě doplním, že existuje tlačítko "upravit". Vkládání více příspěvků za sebou je proti kodexu uživatele. Double post sloučen.
Fořt

Re: Rozdíl mezi zvukem doma a ve zkušebně - dotaz

Příspěvek od Fořt »

To určitě jde, multiefekt ti nahradí pedalboard, takže budeš tančit jen po přepínačích mulťáku. Ale pozor na to, kolik máš na něm přepínačů. Pokud jen 2 pro rolování nahoru-dolů mezi zvuky v bankách, pak musíš dobře promyslet jejich řazení, zvlášť když chceš měnit zvuky v rámci jedné skladby.
Jinak, co se týče toho komba. Lampové akustické kombo Fender? To se mi moc nezdá, je to opravdu akustické kombo? Akustická komba snad dělá jen tranzistorová ... Není to spíš normální kytarové kombo, něco jako Twin nebo Deluxe Reverb, prostě něco, co zvládá dobře čistý zvuk? Pak je v něm kytarový reprák, a simulace zesilovače, resp. kytarového reproboxu je zbytečná. Měla by jít na mulťáku vypnout. Pak je možná i lepší si nastavit si zvuky úplně bez amp simulace, a použít z mulťáku krabičkové zkreslení (overdrive, distortion, fuzz), pokud je má ve slušné kvalitě.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

Pro začátek si zkus udělat na multáku preset, ve kterém jsou vypnuty simulace beden a reproboxu, to by mohlo trochu pomoct.. Nepotřebuješ přece simulaci aparátu posílat do opravdového aparátu:)

Edit: Fořt mě předběhl
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Dalik píše: Možná jsem něco našel. Díky
http://kytary.cz/roland-ga-212/HN133396/
No nevím, proč tedy píšeš, že nechceš nic pořizovat? Navíc tohle je za dost peněz, např. takový Roland Cube v 80W verzi nabízí za míň peněz mnohem víc, do zkušebny je dostačující. Jde použít i s multiefektem, pokud použiješ některý z jeho čistých zvuků. A s tím GA-212 na tom budeš nejspíš stejně jako teď, i to je kytarový zesilovač, jehož amp modeling si s mulťákem nemusí rozumět.
Edit: Navíc ten GA-212 nemá v sobě efektovou sekci. Modeluje jen chování nějakého virtuálního lampového zesilovače. Myslím, že to je od Rolanda pěkný úlet, podle ukázky to ani nijak zvlášť nehraje:
Dalik

Příspěvek od Dalik »

Když to teď slyším, tak by to byla investice na nic.

Budu si muset na pár hodin sednout a štelovat. Asi v tuto chvíli nejschůdněji vidím, že si na mulťáku nakroutím pár presetů bez simulací přímo pro konkrétní kombo. Musím holt zkoušet.

Jinak, to kombo je lampa, ale jestli akustické, to jsem jen odhadl, protože má ovládání jen volume, basy, středy, výšky a reverb.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Tak je to jisto jistě kytarové kombo. Akustické by nejspíš mělo jen basy-výšky (což ovšem mají i některé kytarové Fendery) a vícepásmový grafický ekvalizér.
Edit: Není to Fender Blues Junior? Kromě Volume má asi i Master, ne?
Naposledy upravil(a) Fořt dne 17.06.2014 10:55, celkem upraveno 1 x.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Dalik píše:Budu si muset na pár hodin sednout a štelovat.
To je samozřejmost. Mulťák musíš nastavit s vědomím toho, kam jej připojíš. Simulace ampů a boxu nechej pro zapojení přímo do PA. Pro použití s reálným ampem simulace zruš, jak ti tu radí. Pokud dopředu nevíš, přes co a kde budeš hrát, můžeš si těch přednastavení pro jeden patch udělat více (např. různá intenzita zkreslení, různá míra reverbu, různé EQ, ...) a pak jen rychle bez dlouhého nastavování vyzkoušet, které z nastavení si rozumí s použitým ampem nejvíce.
Dalik

Příspěvek od Dalik »

Děkuji vám všem, pánové.
man

Příspěvek od man »

Já mám na mulťáku funkci nastavení výstupu,podle toho do čeho ten mulťák zapojím. Můžu volit malý zesilovač ,velký zesilovač, kombo anebo line/phones. Pokud to chci zapojit rovnou do mixu, PC bedýnek, sluchátek , atd. , musím použít režim line/phones. V tu chvíli se vypnou všechny simulace aparátů a upraví se výstupní impedance a hraje to jak z praku. Když to neudělám tak ten zvuk je absolutně nepoužitelnej. Když to chci zapojit do komba, musím to zase přehodit, jinak to zase hraje na prd.
Takže se podívej do manuálu jestli tam něco takovýho máš. Pokud ne, musíš si nastavit jiný parametry zvuků na PC bedýnky a jiný na kombo. Nikdy ti to nebude hrát stejně na obou.
zesilovač: Marshall JTM-45, box: Marshall 1960 4x12 kombo: Marshall JCM800 4210
elektriky: Les Paul 1959 (Jurča), Gibson LP Standard 1995
akustiky: Martin D28 r.1985, Furch D34 , Alvaro 55
krabičky : Ibanez TS9, Marshall GV-2, Boss DD-3, Boss RV5, EHX Holy Grail

Na blbnutí: Epiphone LP Standard, multiefekt Boss GT8, mix Yamaha, bedna RCF-ART310A
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Já si myslím, že když někdo píchne american strata do takové plečky jako je RP360, tak tomu nepomůže ani svěcená voda a hendrixovy ruce, protože RPcokoli jsou takové s****y, že to na kloudné hraní mimo domov použít nelze a každý trochu soudný to musí slyšet. Ale už mě nepřekvapí, že to někdo neslyší a chce z toho zvuk jako z pravého aparátu...
Za mě rada - zahodit tuhle hračku a koupit si multiefekt (to jest něco, co si toto označení zaslouží). Když má člověk na american strata a hraje přes tohle, je to jako bych si koupil Porsche, a přiháknul na něj přívěs a divil se, že na dálnici nevytáhnu rychlost přes 200 Km/h.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Neexistuje kombo, které neovlivňuje zvuk, musel bys jedině koupit PA aktivní bednu (ale takhle kytaristi nehrajou). Nebo to píchnout do mixu nebo jiného aparátu, kterým ta kapela zesiluje zpěvy.

Nejlevnější řešení (a zvukově lepší) je půjčit si to kombo ze zkušebny domů a vyladit efekty tak, aby ti seděly. Co se týče RPxxx tak jsem porovnával RP250 v AB switchi s TS9/808 a nesouhlasím s tímto:
Demilich píše:... takové plečky jako je RP360,... RPcokoli jsou takové s****y, že to na kloudné hraní mimo domov použít nelze a každý trochu soudný to musí slyšet. ... zahodit tuhle hračku ...
Tím nechci říct, že neexistují lepší multiefekty, ale koupě 3x dražšího multiefektu dosáhne 10% rozdílu ve zvuku, což člověku, který hraje 3x za rok nelze doporučit.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

simiruz píše:Neexistuje kombo, které neovlivňuje zvuk, musel bys jedině koupit PA aktivní bednu (ale takhle kytaristi nehrajou). Nebo to píchnout do mixu nebo jiného aparátu, kterým ta kapela zesiluje zpěvy.

Nejlevnější řešení (a zvukově lepší) je půjčit si to kombo ze zkušebny domů a vyladit efekty tak, aby ti seděly. Co se týče RPxxx tak jsem porovnával RP250 v AB switchi s TS9/808 a nesouhlasím s tímto:
Demilich píše:... takové plečky jako je RP360,... RPcokoli jsou takové s****y, že to na kloudné hraní mimo domov použít nelze a každý trochu soudný to musí slyšet. ... zahodit tuhle hračku ...
ale koupě 3x dražšího multiefektu dosáhne 10% rozdílu
Zásadně nesouhlasím. Tohle je blábolus maximus. Postav si vedle sebe ten "jakýkoli 3x dražší multiefekt" a RPčko, na pořádném ampu s pořádnou kytarou, a pokud uslyšíš jen tak mizerný rozdíl jako 10% (což mi teda definuj, jak to uchem jako měříš), tak doporučuju návštěvu ušního.
Já opravdu neznám nic moc hůř znějícícho, než Digitechy RP, a to jsem toho za svůj život slyšel už dost. Ale jak říkám, každému co jeho jest.
Své jsem zde řekl, končím. Hauk.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Demilich píše:ale koupě 3x dražšího multiefektu dosáhne 10% rozdílu
Touhle nadsázkou jsem chtěl říct, že když jsem porovnával v AB switchi TS9/808 a jejich simulaci na RP250 tak jsem slyšel sice drobný rozdíl, ale po krátké pauze a následném slepém testu jsem nepoznal, co zrovna hraje a už vůbec ne, co je "lepší". Myslím si taky, že kdyby jsi mi dal do ruky naslepo dva straty - jeden za 8 tis. a druhý za 60 tak taky nějaký rozdíl poznám, ale nevím jestli bych uměl říct, který zvuk je "lepší" (tohle jsem nikdy nezkoušel). Srovnávání kvality zvuku dvou mulťáků naslepo - analogicky. Možná fakt špatně slyším, ale myslím si že se gear často přeceňuje, proto jsem na tvůj příspěvek reagoval.
Dalik

Příspěvek od Dalik »

Trochu to tady uklidním - American Strata jsem měl už v době, kdy jsem měl krabky, čtyři kytary, kytarový syntetizér a opravdu jsem "hrál". Pak už prostě nebyl čas a všechno šlo pryč, kromě jediné kytary. Opravdu jsem byl přesvědčen, že už hrát nebudu a zbavil se všeho železa. Jenže - mi to po letech zase občas začalo chybět, už jsem ovšem nechtěl kolem sebe spoustu krabiček, jen si tak občas doma zablbnout - tolik k údivu, že hraju s USA Stratem na RP. Ono na doma ten zvuk fakt není nijak hrozný a uši mám v pořádku. Důležité je ale jedno a v tom musím souhlasit - v podstatě ŽÁDNÝ z továrních zvuků na RP není použitelný. Kompletně jsem ale všechno překopal a vytvořil si pár vlastních, s nimiž jsem zcela spokojen a kolegové jsou jimi mile překvapeni. Je prostě třeba zkoušet - jde to. Celou věc jsem už ale vyřešil koupí tohoto: http://www.audiotek.cz/product-29407-te ... gine-60112
Spokojenost, pro mé potřeby stačí. Díky všem za názory.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

No když jsi spokojen, tak je to fajn a vyřešeno.
Ale jinak vyhodit 11 litrů za 60 wattový tranzistorák s jedním reprem je teda podle mě obecně hodně špatná volba a škoda peněz.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“