Homemade kytara
- jeleniste
Re: Homemade kytara
Jak si dělal ten sunburst? Jenom stříkal, nebo i brousil? Jinak. No, hele, je to výraznej, těžko zaměnitelnej nástroj. Já si netroufam říct, jestli se mě to líbí (ono taky těžiště mýho vkusu leží v jinejch vodách), ale je to rozhodně zajímavý.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
V poho
určitě jste si všimli, že mám dost vybraný vkus a jsem spíš pro experimenty, jak pro něco zaběhlého
ale na druhou stranu se těším až časem udělám nějaké Tele nebo klasický superstrat.
Ono to není klasický sunburst, ale udělal jsem to tak, že jsem to celé namořil ebenovým mořidlem a potom přebrousil, aby mi zůstaly tmavé jen léta a pak jsem dal všude červené mořidlo. Následně roztíral po okrajích opět ebenové mořidlo a prostě jsem to tak míchal, dokud se mi to nelíbilo. Používám lihové mořidla, ale i tak to jde dobře roztírat (nestříkám). Nu a potom jsem na to dal Polyuretanoý lak asi 7 vrstev a každá s mezibrusem. Jo a před mořením jsem úplně nazačátek vyplnil pory tmelem v barvě dřeva a na druhý den přebrousil dohladka tak, aby zase vylezla kresba dřeva.
Ono to není klasický sunburst, ale udělal jsem to tak, že jsem to celé namořil ebenovým mořidlem a potom přebrousil, aby mi zůstaly tmavé jen léta a pak jsem dal všude červené mořidlo. Následně roztíral po okrajích opět ebenové mořidlo a prostě jsem to tak míchal, dokud se mi to nelíbilo. Používám lihové mořidla, ale i tak to jde dobře roztírat (nestříkám). Nu a potom jsem na to dal Polyuretanoý lak asi 7 vrstev a každá s mezibrusem. Jo a před mořením jsem úplně nazačátek vyplnil pory tmelem v barvě dřeva a na druhý den přebrousil dohladka tak, aby zase vylezla kresba dřeva.
- jeleniste
No, to, je, podle mě, právě ten pravej sunburst, že se mří a brousí.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
pain2: Dobrý, zvládl jsi to, je to hotová celá kytara. Vkus teď neřeším. Už minule jsem ti psal, že musíš přitvrdit v přesnosti, pečlivosti. To platí, tak příště prosím prosím.
Díky, pokusim se. Priste si teda budu dělat petistrunnou basu, ale s tou zacnu na podzim.
A sakra, tak to bude zase tvarový masakr, co?
ty jo, zase tak moc ne
mám vyhlidly tvar od Mayones guitars, co se mi jedna basa libi.
Edit: doplňuji kvalitní fotky
Edit: doplňuji kvalitní fotky
No řeknu svůj subjektivní názor. Mě se to nelíbí a přijde mi, že jdeš víc na kvantitu než kvalitu. Za docela krátkou dobu si postavil dost kytar, ale nějaký velký pokrok tam vidět nejde. I ty tvary, ale hlavně to moření...Takové umazané, ty barvy, všude to je nějak jinak - na každém kousku jiná barva začíná v jiné vzdálenosti od kraje těla...nevím, mě se to nelíbí, možná to něco do sebe má...ale nic pro mě.
Moje telecí tělo už bylo nachystané na povrchovku, když jsem si s ho krkem pověsil na krk. Dost nepohodlné pro žebra, pravou i levou ruku. A navíc mě ten placatej beztvar začal štvát vizuelně, zejména po zaoblení hran. Dlouho jsem váhal, a dnes jsem do něj říznul, div že z něho něco zbylo. Patku krku jsem ubral na 17-19mm (nakresleno bylo 20-22, zase ujela ruka), udělal přední seřez na pravou ruku a zadní na břicho. Je to neskutečně pohodlnější, i se mi víc líbí. Zezadu to dělá na horním rohu takového ušáka, kterým si nejsem úplně jistý. Zepředu to skoro není poznat, nuda nuda. Horní roh pořád trochu tlačí do žeber při kytaře na levé noze, a to je zkosený mnohem víc, než se běžně dělá.

http://kmensik.rajce.idnes.cz/DIY_Tele/#P1370750.jpg

http://kmensik.rajce.idnes.cz/DIY_Tele/#P1370750.jpg
Pain: Ten nepovedenej mořenej rádoby burst a ten nádor mezi krkem a hlavou místo fazetky, dost pokazily celkový dojem z jinak docela zajímavý kytary. A jako vždy příště to chce daleko větší trpělivost při finálním broušení a dočišťování povrchu. Jinak se lak docela povedl, škoda těch fleků od mořidla pod ním.
P.S. Je tam vůbec nějaký radius na hmatníku? Na tý fotce to vypadá, jako úplně plochý.
Kmensik: Tele je prostě nepohodlná fošna, proto ho taky nemám moc v oblibě. Nicméně věřím, že to vychytáš k obrazu svýmu. Zatím je to moc pěkný, co tam plánuješ za povrchovku?
P.S. Je tam vůbec nějaký radius na hmatníku? Na tý fotce to vypadá, jako úplně plochý.
Kmensik: Tele je prostě nepohodlná fošna, proto ho taky nemám moc v oblibě. Nicméně věřím, že to vychytáš k obrazu svýmu. Zatím je to moc pěkný, co tam plánuješ za povrchovku?
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Na krku je nitro politura natíraná tamponem. Na tělo chci dát Osmo tvrdý voskový olej(na podlahy), bez moření - mám rád čisté dřevo. Osmo je přírodní věc (karnauba atd.), mám to rád.
Mno, nádor nenádor je věc názoru. Chtěl jsem, aby se mi to pěkně opřelo do ruky, tak jsem to udělal podle své dlaně do boku. Ale až takto razantní jsem to nechtěl udělat. Bohužel, jak jsem psal, že jsem provrtal dost dospoda díru pro matici výztuhy, tak hrozilo, že se dostanu skrz. Burst to není, jak jsem výše uváděl a udělat to takto byl úmysl. Nevím z jakého důvodu by to muselo být pravidelně od kraje. Kdybych to tak chtěl, tak to tak snad udělám a stříknu to pistolí. Paradoxně z té barvy bylo dost kytaristů paf.
Jinak sám vím, že pokrok jsem udělal dost velký. Stačilo, když jsem si chytl do ruky a podíval se na první kytaru a tu poslední, tak je tam rozdíl obrovský. A na kvantitu rozhodně nejedu. Když strávím u té stavby 4 hodiny denně a tu poslední jsem udělal za 1,5 měsíce, tak bych neřekl, že jsem nějak s tím pospíchal.
Rádius hmatníku je 16"
Ještě malý dodatek. Stále se učím jako každý jiný. S dřevem jsem začal dělat poprvé v životě letos v březnu. Naprosto bez zkušeností a jenom jsem sbíral poznatky z internetu "jak na to". Já sám vím, kde ty chyby jsou. Věřte mi, že jsem si za ně nadával, ale nenadával jsem si za moření. Kdybych to zprznil, tak to vybrousím a jdu nanovo.
Jinak sám vím, že pokrok jsem udělal dost velký. Stačilo, když jsem si chytl do ruky a podíval se na první kytaru a tu poslední, tak je tam rozdíl obrovský. A na kvantitu rozhodně nejedu. Když strávím u té stavby 4 hodiny denně a tu poslední jsem udělal za 1,5 měsíce, tak bych neřekl, že jsem nějak s tím pospíchal.
Rádius hmatníku je 16"
Ještě malý dodatek. Stále se učím jako každý jiný. S dřevem jsem začal dělat poprvé v životě letos v březnu. Naprosto bez zkušeností a jenom jsem sbíral poznatky z internetu "jak na to". Já sám vím, kde ty chyby jsou. Věřte mi, že jsem si za ně nadával, ale nenadával jsem si za moření. Kdybych to zprznil, tak to vybrousím a jdu nanovo.
Takže červík bude opět přiznanej? Za chvíli budeš mít červíky jako signatůru.kmensik píše:Na krku je nitro politura natíraná tamponem. Na tělo chci dát Osmo tvrdý voskový olej(na podlahy), bez moření - mám rád čisté dřevo. Osmo je přírodní věc (karnauba atd.), mám to rád.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
Jo. S červíkama bojuju pořád, v krovu i v nábytku, upřímně nenávidím jakýkoli dřevokazný hmyz. Tak toto je jakási satisfakce.
Nakonec jsem horní roh ještě ubral, aby neryl do žeber, a on se ten výřez pěkně spojil s tím břišním. Ušák je dobře vidět v odlesku. Tam až se taky poznalo, že ten výřez patky na levačku je trochu hrbatý.Před povrchovkou to vypadalo fajne. No a konečně ten voskový olej. Kdo by věřil, že je to bříza? Foceno na slunci, to taky přidává teplou barvu.

http://kmensik.rajce.idnes.cz/DIY_Tele#P1370941.jpg
Nakonec jsem horní roh ještě ubral, aby neryl do žeber, a on se ten výřez pěkně spojil s tím břišním. Ušák je dobře vidět v odlesku. Tam až se taky poznalo, že ten výřez patky na levačku je trochu hrbatý.Před povrchovkou to vypadalo fajne. No a konečně ten voskový olej. Kdo by věřil, že je to bříza? Foceno na slunci, to taky přidává teplou barvu.

http://kmensik.rajce.idnes.cz/DIY_Tele#P1370941.jpg
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
No ejhle, dřevo bříza
, to jsem zvědav na sound, mám 30 let staré fošínky z břízy na jedno tělo, uvidíme (až uslyšíme)
Ten nulťák (a la Jolana) mě překvapil, je aspoň z nerezu
Údajně se neusilber-nulták brzy vydře, ale jsou i kytary s hliníkovým ořechem, poločas rozpadu
http://img8.rajce.idnes.cz/d0802/9/9955 ... .jpg?ver=2
Celkově chvályhodný projekt a fotodokumentace
-kcr-
Ten nulťák (a la Jolana) mě překvapil, je aspoň z nerezu
http://img8.rajce.idnes.cz/d0802/9/9955 ... .jpg?ver=2
Celkově chvályhodný projekt a fotodokumentace
-kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Nulák jsem prostě chtěl zkusit. Je ze stejného drátu jako ostatní pražce, což je podle mě základní princip. O vydírání a přeskakování jsem četl. Prý se vydírají drážky hlavně při ladění, a pak při bendování struna v drážce přeskakuje. Nejlepší reakce na to byla: řekni to Brianu Mayovi, ten přepražcovával po >30 letech, a to tu svoji určitě nešetří. Ten má ale záklon hlavy jen 4°, obyčejný nulák a bakelitový ořech. Hodně bude záležet, kolik přítlaku nechám na ořechu a kolik na nuláku. Zatím nechci dávat na hlavu srážeče a po pravdě ani kupovat mechaniky se stavitelnou výškou osky. Jsem připraven se s tím poprat. Jde mi hlavně o dohmat a intonaci - jestli bude lepší, než na nekompenzovaném ořechu. Protože kompenzovaný ořech (viz moje smrková) není dokonalé řešení.
Na břízu jsem zvědavý hodně, taky se hodně bojím, aby nešla do kamen. Při práci je to něco mezi olší a javorem, spíš tvrdý a těžší kus. Třeba bude i zvukově.
Na břízu jsem zvědavý hodně, taky se hodně bojím, aby nešla do kamen. Při práci je to něco mezi olší a javorem, spíš tvrdý a těžší kus. Třeba bude i zvukově.
Tak se vrhnu na tele i já
jeden kytarista chce udělat svůj vlastní motiv, co si vymyslel + zapojení snímačů jako mají LPčka, ale jen s jednou tónovou clonou a místo té druhé přepínač. Krk potom bude klasický Stratocaster.
Mám ostruněno a provizorně zapojeno. Bříza s celojavorem je slušně znělá, bohatá na výšky. Elektricky je to univerzální. Prvotní obavy o hluché poleno se nepotvrdily.
Zato ořech s nulákem funguje jen na ovinutých strunách, u tenkých to bzučí jak ďas kvůli malému úhlu, srážeče budou nutností. Intonace a dohmat nádhera, odstranit bzučení bude oříšek. Kritická je šířka drážky ořechu - když je moc volná a přítlak struny je malý, bzučí to. Když bude těsná a větší přítlak, bude větší tření v ořechu a ztrácí se jedna z výhod nultého pražce. Zkusím udělat ještě nový z černého bakelitu nebo PA+GF. Království za kvalitní ořechové pilníky.
Zato ořech s nulákem funguje jen na ovinutých strunách, u tenkých to bzučí jak ďas kvůli malému úhlu, srážeče budou nutností. Intonace a dohmat nádhera, odstranit bzučení bude oříšek. Kritická je šířka drážky ořechu - když je moc volná a přítlak struny je malý, bzučí to. Když bude těsná a větší přítlak, bude větší tření v ořechu a ztrácí se jedna z výhod nultého pražce. Zkusím udělat ještě nový z černého bakelitu nebo PA+GF. Království za kvalitní ořechové pilníky.
Tak dnes jsem zbouchnul tělo. Zítra už jen vyvrtat pár děr a brousit a brousit.
Pár fotek z mé současné stavby
Celomahagonové SGčko s průchozím krkem a s cocobolo hmatníkem

Celomahagonové SGčko s průchozím krkem a s cocobolo hmatníkem

Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.