SEŘIZOVÁNÍ KYTARY - NÁVODY, TRIKY,...

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s dohmatem

Příspěvek od mirostrat »

načo by ho sundával , nič nesundávej ! šak ho musí nastavit s naladenými strunami , tak ako hrá , treba zhodit struny . alebo ich úplne povolit , dat dolu pickguard nastaviť výstuhu a našponovat struny , pomožeš si aj tak , že nasadíš páku a dáš ju nadoraz až ku telu , struny povolia a vytiahneš PG , keď si to párkrát zopakuješ príde ti to do krvi a budeš to mat vymakané , ja ináč ked robím takýto zásah tak aj jemmne prebrúsim pražce 2500 šmriglom , ja ked som v 2001 kúpil ten moj strat , vtedy som ho nastavil a odvtedy drží , neviem či to je tým typom výstuhy alebo nástrojom a kvalitkov , ale drží :)
Naposledy upravil(a) mirostrat dne 6.11.2013 21:23, celkem upraveno 1 x.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: SEŘIZOVÁNÍ KYTARY - NÁVODY, TRIKY,...

Příspěvek od Nero »

Sloučeno se sticky threadem o seřizování. I o seřízení dohmatu nebo prohnutí krku tu je řada threadů, stačí hledat.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
jeleniste

Dohmat u akustický kytary. Průhyb a kobylka

Příspěvek od jeleniste »

Chtěl bych se optat, jestli je nějakej doporučenej postup, jak ostrouhat kobylku pro ideální dohmat. Krk mam reď utaženej skoro do rovna, tudíž počítam s tim, že ho krapet povolim, posléze. Muj problém je takovej, že tlustý e je nad dvanáctym pražcem cca o milimetr, než hubený, takže asi tři a půl od nejvyššího bodu dvanáctýho pražce. O kolik bysem to tak zhruba měl obrat?
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
MilanT

Re: Dohmat u akustický kytary. Průhyb a kobylka

Příspěvek od MilanT »

jeleniste píše: tlustý e je nad dvanáctym pražcem cca o milimetr, než hubený, takže asi tři a půl od nejvyššího bodu dvanáctýho pražce. O kolik bysem to tak zhruba měl obrat?
Tak to máš prakticky podle mého vkusu. Dohmat basového E mám 3 mm a melodického 2 mm. Hraje se mi na to pohodlně a nic nedrnčí. Ale každý to máme rádi jinak. :D
Na tohle bych se neptal jiných, ale seřídil bych si to podle sebe. Nebo chceš vědět jak mám daleko v autě sedadlo od pedálů a úhel nastavení zrcátek? :D
Omlouvám se za ten rejp v dobrém, ale nedalo se to vydržet. :wink:
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Hmhm, jako já to mam ale s krkem víc do rovna, než by asi měl bejt, takže, bysem asi měl trochu povolit táhlo. No já nevim, koukam na jiný kytary a nikde mi nepřijde ten rozdíl v dohmatu mezi e a E až takovej. Na tý tlustý mi to moc nevadí, ale na těch prostředních při příklepu málo slyšim pražce. Jako, já mam rád pohodlnej dohmat i za cenu šelestů, občas hraju i kolem tý dvanáctý...
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Kemot

Prosba o radu ohledně kytary

Příspěvek od Kemot »

Ahoj,
mám AXL Badwater ( http://kytary.cz/axl-badwater/HN099034/ ), který jsem si asi před rokem nechal seřídit u kytaráře.. vyměnil mi prvních pár pražců, seřídil dohmat, komplet zgenerálkoval. Kytara hrála perfektně, ladila na dvanáctém pražci, všechno v pohodě.

Po dlouhé době jsem zase na kytaru sáhl a hrál jsem tak měsic, každý den pár hodin.. Z ničeho nic mi Ečková a Hčková struna vůbec neladí na 10-12. pražci a výš (jako by byla o 1/4 tónu podlazená) A zdá se mi, že E trošku rezonuje. Nevíte čím by to mohlo být? Napadlo mě, že jsem asi ohlodal ty pražce ve vyšších polohách. Poradíte co s tím? neměl bych to opět dát kytaráři, aby mi vyměnil ty vyšší pražce ?
stepanb

Re: Prosba o radu ohledně kytary

Příspěvek od stepanb »

Téma by se spíš hodilo do theardu o hardware. Ale: podívej se jestli není kobylka nakřivo. Nedávno sem řešil podobnej problém kdy mi spodní ečko neladilo (ale už od třetího pražce cca o půltón). Měl sem právě kobylku nakřivo (ruplý dřevo u uložení šroubu).
hOI!!!
Kemot

Příspěvek od Kemot »

stepanb píše:Téma by se spíš hodilo do theardu o hardware. Ale: podívej se jestli není kobylka nakřivo. Nedávno sem řešil podobnej problém kdy mi spodní ečko neladilo (ale už od třetího pražce cca o půltón). Měl sem právě kobylku nakřivo (ruplý dřevo u uložení šroubu).
Díky ale nic neobvyklého jsem na kobylce po kontrole "okem" nezaznamenal... Jak to přesně myslíš ruplý dřevo u uložení šroubů ? )

Jinak nemůže to fakt být zbroušenými pražci ? páč mi fakt přijde, že když hraju na 12. pražci, tak se to 13tého dotýká... a trochu drnčí.. rezonuje..
stepanb

Příspěvek od stepanb »

Cort tam má kobylku na dvou šroubech (u pickguardu) a jeden z nich byl nakřivo. Hlavně ale šlo, že byla nakřivo celá kobylka. Nemáš kámen od háčka trochu níž vzhledem k ostatním?
hOI!!!
jastud

Příspěvek od jastud »

Serid si oktavy
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Kemot

Příspěvek od Kemot »

Lidi jsem fakt v tomhle technickej antitalent... poradíte jak mám seřídit oktávy ? Kameny mám všechny relativně stejně posazený... Od doby co to kytarář seřídil, jsem do toho nijak nevrtal.. a opravdu tomu pánovi věřím :D
Jak jsem psal.. Hrál jsem na to teď dost intenzivně a bylo to uplně v cajku... až posledních pár dni se to takhle zdrbalo...

Edit: našel jsem nějaké video na seřízení oktáv, tak to podle toho zítra zkusím.. snad to bude ončo..
https://www.youtube.com/watch?v=4XME4QBik_E
jastud

Příspěvek od jastud »

Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Kemote, jeden by řekl, že uživatel s cca padesáti příspěvky už bude umět položit dotaz do správné sekce a do existujícího podobného threadu. No, jeden se někdy mýlí. Přesouvám, slučuji.
Kemot

Příspěvek od Kemot »

Hendrek píše:Kemote, jeden by řekl, že uživatel s cca padesáti příspěvky už bude umět položit dotaz do správné sekce a do existujícího podobného threadu. No, jeden se někdy mýlí. Přesouvám, slučuji.
Jojo omlouvám se, už je to nějaký pátek kdy jsem sem psal... každopádně díky za přesun
Kemot

Příspěvek od Kemot »

Takže jsem dnes zkoušel naladit oktávy u spodního Ečka. Šroub u kamene jsem povoloval, jelikož jsem měl strunu na 12tém pražci podladěnou. Pomaličku, polehoučku jsem povolil, doladil, zkusil oktávů... pořád málo (nepatrný rozdíl) tak jsem povoloval dál, opět nepatrný rozdíl.. dostal jsem se do fáze, kdy mi šroub z kamene vystřelil, takže už to dál nešlo, šroub byl krátký (navíc už narážel na šroub, který drží kobylku (jde do těla).

Poradíte jak mám dál postupovat? Taky mě napadlo, jestli to třeba nemůže být strunami. Už je tam mám celkem dlouho.. pár měsíců tam určo budou.

Taky možná pomůže identifikovat problém to, že jsem zkoušel flažolet na 12tém pražci a flažolet ladí parádně. Akorát vždy když zmáčknu strunu, drnčí a neladí (v oktávě)... Díky za případné připomínky
jastud

Příspěvek od jastud »

No, nový struny tomu pomůžou téměř zázračně.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Flazolet bude ladit vzdycky, uz ze sve fyzikalni podstaty - dotykas se struny presne v jeji pulce, takze hraje presne o oktavu vys, kdyby ses ji dotknul trochu vedle, tak flazolet nebude znit.
Hraju výhradně na šrot.
Kemot

Příspěvek od Kemot »

Díky za vysvětlení :) takže myslíte struny, jo? Dobře.. zítra nějaký koupím a zkusím vyměnit.. snad to bude v pohodě
Bobas49

Příspěvek od Bobas49 »

Ahoj kluci (je 67) tak Vám tykám. Co děláte když máte nové strun, kvalitní el. kytaru, naladěno i přesně oktávu a zahrajete u hlavy D dur, E dur, C dur, akordy a další v 1.- 4. poli, rozloženě a vono to neladíííííí. Mám na to fígl, doufám, že brzy mi to schválí Patentový úřad. Jsem v jednání s Fenderem ! Takže zatím žádné rady ani montáže. Dám vědět. :lol:
Bobas49
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Co dělám? No, pořádně si tu kytaru seřídím, a pak to ladí :)

Se pochlub, co jsi vymyslel, jinak ten příspěvek moc nemá smysl :)
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“