Mix a mastering ??
Pravidla fóra
- necibici
- Moderátor
- Bandzone: bandzone.cz/attacus
Re: Mix a mastering ??
Aha,limiter jsem vůbec nepoužíval,takže se do toho ještě pustim,díky za radu. 
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
- mirostrat
- Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
- Kontaktovat uživatele:
Spíš to chce nějakej drahej soft,protože s tím volným(Reaper a Wave Pad),co jsem dělal já to prostě nešlo..
asi treba vychádzat z toho , že kedysi neboli žiadne softy , riešilo sa všetko analogovo , bolo to naozaj profi majstrovstvo , ten človek musel hlavne vediet čo robí a proč
a nie ako dnes skúšat kadejaké softy , tu http://www.zvukarina.cz/forum/index.php by si sa mohol dočtat víc
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Tady víc než jinde platí, že "učený z nebe nespadl" - ber to sportovně a pracuj na sobě, pokud to chceš umět
P.
-
Johnnnnnnnnnny
- Kontaktovat uživatele:
To záleží co znemená výstup mixupavlii píše:docela legrace to číst. Johnnny - když mu praská výstup mixu, nevyřeší mu to limiter při masteringu
jinak k popisu mixu OK - necibici, tohle je prostě disciplína jako každá jiná a myslet si, že namrskám do DAW několik (desítek) stop a pár odpolední si budu hrát se šavličkama hlasitostí a výsledkem bude mix alespoň podobný profi věcem, je docela naivní. Když pominu fakt určitého "daru shůry", který ale musí být prakticky ke všemu, tak to chce prostě několikaletý trénink, hluboké znalosti problematiky, efektů, jejich práce a chování a vlivu na výsledný zvuk a tak dokola.
Tady víc než jinde platí, že "učený z nebe nespadl" - ber to sportovně a pracuj na sobě, pokud to chceš umět
P.
ať to šlape!
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Taky pravda. Když beru ty dvě disciplíny odděleně (což se vlastně správně dá), tak výstup mixu = master sběrnice. Ale to byl prostě jen detail; podstatné je to všechno okolo, na čem leží kvalitní mix (a limiter na výstupu to naštěstí není) 
P.
P.
-
cherokee156
ahoj 
potřeboval bych poradit s mixem a masteringem nahrávky, je to moje první zkušenost, nedělám v cubase ani protool ale v mixcraft 6
mám dva základní problémby, ač jsem četl věci o tom jak vytvořit ekvalizaci která bude sedět, stále se mi nástroje bijí ( dělám něco na způsob rocko punko popo ?
alternativy, takže je to složitý ) a ještě větší problém je že když to poslouchám na svých zvukažských sluchátkách a pak na shitech na kterých to poslouchají ti mudlové tak jsou hlasitostní poměry úplně jiné, nevím co s tím
nějaká rada?
potřeboval bych poradit s mixem a masteringem nahrávky, je to moje první zkušenost, nedělám v cubase ani protool ale v mixcraft 6
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ano - zaprvé přestat používat slovo "mastering" a na minimálně několik měsíců zapomenout, že nějaký takový proces vůbec existuje. Zadruhé uvést používaná sluchátka, se kterými pracuješ. No a za třetí by to chtělo pořídit alespoň minimálně vhodné monitory na mix (TRUTH nebo ERIS) a těch několik (minimálně!) výše uvedených měsíců se učit míchat a míchat a ještě jednou míchat. Plus alespoň minimálně pořešit akustiku (ano, to NENÍ nezanedbatelná záležitost!!).
No a přitom porovnávat na jiných zvukových zdrojích, ale učit se naposlouchat "do mrtě" svoje monitory.
To je ta rada a veškeré tajemství
P.
No a přitom porovnávat na jiných zvukových zdrojích, ale učit se naposlouchat "do mrtě" svoje monitory.
To je ta rada a veškeré tajemství
P.
Mix a Mastering
Ahojte všetci !
Som ešte v začiatkoch čo sa týka mixu a másteringu tak dúfam , že mi odpustíte moju asi dosť blbú otázku
Mám kapelu s ktorou si svojpomocene vieme nahrať songy, pretože keď sme nahrávali v štúdiu tak výsledný mix a mastering sa nám proste nepozdával, nebolo to také aké by sme chceli, tak preto som sa do toho pustíl sám. Mám zvukovú kartu M-Audio Fast Track Pro II zapojenú v notebooku, keď som s výslednym mixom spokojný tak to exportujem. Keď odpojím kartu z USB a pustím si ten track len proste cez Direct Sound z ntb, tak samozrejme to zneje inak, čiže celý môj čas strávený pri mixe bol zbytočný, tak preto som potom robil mix nanovo len cez ntb bez zapojenej karty, čož sa mi to nepozdáva a podľa mňa to je blbosť tak to robiť. Tak preto sa chcem opýtať, že ako si zachovám pôvodny zvuk tracku tak akokeby som mal zapojenú kartu, sú nato nejaké ovládače ? pluginy ? fakt neviem, a zaťial som sa k tomu na webe nedopátral....viete mi dať nejakú radu ? ...ďakujem vopred za opovede !
Som ešte v začiatkoch čo sa týka mixu a másteringu tak dúfam , že mi odpustíte moju asi dosť blbú otázku
-
Johnnnnnnnnnny
- Kontaktovat uživatele:
čau, to je hloupost. Pokud přehráváš přes externí zvukovku ten stejný soubor musí to znít stejně, jako z interní zvukovky. Dělá ti to i s jinýma nahrávkama?
Přehráváš na stejných bednách/sluchátkách?
Přehráváš na stejných bednách/sluchátkách?
ať to šlape!
všetko prehravám na tých istých slúchadlach aj monitorch, len proste nechápem prečo to na externej karte hraje tak ako chcem všetko je ok...ale, akonáhle odpojím zvukovú kartu tak ten istý track zneje ako s****a....
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Protože Direct Sound. Prostě jiný ovladač. Prakticky jediná záruka toho, že se zvukem se neděje "nic navíc" je ASIO (pozor - nemíchat sem ASIO4ALL !!). Když srovnávání mixu, tak spíše na přehrávači CD; v počítači případně zkontrolovat a zajistit vypnutí různých přikrášovadel, co mají teenageři rádi
Každopádně se interní zvukovka bude lišit (hodně) i co do použitých komponent a jejich zapojení, takže zřejmě by se dal zaznamenat rozdíl i při použití ASIO ovladače (kdyby se samozřejmě pro interní zvukovky dělal).
Jeden srovnávací výstup je naprosto nevypovídající. Pokud člověk nemá dobře zařízený poslech v režii a je tak odkázán na více srovnávacích poslechů (aby mohl mix případně doladit), je potřeba jich dělat víc. Potom platí, že pokud to hraje na každém systému jinak jako celek, je to zřejmě dobrý mix. Pokud to hraje na každém systému skoro jinak, ale dá se o některých detailech říci, že všude jsou skoro stejně špatně, tak ty je třeba doladit.
Dobrý mix bude všude poslouchatelný, ale taktéž budou všude určité rozdíly dané parametry toho kterého přehrávadla/poslechu.
P.
EDIT: Pokud stejný efekt nepozoruješ na jiných skladbách (běžné více či méně komerční skladby), tak je špatně jiná věc, kterou je tvoje práce s mixem jako taková (jinými slovy do toho ta záměna HW nijak nemluví a jsem si dost jistý, že pokud bys míchal na integrované zvukovce, tak umícháš stejný nesmysl, jako se ti povádí teď na té externí kartě). Chce to prostě praxi, praxi a nakonec ještě trochu té praxe.
EDIT2: Postřeh z praxe, daný příspěvek je velice hezká demonstrace. S nástupem domácích hobby studií je zjevně přístup takový, že si kapela celkem naivně myslí, že to zvukař ze studia nejen dobře nahraje (což by měla být samozřejmost - taky bohužel ne vždy), ale hlavně i dobře smíchá; zde je kámen úrazu, protože kapely si pod pojmem "dobře" představují "tak, jak to chceme my". To je trochu zcestná myšlenka na to, že se v 99% případů muzikanti/interpreti omezují maximálně tak na e-mailovou komunikaci a připomínkováním zaslaných MP3 verzí. Ono to k výsledku samozřejmě taky vede, ale to by zase na druhou stranu kapely nesměly od zhruba třetího e-mailu prudit ve smyslu "zase nechceme za to nechat majlant"
Takže od cca 5. e-mailu přestávají připomínkovat (stejnak to jsou už zhruba dva poslední e-maily naprosté nesmysly), spokojí se s verzí 4 (případně 5) a následně pak pomlouvají chudáka zvukaře. Chtělo by to se totiž více zapojit do dění ve studiu ve fázi mixu, což si málokdo uvědomuje. Problém je pak ale zhusta mimo studio.....
Jeden srovnávací výstup je naprosto nevypovídající. Pokud člověk nemá dobře zařízený poslech v režii a je tak odkázán na více srovnávacích poslechů (aby mohl mix případně doladit), je potřeba jich dělat víc. Potom platí, že pokud to hraje na každém systému jinak jako celek, je to zřejmě dobrý mix. Pokud to hraje na každém systému skoro jinak, ale dá se o některých detailech říci, že všude jsou skoro stejně špatně, tak ty je třeba doladit.
Dobrý mix bude všude poslouchatelný, ale taktéž budou všude určité rozdíly dané parametry toho kterého přehrávadla/poslechu.
P.
EDIT: Pokud stejný efekt nepozoruješ na jiných skladbách (běžné více či méně komerční skladby), tak je špatně jiná věc, kterou je tvoje práce s mixem jako taková (jinými slovy do toho ta záměna HW nijak nemluví a jsem si dost jistý, že pokud bys míchal na integrované zvukovce, tak umícháš stejný nesmysl, jako se ti povádí teď na té externí kartě). Chce to prostě praxi, praxi a nakonec ještě trochu té praxe.
EDIT2: Postřeh z praxe, daný příspěvek je velice hezká demonstrace. S nástupem domácích hobby studií je zjevně přístup takový, že si kapela celkem naivně myslí, že to zvukař ze studia nejen dobře nahraje (což by měla být samozřejmost - taky bohužel ne vždy), ale hlavně i dobře smíchá; zde je kámen úrazu, protože kapely si pod pojmem "dobře" představují "tak, jak to chceme my". To je trochu zcestná myšlenka na to, že se v 99% případů muzikanti/interpreti omezují maximálně tak na e-mailovou komunikaci a připomínkováním zaslaných MP3 verzí. Ono to k výsledku samozřejmě taky vede, ale to by zase na druhou stranu kapely nesměly od zhruba třetího e-mailu prudit ve smyslu "zase nechceme za to nechat majlant"
takže to bude asi chyba v mixu že ? čiže sa opýtam takto: to znamená že v každom prípade by som nemal mixovať na internej zvukej karte ale proste na tej svojej M-Audio ? malo by to tak byť nie ?
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
V zásadě bych řekl, že ano. Rozhodně mám zato, že M-audio nabídne transparentnější práci se zvukem, než integrovaná zvukovka (byť se jedná též o low-cost záležitost).
P.
P.
ok, díky moc za odpovede 
Nevíte někdo o nějaké dobré knížce o masteringu ? Popř. nějaká výuka ? Díky
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Takových je - hledej třeba Bob Katz. Všechno pochopitelně v angličtině.
Na midi.cz je myslím inzerát na kurzy - mix a/nebo mastering, pohledej tam.
De-facto ale není co učit: je to prakticky jen o uších a o poslechu. Pokud nemáš/nehodláš investovat řádově statisíce do vybavení, nemá pro tebe takový kurz stejně větší smysl, je to hlavně o praxi. Z mého pohledu literatura postačí, ke zbytku se stejně musíš dopracovat sám a dlouhodobě.
P.
Na midi.cz je myslím inzerát na kurzy - mix a/nebo mastering, pohledej tam.
De-facto ale není co učit: je to prakticky jen o uších a o poslechu. Pokud nemáš/nehodláš investovat řádově statisíce do vybavení, nemá pro tebe takový kurz stejně větší smysl, je to hlavně o praxi. Z mého pohledu literatura postačí, ke zbytku se stejně musíš dopracovat sám a dlouhodobě.
P.
Ahoj všem. Jsem sice amatér, ale prošel jsem si dlouhým vývojem, takže si dovolím jednu malou radu. Nepřehánějte to doma s laborováním ohledně masteringu. Je to ztráta cenného času, který se dá využít jinde. V rámci domácího nahrávání se stejně pracuje obvykle tak, že se navěsí efekty na master šavli - tzn. kdykoliv se můžu vrátit k mixu a opravovat vše tam. Doma patří na master šavli limiter, zkušenější předřadí multiband komresor, případně třeba nějaké rozsvěcovadlo na výšky, ale to je vše! Hlavně si nehrát s reverby nebo nějakými kravinami typu MaxxBass, to dělá většinou víc škody než užitku. Je třeba se věnovat hlavně mixu, tzn. opracovávání stop a group, čistit, rovnat, mazat - to dělá zvuk.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ano - musím souhlasit. De-facto by mělo stačit "navěsit" na MASTER šavli maximizer, aby člověk slyšel, jak bude mix hrát, když se trochu "natlačí". Záměrně píši TROCHU, protože příliš velké kompresní číslo v maximizeru víceméně značí, že není dobře udělán mix (výsledkem je i dost velká změna ve zvuku, protože kompresí, navíc širokopásmovou, se pochopitelně mění vzájemné poměry hlasitosti dílčích frekvencí a vede to tím pádem k aplikování EQ a tak dále).
Osobně pořád zastávám názor, že mastering je potřeba pouze k tomu, aby hlasitostně "učesal" jednotlivé audio stopy tak, aby spolu seděly na CD (například) a posluchač nebyl nucen neustále kroutit s hlasitostí. Nemělo by zde docházet k nadměrnému "zesilování" - známý fenomén LOUDNESS WAR
Každý správný mix hraje dobře i bez masteringu a při přehrávání se musí pouze více vytočit Volume kolečko (oproti mixu po masteringu).
P.
Osobně pořád zastávám názor, že mastering je potřeba pouze k tomu, aby hlasitostně "učesal" jednotlivé audio stopy tak, aby spolu seděly na CD (například) a posluchač nebyl nucen neustále kroutit s hlasitostí. Nemělo by zde docházet k nadměrnému "zesilování" - známý fenomén LOUDNESS WAR
P.
-
michalschwarz222
- Nový uživatel
Re: Mix a Mastering
Podľa mňa máš problém s driverom v PC ja mam to iste zvuk je prehluceny musim to obchádzať s ASIO4ALL ale PC nikdy nebude dobrý referenčný odposluch používaj Monitory sluchadka nejaké hi fi alebo bt speaker napr jbl chrastitko a hlavne auto dbaj na to aby si mal orezane fq od 50hz dole na base od 150 na gitarach a bicie okolo 80hz ja používam reaper a dosiahnem slušný zvuk s par znalosťami dobrým uchom a monitormi to je hlavne bez toho si slepýGabriel píše: 1.06.2015 11:05 Ahojte všetci !
Som ešte v začiatkoch čo sa týka mixu a másteringu tak dúfam , že mi odpustíte moju asi dosť blbú otázkuMám kapelu s ktorou si svojpomocene vieme nahrať songy, pretože keď sme nahrávali v štúdiu tak výsledný mix a mastering sa nám proste nepozdával, nebolo to také aké by sme chceli, tak preto som sa do toho pustíl sám. Mám zvukovú kartu M-Audio Fast Track Pro II zapojenú v notebooku, keď som s výslednym mixom spokojný tak to exportujem. Keď odpojím kartu z USB a pustím si ten track len proste cez Direct Sound z ntb, tak samozrejme to zneje inak, čiže celý môj čas strávený pri mixe bol zbytočný, tak preto som potom robil mix nanovo len cez ntb bez zapojenej karty, čož sa mi to nepozdáva a podľa mňa to je blbosť tak to robiť. Tak preto sa chcem opýtať, že ako si zachovám pôvodny zvuk tracku tak akokeby som mal zapojenú kartu, sú nato nejaké ovládače ? pluginy ? fakt neviem, a zaťial som sa k tomu na webe nedopátral....viete mi dať nejakú radu ? ...ďakujem vopred za opovede !