jedna lampa svítí málo

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
irry
Bandzone: irry
Kontaktovat uživatele:

jedna lampa svítí málo

Příspěvek od irry »

Čau chlapi, potřebuju zase poradit, jak jinak se mnou,
dostal se mi do ruky lampáč od randallu ale hraje strašně zahuhlaně.Myslíte že to bude tim že jedna lampa v předzesíku svítí strašně slabě oproti těm třem ostatním?Jinak koncovky svítí jak ďas.Nebo to mam vyměnit všechno?Jde o Randall RH50T a když sem koukal na stránky tak tam maj bejt čtyři 12AX7EH a místo nich jsou tam čtyři 12AT7EH.Myslíte že můžu koupit ty co tam patří a prohodit jenom tak?Díky.
Ibanez RG 350EXZ, Cort X-1 DX
Randall RD50he, Randall RX412
ZOOM G3X
wikxzen
Rádce

Re: jedna lampa svítí málo

Příspěvek od wikxzen »

Záleží na tom, co prohlásil o zesilovači (historie) majitel před tebou … Někdo bude konkrétnější a třeba tě úspěšně navede. V každém případě jsou tu od toho manuály (google), které jasně uvádějí konkrétní doporučené osazení elektronek. Má rada je obecnější: zajdi s tím do servisu a nech udělat revizi celého zesilovače. Preventivně nechat proměřit, prověřit a co bude nutné to vyměnit, opravit a pochopitelně doplnit nezbytné elektronky v předzesu i v konci (když to bude nutné).
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, 12AT7 patří jen na pozici fázového invertoru, ostatní mají být 12AX7. Jak "svítí" není důležité, lampy nesvítí, jen žhaví (pokud není přerušené žhavicí vlákno), nejsou to žárovky :) . Preampovky si klidně vyměň sám, nic u nich není třeba nastavovat. "Zahuhlaný" zvuk mohou ale způsobovat i koncové EL34 když mají nízkou emisi. Změř si napětí na katodách EL34 proti kostře mělo by tam být cca 39mV. Ve schematu mají uvedeno 50mV, to je ale pro EL34 vééélmi hodně. Takže by ty EL34 už mohly být KO, pokud to někdo nastavil na těch 50mV.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
irry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od irry »

Prosimtě a ještě sem si všimnul že místo EL34 jsou tam dvě GT6L6C.Kukal sem někde na netu že maj stejný zapojení tak to snad nevadí.Ale štve mě jak to hraje zahuhlaně.Myslíš teda že mam koupit ty koncovky?Že to ty předampovky dělat nebudou?Vsázíš na ty EL34ky jo?Já sem nikdy lampáč neměl sorry :D .Chci se ujistit.
ZOOM G3X
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Nesázím na nic, nejsem hazardér, věřím naměřeným hodnotám. Stojím si za tím, co jsem Ti už napsal. Nemáš-li finanční nouzi, osaď to novými elektronkami kompletně a zahuhlanost zmizí. Nech si každopádně v servisu nastavit bias, jinak Ti ty EL34 zase rychle odejdou. Nastavuje se to trimry V13 a V14 pro každou koncovou lampu zvlášť. Bias, což je anodový proud naprázdno by měl být u Tvého aparátu 39mA a protože jsou v katodách EL34 zapojeny odpory R107 a R108 s hodnotou 1Ω, můžeš na těchto odporech naměřit napětí odpovídající těm 39mA, což je 39mV. Ve skutečnosti je tam ještě jakási míra "bezpečnosti", protože anodový proud bude menší než 39mA o proud tekoucí stínící mřížkou. Servisman by měl tyto věci vědět, když náhodou ne, můžeš mu poradit :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
irry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od irry »

Díky moc, nejsem na tadyto zrovna odborník, sem vyučenej silnoproudař :-) .Ale změřit napětí na rezistoru bych snad měl zmáknout.Díky.Zejtra na to kouknu a dam vědět.
ZOOM G3X
Michal555
Nový uživatel

Příspěvek od Michal555 »

Mám ten istý problém...irry jak si to vyriešil...mám tam 3x 12AX7 a jednu 12AT7EH...testom vybudenia výšok a hlasitosti a poklepkaním po lampach som zistil že ta je vadna..ale nemožem ju nikde zohant kurna...dufam že je to len v tom
irry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od irry »

Zatim jsem to nijak neřešil.Neni důvod, na zvuk to vliv nemá.Ale když to dáš normálně ke kytaráři tak ti ty lampy sežene a vymění.
ZOOM G3X
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Michal555 píše:Mám ten istý problém...irry jak si to vyriešil...mám tam 3x 12AX7 a jednu 12AT7EH...testom vybudenia výšok a hlasitosti a poklepkaním po lampach som zistil že ta je vadna..ale nemožem ju nikde zohant kurna...dufam že je to len v tom
http://www.ges.cz/cz/elektronicke-souca ... SACAA.html a toto sú neni ony ?
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, pánové elektronky nejsou žárovky a jejich úkolem není svítit, nýbrž zesilovat. To, že některá zdánlivě "svítí méně" je způsobeno překrytím katody resp. žhavicího vlákna slídovými konstrukčními prvky v lampě. Když má elektronka žhavicí napětí (většinou 6,3V u preampovek někdy 12,6V když jsou žhavicí vlákna v serii), projevuje se to oranžovým svitem žhavicího vlákna. Pokud vlákno "nečouhá" z katody, není to moc vidět a max. je vidět žhavou katodu o něco tmavší než vlákno samotné. Když začne žhnout anoda (ta je nejblíže sklu baňky) je to známka vysokého anodového proudu a to je velmi nežádoucí stav, který rapidně snižuje životnost elektronky. Zapříčiněno to může být buď ztrátou mřížkového předpětí (porucha) nebo vysokým bias(em). Obojí je nutno neprodleně řešit, jinak se to hodně prodraží. :)
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“