Tremolo Ibanez ZR - Seřízení

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Ctibi

ZR tremolo

Příspěvek od Ctibi »

Ahoj mám na kytaře ZR tremolo a když ho použiju, tak mi všechny struny celkem drží, ale jen tlusté E se výrazně rozdladí. nevíte co s tím??? Kytaru už jsem seřizoval podle všech možných návodů...
Míra

Re: ZR tremolo

Příspěvek od Míra »

Zdravím měl sem ten samý problém, ale po výměně strun za tvrdší to odeznělo a drží všechny. Ono díky té přídavné tyčince s pružinami drží i když to není až tak přesně seřízeno. Nejednoduší postup je povolit nastavovací pružinu tak aby se tyčinka s blokem tremola vychílila směrěm do zadu ,, na druhou stranu od všech pružin". A potom postupně přitahovat zpět a dolaďovat, až se bude dotýkat tyčinka s blokem tremola a současně i se zarážkami pro tyčinku.
Naposledy upravil(a) Míra dne 1.10.2011 9:35, celkem upraveno 1 x.
IBANEZ S 320
IBANEZ RGDIX7MPB-SBB
Rockwell Red Trip Duo 120 W
Home made portovaná 212
Celestion G12H 100 -sériově- Celestion G12V60
Proměnné množství krabiček "co se vejde"
Akustiky, španělky.........
Ctibi

Příspěvek od Ctibi »

tak teď mám 10. jednou jsem zkusil 11, ale mel jsem co dělat abych vytáhl bend...
Míra

Příspěvek od Míra »

Trochu jsem doplnil předchozí příspěvek
IBANEZ S 320
IBANEZ RGDIX7MPB-SBB
Home made portovaná 212
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Ctibi píše:tak teď mám 10. jednou jsem zkusil 11, ale mel jsem co dělat abych vytáhl bend...
Hoď tam hybridy. 11 tlusté, 10 tenké;)
Ctibi

Příspěvek od Ctibi »

ok, zkusim tada silnější struny, jinak když už se bavíme o tomto tremolu, tak jak se na něm ladí oktávy??? Je tam na to ten šroub. když je tón na 12 pražci nižší, tak ten kamen posunu šroubem dopředu, ale nějak jsem nepobral to jak to posunout tím šroubem dozadu, protože když začnu šroubovat, tak se mi ten šroub vytočí, tak to zatím řeším tak, že kamen posouvám dozadu ručně, ale je to dost nepřesné. máte s tím někdo zkušenost???
Peťan V.

Příspěvek od Peťan V. »

posuň ten kamen víc dozadu a pak pomalu přitahuj tím šroubkem zpátky.
¤ Vlček EXP ¤ Vlček Setius ¤ Vlček Duvell ¤ ESP Eclipse II ¤ ESP M-II ¤ Gibson Studio 2018 ¤ LTD MH-1001NT ¤ Jolana Diamant I ¤ Cort A4 Plus FMMH ¤ Harley Benton MB-4 ¤ Line6 Helix LT ¤ Dunlop Cry Baby DB01 ¤ Line6 Relay ¤
TakJakyhoMeZnas

Příspěvek od TakJakyhoMeZnas »

oktávy: post238523.html?hilit=edge%20zero#p238523
Jestli se ti rozlaďuje jedna struna, tak hlavně zkontroluj nulták, jestli se nehýbe.
Zda-li jsou kameny dost utažený, ale ne zas přetažený.
Na kytaře se zámky si struny sedají kratší dobu a co já dělám - zacvičím trošku s pákou, struny si sednou, dotáhnu.
Systém pružin nebudu řešit, když jsi zmínil, že jsi zkoušel mnoho návodů, ale jedno ti řeknu - je sakra blbej důvod radit tam dát jinou tloušťku strun. To tremolo je stavěný na cokoliv - měl jsem tam jak 9-42, tak dokonce 11-56 a nebyl s tím problém...
"You feel alright then you hear a music ring"
Míra

Příspěvek od Míra »

Ano věčinou není problem v tloušťce ale buď přímo ve struně nebo v seřízení, já sem neřekl že má změnit tvrdost strun ani tah jenom sem řekl že to pomohlo v mém případě, jo a ty oktávy se dělají jednoduše
http://static.keebali.com/jemsite.com/n ... tonate.jpg
všechno se dělá šroubem, jak prodloužení tak zkrácení délky struny prostě doladění oktávy. Když budeš točit šroubem do prava kamen ti pujde dozadu, no a když doleva tak blíže ke snímačum. samozdřejmě trochu povol strunu jinak to jde ztežka
IBANEZ S 320
IBANEZ RGDIX7MPB-SBB
Home made portovaná 212
6Cihla

Tremolo Ibanez ZR - Seřízení

Příspěvek od 6Cihla »

Zdravím,
kamarád propadl kouzlu páky na kytaře a vyzbrojil se Ibanezem s tremolem ZR. Kytara je samozřejmě řádně rozhašená a tremolo zablokované a neseřízené. Klasickýho floyda zvládnu a tohle ZR vidím poprvé. Jsou tam nějaký péra"navíc" .Co mají dělat ty dvě pružiny na kraji navíc? Byla by tu nějaká dobrá duše která by poradila ? Hledal jsem na foru ale tohle jsem tu nenašel. Pan gugl sice něco našel ale bohužel nevládnu angličtinou....
Dík za každou radu.
J.J.
Rádce

Re: Tremolo Ibanez ZR - Seřízení

Příspěvek od J.J. »

6Cihla píše:Zdravím,
kamarád propadl kouzlu páky na kytaře a vyzbrojil se Ibanezem s tremolem ZR. Kytara je samozřejmě řádně rozhašená a tremolo zablokované a neseřízené. Klasickýho floyda zvládnu a tohle ZR vidím poprvé. Jsou tam nějaký péra"navíc" .Co mají dělat ty dvě pružiny na kraji navíc? Byla by tu nějaká dobrá duše která by poradila ? Hledal jsem na foru ale tohle jsem tu nenašel. Pan gugl sice něco našel ale bohužel nevládnu angličtinou....
Dík za každou radu.
Ty dvě pružiny, to je nějakej ten zero point system, nebo jak tomu nadávaj. Chvíli jsem kytaru se ZR měl a ten ZP system mě celkem vadil, tak jsem ty pružiny demontoval. Pak už to funguje jako klasický zamykací dvojzvrat jen jsou místo břitů ložiska. Jinak je to ZR tremolo takový vylepšený FR. Ten ZPS funguje tak, že jsou tam přídavný pružiny, který by měly udržet tremolo ve stejný poloze při změně tahu strun, takže např. když nějaká struna praskne. Kytara by měla ladit i po prasknutí struny, což u FR nehrozí. Nepodařilo se mi to, ale rozchodit, aby to fungovalo úplně stoprocentně a ještě to mělo vliv na plynulost tahu při hraní s pákou, což mi dost vadilo.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
6Cihla

Příspěvek od 6Cihla »

podle popisu tady tomu nerozumim. Asi bych to dělal že bych podložil tremolo aby bylo vodorovně, utáhnul bych ty dvě péra štelovacím kolečkem. Pak bych naladil a pak bych zase tím štelovacím kolečkem povoloval až by podložka vypadla. Nevím ale k čemu jsou tam ty dvě krajní pružiny. Mezi tou zarážkou-tyčkou a tremolem je nalepený nějaký filc, to tam patří?
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Ano ten filc tam tvoří, jestli si dobře vzpomínám, nějaký doraz a ty přídavný pružiny jsou součástí toho zero point systému, kterej je podle mě k ničemu.

Edit: Kdysi jsem se o tom rozepsal kupujícímu do mailu. Berte to s rezervou, jsou to jen moje postřehy a moje zkušenosti s tímto systémem. Třeba nejsem jen dost šikovnej, abych to dostatečně rozchodil.
email:
Ty přídavný pružiny jsem tam už namontoval, ale musím říct, že mě ten systém ZeroPoint opět zklamal. Prakticky by to mělo sloužit k tomu, že tremolo, ač dvouzvratné, má jakýsi záchytný nulový bod. Pokud máte zkušenosti se systémem Floyd Rose tremolo, tak víte, že když jedna struna praskne, tak se ostatní struny nadladí a naopak, když jednu strunu bendujete(vytahujete), tak se ostatní struny povolují. U Ibaneze se tento problém pokusili vyřešit tímto systémem, jde o to, že toto tremolo, pokud je správně seřízeno, drží v nulové poloze v protitahu k strunám pouze hlavní pružiny, to je stejné jako u Floyda. Ale je zde přidaná tyčka s dalším párem přídavných pružin, které se zapojí do tahu při vychýlení tremola směrem dolů (povolení strun) a to tak, že vychylující se sustainblok se opře o tyčku ZP systému a následně dalším vychýlením je tyčka unášena sustainblokem tremola, kdy zpět ji a potažmo celé tremolo táhnou spolu s hlavními pružinami ještě přídavné pružiny. Tento systém by měl dle výrobce zajistit, že kytara při hraní dvou strun naráz a zároveň bendování jedné z nich udrží tremolo ve stabilní poloze a tedy druhá struna se nerozladí a dokonce by měl tento systém zajistit, že když jakákoliv struna praskne, tak by měla kytara udržet ladění natolik, že se dá dohrát píseň. Podle mě je to nesmysl. S tímto systémem se tyto problémy jen mírně zlepší, ale z principu to podle mě nemůže fungovat, tak aby se na to dalo spolehnout. Kdyby to byl nějaký pevný doraz tak budiž, ale jsou to pružiny a každé vychýlení tremola byť o milimetr se projeví rozladěním strun v řádu desítek centů. Co mi na tom dále vadí, že se tremolo kvůli tomu nevrací úplně spolehlivě do původní polohy, protože tuto polohu ovlivňuje ta tyčka na pružinách a působí na ní různý tlak v závislosti na tom, zda se struny natahovaly nebo povolovaly. Chod tremola od povolení k vytažení není kvůli tomu vůbec plynulý a na páku při povolení strun působí kvůli přídavným pružinám větší odpor, když člověk dosáhne nulového bodu, tak tyčka ZP systému dojede na doraz a pak už člověk překonává pouze odpor hlavních pružin, takže je tam vlastně takový skok a při následném povolení strun tremolo narazí na ten ZP systém, takže se tón neustálí plynule. S tímto systémem se člověk připravuje také o možnost finty tzv. Flutteru, který se u plovoucího tremola (jak asi víte) dělá takovým rychlým brnknutím o páku. Tím jak páka vibruje se tón jakoby klepe. Tento systém ty vibrace spolehlivě utlumí. Prostě jsem si s tímto systémem nepadl do oka, ale třeba Vám bude vyhovovat, pokud ne, tak naštěstí jde velmi snadno přídavné pružiny a tyčku oddělat a tremolo poté funguje jako standardní obouzvratné tremolo. Jestě Vám radši napíšu, jak funguje páka. Páka má na konci závit, ale ten slouží jen na určení výšky páky nad tremolem potažmo strunami. Čím víc zašroubujete, tím je páka níž (logicky). K nastavení tuhosti otáčení páky slouží převlečná matka s kleštinkou uvnitř. Bohužel jsem kytaru koupil bez kleštinky a nepodařilo se mi ji sehnat, takže jsem si ji musel vyrobit. Funguje relativně spolehlivě, ale na úplné dotažení páky a pevné zafixování v jedné poloze to nestačí. Jak dobře to lze zafixovat s originální kleštinou, netuším, ale při hraní je potřeba s pákou hýbat zepředu dozadu, takže pevné zafixování podle mě stejně postrádá smysl.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
6Cihla

Příspěvek od 6Cihla »

takže teda ten zeropoint má přesně dané místo ( má zobáčky ve kterém je tyčka ukotvena). Pokud je tedy tremolo správně seřízené mělo by se jen zlehka opírat o tu tyčku? Tyčka nemá na blok ani tlačit ani tam být mezera?
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

6Cihla píše:takže teda ten zeropoint má přesně dané místo ( má zobáčky ve kterém je tyčka ukotvena). Pokud je tedy tremolo správně seřízené mělo by se jen zlehka opírat o tu tyčku? Tyčka nemá na blok ani tlačit ani tam být mezera?
Jestli si to dobře pamatuju, tak je to tak.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Sloučeno, díky za link.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Blok tremola trochu na tyčku ZPS tlačit musí. Čím míň, tím víc prostoru na bendování bez rozladění ostatních strun. Ne moc, to by ty přídavné pružiny fungovaly jako obyč pružiny. Když moc málo, je výrazně snadnější pákovat nahoru než dolů. Takže nějak rozumně nastavit tím velkým kolem hlavní pružiny do souladu s nenastavitelnými přídavnými. Nulový bod je pevně daný montáží ZPS do těla, rovnoběžnost tremola s tělem se nedá nastavit.
JJ to popsal jako maturitní práci... Mně se ten systém líbí, na jiných kytarách mám zase plovoucí tremolo, jedno dělá flutter i při normálním drnknutí na strunu a už mně to točí (jsou tam na zkoušku staré osmičky struny, malý tah vs. setrvačnost těžkého tremola a už to kmitá).
6Cihla

Příspěvek od 6Cihla »

Kmensik- Taky se mi to vibráto líbí. Tu rovnoběžnost při nastavení jsem pořešil tak ,že jsem vyvrtal jednu díru do těla kytary do místa pod koncem tremola . Našrouboval jsem tam vrut s upilovanou špičkou a jednoduše zespod zaaretoval.Když je to takhle daný do roviny, je to pak seřízený za chvíli. Koukal jsem že u nějakýho novějšího systému už je tam stavěcí šroub co se šroubuje z vrchu tremola a opře se dole o dřevo. To jediný tomu schází k naprostý dokonalosti.
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

J.J. píše: Ten ZPS funguje tak, že jsou tam přídavný pružiny, který by měly udržet tremolo ve stejný poloze při změně tahu strun, takže např. když nějaká struna praskne.
Toto mi nejak nejde do hlavy. Mohol by mi to prosím niekto objasniť? Totiž ako som študoval konštrukciu toho tremola, tak tyčinka ZPS sa dotýka bloku tremola iba z vonkajšej strany. A ak praskne struna na gitare, tak hlavné pružiny tremola stiahnu blok tremola viac k sebe a vtedy sa akurát stane to, že medzi ZPS s blokom tremola vznikne medzera a ZPS systém nemá v tomto prípade žiadny význam. ZPS systém má podľa funkčný iba vtedy ak zvyšujeme napätie strún gitary, napriklad pri vyťahovaných tónoch. Pri povoľovaní strún podľa mňa nemá žiadny význam. Môže to niekto prosím upresniť? Ďakujem
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“