Homemade kytara

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
Pikus

Re: Homemade kytara

Příspěvek od Pikus »

Jako, na hmatníku?

Nikdy jsem to nedělal, ale vzhledem k pevnosti bych namíchal epoxid a přidal do toho prášek, co jsi získal při proušení dřeva... a pak to tam opatrně něčím nahňácal. Nakonec samozřejmě zase zbrousit do roviny.
pain2

Příspěvek od pain2 »

jojo. I kdyz jsem nacrtle pozice drážek kontroloval, jedné jsem si nevšiml, ze je posunutá. Neco podobneho mi ted rikal truhlář. A ještě budu delat radius hmatniku, takže tak ci tak povrch ještě budu brousit. Díky
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Nejraději vlepit třísku nebo plátek z odřezku stejného dřeva, titebondem. Mělo by se to schovat pod pražec, jestli to je fakt jen o milimetr. Vteřinové s pilinama jde taky, jen si nezapatlat okolí. Nacpat piliny, kápnout lep, zatlačit čepelkou a dosypat další piliny.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Pain: Jak píše kmensik, vteřiňák s pilinama (raději s prachem z broušení) nebo epoxid s prachem. Zalepit, sbrousit a říznout to znovu.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
pain2

Příspěvek od pain2 »

Díky všem, už jsem to pořešil :) mno. Zatím jsem v této fázi. Tělo mám velmi nahrubo, krk už dostává podobu. Zbývá mi poladit ještě přechod krk - hlava a hlavu samotnou. Na fotce to vypadá jakoby ten profil byl hrbolatý, ale je jen tak upatlaný :D Přidávám i šablony, co jsem použil. šablonu na hmatník jsem neměl, jelikož jsem hmatník samotný využil jako šablonu pro krk. Ten jsem hobloval ručním hoblíkem a brousil. Po nalepení jsem vzal frézu s ložiskem a objel krk dokola. Přemýšlím, že pro příště si na pražcování nechám na tom laseru vypálit šablonu a na ohraňováku pak ten plech ohnu a na kraje dám závity na stáhnutí krku. Dělat to ručně jen pomocí jednoduchého vodítka je děs :D

Takže zatím asi tak :) Pak mám samozřejmě šablonu pro díru na snímač. Lože dělám jen pomocí dvou špalků, které upnu k tělu a na ně položím frézku a zase pomocí kopírovací frézy vyfrézuji. Co jsem dělal ten samopal, tak jsem docílil toho, že mi krk v těle držel tak pevně, že jsem tu kytaru zvedl za krk, aniž by to vypadlo.
Přílohy
20140623_200234[1].jpg
20140622_164445[1].jpg
PhotoGrid_1403548356993[1].jpg
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

pain2: Kontura vespod těla je dost dobrá.
Je to lípa + javor?
Oproti tomu voluta na krku je moc hamatná, tlustá. Viděl bych tam zase spíš něco konkávního, nebo klasickou volutu.
pain2

Příspěvek od pain2 »

Krk už brzy bude, na těle makám :)

jinak je to Jasan/javor.
Přílohy
PhotoGrid_1403975239067[1].jpg
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Tengli

Příspěvek od Tengli »

Doufal jsem,že se s podobnou fotkou detailu krku/hlavy ukáže pain2... U Tebe je to spíš obdivuhodný standart. Palec hore :!:
pain2

Příspěvek od pain2 »

Není problém... já postuji jen pár fotek vždycky v jednom, ať to tu nezasírám :D

jinak Kmensik moc pěkný :)
Přílohy
20140628_132944[1].jpg
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Tak musím uznat,že už je to o kus lepší :!: Nebýt toho "hrubého" lepeného spoje tak by to byla paráda. Už jen proto,že by Ti krásně navazovala léta z krku do hlavy. Pěkné to máš... Jen ještě doladit plynulost těch oblouků,aby to nebylo tak kostrbaté. Ty linie,ty jsou asi základ. Ale mou kritiku neber moc vážně. Jediný hotový nástroj,který jsem tady předvedl,byl jeden z mých cajonů. Tož tak...
pain2

Příspěvek od pain2 »

Tengli píše:Tak musím uznat,že už je to o kus lepší :!: Nebýt toho "hrubého" lepeného spoje tak by to byla paráda. Už jen proto,že by Ti krásně navazovala léta z krku do hlavy. Pěkné to máš... Jen ještě doladit plynulost těch oblouků,aby to nebylo tak kostrbaté. Ty linie,ty jsou asi základ. Ale mou kritiku neber moc vážně. Jediný hotový nástroj,který jsem tady předvedl,byl jeden z mých cajonů. Tož tak...
V pohodě. ono udělal bych to ještě víc uhlazené, ale při vrtání díry pro matici výztuhy jsem omylem vrtnul trochu víc do hloubky/dospoda, než bylo zdrávo a měl bych strach, že bych se pak dostal do té šachty :D což by byl průser. Ale jinak z druhé strany, kde je dlaň, tak to mám udělané přesně na ruku, že mi to dlaň jakoby vystele. S tím lepidlem a jeho zbroušením jsem šíleně maturoval. Ten Titebond je tak tvrdý a zároveň pružný, že brousím vše kolem, jen to lepidlo jde pryč minimálně.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Myslel jsem například tento "oblouk". Není to plynulé. Ta linie je ve dvou místech "zlomená". Snad jsem to napsal srozumitelně. Ahoj
Přílohy
image.jpg
pain2

Příspěvek od pain2 »

jo... ale to je tim, jak je ta cast vypoukla a z tohoto uhlu pohledu to tak je. kdybych to vyfotil bez uhlu primo zezadu, tak tam je normalni radius.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Každý máme jiné měřítko. Na mojí volutě je taky několik hrbolatých míst, pár desetin mm, ani nejsou vidět, ale cítit v ruce to je. Pak když přes ty křivky přechází stín, je to i vidět.
Večer jsem si ten obroušený krček líp ošahal a ještě ho vzal znovu nahrubo vlaštovkou na pohodlnější profil. A znova. Člověk si musí dávat pozor i kam a jak si obrobek opře a položí, každá hrana stolu nebo špína udělá promáčklinu, ušpiní apod. Třeba jsem si ten javor pěkně zašpinil kontaminovaným pilníkem, kterým jsem předtím líznul hliníkovou lištu (brusný špalek z odřezku Al kolejnice). Hliník špiní jak čert. To bych si nedokázal představit, na kolik věcí je třeba si dát bacha, aby se výsledek zbytečně nepokazil.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

kmensik píše:...... Člověk si musí dávat pozor i kam a jak si obrobek opře a položí, každá hrana stolu nebo špína udělá promáčklinu, ušpiní apod. Třeba jsem si ten javor pěkně zašpinil kontaminovaným pilníkem, kterým jsem předtím líznul hliníkovou lištu (brusný špalek z odřezku Al kolejnice). Hliník špiní jak čert. To bych si nedokázal představit, na kolik věcí je třeba si dát bacha, aby se výsledek zbytečně nepokazil.
:idea: :!:
Nejdůležitější v dílně je vysavač, smetáček, prachovka
a proti potu z prstů:
http://www.rukavice-emko.cz/rukavice-em ... -TANECNICH
:D
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
pain2

Příspěvek od pain2 »

Mno, tak jsem si nas*al do gatí. Pablb jsem nečekal týden, aby mi lak na krku vytvrdl, tak se mi při leštění sloupnul jako had :D :D tak přebrousit a znovu finish. (Alespoň doufám, že to je tím, že nevytvrdl pořádně)
square

Příspěvek od square »

Po týdnu nevytvrdl? Nitro i polyuretan jsem brousil 1-2× denně a to myslím že by to šlo i vícekrát. Co máš za lak?
◘Laney CUB 12R ◘Telecaster ◘Vox Satchurator ◘Boss CE3 ◘Ditto Looper
pain2

Příspěvek od pain2 »

no, polyuretan. ten je suchy na dotyk po chvili, ale i na plechovce pisou, ze minimalne tyden musi vytvrdnout. Samozrejme jsem vrstvy prebrusoval, ale lestit by se mel po uplnem vyzrani. Ja tomu nechal jen 24 hodin. pri lesteni se mi kousek normalne od krku odlepil a kdyz jsem to chytl, tak jsem to stahl jako kuzi :D vzhledem k tomu, ze to bylo gumove a tahalo se to, tak urcite vytvrdly nebyl. Predtim mi to neudelalo, tak jsem z toho docela prekvapeny.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Tak to máš buďto hodně blbej lak, nebo jsi měl pod lakem mastnej nebo jinak znečištěnej povrch. Kdyby ten lak nebyl vytvrzenej, tak si ho při leštění max. poškrábeš nebo rozmažeš, ale určitě se nemůže sloupat.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“