Samozřejmě, že asi nejjednodušší a nejlogičtější varianta je koupit si několikery klávesy, na každejch si před písničkou nastavit jeden zvuk a pak mezi nima během písničky tancovat. Což o to, varianta je to asi hezká a nevypadá to, že by klávesák flákal, když skáče od přístroje k přístroji nebo hraje třeba na dva naráz. Ale kolik lidí má na to kopit si troje nebo čtvery klávesy? Proto si říkám, že určitě existujou i jiný, ekonomičtější možnosti.
Třeba klávesák z Hentai Corporation Fanda Koucký prej používá to, že má v klávesách připravený palety zvuků na jednotlivý písničky. Před každou písničkou si vyhledá příslušnou paletu v databázi a pak využívá funkce split, čímž má víc zvuků na jedný klaviatuře, a pak ještě používá footswitch, kterym přepíná dva módy na klaviatuře ( A a B), takže dohromady jako kdyby střídal dvoje klávesy a oboje s funkcemi split, takže dohromady má docela fajn paletu zvuků na každej song. Jenomže Franta asi nemá klávesy za pár tisíc, hádám, že nějaký začátečnický yamahy a casia to asi neumí.
U jedněch kláves jsem četl o funkci one touch setting, kde jsou na klávesách asi čtyři tlačítka, pod kterými si uživatel může nastavit svoje oblíbený zvuky a libovolně mezi nima jedním kliknutím přepnout. Jenže ne každýmu klávesákovi přece stačí čtyři zvuky. tak možná čtyři zvuky v jedný písničce, ale na celej koncert se čtyřma zvukama to moc použitelný není ne?
Hodně se mi líbí varianta, kterou používá Jordan Rudess z Dream Theater. Stejně jako Fanda má předpřipravenou paletu zvuků na každou písničku, ale má jenom jeden footswitch, kterym přepíná na další zvuk v předem připravený řadě zvuků a efektů, která je na každnou písničku nesmírně dlouhá. znamená to asi hodně dlouhou domácí přípravu, kdy si musí předpřipravit a seřadit všechny zvuky a efekty předem, ale na koncertě má v jednu chvíli třeba varhany, stiskne footswitch a najednou má v dolní polovině klaviatury basu a v horní polovině smyčce a vibrafon přes sebe a tak dále a takhle přepíná zvuk za zvukem celej koncert. Jak se tahle metoda jmenuje? Hádám, že to taky bude metoda jenom těch nejdražších kousků, co vím, tak Rudess hrál na nějaký pěkně drahý Kurzweily a teď hraje na Korg Chronos, který taky nejsou za babku. Nicméně se mi líbí asi nejvíc, protože je zvukově nejbarevnější.
Takže bych se rád zeptal, jak se dá tahle problematika živýho hraní řešit u levnějších kláves, jak se jednotlivý metody rychlýho přepínání zvuků třeba jmenujou, abych věděl, co hledat. Podle čeho se orientovat v popisech kláves v internetových obchodech, podle čeho vybírat. Připadně pokud je už nějaká stránka na internetu, nebo nedej bože přímo tady na fóru, kde už na tole téma výcuc je, tak mě tam prosím odkažte, ať jsem zase o něco míň tupej než teď