Zvýšení hlasitosti a více headroomu u lampového komba
Pravidla fóra
Re: Zvýšení hlasitosti a více headroomu u lampového komba
Ano, všude, kam se podívám se píše, že 2x12 je o 3dB hlasitější než 1x12, protože větší plocha, pushing more air, apod., ale v mé praxi se mi to nepotvrdilo, tak jsem pro to hledal vysvětlení. Tak mi prosím najděte v mé tučně vyznačené teoretické úvaze chybu:
box 1x12, 8ohmů, citlivost 100dB: zatížen 1W hraje 1m před reprem 100dB
box 2x12, 2x16ohmů paralelně, citlivost 2x100dB: zatížen 1W (výkon se rozdělí na 2x0,5W) hraje 1m před reprem 97(+)97=100dB (protože repro zatížené 0,5W hraje o 3dB méně, než při příkonu 1W, tedy 97dB)
(podobně jsem to psal já i bummer nahoře, akorát tady už sedí i impedance)
Důvod, proč 2x12 hraje při stejné impedanci a citlivosti o něco hlasitěji než 1x12 může být podle mého pouze ten, že frekvenční charakteristika bude u reproduktorů závislá na aktuálním příkonu. Při nižším příkonu může být jeho efektivita na některých frekvencích vyšší, celá frekvenční charakteristika může být jiná. Pak ale nelze nikdy říct, že nárůst bude 3dB, musel bych znát frekvenční charakteristiku při různých příkonech, ale výrobci udávají jen při 1W.
box 1x12, 8ohmů, citlivost 100dB: zatížen 1W hraje 1m před reprem 100dB
box 2x12, 2x16ohmů paralelně, citlivost 2x100dB: zatížen 1W (výkon se rozdělí na 2x0,5W) hraje 1m před reprem 97(+)97=100dB (protože repro zatížené 0,5W hraje o 3dB méně, než při příkonu 1W, tedy 97dB)
(podobně jsem to psal já i bummer nahoře, akorát tady už sedí i impedance)
Důvod, proč 2x12 hraje při stejné impedanci a citlivosti o něco hlasitěji než 1x12 může být podle mého pouze ten, že frekvenční charakteristika bude u reproduktorů závislá na aktuálním příkonu. Při nižším příkonu může být jeho efektivita na některých frekvencích vyšší, celá frekvenční charakteristika může být jiná. Pak ale nelze nikdy říct, že nárůst bude 3dB, musel bych znát frekvenční charakteristiku při různých příkonech, ale výrobci udávají jen při 1W.
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
Já tam pár chybek vidím. Teoreticky i prakticky.
Zejména teda box rozhodně není zatížen nějakým tím wattem, nýbrž napájen... já vím slovíčko, ale !!!
Další věc je, že neuvažuješ o těch dvou reprácích jako o soustavě (vytvoříš jakoby jeden reprák)- citlivost se v tomto případě zvyšuje o 3dB - takže box 2x12 má tím pádem citlivost 103dB.
Jinak ještě: změna akustického výkonu/tlaku o 3dB se definuje jako prvotní hranice rozeznatelnosti hlasitosti - tzn., že když snížíme výkon zesilovače na polovinu nebo zvýšíme na dvojnásobek tak to půjde velmi těžko rozeznat, maximálně tak při skokové změně! Takže nějaké +- 3dB celkem nic moc neřeší... No a nakonec ještě - teorie s 1W je pěkná (resp. uvažuješ tak, že zesík víc než jeden watt prostě nedodá), my ale pracujeme s řádově vyššímy výkony, že ano... a máme tedy nějaké ty rezervy - jak píšeš výše - ta srandovní úvaha o těch 100W a pak vyrukuješ se 4W - to jaksi prakticky nejde srovnávat (schválně, hráls' někdy na něco silnějšího než ty 4W?)... Jde mi o to, že i 10-15W je už dost "hlasitých" - druhá věc je, že koncový stupeň (v našem konkrétním případě) jde brzo do zkreslení... Závěr ale rozhodně je - víc repráků = víc muziky.
Ps: našel jsem ještě na toto téma docela výživnou diskuzi: http://baskytara.com/topic4909-zvysovan ... oboxu.html
Zejména teda box rozhodně není zatížen nějakým tím wattem, nýbrž napájen... já vím slovíčko, ale !!!
Další věc je, že neuvažuješ o těch dvou reprácích jako o soustavě (vytvoříš jakoby jeden reprák)- citlivost se v tomto případě zvyšuje o 3dB - takže box 2x12 má tím pádem citlivost 103dB.
Jinak ještě: změna akustického výkonu/tlaku o 3dB se definuje jako prvotní hranice rozeznatelnosti hlasitosti - tzn., že když snížíme výkon zesilovače na polovinu nebo zvýšíme na dvojnásobek tak to půjde velmi těžko rozeznat, maximálně tak při skokové změně! Takže nějaké +- 3dB celkem nic moc neřeší... No a nakonec ještě - teorie s 1W je pěkná (resp. uvažuješ tak, že zesík víc než jeden watt prostě nedodá), my ale pracujeme s řádově vyššímy výkony, že ano... a máme tedy nějaké ty rezervy - jak píšeš výše - ta srandovní úvaha o těch 100W a pak vyrukuješ se 4W - to jaksi prakticky nejde srovnávat (schválně, hráls' někdy na něco silnějšího než ty 4W?)... Jde mi o to, že i 10-15W je už dost "hlasitých" - druhá věc je, že koncový stupeň (v našem konkrétním případě) jde brzo do zkreslení... Závěr ale rozhodně je - víc repráků = víc muziky.
Ps: našel jsem ještě na toto téma docela výživnou diskuzi: http://baskytara.com/topic4909-zvysovan ... oboxu.html
- OndrejCvrk
No, problém jsem zatím ještě nějak moc neřešil. Zatím prostě hraju na stejné hlasitosti a holt mě musí zesílit v mixu. Teďka stejně používám spíš takový nakřáplejší zvuk a úplně čistý nepotřebuju, protože nehraju moc teďka s Big Muffem, kde ten headroom potřebuju. Vesměs hraju na ozvučených koncertech 
Do budoucna plánuju koupi nějakého toho Lanýže, jak jsme o nich diskutovali na začátku tohoto tématu, nebo bych šel do nějakého většího Fendera až budou nějaké ty finance
Do budoucna plánuju koupi nějakého toho Lanýže, jak jsme o nich diskutovali na začátku tohoto tématu, nebo bych šel do nějakého většího Fendera až budou nějaké ty finance
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
No, a je po problémuOndrejCvrk píše: ...holt mě musí zesílit v mixu...
Ano, právě tato obecně vžitá fráze není podle mě správná a snažím se to vyvrátit.rain píše:Další věc je, že neuvažuješ o těch dvou reprácích jako o soustavě (vytvoříš jakoby jeden reprák)- citlivost se v tomto případě zvyšuje o 3dB
Díky za ten odkaz, nemohl jsem nic takového najít. Vidím, že to už za nás řešili detailně jiní, tak tím nebudem svinit toto vlákno.
Takže moje rady pro řešení hlasitosti komba:
1) vyměnit repro za citlivější
2) pokud se neslyšíš ve zkušebně, postav (natoč) si kombo víc k sobě
3) pokud se neslyšíš na pódiu, platí to samé co ve zkušebně
4) pokud tě neslyší publikum, přizvuč si kombo do PA, pokud není PA tak do zpěvové (nebo jiné) aparatury, pokud nikde v okolí není jiná aparatura, než ta tvoje (hraješ se souborem bubeníků
+1rain píše:No, a je po problémuOndrejCvrk píše: ...holt mě musí zesílit v mixu..., resp. pro zvukaře ideální stav.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Ještě dodám maličkost. Ten nárust cca 3dB platí pouze v případě, že repra jsou těsně vedle sebe. Pokud bys připojil ke kombu další box třeba s úplně stejným reproduktorem, jako máš v kombu a box umístil na podiu z nějakého důvodu např. 3 metry od komba, žádný nárust akustického tlaku se nekoná a platí přesně to, co jsi výše psal. Repra se o výkon rozdělí rovným dílem.
Mám takový možná hloupý dotaz, kdyžtak mě nekamenujte. Pomohlo by headroomu u výše zmíněného Laney cub12 dát do smyčky čistý booster (Např. LPB). Teoreticky bych zvyšoval "čistý" signál preampu a maximálně trošku vybudil koncák. Je to tak možné?
Zdar, on ten dotaz není přímo hloupý, ale nic nevypovídá o tom proč Ti současný stav nevyhovuje. Máš snad dojem, že je zesilovač málo hlasitý nebo že brzo "kreslí". Svůj nápad se zapojením LPB do ef. smyčky klidně vyzkoušej, pochybuji velmi o tom, že dosáhneš žádoucího výsledku. Koncový stupeň je osazen EL84 a když jim zvýšíš vstupní napětí (tím LPB), začnou zkreslovat. Ten "headroom" je dán konstrukcí zesilovače, hlavně anodovým napětím elektronek a nastavením jejich pracovního bodu. Pochybuji, že tomu "zvenčí" nějak pomůžeš. Nepotěším Tě, ale když požaduješ hlasitější čistý zvuk (to je ten větší headroom), potřebuješ zesilovač aspoň 30W až 50W, který má na konci EL34 nebo 6L6GC. Ty mají vyšší povolené anodové napětí a když je "nabiasuješ" dostatečně "cold" budeš mít hlasitý čistý tón. 
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
No heleď, mě napadá, že to možná není tak úplně špatný nápad. Někdo tu kdysi (nevím, jestli ty) psal, že CUB12 je udělaný tak špatně, že konec nejde do plného výkonu vybudit. Snad jsem to špatně nepochopil... Kdyby si pomohl tím LPB, tak by se té vyšší hlasitosti třeba dobral. Ale netvrdím, že je to dobrý způsob, jak nedostatek headroomu řešit.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
Já se v tom nevyznám teda vůbec, ale pokud tam je, bummere, tento problém, nedá se to vyřešit jinými lampami v preampu..?
No žiju v představě, že ECC83 už jsou ta nejsilnější varianta.
Ale já se v tom taky nevyznám; jen to tu tak jako ostřeluju a čekám, že se taky dozvím něco novýho. 
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
- Alternátor
Výměnou preampovek si moc nepomůže. U Marshalla jsem zaměnil 2 ECC83 za ECC81, což je dost znát na umírnění zkreslenýho kanálu. U čistýho se taky úroveň zkreslení snížila, zároveň ale klesla hlasitost. Pokud chci na cleanu dosáhnout stejný hlasitosti, co předtím, musím přidat gain a zas to kreslí víc. Čili tudy cesta nevede.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
ahá...tak to sorry za kec
Já neříkal, že mi stav nevyhovuje. Myslel jsem, že tohle téma řeší jak zvýšit hlasitost a headroom a začalo to zmíněným kombem. Jinak mě jeho lehké kreslení od začátku vyhovuje.Tube Guru píše:Zdar, on ten dotaz není přímo hloupý, ale nic nevypovídá o tom proč Ti současný stav nevyhovuje.