Snímač prská v závislosti na natočení kytary

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
pavel.rg

Snímač prská v závislosti na natočení kytary

Příspěvek od pavel.rg »

Ahoj, mám Cort Z44 s EMG-HZ snímači (originální co tam byly). Volume pot. pro každý snímač zvlášť, společná tónová clona s rozepínáním snímačů na single coily a třílopolohý přepínač. Standardně jsou humbuckery v sérii, dají se rozepnout. Kytaru mám něco přes čtyři roky a nikdy nebyl problém. To že snímače při rozepnutí na single víc šumí a hučí mi přišlo v pohodě a taky pravděpodobně je (nejsou to žádný "tichý" snímače a samostatně se neprodávají). Ale před nějakou dobou jsem po převozu kytary ze zkušebny na byt zjistil, že prská.
Jedná se o podobné prskání, které je slyšet pod dráty vysokého napětí. Objevuje se tam při sepnutých i rozepnutých snímačích. Držení strun na něj nemá vliv, co na něj ale vliv má, je jak se natočím vůči světovým stranám. Není to natočením vůči kombu - vyzkoušeno doma, na zkušebně, v jiném pokoji, v koupelně.
Když kytaru položím, prskání je velmi slabé. Prskání mizí ve chvíli, kdy jsem natočený východozápadním směrem, nejsilnější je severojižním.
Co teď s tím? Píšu sem dřív než ji vykuchám kdybyste s tím měli taky zkušenosti. Googlil jsem ale asi málo :)
MilanT

Re: Snímač prská v závislosti na natočení kytary

Příspěvek od MilanT »

pavel.rg píše:Prskání mizí ve chvíli, kdy jsem natočený východozápadním směrem, nejsilnější je severojižním.
Takže pokud ti kytaru kolmo protíná poledník nebo rovnoběžka, tak prskání zmizí? A když ti kytaru protíná poledník, tak jsi čelem k Severnímu nebo Jižnímu pólu? Nebo je to jedno?
Měřil jsi to buzolou?
pavel.rg

Příspěvek od pavel.rg »

Změřím a zkusím nahrát jak zní to prskání.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, vsadím boty, že to nebude vadným snímačem. Kdyby to mělo mít příčinu v kytaře, pak nejspíš potenciometr nebo konektor. Už jsi zkusil jestli to dělá i na jiném kombu (hlavě), aby byla jistota, že to dělá kytara a ne zesilovač?
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
pavel.rg

Příspěvek od pavel.rg »

Jiné kombo jsem zkoušel, několik :) Tři různý tranzistory, jednu lampu a externí zvukovku. Zvuky jsou všude. Zkoušel jsem to na bytě a na zkušebně, chci to zkusit ještě u kamaráda. Na bytě jsem si myslel, že by to mohlo dělat tramvajový vedení, ale na zkušebně podle mě není nic, co by to mohlo rušit. Zkoušel jsem různý kabely, levný, drahý, homemade, všechno stejný. Šum zmizí když stáhnu tónovou clonu, ještě mimo jiné.
Nahrál jsem na externí zvukovku kytaru přímo do linky. Nejdřív mám humbucker sepnutý, od půlky rozepnutý. Na začátku nedržím struny, pak ano. Kdybych měl video, tak byste viděli, jak se motám kolem dokola :) Ale tu buzolu nemám, takže nevím přesně. Silnější je šum když jsem orientovaný spíše na sever nebo na jih. Neberte to ale směrodatně. Díky za postřehy!
http://uloz.to/xs6kmkYt/sum-mp3
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Tak vypadá to skutečně, že se tam to rušení dostává skrz snímače, ale snímače příčinou asi nebudou. Nemáte tam v blízkosti nějaký spínaný zdroj (třeba pro efekty)? Nebo cokoliv "elektrického", co je tak samozřejmé, že už ani přítomnost toho "bazmeku" nevnímáte (mobil, zářivka). Ty snímače jsou pasivní nebo aktivní, jestli aktivy v jakém stavu je baterie? Uvnitř těch snímačů je konektor, ale to by nemělo vliv na natáčení kytary.
Přesný typ těch snímačů?
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
pavel.rg

Příspěvek od pavel.rg »

Jsou to emg-hz sa1 a tb1, původní z výroby. Pasivní s emg pětivodičovým konektorem. Díval jsem se na spektrum a ten praskot je mezi 1 a 5 kHz. Všude je něco, na bytě wifina a za okny tramvaj. Na zkušebně zase nějakej vysílač. Zvuk to dělá stejnej a zdá se že na zkušebně je trochu slabší. To abych tak zalezl někam do bunkru :)
Asi zkusím vytáhnout snímače a zkusím je zapojit "na stole". Ten praskot je tam i beze strun. Pokud to dělat nebude, tak je to někde mezi snímačem a kabelem :) A když ano, tak to mám asi smůlu.
Děje se to ve všech zapojeních - krkový, kobylkový, oba, sepnuté, rozepnuté.
Nahrávka je docela zesílená, ale je to patrné i při hře. Zvlášť když to proženu nějakým efektem.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Ať dumám jak dumám, vychází mi to, že snímače budou v pořádku, jsou jen hodně citlivé, to ostatně píšeš hned v prvním příspěvku "nejsou to žádný "tichý" snímače a samostatně se neprodávají". Jelikož je v současné době prostor zasmolen elektronickým smogem, tak bys musel být fakt asi ve Faradayově kleci, aby nic z okolí nepochytaly. Při hraní to asi ale až tak vadit nebude. No zkoumej dál, hodně štěstí. :)
pavel.rg

Příspěvek od pavel.rg »

Tak asi se s tím budu muset smířit :)
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“