Stereo zvuk zesilovače
Pravidla fóra
Stereo zvuk zesilovače
Ahoj, chtěl bych se zeptat, jak můžu dosáhnout hutnýho stereo zvuku (plochy)? Hraju na Mesu Boogie Dual Recto v kombinaci s Marshalem 1960B a kanály přepínám pomocí midikontroleru GLab GSC. Problém je, že pokud hraju v kapele sám bez druhýho kytaristy, tak mi ten zvuk přijde hrozně plochej. Je mi jasný, že ideální by bylo koupit druhou hlavu a při vzniklém zpoždění mezi oběma zesilovači by vznikl onen kýžený hutný a plný zvuk. Je možno tohoto efektu dosáhnout i jinak? Eventuelně, jak mám mezi sebou hlavy propojit, aby se mi spínali stejné kanály? Děkuji z názory.
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stereo zvuk zesilovače
V kapele si celou dobu sám nebo tě to trápí, jenom když tam druhý kytarista není ?
V první řadě bych vyměnil box za něco jiného než 1960B, to se imho k rectu nehodí vůbec. Druhá věc je kombinace repráků/popř. 2 reproboxy. A třetí bych viděl nakombinovat s nějakým marshaloidním stackem, ale to už je trošku megalomanství
V první řadě bych vyměnil box za něco jiného než 1960B, to se imho k rectu nehodí vůbec. Druhá věc je kombinace repráků/popř. 2 reproboxy. A třetí bych viděl nakombinovat s nějakým marshaloidním stackem, ale to už je trošku megalomanství
jedina vec co ti schazi je druhej box...nejlip s jinymi repry...pouzivam to tak i na zivo a ten tlak a plocha je super vec..
LTD&Dean guitars/Bare Knuckle Pickups/Mesa/Randall&Salvation Mods/DL cabs&cables
Takže vážně myslíte, že to vyřeší druhej box? Co jsem zatím zjišťoval, tak mi pár muzikantů řeklo, že je třeba i druhý zesilovač, aby tam bylo nějaké drobné zpoždění mezi oběma zesilovači, které ten prostor a plochu vytvoří.
jasne...ja zkousel i dva aparaty ale dva odlisny boxy me prijdou nejlepsi varianta...proste mas ten svuj zvuk kterej je jen vic cejtit + mix reproduktoru a jina odezva obou boxu pekne vyplni cely spektrum...dva aparaty to uz je trochu alchymie a ja mit svyho zvukare kterej me na kazdy akci udela ten samej zvuk tak u dual amp setupu zustanu ale v nasich podzemnich podminkach to je strata casu a bankovek...
LTD&Dean guitars/Bare Knuckle Pickups/Mesa/Randall&Salvation Mods/DL cabs&cables
To, že připojíš navíc box nebo použiješ dva stacky ti stereo neudělá. Musíš mezi jednotlivými kanály pracovat s bází, takže použít třeba stereo chorus s parametry na nulu a jen trochu parametru na rožšíření (depth, width).
To ti trochu bázi roztáhne. Podle mě je na hraní na podium stereo zbytečné, protože jen málo diváků bude poslouchat v ideálním místě poslechu....
Edit: Ještě jsem zapoměl - pokud by si chtěl použít AB stereo (zpoždění mezi kanály), tak budeš muset použít hodně krátký delay s vyrušením původního zvuku na zpoždění jednoho kanálu.
To ti trochu bázi roztáhne. Podle mě je na hraní na podium stereo zbytečné, protože jen málo diváků bude poslouchat v ideálním místě poslechu....
Edit: Ještě jsem zapoměl - pokud by si chtěl použít AB stereo (zpoždění mezi kanály), tak budeš muset použít hodně krátký delay s vyrušením původního zvuku na zpoždění jednoho kanálu.
- Filas Music
- Kontaktovat uživatele:
Jsme v 21. století. Tlak kytarových boxů už není potřebný, spíš naopak nežádáný (v závilosti na tom kde hraješ).wolf píše:jedina vec co ti schazi je druhej box...nejlip s jinymi repry...pouzivam to tak i na zivo a ten tlak a plocha je super vec..
Další variantou jak udělat plochu jsou 2 různé mikrofony, které rozhodíš do levého/pravého kanálu. Ale jak tady bylo řečeno, nejzásadnější u plochy je spoždění (chorus, spožďovací linka) ALE! jak už Krasty zmínil na živo to ztrácí význam.
- pigdestroyer
- last.fm: tlumok
- Bandzone: pigdestroyer
- Kontaktovat uživatele:
filas - bohužel, u hlasitějších kapel založených na kytarovým zvuku ten tlak stejně nenaženeš v PA, prostě ta kytara musí být slyšet..
- Filas Music
- Kontaktovat uživatele:
Nesmysl.pigdestroyer píše:filas - bohužel, u hlasitějších kapel založených na kytarovým zvuku ten tlak stejně nenaženeš v PA, prostě ta kytara musí být slyšet..
Možná někde, kde se kapela zvučí sama a přizvučujou se například jenom zpěvy nebo kopák, dejme tomu ale jinak to opravdu ztrácí význám.
- pigdestroyer
- last.fm: tlumok
- Bandzone: pigdestroyer
- Kontaktovat uživatele:
právě proto to není nesmysl. v malých klubech, kde hraje kapela s normální zkreslenou kytarou, je spíš nesmyslem se ji pokoušet zvučit. nejspíš hraješ folk nebo bluesrock, pak by se to dalo pochopit.
- Filas Music
- Kontaktovat uživatele:
"Možná někde, kde se kapela zvučí sama a přizvučujou se například jenom zpěvy nebo kopák, dejme tomu ale jinak to opravdu ztrácí význám."pigdestroyer píše:právě proto to není nesmysl. v malých klubech, kde hraje kapela s normální zkreslenou kytarou, je spíš nesmyslem se ji pokoušet zvučit. nejspíš hraješ folk nebo bluesrock, pak by se to dalo pochopit.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Pochopitelně, že velký aparát v malém klubu má význam. Hluk vytaveného aparátu berou všechny mikrofony na pódiu, chudák zvukař šílí a nechává si nadávat od zpěváka, který v tom bordelu neslyší jediné své slovo z odposlechu, pokud mu zvukař přidá, hned mikrofon chytí vazbu a rozpíská se tak, že všem v klubu praskají varlata. Do toho musí hulit i ostatní nástroje, aby tam krom kytary také něco bylo, zpěv je nekompromisně utopen do nesrozumitelnosti. Nedej bože, aby v kapele byl nějaký dechový, či jiný akustický nástroj. Ve finále je spokojený pouze majitel toho "tlačícího" kytarového aparátu, kterej to všem ukázal a ostatní zúčastnění toho mají tak akorát po krk a hlavně nenávidí šulína zvukaře, páč ten za ten nesrozumitelný hluk vždycky může a návštěvníci většinu koncertu raději prokalí za rohem ve výčepu, kde neriskují ztrátu sluchu.
Přesně. 
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Bias je slovo, ne zkratka.
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
to ale není vůbec o tom, jestli má daný kytarista halfstack nebo 1x12, ale o zkušenostech a nějakém to zdravém úsudku.