Mikrofonní preamp

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
matoradofunk
Bandzone: bandzone.cz/matoradofunk
Kontaktovat uživatele:

Mikrofonní preamp

Příspěvek od matoradofunk »

Ahoj

Chci se zeptat, zda je potřeba při nahrávání ( např. bicí soupravy - chceme docílit zvuku lampovýho předzesilovače na 4 mikrofonech ) pořizovat 4 lampový preampy, nebo jestli stačí zesílit zvuk přes běžný analogový mixpult a až po nahrání přehrát danné stopy přes preamp zpět do pc ?

předem díky za přízpěvky 8)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Mikrofonní preamp

Příspěvek od Wohma »

Je potreba nahravat pres lampovy preampy. Nicmene ten pravej lampovej zvuk nevytahnete z Behringeru MIC100... Pokud nemate prachy, tak se na lampovej zvuk vykaslete, pripadne si poridte nejakej softwarovej lampovej "oteplovac", nektery jsou i zdarma. Dalsi moznosti je oteplovat nejakym lampovym kompresorem az po nahrani, ale to taky nebude zrovna dvakrat levny :)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Přesně tak. Ono fáze jsou možné obě (lampa při náběru a lampa po náběru), přičemž každá se bude zřejmě v detailech výsledku lišit.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Amorph

Příspěvek od Amorph »

matoradofunk píše:Ahoj

Chci se zeptat, zda je potřeba při nahrávání ( např. bicí soupravy - chceme docílit zvuku lampovýho předzesilovače na 4 mikrofonech ) pořizovat 4 lampový preampy, nebo jestli stačí zesílit zvuk přes běžný analogový mixpult a až po nahrání přehrát danné stopy přes preamp zpět do pc ?

předem díky za přízpěvky 8)
Me by zajimalo, jestli nebo jakou mate predstavu o tom zvuku lampovyho predzesilovace na 4 mikrofonech. BYla by nejaka ukazka nebo reference? Myslim to vazne, ono casto se maji lidi celkem zkresleny predstavy jak kteryho zvuku dosahnout.
matoradofunk
Kontaktovat uživatele:

amorph píše:Me by zajimalo, jestli nebo jakou mate predstavu o tom zvuku lampovyho predzesilovace na 4 mikrofonech. BYla by nejaka ukazka nebo reference? Myslim to vazne, ono casto se maji lidi celkem zkresleny predstavy jak kteryho zvuku dosahnout.
Nemyslel jsem konkrétně 4, spíš když chci najednou nahrát více stop a použít na nich lampovej preamp, tak jestli je lepší varianta rovnou nahrávat pres předzesilovač, nebo jednotlivé stopy až po nahrání přehrát.

pro zvukovou představu např. tom-tomu s lamp. předzesilovačem poslouží poslech posledniho dvojCD red hot chili peppers, nebo všechny nahrávky nirvany
ale jinak si myslím že se používají skoro v každém žánru, kde je potřeba aby i jednotlivé nastroje "chytili život"

přemýšlel jsem o předzesilovačích od firem Art, TlAudio, tube tech, SPL...
s tím že cena jednotlivých předzesilovačů se pohybuje od 10 000 výš, tak je investice např. do 12 kanálů trochu vyšší, proto nevím který způsob (již při nahrávání, nebo až po) je pro výsledný zvuk lepší

máte někdo přímé zkušenosti -?
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Rozhodne neni vse treba nahravat pres lampovy predzesilovace. Muze to byt vitanym vylepsenim treba u vokalu a vyraznych nastroju, ale jinak se "otepluje" spis pres ty lampovy kompresory a v neposledni rade ruzny saturatory. No a v neposledni rade - pro zivelny zvuk nejsou lampy (v nahravaci technice) nutne potreba. Ten "zivot" v nich dela sam nahravajici muzikant (to minimalne zpulky), spravne zvoleny mikrofon a vubec technika a prostredi zaznamu a v neposledni rade kvalitni mix.

Mimochodem jak sis jiste vsiml, tak lampovy predzesilovace se zpravidla delaji jedno- nebo dvoukanalove. I to docela naznacuje, jak a kdy se pouzivaji.
Somnus Aeternus
matoradofunk
Kontaktovat uživatele:

myslel jsem si ze se pouzivaji pouze na zpev, stero snimani, mastering

ale posleze sem nasel mikrofonni tube preampy ktere maji 4 i 8 kanalu
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

matoradofunk píše:myslel jsem si ze se pouzivaji pouze na zpev, stero snimani, mastering
To je vicemene pravda, i kdyz treba u toho stereo snimani asi dost zavisi na zdroji signalu... a vubec to neni zadne pravidlo.
matoradofunk píše:ale posleze sem nasel mikrofonni tube preampy ktere maji 4 i 8 kanalu
Napriklad? Takhle z hlavy me napada akorat zvukovka ART Tubefire 8 a TubeOpto 8
Somnus Aeternus
matoradofunk
Kontaktovat uživatele:

tube opto se mi libí a uvažuju, že si ho koupim a zkusim

tohle mi vyflusnul thomann

http://www.thomann.de/cz/search.html?xs ... &wgf11979=

všechny nemaj v obvodu lampu, ale dělají se.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

matoradofunk píše: http://www.thomann.de/cz/search.html?xs ... &wgf11979=

všechny nemaj v obvodu lampu, ale dělají se.
Lampu na kazdym kanale maji prave ty, co jsem jmenoval, + SPL Gainstation 8
Somnus Aeternus
DJ Murano
Bandzone: www.bandzone.cz/tarquam

Příspěvek od DJ Murano »

matoradofunk píše: přemýšlel jsem o předzesilovačích od firem Art, TlAudio, tube tech, SPL...
...
máte někdo přímé zkušenosti -?
Mám ART Tube-MP, nic drahýho, pořizoval jsem si ho hlavně z nevědomosti a "že tam je lampa", zhruba před dvěma týdny jsem si konečně pořídil mojí vysněnou zvukovku E-MU 0404 USB a musim říct, že ten zvuk je daleko měkkčí a příjemnější - a to tam žádná lampa není. Ostrýho zvuku z ARTu jsem si všiml už dřív, ale myslel jsem že to je zásluha mikrofonu, a ono prdlajs.

To jenom k tomu co se řešilo už na začátku, že není třeba všechno hnát přes lampu, zvlášť když není dostatek peněz
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
Milan S

Příspěvek od Milan S »

konečně jsem našel téma, do kterého to pasuje:
Zdravím,
chci přelampovat mikrofonní předzesilovač ART TubePac, kde výrobce uvádí z továrny lampy 12AX7a, což je ekvivalent ECC83, ale potřeboval bych poradit jaká přesná specifikace pro mikrofonní preamp bude nejoptimálnější. Například JJ vyrábí ECC83S nebo ECC83MG atd... Proto se na vás obracím jestli někdo ze zkušeností ví, co nebrat a co zase ano, díky
BC Rich Beast NT (Pele bass elektronika, RM snímače), Ampeg SVP, Trace Elliot PPA 600, Aguilar GS212-4, Boss GT-10B // Fokus Aoi (SD Invader snímač), Rockwell Red Trip, Laney GS412 PA / / ART TubePac, Alesis 3130, BBE Sonic Max. 482i
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Já to nikdá nedělal, ale z technického principu je třeba vybírat dle shody parametrů, případně zjistit, co se dá v preampu upravovat (aby se dosáhlo optimálního nastavení pracovního bodu té lampy), a pak lze pořídit i parametricky jiný typ. Taková obecná rada....... Jo a možná by neškodilo přeformulovat dotaz obecněji na elektronky a strčit ho někam ke kytarářům-bastlířům (ten princip je stejný bez ohledu na typ preampu). Tam by se ti odpovědi mohlo dostat spíš 8)

P.

Milan S

Příspěvek od Milan S »

v sekci "kytary" jsem to řešil už, ale nejsem z toho moc moudrej, tak jsem to právě hodil i sem
BC Rich Beast NT (Pele bass elektronika, RM snímače), Ampeg SVP, Trace Elliot PPA 600, Aguilar GS212-4, Boss GT-10B // Fokus Aoi (SD Invader snímač), Rockwell Red Trip, Laney GS412 PA / / ART TubePac, Alesis 3130, BBE Sonic Max. 482i
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak to potom ju. Ale chce to někoho s praxí, takže zřejmě vydržet ;-)

P.

Milan S

Příspěvek od Milan S »

Nakonec jsem vzal JJ ECC83MG a hraje to bez problému / bez šumů a parazitních frekvencích.
Wakodaf

Příspěvek od Wakodaf »

ahoj před nedávnem sem si pořídil mikrofonní předzesilovač od legendární firmy electro harmonix.
http://www.audiotek.cz/product-17293-el ... mic-preamp
S úmyslem ho použít jak na živé hraní jako předzesilovač před kombo tak na něaký lehký nahrávání doma.
Ale i při při úplně minimálnim gainu na inputu předzesík hodně kreslí a to jako dost :( že se v podstatě nedá používat. Je to jeho vlastnost nebo dělám něco špatně ?
Testováno na více mikrofonech a kabelech...aby to aspoň trochu jelo musim mít input téměř na minimu a output na max.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, jseš si jistý, že zkresluje předzesilovač a ne až preamp v kombu? Nemusí se jednat o žádnou závadu, jen si musíš ohlídat úrovně signálu. Jestli je pravdivý údaj z prospektu, že: "Rozpětí úrovně signálu na vstupu pre-ampu je až 50dB", tak by měl mít slušnou přebuditelnost cca 1:316. Tvůj mikrofon má zřejmě dostatečně vysoké výstupní napětí a možná žádný předzesilovač nepotřebuje. Když to nepůjde jinak, budeš nucen vložit mezi mikrofon a předzesilovač útlumový článek třeba 1:10, ale měl by to zvládnout ten interní atenuátor když má útlum až těch 1:316. Kdyby v tom prospektu byly místo marketingových nesmyslů radši technické údaje jako max. vstupní napětí pro ještě nezkreslený výstupní signál bylo by to lepší. Takhle to musíš buď změřit maš-li čím nebo zkoušet metodou pokus - omyl.
Edit: Tak v prospektu je, že předzesilovač obsahuje "OVERLOAD LED", která indikuje přebuzení. Pokud svítí je přebuzený předzesilovač, když nesvítí a zvuk je zkreslený, zkresluje až předzesilovač v kombu. V tom případě je potřeba snížit výstupní úroveň z předzesilovače.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Wakodaf

Příspěvek od Wakodaf »

no jasně overload svítí téměř pořád když to dám cca na polovinu a do komba už prostě leze zkreslenec. Zkoušel sem to strčit i do zvukovky a tam už to taky leze zkreslené. Jediné co funguje je to nastavit tak na 1/8 nebo 1/4 pak overload nesvítí ale zas mám pocit že to vlastně ta lampa tolik neohřeje a když na nástroj zatlačim tak to zase kreslí. Zkoušel sem to na zpěv, cajon a didgeridoo ....nevim jestli tomu třeba nevadí velká dynamika nástrojů a hraní. Mám jak dynamickej tak kondíkovej mikrofon a jestli si dobře pamatuju tak to dělalo na obou a na kondíku markantněji. :(

jestli je ten předzesík jenom na nahrávání potůčku v lese a cvrdlikání ptáků někde v dálce tak to je fakt super kauf :)

v podstatě mám input téměř na minimu a signál do předzesíku skoro neleze a output zase uplně na max. aby z toho zase něco lezlo do komba, zvukovky či mixu.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, našel jsem na netu schema toho mikrofonního předzesilovače a jak nemám ve zvyku hanět, je ten design moc mírně řečeno zvláštní a neobvyklý (peprnější vyjádření by bylo vhodnější). Kromě prodejců o něm nikdo moc pěkně nepíše. Váš problém se vyskytuje poměrně často a taky brum a ještě další nectnosti.
Jak z toho ven? V podstatě máte dvě možnosti:
1) zaměnit elektronky mezi sebou (12AY7 má zesilovací činitel μ=40 a 12AU7 má μ=20) to by mělo stav o něco zlepšit, protože zesiluje jen první elektronka a druhá je katodový sledovač se zesílením o něco menším než 1.
2) Na plošném spoji je trimr označený TRIM 1 s hodnotou 1kΩ, kterým se nastavuje velikost konstantního proudu pro zesilovací elektronku. Protože zesílení je na tom proudu závislé, může se Vám povést jej vhodným pootočením trošku snížit. Mějte při tom na paměti, že přes napájení preampu z adaptéru 12V se na plošném spoji vyskytuje anodové napětí cca 200V. Takže OPATRNĚ.
Já osobně bych ale zvolil třetí možnost - co nejrychleji se toho zázraku zbavit a k "ohřívání zvuku" použít něco rozumnějšího např. s FETy. Ono použít lampy ve stompboxu je samo o sobě zhovadilost.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“