Lampový zesilovač s odpojeným reproduktorem
Pravidla fóra
Lampový zesilovač s odpojeným reproduktorem
Že se u lampáče nesmí provozovat s odpojeným repro je obecně známé alespoň pro vlastníky lampových aparátů. Když jsem se ale pokusil najít, co se v zesilovači při tomto stavu děje, narazil jsem na rozpory.
Našel jsem články, které říkají, že primárem teče nekonečný proud. Články o nadměrném napětí. na primáru. A články o přechodových jevech, akumulaci energie v indukčnosti atp. Ví někdo, co se tam přesně děje a dokázal by to krok za krokem popsat?
Našel jsem články, které říkají, že primárem teče nekonečný proud. Články o nadměrném napětí. na primáru. A články o přechodových jevech, akumulaci energie v indukčnosti atp. Ví někdo, co se tam přesně děje a dokázal by to krok za krokem popsat?
Re: Lampový zesilovač s odpojeným reproduktorem
Já se v tom prd vyznám, ale žiju v domění, že se pak veškerý ten výkon pálí v primáru a když na to není stavěný, tak pak hoří.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Zdar, netygře kromě toho, že primárním vinutím neteče nekonečný proud je v ostatních článcích které jsi četl alespoň částečná pravda. Když Tě tyhle věci zajímají, nechápu proč je chceš "studovat" na hudebním foru. K tomu tematu je na Internetu mnoho vhodnějších materiálů. Hledal bych spíš nějaké učebnice nebo skripta elektrotechniky.
Např: http://fei1.vsb.cz/kat420/vyuka/BC_FBI/ ... afa_bc.pdf
nebo trošku jednoduššeji: http://www.sse-najizdarne.cz/dokumenty/ ... cet_TR.pdf
Zajímají-li Tě speciálně "výstupáky" pokus se vypůjčit si v knihovně knížku p. Luboše Slezáka Výstupní transformátory, kde se dovíš téměř vše co by Tě mohlo zajímat. Drobná potíž je, že vyšla v roce 1964. Jestli se dá sehnat na netu nevím.
Např: http://fei1.vsb.cz/kat420/vyuka/BC_FBI/ ... afa_bc.pdf
nebo trošku jednoduššeji: http://www.sse-najizdarne.cz/dokumenty/ ... cet_TR.pdf
Zajímají-li Tě speciálně "výstupáky" pokus se vypůjčit si v knihovně knížku p. Luboše Slezáka Výstupní transformátory, kde se dovíš téměř vše co by Tě mohlo zajímat. Drobná potíž je, že vyšla v roce 1964. Jestli se dá sehnat na netu nevím.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Pokud je netygr z prahy tak jí mají k půjčení v Národní technické knihovně..
Vyznám se v tom jen jako uživatel. Moje lampáče byly zapínány za neskutečných podmínek, kdykoliv, jakkoliv, s připojením nebo ne, nažhavené i nenažhavené, suché i orosené, vydržely všechno. Nikoho nenavádím k napodobování a testům.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Lampový zesilovač s odpojeným reproduktorem
Proč jsi žhavil lampáč s odpojeným reproduktorem?
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“

Tohle zrovna žádný problém není.Sajmon píše:Proč jsi žhavil lampáč s odpojeným reproduktorem?
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Tube Guru díky ti za odpověď. Můj problém tkví v tom, že nastudováno mám, ale jasné mi to stejně není.
Když vyjdu z náhradního schématu transformátoru a převedu zátěž ze sekundáru na primár jako kvadrát převodu krát nekonečno (rozpojeno), vyjde mi, že celou sekundární větev přepočtenou na primár (R21, X21, Tz21) můžu zanedbat protože skrz teče nulový proud, ale už nic o tom, že by to mělo být destruktivní. Prostě jako síťový transformátor naprázdno který se tak běžně provozuje.
Kdybych dal za příklad třeba jednočinný konec a pouštěl mu do gate 50Hz. Tak je to až na stejnosměrný proud, který jím teče ekvivalentní.
Když vyjdu z náhradního schématu transformátoru a převedu zátěž ze sekundáru na primár jako kvadrát převodu krát nekonečno (rozpojeno), vyjde mi, že celou sekundární větev přepočtenou na primár (R21, X21, Tz21) můžu zanedbat protože skrz teče nulový proud, ale už nic o tom, že by to mělo být destruktivní. Prostě jako síťový transformátor naprázdno který se tak běžně provozuje.
Kdybych dal za příklad třeba jednočinný konec a pouštěl mu do gate 50Hz. Tak je to až na stejnosměrný proud, který jím teče ekvivalentní.
Tak to máš pravdu, to jsem stupid.Bummer píše:Tohle zrovna žádný problém není.
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
Díky za typ. Našel jsem ho i tadyJosé píše:Pokud je netygr z prahy tak jí mají k půjčení v Národní technické knihovně..
volny.cz/danhard/vystupak_Slezak.pdf
Zdar, netygře výstupák lampového zesilovače nelze tak úplně srovnávat se síťovým trafem i když jsou to oba transformátory. Základní rozdíl krom jiných je způsob napájení; zatímco síťový transformátor je napájen z tvrdého zdroje - síťovou zásuvku lze s dostatečnou přesností považovat za zdroj konstantního napětí, elektronku lze považovat naopak za proudový zdroj, který má snahu udržet stejný proud i když se impedance obvodu zvyšuje. Toto by samo osobě nijak nevadilo, protože je tam omezení velikostí anodového napětí, ale destruktivní je napětí, které se naindukuje na cívce primáru, to už může být několikanásobně vyšší než anodové napětí (2kV až 5kV není nic zvláštního, tohle ještě moderní izolační materiály většinou i vydrží bez průrazu), jenže se tam objevuje napětí ještě o dost vyšší paradoxně čím je trafo kvalitnější. K destrukci výstupáku pak dochází průrazem izolace jednak přímo vodiče a pak mezi vrstvami vinutí. Izolace v místě průrazu zuhelnatí, vytvoří se vodivá cestička, zahoří malý oblouček a výstupák je v kopru. Ke zničení výstupáku tedy nedojde nadproudem (ostatně odkud by se vzal, když anodový zdroj i pro 100W zesilovače je dimenzován na proud do 1A - taková je pojistka na ss straně anodového napětí), ale přepětím, které dosahuje výše desítek kV a takovou el. pevnost už izolační materiály používané pro výstupní transformátory nemají.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Na výstupáku bývá zpravidla paralelně k reproduktoru připojený odpor hodnoty cca 220 ohm, aby se omezilo indukované napětí. Sice se tam protopí zlomek výkonu, ale mělo by to zabránit zničení při náhodném zapnutí bez reproduktoru. Když hlavu zapneš a neslyšíš šum ze bedny, tak je dobré se podívat jestli je repro připojené, předtím než začneš mlátit do strun.martina72 píše:Vyznám se v tom jen jako uživatel. Moje lampáče byly zapínány za neskutečných podmínek, kdykoliv, jakkoliv, s připojením nebo ne, nažhavené i nenažhavené, suché i orosené, vydržely všechno. Nikoho nenavádím k napodobování a testům.
Mimochodem už jsem x krát četl, o tom jak nastane průraz když ... , ale ještě jsem nečetl, že by se to někomu opravdu stalo? Setkali jste se s tím někdo v reálu?
Zdar všem, no já jsem se s tím setkal i v reálu kolem roku 1976 u Marshalla 1987 a je to "nezapomenutelný zážitek" - píchnete kytaru do vstupu, prohrábnete struny a ono nic. Co udělá kytarista? No přece logicky přidá na hlasitosti a prohrábne struny razantněji - zase nic jen úzký proužek šedého kouře se vznáší nad milovaným (a drahým) zesilovačem. Pak většinou už rychle zjistí, že bedna není připojena. Zřejmě jsem nebyl sám, kdo to zažil. Proč by jinak výrobci začínali zesilovače vybavovat různými ochranami proti přepětí na primáru. Ochranu lze realizovat poměrně snadno a levně. Např. trvale připojený rezistor k výstupu zesilovače jak píše simiruz, nebo výstup zkratovaný rozpínacím kontaktem výstupního jacku zesilovače - ten však neochrání při nezasunutém jacku do reprobedny. Asi nejlepší ochrana je připojení asi tří diod UF4007 v serii v závěrném směru (teoreticky uřízne vše nad 3kV) k anodám výkonových lamp proti zemi. Používá to např. Sovtek u svých zesilovačů řady MIG. Problém je zkouška funkčnosti té ochrany, protože cena za zjištění, že není funkční je odpálený výstupák
.
Problém je v tom,že při vybuzení zesilovače na plný výkon dochází k tomu, že v každé půlvlně jedna lampa celkem rychle přestane vést proud a polovina vinutí je tak náhle bez zátěže. A to ve chvíli, kdy druhá lampa přechází do limitace a na druhé cívce dojde k tomu, že skokem přestane vzrůstat proud. Zato poměrně rychlá změna způsobí, že se na okamžik začnou hroutit magnetické siločáry, které protínají to první vinutí, které je nyní bez jakékoli zátěže( lampa na té polovičce vinutí je zavřená). Trafo se v ten okamžik chová jako indukční cívka se všemi následky.
Ozivim tohle tema, protoze me zajima nasledujici. Mejme stereo lampvy koncak, ktery ma jeden knoflik volume. Hraju mono, takze mam zapojeny jen jeden vstup a vystup (repro), druhy vstup a vystup je nezapojeny. Nekde jsem cetl, ze zniceni vystupaku probiha tehdy, kdyz je na vstupu nejaky signal, ale vystup je nezapojen. Je spravna uvaha, ze kdyz neni na vstupu signal, nic se nedeje ? Kdybych to chtel jo poresit jeste lepe, tak pripadne zkratovat ten nepouzivany vstup, aby tam nepronikalo nejake ruseni? Diky.
'1918 Violoncello (CZ), '1991 Fender Stratocaster Ultra (USA), '1992 Gibson Les Paul Custom (USA), '1995 Epiphone Les Paul Standard (Korea), '2002 Fender Standard Telecaster (USA), '2013 Taylor 714ce V-Class (USA), '2018 Maton EBG808TEC Tommy Emmanuel (Austrálie), '2021 Cordoba GK Studio Limited,
Marshall JMP-1, 9100, SV212; TC Triple-C, TC G-Major 2; AER Compact 60; Fractal Audio FM9, Positive Grid Spark
Marshall JMP-1, 9100, SV212; TC Triple-C, TC G-Major 2; AER Compact 60; Fractal Audio FM9, Positive Grid Spark
Konektor vstupu by měl být už od výroby řešen tak, že pri nezapojenem jacku, je zkratován a gain na nulu je druhý zkrat v cestě signálu, takže to by už melo být splněno bez dalších úprav.
Jedná se o konkrétní zesilovač, nebo tě to zajímá jen teoreticky?
Pokud jde o výstup, neuškodí ho trochu okočírovat, připojením rezistoru vyššího vykonu, 10/20wattu třeba 100/200 Ohmů, aby konec měl aspoň nějakou impedanci, kdyby proniklo něco do signalove cesty zvenčí, třeba signál telefonu vyhledavajici síť, přijímající zprávu, rušení v rozvodu napětí v domě apod.
Jedná se o konkrétní zesilovač, nebo tě to zajímá jen teoreticky?
Pokud jde o výstup, neuškodí ho trochu okočírovat, připojením rezistoru vyššího vykonu, 10/20wattu třeba 100/200 Ohmů, aby konec měl aspoň nějakou impedanci, kdyby proniklo něco do signalove cesty zvenčí, třeba signál telefonu vyhledavajici síť, přijímající zprávu, rušení v rozvodu napětí v domě apod.
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
U Mesa boogie konců bez Stand-by (20/20, 50/50) máš v návodu napsáno volume min, presence max a nezapojený vstup při používání jednoho kanálu. U 50/50 to tak používám roky.
marshal el84 20/20 ma jedno volume, takze me zajimal tento konkretni kus. Ale zapojit pro sychr na vystup odpor je asi nejjednodussi reseni.
'1918 Violoncello (CZ), '1991 Fender Stratocaster Ultra (USA), '1992 Gibson Les Paul Custom (USA), '1995 Epiphone Les Paul Standard (Korea), '2002 Fender Standard Telecaster (USA), '2013 Taylor 714ce V-Class (USA), '2018 Maton EBG808TEC Tommy Emmanuel (Austrálie), '2021 Cordoba GK Studio Limited,
Přesně tak. Pro jistotu bych připojil nějaké shitové repro. Nebo: Připojit repro a pokud z něj nepoleze opravdu žádný zvuk, nic nehrozí. Ale stejně bych ho nechal zapojené ! :-LJuanV píše: 21.10.2022 16:38 marshal el84 20/20 ma jedno volume, takze me zajimal tento konkretni kus. Ale zapojit pro sychr na vystup odpor je asi nejjednodussi reseni.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
U takového zesilovače bych čekal dva vypínače standby. Výrobce asi počítal s tím, že když si někdo pořídí stereo amp, bude mít dvě bedny, tak tam dva vypínače z továrny nebudou. Ideálně bych ty nepoužité lampy vyndal, ať zbytečně nežhaví a nejedou ani s klidovým proudem. Nech si je jako záložní na příští přelampování.JuanV píše: 20.10.2022 18:23 Ozivim tohle tema, protoze me zajima nasledujici. Mejme stereo lampvy koncak, ktery ma jeden knoflik volume. Hraju mono, takze mam zapojeny jen jeden vstup a vystup (repro), druhy vstup a vystup je nezapojeny. Nekde jsem cetl, ze zniceni vystupaku probiha tehdy, kdyz je na vstupu nejaky signal, ale vystup je nezapojen. Je spravna uvaha, ze kdyz neni na vstupu signal, nic se nedeje ? Kdybych to chtel jo poresit jeste lepe, tak pripadne zkratovat ten nepouzivany vstup, aby tam nepronikalo nejake ruseni? Diky.