Zapojení reproduktorů a boxů

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení reproduktorů a boxů

Příspěvek od Hendrek »

Pokud na 4ohm výstup hlavy připojíš 8ohm repro, bude výkon cca poloviční, tudíž ano, hlasitost bude nižší.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

A nemá Super-Sonic 100 náhodu přepínání na 25W (ten Arena/Club přepínač)?
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
vencaT

Příspěvek od vencaT »

Přepínání má, ale čistej zvuk už dost kreslí a venku by těch 25w nestačilo.. Dík moc
J4ckoob

Příspěvek od J4ckoob »

Dobrý den, chci se zeptat, já si chci stavět box 2x12 a chtěl bych do toho Celestion Seventy 80 a chtěl bych to dát seriově, ale oni dělijí jeden buď 8ohm nebo 16ohm a hlavu mám na 4 nebo 8 ohmů, nevíte, jak to zapojit ? Ptal jsem se pár lidí a každý ped jiný ves, jeden mi řekl že se to sčítá druhý že když budu mít 8 a 8 tak že to bude na 4, tak nevím...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Sériově se impedance sčítá. Asi jsi na základní škole nedával ve fyzice pozor ;).
Takže abys to impedančně přizpůsobil hlavě, musí to být paralelně.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Zkoušel jsi třeba do googlu napsat "sčítání impedance" nebo "paralelní a sériové zapojení impedance"?
Nebo se třeba podívat na http://cs.wikipedia.org/wiki/Impedance ?

Ono když se chce, dají se velmi snadno najít spolehlivé zdroje...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, jenže ono se asi moc nechce :? . Kup si dva repráky 16Ω, spoj je v bedně paralelně a bednu připoj do 8Ω výstupu zesilovače a bude to OK. Sériově se sice reproduktory spojovat mohou, ale existují důvody proč je lepší se tomu vyhnout. Zajímá-li Tě to, Gůgl jistě rád pomůže :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
José

Příspěvek od José »

Když tak toto téma bylo nakousnuto tu: seriove-vs-paralelni-zapojeni-reproduktoru-vliv-na-zvuk.
anmelden

Příspěvek od anmelden »

Jen pro jistotu, budu kupovat Peavey 6505+ a chci to zapojit do 2x12 Orange. Box má výkon 120W peavey taky...když to nebudu tavit tak s tím teoreticky problém nebude ne? Ještě jsem neviděl někoho hulit 120W hlavu na max. Jsem četl že je vhodné mít rezervu ale nejsou finance na 4x12 momentálně.
Cort X-2, Schecter SGR C-1 (R.M. Custom+F4HN), Jackson JS22-7Q (SH-8 Invader, SH-4)
I N C O L L A P S E...https://www.youtube.com/watch?v=5Aqy1dUiz1c
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, bude to i prakticky v naprostém pořádku a to dokonce i když "to tavit" budeš. 412 sice s hlavou na sobě hezky vypadá, ale pokud nehraješ většinu koncertů "open air" je to zbytečné; ono je to zbytečné i venku, vždyť je tam zvukař s PA :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
anmelden

Příspěvek od anmelden »

Jo přesně tak jsem přemýšlel taky, open air bude ale PA taky takže tak :D
Cort X-2, Schecter SGR C-1 (R.M. Custom+F4HN), Jackson JS22-7Q (SH-8 Invader, SH-4)
I N C O L L A P S E...https://www.youtube.com/watch?v=5Aqy1dUiz1c
irry
Bandzone: irry
Kontaktovat uživatele:

Co když připojim 8Ω box na 4Ω kombo??

Příspěvek od irry »

Čau, potřeboval bych vyzkoušet jestli kamarádovi hraje kombo, chce ho prodat ale nevíme jestli hraje a zesík po ruce nemáme.Co když ho připojim na 4Ω franzistorový kombo?Box má impedanci 8Ω.Bude to hrát jenom míň nebo mi vyhoří tranďáky?U tranzitorů to prej až tak nevadí.Díky.
Ibanez RG 350EXZ, Cort X-1 DX
Randall RD50he, Randall RX412
ZOOM G3X
Tube Guru
Odborník

Re: Co když připojim 8Ω box na 4Ω kombo??

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, když platí to, co jsi napsal jako název vlákna, tak se nestane nic špatného. Co píšeš dál je pro mě nesrozumitelné. Připadá mi, že máš nějaký hokej v názvosloví. Kombo je zesilovač s reproduktorem v jedné krabici. Tak proč bys potřeboval cokoliv jiného k vyzkoušení funkčnosti? Zapneš a buď hraje nebo ne. Jestli to kamarádovo "kombo" je jen reprobedna bez zesilovače, platí odpověď uvedená výše :) .
irry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od irry »

Ježiš promiň.Nekoukal sem co píšu.Jasně že myslim reprobox.Potřebuju box s 8ohmama připojit na kombo s 4ohm jestli ten box hraje.Nekoukam co píšu.Takže to pojede jo?
ZOOM G3X
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Jo, bude to hrát teoreticky polovičním výkonem, prakticky o něco málo vyšším než polovičním.
irry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od irry »

A kdyby ten zesilovač v tom kombu měl 8Ω a ten box měl 4Ω tak tam poteče větší proud ne?Takže by se prorazily tranzistory?Nejsem moc na slaboproud..sem silnoproudař :-) .Díky moc.
ZOOM G3X
Stanley Glazoff

Příspěvek od Stanley Glazoff »

No pokud box nefunguje,a nedava potrebnou zatez tomu kombu,take by me ta moznost zajimala :o
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

irry, ano při zapojení 4Ω boxu na 8Ω výstup zesilovače poteče do boxu (zase jen teoreticky) dvojnásobný proud, ve skutečnosti bude o něco nižší než dvojnásobný, protože napájecí zdroj není ideální napěťový zdroj s vnitřním odporem 0Ω. Tranzistorový a obecně polovodičový zesilovač však lze s dostatečnou přesností považovat za napěťový zdroj, jehož vnitřní odpor je velmi malý, avšak vždy větší než 0Ω. Z toho důvodu mu nevadí když pracuje nezatížený bez připojené reprobedny. To je i odpověď pro Stanley Glazoff(a). A ještě: tranzistory se nadproudem neprorazí (to si pleteš s přepětím), ale "upečou se" když je použité chlazení není schopné udržet pod přípustnou teplotou.
irry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od irry »

Jasně, díky.
ZOOM G3X
DanDalf
Bandzone: http://bandzone.cz/plastovypribor

Příspěvek od DanDalf »

Nazdar, chcem si len overiť či som správne pochopil paralelné spájanie reproduktorov. Už je to nejaký čas, čo som o tom čítal na internete, tak si nie som úplne istý či si to dobre pamätám.
Mám zosilňovač s výstupom 5W a 4Ω. Potrebujem k nemu pripojiť reprobox s výkonom 25W a impedanciou 16Ω. Ak k tomuto reproboxu pripojím paralelne ďalší reproduktor s výkonom 3W a impedanciou 8Ω konečná impedancia oboch repro je okolo 5.2Ω (podľa meráku) a výkon ktorým môžem vytvorenú reprozostavu zaťažiť je 6W.
Pamätám si to a chápem to správne?
Ešte doplním, že ten trojwattový reproduktor je dôležitý len pre vytvorenie impedancie čo najbližšie k hodnote 4Ω, ale reproduktor bude odhlučnený, aby neprekážal pri posluchu 25 wattového repra.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“