Životnost digitálního keyboardu.
Pravidla fóra
Životnost digitálního keyboardu.
Jsou známy případy, kdy akustické pianino při pravidelném ladění a kvalitní údržbě vydrží 100 let. Jaká je životnost digitálního keyboardu? Přirovnám li keyboard k notebooku je jeho životnost 5 let. Znáte digitální nástroje, které jsou provozuschopné 20 let?
- Ivan.ps
- Kontaktovat uživatele:
Re: Životnost digitálního keyboardu.
Toto je otázka, na ktorú sa nedá jednoznačne odpovedať. Aj čo sa týka spomínaných notebookov, tak mám skúsenosť s notebookom, ktorý bol v priebehu 2 rokov 3x v servise a na druhej strane som mal notebook, ktorý už ťahá siedmi rok bez problému.
Myslím, že aj digitálne keyboardy (strednej až vyššej triedy - s kvalitnejšími súčiastkami), nemajú pri pravidelnej údržbe (ak niesú často prenášané, netrpia zmenami vlhkosti a niesú v príliš prašnom prostredí) problém prežiť 20 rokov. Aj keď svet elektorniky ide tak rýchlo dopredu, že neviem, či by mal niekto záujem hrať na 20 rokov starý keyboard...
Myslím, že aj digitálne keyboardy (strednej až vyššej triedy - s kvalitnejšími súčiastkami), nemajú pri pravidelnej údržbe (ak niesú často prenášané, netrpia zmenami vlhkosti a niesú v príliš prašnom prostredí) problém prežiť 20 rokov. Aj keď svet elektorniky ide tak rýchlo dopredu, že neviem, či by mal niekto záujem hrať na 20 rokov starý keyboard...
Nástroje Korg M1 fungují do teď. A ty se začaly vyrábět myslím 1986. Jak se píše v předchozím příspěvku, opravdu když se o ten nástroj člověk stará, tak by se neměl pokazit
.
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
Ano Korg M1 hraje stále no za těch 20 let byl 5x v servise.
Fortepian 100 let ? 1 sezona ve sklepu nebo ve skladu kde neni dobre klima a je zničeny!
Fortepian 100 let ? 1 sezona ve sklepu nebo ve skladu kde neni dobre klima a je zničeny!
Já mám 17 let staré klávesy Yamaha PSR520 a kromě poškozeného MIDI vše funguje jak má. Jen už je to starý křupák a chtělo by ho vyměnit. Na tehdejší dobu to byl bezva stroj ale ted už se jeho zvuky vyrovnají běžným klávesám za 3500 korun, ale myslím že poběží ještě dále akorád se ulomilo jedno tláčítko ale jeho spínač funguje dáljung píše:Jsou známy případy, kdy akustické pianino při pravidelném ladění a kvalitní údržbě vydrží 100 let. Jaká je životnost digitálního keyboardu? Přirovnám li keyboard k notebooku je jeho životnost 5 let. Znáte digitální nástroje, které jsou provozuschopné 20 let?
Tak osobní zkušenost v bodech:
- samohrajka Yamaha PSR-330 (stála nová v tom osmadevadesátým cca 17 000,-)
- 14 let aktivního hraní (neříkám, že každý den, ale ty sobotní akce, nezřídka trvající třeba 8 hodin to vynahradí...)
- nikdy neopravováno a nečištěno
- neustálé převážení
- teplotní rozdíly nevídaných hodnot když to člověk nechává v autě v zimě i v létě, někdy i bez obalu pod zadním sklem (klávesy jsou černé barvy)
- občas na to lehce pršelo
- celkově hrubé zacházení + všudypřítomní opilci, padající zásadně na klávesy
- v určitém zapojení natrvdo spojen pravý a levý signální kanál ze sluchátkového výstupu do jednoho (mono) jacku vraženýho do komba (teď mi jistý znalec říkal něco o tom, že by před spojením měl být na obou kanálech odpor...)
A za to všechno pouze:
- v horkých letních dnech to nemůžu vyndat z kufru (gumové špunty či nožičky kláves se roztavily a přilepily k polstrování - kolega to vyřešil papírovými čtverečky, které do kufru pravidelně doplňuje)
- poslední 2 roky přestávají fungovat tři nejpoužívanější klávesy uprostřed klaviatury (už mi to skoro nevadí)
- některá ovládací tlačítka se musí mačkat medvědí silou aby "zabrala" (to mě fakt štve)
- občas vypíná podsvětlení displeje (řeší se úderem do displeje)
Klávesy pořád hrají a ještě určitě něco vydrží
P.S. případnému zájemci prodám za 16 500,- nebo vyměním za NORD C2 s tím, že mi kupující doplatí cenový rozdíl...
- samohrajka Yamaha PSR-330 (stála nová v tom osmadevadesátým cca 17 000,-)
- 14 let aktivního hraní (neříkám, že každý den, ale ty sobotní akce, nezřídka trvající třeba 8 hodin to vynahradí...)
- nikdy neopravováno a nečištěno
- neustálé převážení
- teplotní rozdíly nevídaných hodnot když to člověk nechává v autě v zimě i v létě, někdy i bez obalu pod zadním sklem (klávesy jsou černé barvy)
- občas na to lehce pršelo
- celkově hrubé zacházení + všudypřítomní opilci, padající zásadně na klávesy
- v určitém zapojení natrvdo spojen pravý a levý signální kanál ze sluchátkového výstupu do jednoho (mono) jacku vraženýho do komba (teď mi jistý znalec říkal něco o tom, že by před spojením měl být na obou kanálech odpor...)
A za to všechno pouze:
- v horkých letních dnech to nemůžu vyndat z kufru (gumové špunty či nožičky kláves se roztavily a přilepily k polstrování - kolega to vyřešil papírovými čtverečky, které do kufru pravidelně doplňuje)
- poslední 2 roky přestávají fungovat tři nejpoužívanější klávesy uprostřed klaviatury (už mi to skoro nevadí)
- některá ovládací tlačítka se musí mačkat medvědí silou aby "zabrala" (to mě fakt štve)
- občas vypíná podsvětlení displeje (řeší se úderem do displeje)
Klávesy pořád hrají a ještě určitě něco vydrží
P.S. případnému zájemci prodám za 16 500,- nebo vyměním za NORD C2 s tím, že mi kupující doplatí cenový rozdíl...
Yamaha PSR-330, Yamaha NP-31, Roland FR-2, Behringer Eurorack UBB1002, M400 Power Mosfet Stereo Amplifier + 2 bedny AC Akustika (po cca 300W), Combo Torque 30W, The box MA120 MKII
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
To je doufám vtipGedric píše: P.S. případnému zájemci prodám za 16 500,- nebo vyměním za NORD C2 s tím, že mi kupující doplatí cenový rozdíl...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Původně to bylo myšleno, jako vtip... ale nějak začínám uvažovat, že kdyby to vzal někdo vážně, tak dávám svému morálnímu cítění tak 15 minut životnost...
Yamaha PSR-330, Yamaha NP-31, Roland FR-2, Behringer Eurorack UBB1002, M400 Power Mosfet Stereo Amplifier + 2 bedny AC Akustika (po cca 300W), Combo Torque 30W, The box MA120 MKII
- Potok
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/potok01
- Kontaktovat uživatele:
Mám Yamahu DX-7 a ta funguje od roku cca 1985. A to ji věru nešetřím. 
Starší el. nástroje jsou na tom z hlediska poctivosti konstrukce a kvality materiálu možná i o něco lépe než nástroje novější. Taky záleží na stupni opotřebení nástroje - jinak budou "zachovalé" klávesy, které někdo drhnul na stovkách vystoupení a jinak budou vypadat klávesy, které stály opečovávané doma a na které se nikdy ani pořádně nehrálo ...
Pokud jde o funkčnost elektroniky (ovladače, spínače, klávesy, atd ...) - tu je možné u některých nástrojů ověřit v tzv. servisním menu (nástroje Kurzweil) nebo v tzv. diagnostickém módu - držením kombinace kláves (3) na kláviatuře po zapnutí nástroje (dražší samohrajky Yamaha).
Pokud jde o funkčnost elektroniky (ovladače, spínače, klávesy, atd ...) - tu je možné u některých nástrojů ověřit v tzv. servisním menu (nástroje Kurzweil) nebo v tzv. diagnostickém módu - držením kombinace kláves (3) na kláviatuře po zapnutí nástroje (dražší samohrajky Yamaha).
Jsme na tom mírně podobně. Ono ani piano, spinet, varhany, Fender piano, Rhodes, první analogové synťáky bez klábosnic i ty pozdější s klávesnicemi či plnohodnotné digitály nevydrží věčně. To, co je na pianu plsť, jsou u "moderních" kláves kontakty, elektronky či elektrolyty. Vše se opotřebovává. U nás v kostele jsou varhany (hodně používané) na odpis. Je potřebí i truhlařina i kovář. Nic nevydrží jako celek sto let. A vše má slabé místečko, které se opravuje každých deset let.Potok píše:Mám Yamahu DX-7 a ta funguje od roku cca 1985. A to ji věru nešetřím.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.-
beruska_2009
Životnost digitálního piana
Máte někdo zkušenost s délkou životností digitálního piana? Případně kdy člověk může počítat s prvním servisem při délce hraní cca 2 hodiny denně? A co se na něm zničí nejdříve?
EDIT pavlii: Sloučeno s podobným tématem.
EDIT pavlii: Sloučeno s podobným tématem.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Máme doma Yamahu, co slouží dobře už 15 let. Zatím vše v klidu.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Potok
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/potok01
- Kontaktovat uživatele:
Doporučoval bych hrát, hrát, když přijde nějaká závada, tak ji odstranit a zase hrát, hrát dál.. Nic jinýho stejně nevymyslíme. Podělat se může i nová věc a naopak stará může sloužit neočekávaně věky.
Presne tak, kolega. Ono dnes je vlastne jedno, čo človek kúpi. Vysr*ť sa môže aj úplne nová mašina. Kolega mal v servise po pár mesiacoch Korg Kronos, menili mu komplet celú klaviatúru, a ani mňa neobišla oprava Kurzweilu, ktorá sa našťastie (snáď to nezakríknem) podarila a mašinka opäť hrá a robí mi radosť. Mám taktiež starú Yamahu QS-300 z roku 1995, ktorá, až na takmer nefunkčné podsvietenie displeja, je dodnes funkčná a hrá. Aj ona ale bola v servise dva razy - najprv kvôli tlačítkam a potom sa menila gumová lišta v klaviatúre.Potok píše:Doporučoval bych hrát, hrát, když přijde nějaká závada, tak ji odstranit a zase hrát, hrát dál.. Nic jinýho stejně nevymyslíme. Podělat se může i nová věc a naopak stará může sloužit neočekávaně věky.
A navyše, uvažovať o tom, že elektronika sa kazí a klasické nástroje sú spoľahlivé, je tiež nonsens ... nejeden klavirista by mohol rozprávať o zlomených kladivkách, prasknutých strunách, aj užívatelia Hammondov, Rhodesov a podobných "mechanických" nástrojov by vedeli dať k dobru nejednu zaujímavú historku
Takže to treba brať, ako je ... hrať, keď sa pokazí, dať opraviť a hrať ďalej.
Momentálne bez kapely, stále hľadám
Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ...
Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ...
Info o tom, že má někdo něco čtyřicet let, je naprd. Jiný má to samé a odešlo mu to po dvou letech.
Já mám Yamahu Electone B-55 z roku 1978, je v prvotřídním stavu. Nevím, jak se to stalo, hrálo se na ni fest.
Nad ní jsou dva pokažené synťáky o generaci mladší. Opraví se a pojedou dál. Jako auto. Nikdo ho nevyhodí, protože je potřebí vyměnit olej.
Já mám Yamahu Electone B-55 z roku 1978, je v prvotřídním stavu. Nevím, jak se to stalo, hrálo se na ni fest.
Nad ní jsou dva pokažené synťáky o generaci mladší. Opraví se a pojedou dál. Jako auto. Nikdo ho nevyhodí, protože je potřebí vyměnit olej.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.- Negr
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/veselyjerry
- Kontaktovat uživatele:
Moje Yamaha DX7 z roku 86 už vystřídala hodně majitelů, já jí taky nešetřim a pořád drží. Akorát teda některý čudlíky se musej mačkat silněji a včera mi z toh vyskočila jedna klávesa (nepochybuju o tom, že tam půjde vrátit). Potom mám varhany Yamaha Electone YC25D, který jsou z roku 72 a jsou jako nový.
Roland U-20 je známej poruchovostí klaviatury, ale když na to má člověk nervy, je provozuschopnej i po těch 20 létech.
Roland U-20 je známej poruchovostí klaviatury, ale když na to má člověk nervy, je provozuschopnej i po těch 20 létech.
"Disco entertainment centers make it possible for mellow, laid-back, boring kinds of people to meet each other and reproduce" - Frank Zappa
Hammond Sk1, Yamaha DX7IID, combo organ Yamaha YC25D, expander/VST player SM Pro V-Machine
https://soundcloud.com/adamvesely
http://bandzone.cz/fan/veselyjerry
http://frontman.cz/users/adam-vesely
Hammond Sk1, Yamaha DX7IID, combo organ Yamaha YC25D, expander/VST player SM Pro V-Machine
https://soundcloud.com/adamvesely
http://bandzone.cz/fan/veselyjerry
http://frontman.cz/users/adam-vesely