Klávesy a zdraví

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Miles

Klávesy a zdraví

Příspěvek od Miles »

Zdravím, nikde jsem tady nenašel téma zdraví a hry na klávesové nástroje. Aktuálně se potýkám s trochu otlačenými prsty, koupil jsem si nové klávesy a nemůžu se od nich odtrhnout tak 3 hodiny denně. Napřed se mě otlačil jeden prst, tak jsem dva dny nehrál, potom druhej, potom třetí. Když jsem nehrál, spravilo se to, ale zase je to trochu cítit. Raději to nechci přetěžovat, ale je to škoda, protože bych cvičil víc. Vždy mám otlačené jen bříško konce prstu, začne v tom brnět, znecitliví a teď malíček má při doteku píchavou bolest. Máte někdo podobnou zkušenost? Je to technikou, nebo už stárnu, cca 40 :-) V poslední době hodně hraju septakordy, současně 4 tóny jednou rukou, možná to více zatěžuje. Snažím se uhodit a potom ruku uvolnit a držet akord jen minimální silou, aby to pořád znělo. Ale i tak moc dlouho hrát nemůžu, jinak je to zas otlačený.
PtJaa
Moderátor

Re: Klávesy a zdraví

Příspěvek od PtJaa »

1, Mohu se zeptat, jaké máš klávesy?

2, Technikou to být opravdu může, IMHO to je velmi pravděpodobné. Máš učitele?
Těžko radit na dálku, ale čistě podle popisu to IMHO zní, že by opravdu mohl být na vině agresivní úhoz. Aspoň na klavírní klaviatuře většinou není žádoucí udeřit klávesu z výšky nebo nějak agresivně, správný je spíš "stisk".

3, Měl jsem podobný problém, když jsem kdysi měl Yamahu s GH klaviaturou, která je velmi těžká a navíc má celkem blízko osu kláves (tj. klávesy vzadu kladou velký odpor). U rychlých skladeb, kde se hraje hodně vzadu na klaviatuře (třeba Maple Leaf Rag), mě po dlouhém hraní v plné rochlosti bříška prstů trochu bolela. Ale nikdy to nedošlo tak daleko, jak píšeš. Na akustických křídlech jsem problém neměl. Vyřešil jsem upgradem piána...
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Všeobecně vzato (tzn. tento příspěvek ne nevztahuje přesně k prvnímu postu jako spíš k nadpisu) mi přijde, že muzikanti podceňují to, že hra na jakýkoli nástroj je fyzická aktivita, kde nejde jen o techniku hraní v užším slova smyslu, ale i o práci se zbytkem těla. Řada problémů může být způsobena špatným držením těla (ať už se sedí nebo stojí), nevhodným umístěním nástroj (u kláves tím myslím výšku stojanu, případně nastavení výšky stoličky), nebo nepřipraveností - u kytarových sekcích pořád opakujeme, že je před hraním třeba ruce protáhnout a rozehrát. U kláves to platí taky...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Miles

Příspěvek od Miles »

to PTJaa

1. Mám Hammond SK1 - polovyvážená Fatar a Korg - kladívka, střídám to.

2. Učitele mám. K technice mi vždy říká uvolnit ruce a nedávat zápěstí moc dolů spíš nahoru. Taky říká trochu uhodit a potom uvolnit o co se snažím. Možná jsem začal hrát hodně agresivně, cvičil jsem pořád jeden lick dokola, až začlo píchat v konci malíčku, jako když tam mám něco zapíchlý. Dřív jsem měl otlačenej prst 2, potom 3, teď 4. Možná se musí každej otlačit, aby se přizpůsobily a bude to dobrý, uvidím.

3. No když jsem hrál Bb7 pravou rukou, tak že mě prst 2 vycházel na d1, tak byl taky vzadu a z toho jsem si ho otlačil. Spravila to pár dnů pauza a Bb hraju v jiným obratu.

to Nero

Také by mě zajímala, jaká je správná vvýška stojanu a stoličky. Slyšel jsem názory že je dobré mít klávesy nízko a hrát shora, ale zase nemám kolena pod klávesama a hrbím, takže si raději nastavím stojan a stoličku výš a dám kolena pod klávesy.
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Kdybych byl na tvém místě, asi bych pořádně podiskutoval s učitelem. Otlačené prsty nejsou normální, aspoň ve světě piánových klaviatur, a pořád si myslím, že by mělo být možné problém hodně zmírnit úpravou techniky.
Obecně myslím, že hraní by nikdy nemělo bolet - je to IMHO signál, že člověk něco dělá špatně nebo by si měl od dané skladby/místa/techniky přinejmenším dát na chvíli pokoj.

Ještě otázka - myslíš, že sis otlačil prsty kvůli dopadu prstu na klávesu (tedy klávesa je ještě v klidu nahoře) nebo prudkému zastavení klávesy na konci pohybu dole (keybedding)? Ten můj malý problém s otlačenými prsty byl ten první případ, zatímco většina zdravotních problémů bývá druhý případ - jen to nebývají otlačené prsty, ale různé záněty šlach apod.

K obecnějšímu tématu kláves a zdraví přidávám několik linků na zajímavé články, které mě zaujaly:
Rozhovor s Ondřejem Pivcem, jak řešil záněty šlach
blog o technice hraní, keybeddingu i co se myslí uvolněnýma rukama při hraní...
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Miles

Příspěvek od Miles »

No spíš na tom keybedding dole, ale mám pocit, že je to z dlouhých tónů, kde držím klapky dlouho. Když hraju něco rychlejšího, tak je to víc v pohodě. Teď po pár dnech pauzy už je to lepší, ale jde o prevenci, aby se to pořád neopakovalo, asi zajdu za pár učitelama jen na konzultaci, každej mě k tomu asi řekne něco trochu jinýho. Ale je pravda, že namožený ruce, šlachy apod. mívají víc muzikanti na jiný nástroje, třeba bubeníci a kytaristi.

Dík za články, ale ten anglikej, to už je na mě moc velký teoretizování.
Predator

Příspěvek od Predator »

Mne sa dačo podobné stalo ... mal som Kurzweil v oprave a počas tej doby som hral na starú Yamahu s nevyváženými synťákovými klávesami. Keď mi prišiel Kurzweil domov, bola v ten deň akurát skúška kapely. A tak som celý natešený vzal nástroj do skúšobne a s chuťou som si užíval expresívne hranie asi tak tri hodiny ... no a po skúške som mal pocit, že mi odpadnú ruky, preťažil som si šľachy. Druhý deň som si hrabol do klávesov iba tak decentne, na pol hodinky a opatrne. Potom dva dni pauza a momentálne si už laby zvykli a opäť hrám, nič nebolí.
Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Milesi, hodně štěstí s konzultacema :-)

Ten blog z druhého odkazu je dost teoretický, třeba já jsem v něm ale konečně pochopil, co se opravdu myslí uvolněnýma rukama při hře (logicky, když zcela uvolním ruce, tak budou viset jako kus hadru a nic nezahraju). Přidal jsem ho ale hlavně kvůli tomu keybeddingu, který tam rozebírá.
anthea_x

Příspěvek od anthea_x »

Môžem to chápať aj tak, že si pri tvrdších klaviatúrach neporelaxujem? Niekedy mi Kurzweil pripadá dosť tvrdý. Cítim zaťaženie v rukách. ( Hrávam veľmi málo) S XP 50 kou som schopný pri hraní aj zaspať. :-) (Hoci je to iná kotegória.)
Kurzweil PC3LE6 V2, Roland Fantom X6
Predator

Příspěvek od Predator »

anthea_x píše:Môžem to chápať aj tak, že si pri tvrdších klaviatúrach neporelaxujem? Niekedy mi Kurzweil pripadá dosť tvrdý. Cítim zaťaženie v rukách. ( Hrávam veľmi málo) S XP 50 kou som schopný pri hraní aj zaspať. :-) (Hoci je to iná kotegória.)
Asi tak. Kurzweil je dosť tvrdý. Jediná možnosť je hrať často a zvyknúť si na to, že hra chce aj istú silu, ako na klavíri. Po pár dňoch ale ten pocit záťaže prejde a človek si začne užívať práve tú presnosť a expresivitu.
Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
Pernee

Příspěvek od Pernee »

Ahoj, znám lidi, co cvičili třeba 8 hodin denně a jsou v pohodě, takže to nejspíš bude technikou. Já míval problémy spíš se zápěstím popřípadě malíčkama, ale je hodně znát co hraješ. Pokud teď hodně cvičíš septakordy a jiný "širší" akordy, tam jsem měl problémy taky.

Řekl bych, že technika zahrát a uvolnit na tvoje bolavý bříško moc vlivu mít nebude, přeci jenom ten prst tam udeří tak jako tak :D . Mně paní učitelka říká u některých skladeb, abych měl prsty jako kovové, tohle přirovnání mi sedí a ten zvuk je opravdu kovový. Můžeš to zkusit, ale na dálku se radí špatně. Tvůj pan učitel ti s tím snad pomůže.

Ještě podotknu, že jako malý jsem chodil k mýmu strejdovi a ten měl extrémně těžký klavír a hráli jsme třeba hodinu a půl v kuse a žádné problémy nebyly. Elektrická piána mi přijdou kolikrát horší v tom, že člověk udeří a najednou je až dole, ten mechanismus je prostě zkrácený. Snad sem ti trochu pomohl :-)
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“