Ukulele

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
Nefritka

Re: Ukulele

Příspěvek od Nefritka »

Tak dobre že som si to všimla. Oni píšu že je to sopránový :-) ale aj veľkosť je ako pri sopránovom, ale hneď mi to bolo čudné, aj podla popisu mi to nesedelo . Ďakujem za odpoveď :-)
skodovak

Příspěvek od skodovak »

Tak se taky hlásím. Po pár letech s kytarou jsem začal zkoušet něco nového. Začalo to pokusama zahrát na kytaru písničku od Vance Joy-Riptide. A vono to nikdy nebylo ono.. až pak jsem zjistil, že von to na kytaru přeci nehraje. Tak jsem pročetl část tohoto fóra a pořídil jsem nejlevnější z lepších - Lanikai LU-11 (to taky bylo něco sehnat ji).
Včera mi přišla. 24 hodin jsem na ní s tátou (starej kytarák a celkem dobrej muzikant, ale ukulele držel poprvé) drnkal a furt to tak nějak nebylo vono... naladil jsem ji ladičkou co mám v mobilu, ale furt to nějak drnčelo, už mě to přestávalo bavit... a tu mě napadla drobnost. Pustil jsem si pár videí a k tomu drnkal a pak mi to došlo. Já blbec ji měl naladěnou snad o oktávu níž!! Opatrně jsem ji dolaďoval (zvyk z Cremony které jsem opravoval krk, a byť se mi to povedlo, tak nějak se toho vždy bojim) až jsem ho naladil správně.
Můžu tedy teď po 4 hodinách drnkání a vymýšlení prohlásit, že zde máte pravdu. Je to návykové! Po naladění hraje krásně, má příjemný zvuk, a nějak ho nemůžu pustit z rukou. Tož ukulele je opravdu fantastická roztomilá věc. Doufám že si ty struny sednou (jsou to údajně struny Aquila nebo jak se to píše, zde jsem na ně četl spíš pozitivní ohlasy, tak jsem zvědav) a hlavní je, že maturitu mám za sebou. Pač teď už bych bez ukulele do školy nešel ;-)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Aquily si budou možná chvíli sedat, ale neboj. Já teď hraji na LU11 v podstatě denně už víc jak rok (písnička na dobrou noc pro malou) a dolaďovat stačí cca 1x za měsíc.
Ondrej

The Ukulele Orchestra of Great Britain v Praze

Příspěvek od Ondrej »

Přišel mi mail. Tak předávám informaci dál. Vypadá to, že se to konečně povedlo.
The Ukulele Orchestra of Great Britain bude v Praze 29. října 2014
Zde odkazy
http://www.palacakropolis.cz/work/28851?event=19629

https://www.facebook.com/events/332305806919356/
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

No to bude fajn!
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Didina

Příspěvek od Didina »

Ahojky,

potřebovala bych, aby se mi ozval někdo z Ostravy, kdo hraje na ukulele - potřebovala bych na jednu party hudebníka, děkuji předem, že se někdo ozve a cenově bude přijatelný :lol: :roll: :oops:

d.strakova@seznam.cz
fazole

Příspěvek od fazole »

Ahoj, potreboval bych poradit, mam tenorove ukulele Lanikai a rad bych zkusil ladeni v D (ted mam v C, klasiku GCEA podle prirucky, co jsem k ukulele dostal). Duvod zkousky jinych strun je ten, ze hraji jako doprovod s 1-2 kytarami (u ohne, amatersky) a nejak mi to porad nezni.
Z tohoto fora jsem tedy vydedukoval, ze mohu zkusit:
1. ladeni a struny v D
2. neco s kapodastrem na 2. prazci, ale mozna jsem to nejak popletl
3. na 2. strane tohoto fora nekdo psal, ze u tenoru se jedna struna ladi o oktavu niz, nez u koncertniho nebo sopranu, tak je mozne, ze mam i tohle blbe?

Hledal jsem na D struny a pro tenorove ukulele jsem nenasel. Nasel jsem akorat pro basove ukulele: http://kytary.cz/aquila-68u/HN141538/
Jak to bude znit s temito strunami, bude to velky rozdil?

To je asi vse. Jsem totalni amater, umim jen par akordu, tak prosim na mne polopaticky. Diky. :-)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Hele, tak na basové struny rovnou zapomeň. Ty na ničem jiném než na basovém uke hrát nebudou, navíc na ně se hraje basová linka, akordy nee. A bez ozvučení (piezo snímačem) by tě kytary stejně totálně přehlušily.
Mám tenor laděný do C a spodní strunu low G z důvodu, že ve standard uke C ladění (G struna je výš než C struna) už mám sopránové uke, takže aby se zvukově více odlišily.
Nicméně, to, že ti to s kytarama nějak nezní nebude dáno laděním IMHO. Jaké tam máš struny teď? Tím, že se naladíš do D si stejně pomůžeš jen v tom ohledu, že budeš mít jiné prstoklady. Zvukově to bude cca nastejno.
fazole

Příspěvek od fazole »

No mam tam nejake zakladni, co byly tenkrat v baleni. Ale myslim, ze to nejsou ty prevozove, ale jine. Pamatuju, ze jsem si je namotaval z nejakeho baleni, ale obal jsem uz davno vyhodil. Myslis, ze mam nejaky fakt blby struny? Co se tyce cetnosti ladeni, tak to si nestezuju, naladeny drzi docela dlouho. Akorat tedka v typku se mi to dvakrat rozjelo, ale to bylo asi tema prudkejma zmenama teploty (zepredu ohen, zezadu zima).

Strun v C je hafo, ale ktery zkusit:
http://kytary.cz/kytary/prislusenstvi-p ... e-ukulele/
Naposledy upravil(a) fazole dne 14.07.2014 12:32, celkem upraveno 1 x.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Nevím, odkdy dávají na Lanikai už z továrny struny Aquila, ale pokud to nejsou Aquily, pak věz, že ten zvukový rozdíl oproti obyčejným nylonovým strunám je velmi velký. Koukni v obchodě po Aquila Nylgut series. Pokud bys chtěl low G, pak se dělají sady, které mají buď opletené spodní struny (kovem) nebo Red series, kde jsou ty spodní struny z Nylgutu s příměsí měděného prášku. Mám je na barytonu i tenoru a jsem s nima spokojen. Někdo sice psal, že mu ty Red series často praskaly, ale já je mám již přes rok a bez problémů.
fazole

Příspěvek od fazole »

Hmm, co znamena to XXXU, kde XXX je nejake cislo. Na odkazu viz muj prispevek vyse je toho dost. Netusim rozdily. :(
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tož číslo série. Na to se vůbec nedívej, to není důležité, přečti si popisek produktu. Máš u každých strun napsán materiál, ladění (většina jsou C) a zda jsou low G nebo high G (G struna je o oktávu níž, nebo normálně).
Sadu si vyber podle toho, jaký chceš materiál strun. Nylgut, super Nylgut, Red series, Bionylon, ...
Já mám zkušenost s Nylgut a Red series, super Nylgut je nějaká novinka, bionylon jsem nikdy nezkoušel a ani mě neláká :).
A co se hraní u ohně týká, tak nedoporučuji sedět příliš blízko ohně, to dostává ten nástroj pak zabrat (nejen struny).
fazole

Příspěvek od fazole »

Ok. A jeste jsem tam narazil na ladeni od G. Pritom jsem nekde cetl, ze je to jen pro baritonove ukulele a oni to maji pod tenorama. To jde teda i na tenor? Zkousel jsi to?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Hm, zajímavé, je možné, že je to G ladění na tenor. Zkušenosti nemám. Na G ladění mám baryton. Nicméně, pokud se chceš od kytar odlišit a být slyšet, G ladění bych se taky vyhnul.
fazole

Příspěvek od fazole »

Tak jeste jednou zdravim. Vcera jsem koupil SUPER NYLGUT a po prehozeni je to uplne jina liga. Asi jsem tam opravdu mel nejake ty prevozni, ci co. Sem proste lama. Ukulele jsem kupoval v roce 2008 a uz si to moc nepamatuju. Moc jsem nehral. Takze diky za velmi cenou radu. ted to zni uplne krasne… :-)
Nejvic mne ale vcera dostalo, ze tenkrat jsem moje Lanikai ULU 21 TE kupoval za 2 880,- a ted u stejneho prodejce stoji 4 150,-. Musi byt po ukulele docela slusna poptavka, nebo si to jinak nedokazu vysvetlit.
Jeste mam posledni otazku, k cemu se pouziva toto:
http://www.muzikant.cz/zbozi/behringer-mx-400-39715.php
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

flexibilní 4 kanálový mixážní pultík
To hovoří samo za sebe, ne?
Prostě miniaturní mixpult bez jakýchkoliv dalších možností ovládání - jen smíchá 4 vstupy (linkové) v jeden. Každý kanál má pouze ovládání hlasitosti, chybí master volume. Pokud by ti stačily 3 kanály, pak za polovic koupíš totok: http://kytary.cz/bespeco-mix30/HN107852/ (kdysi jsem jej měl).
Co s tím plánuješ dělat?

PS: koupils nakonec struny s low G nebo high G?
fazole

Příspěvek od fazole »

Koupil jsem low G. :-)

No, a prakticke vyuziti tohoto pultiku? Chapu dobre, ze pripojis 4 nastroje a pak to napojis na sluchatka/repro? Nikdy jsem zadne nastroje na nic nenapojoval, tak ani nevim, co znamena to "linkovy". :-)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Spíš než na sluchátka to zapojíš do aparatury. Pokud by to ze sluchátek vůbec hrálo, bylo by to jen do levého ucha (je to mono). Linkový signál mají např. klávesy, automatický bubeník, mp3 přehrávače atd. Pokud nevíš, k čemu by ti to bylo, pak je zbytečné se o to zajímat. Jinak pro dotazy o mixpultech doporučuji spíše témata v jiné sekci tohoto fóra.

Ještě se vrátím k těm strunám. To low G je u té sady "Super Nylgut" řešeno jak? Je to ze stejného materiálu, nebo je to opletené kovem? Dost by mě to zajímalo.
fazole

Příspěvek od fazole »

Low G je na rozdil od ostatnich strun cervena (cihlova). Zaroven ma taky matny, mene klouzavy povrch. Kdyz pres ni prejedes prstem, udela to hodne soupavy zvuk. Ostatni struny jsou hladke a bile. Neni opletena kovem (nema zadne vroubky a tak), jen je asi potazena necim spesl. :-) A dobre basuje.

Jinak se struny neustale rozladujou, ale pocitam, ze je to tim, ze si jeste nesedly. Nevis, jak dlouho potrva, nez si sednou? Nebavi mne to preladovat po par akordech.
fazole

Příspěvek od fazole »

Jeste k tomu mixpultu, chapu tedy dobre, ze pres to neprozenu ukulele? Kdybych chtel ukulele napojit treba na sluchatka a nebo domaci stereo, co bych k tomu mel mit? Nerad bych si neco odpalil… :-)
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“