Roland RD-800 vs. Kurzweil PC3K8

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
chosé

Roland RD-800 vs. Kurzweil PC3K8

Příspěvek od chosé »

Rozhoduji se mezi temito nástroji. Na oba jsem hrál, fyzický pocit z klávesnice Rolandu byl lepší, pianissima, forte, cítil jsem, že to jakým způsobem se "dotknu" klávesy, to se bezprostředně ozve z nástroje. Celý život hraji na klavír, takže synt klaviatura mi nevyhovuje. Nicméně klaviatura u Kurze je vyhlášená a neřekl bych že by se mi na ni hrálo špatně, jen blíž mým zvyklostem mi byla ta od Rolanda. A teď babo raď. Chtěl bych nástroj využívat na živé hraní v kapele. Máte někdo názor? Zkoušel někdo hrát na oba nástroje, aby mohl porovnat? Alternativně uvažuji i o Kurz PC3LE8. Na kurz se mi líbil zvuk piana, ten byl nesrovnatelně lepší než u Rolanda. Dal by se stávající zvuk piana u rolanda ještě nějak vylepšit, aby byl na urovni kurze?
PtJaa
Moderátor

Re: Roland RD-800 vs. Kurzweil PC3K8

Příspěvek od PtJaa »

Klaviatura u PC3K8 (Fatar TP40L) myslím není vyhlášená, aspoň pro klavírní hru.

Jak píšeš, že "to jakým způsobem se "dotknu" klávesy, to se bezprostředně ozve z nástroje" - to je kromě výborné klaviatury zásluhou i Rolandího zvuku - Kurzweil má zvuk, který výborně seděl v mixu v kapele, Roland zase výborně a věrně reaguje při sólové hře (správná implementace half-pedalingu a rezonancí při zmáčknutém pedálu, délka dozvuku, plynulá změna zvuku při crescendu....) Chápu ale, že pro hře v kapele je správný typ zvuku Kurzweilu mnohem důležitější.

Přemýšlel jsi i o jiných stage piánech - Yamaha CP4, Kawai MP7 nebo MP11?

Kdybys napsal, co hrajete a jaké zvuky chceš používat, možná by ti lidé lépe poradili (s jinými zvuky já nemám zkušenost).
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
chosé

Příspěvek od chosé »

Díky za odpověď. Co se týká stylu, tak ještě přesně nevím, ale vidím to spíš na nějaký ten revival a muziku, která se bude hodit na tancovačky, zábavy, svatby. Vracím se ke hraní v kapele po 20letech :-) těžkej výber, obrovský pokrok a nabídka. Přemýslel jsem o PM11, odradila me váha. Ten roland byl pocitove vynikající, dostal me. Ale jak píšeš, v kapele se podle toho co jsem všudemožně po forech přečetl, líp zvukově prosadí kurzweil. Takže jsem stále ve fázi hledání a rozhodování, zvažování pro proti. Těžký boj :-)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Kdyby to nemělo být samozřejmě "i o penězích", tak bych - na základě výše napsaných informací - viděl jako ideální volbu RD-800 + Kurzw modul.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Hush

Příspěvek od Hush »

Víte, mne tady ty "zasvěcené" debaty o kvalitách "klávesnic" jednotlivých nástrojů těžce zavánějí snobárnou a snahou dokazovat si něco, co ve skutečnosti není!
Píšete o "klávesnicích" - tu má počítač, hudební nástroje mají klaviatury!
Takže: sice nevím, na co hraji, ale ať je to co nejlepší a hlavně nejdražší, že?
Další maličkost - chosé píše, že to chce do kapely na živé hraní a hrát budou revival a muziku na svatby a tancovačky. Kolik tedy asi tak bude mít v repertoáru opravdu klavírních, sólových partů, ve kterých využije kvalitní, kladívkovou mechaniku? A jak se mu budou na takovou klaviaturu hrát všechny ostatní zvuky, hammondkami počínaje...?
A jak se mu bude takový nástroj přepravovat? Vzhledem k jeho hmotnosti?
Shrnuto: podle mne je pro účely, které tu chosé nastínil jednoznačně nejlepší volbou Kurzweil a s ohledem na potřeby kapely a potíže při přepravě a v neposlední řadě ceně bych se nebál nebál modelu PC3LE7.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mhm - tady se ale prolínají osobní pocity spolu se (do velké míry) zasvěcenými informacemi a paralelně k tomu jsou skutečné potřeby a osobní chtíč udělat si radost. Ale dík, že jsem byl zařazen mezi snoby 8) (na vysvětlenou se stačí kouknout na moje stránky do Vybavení). Z mého pohledu je snobství definováno spíš tím, že si za každou cenu člověk pořizuje nějaký nadbytečný luxus a nic z toho.

To, že by v kapele nevyužil nástroj na 100% ale přece neznamená, že uvažuje-li o jeho pořízení, přibližuje se ke "snobské" hranici - takhle na to tedy rozhodně nekoukám. Jednak může nástroj postupně víc a víc využívat (objeví jeho nové možnosti a dokáže je uplatnit a prosadit v kapele) a nadto vybavenost nástrojů (minimálně v oblasti syntezátorů) je svým způsobem nevyvážená. Neboli kolikrát je člověk nucen zainvestovat do dražšího nástroje, protože nižší řady nenabízejí něco z toho, co hledá. Samozřejmě tou investicí získá i kopu věcí, které třeba i nikdy nepoužije, ale to se prostě v těch případech nedá nic dělat.

Osobně si myslím, že radost bude člověku víc dělat nástroj, který bude v maximální míře splňovat jeho představy a požadavky; i za cenu, že utratí třeba 2x tolik peněz nebo bude mít výrazně ztíženou přepravu atd. Za snoba ho v daném případě považovat nemůžu.

...ale můj názor může být i poněkud zvrácený :-D

P.

chosé

Příspěvek od chosé »

Pavlii to vystihnul pomerne presne. Ja si ten nastroj nekupuju primarne proto aby mi vydelaval penize, ale aby mne delalo radost hrani na nej. Jsem snad proto snob? Tancovacky atd je az na druhem miste. Proto se snazim najit nejaky rozumny kompromis a proto se na to tady ptam, ta varianta modulu kurze k rolandu me taky
napadla. Spis ale pc3le6, nevim zda vubec a za kolik by se dal jen samotny modul sehnat. Pardón klaviatura ;-)
Hush

Příspěvek od Hush »

Přátelé, asi se správně nechápeme! Netroufl bych si nikoho z vás osobně nazvat snobem! Napsal jsem, že mě určité debaty zavánějí snobismem - měl jsem tím na mysli, že spousta debat zde (ne jen v tomto vlákně) se od původního problému přesune k řešení a popisování kvality a výhod kladívkových mechanik u klaviatur nástrojů.
To je do značné míry zavádějící.
Já sám jsem prapůvodně čistokrevný pianista, přesto bych si dnes nástroj s plnou (88) klaviaturou a kladívkovou mechanikou nepořizoval. Ne proto, že by se mi nelíbilo si udělat radost, ale z čistě pragmatických důvodů - hraji v kapele bigbít a daleko větší službu mě udělají dva až tři nástroje s kratší a polovyváženou klaviaturou, ale pestrou škálou zvuků. které nemusím během hraní přepínat, ale mám je pořád ihned k dispozici.
Takže na závěr - opravdu nikoho z Vás nepovažuji za snoba, jen jsem chtěl trochu důrazněji upozornit na fakt, že při živém hraní v kapele jsou i jiné a mnohdy důležitější aspekty, než jen kvalitní klaviatura!
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:-) malinko to tak vyznělo, ale evidentně to bylo (jako obvykle) vinou psaného textu.

Pravdu díš; jenže právě proto, že v tom je tolika aspektů, tak to vždycky bude o nějakém kompromisu (i kdyby to měl být kompromis typu "já musím mít k ruce dva bedňáky...") 8)

Fakt je asi ten, že nejvíce se bude hledání vhodného stroje točit okolo osobního dojmu - hra, zvukový projev, změna rejstříků atd. Každopádně jakmile někdo zmíní rejstřík "klavír/piano", dost jistě jeden z nejbližších příspěvků sklouzne k tématu klaviatura - a to ještě plně vyvážená. Od toho se pak může tazatel odklonit doplňující informací, že o klavír mu (třeba) z 90% nejde. I tak není potřeba hanět příspěvky detailněji popisující (ne)výhody různých typů používaných klavírních mechanik v elektronických nástrojích ;-)

Stejně je volba na tazateli; dostane však více informací i z odlehlejších "zákoutí" problematiky (já například, byť také původem klavírista a vždy preferující klávesový nástroj, nemám takový přehled a prakticky rozlišuji mezi nevyváženou, polovyváženou a vyváženou s tím, že vyvážená má mnoho modifikací lépe/hůře simulující hru na klasickou klavírní mechaniku (která má ovšem také více druhů, žeano ;-) ).

P.

chosé

Příspěvek od chosé »

Moje chyba, zavedl jsem vás tím směrem, že chci nástroj jen pro hraní v kapele. Jak jsem uvedl později, chci ho v prvé řadě na hraní pro radost a na 90% chci, aby suplovalo funkci skutečného klavíru, protože si chci zase oprášit věci, který jsem hrával zamlada, mozart, rachmaninov, beethoven, ježek... Neumím si představit, hrát bugatti step na PC3LE6 :-) Jsem 100% klavírista, mám za sebou 10let hraní v LŠU(nyní ZUŠ) a potom další roky hraní klasiky a hraní v kapele kdysi dávno byla taková bokovka a čirá rejžovačka, když už to tak musím napsat. Se staršími pány se hráli plesy a taneční. Dostal jsem domů noty se slovy, mladej nauč se to a první "zkouška" byla na kšeftě. Skutečná zkouška byla tak 1x ročně, kdy dechaři nebo zpěváci potřebovali secvičit nový věci s klavírem :-) Nástroj na kšeft byl půjčenej,nějaký el.piano Vermona. Mám doma starý pianino,na který jsem znovu začal po letité pauze hrát, ale už se mi do něj nechce dávat peníze na opravu a ladění. Proto hledám něco místo něj. Kdybych to chtěl čistě jako klavír, koupím clavinovu od yamahy a mám vystaráno, ale chci něco přenosného a aby to mělo i širší využití. Názorů muzikantů z praxe v bigbítu si cením, taky myslím, že je lepší mít pro živé hraní několik levnějších nástroju, každý s jiným zvukem, než jeden drahý super luxusní, i když má klaviaturu se splitem umožnujici navolit ruzné zvuky pro části klaviatury. V tom aby se potom prase vyznalo :-)
Hush

Příspěvek od Hush »

Jestli máš doma alespoň trochu slušnej akustickej klavír, neváhej a zainvestuj do jeho opravy! Žádný el. nástroj Ti - alespoň podle mé zkušenosti - dobrý akustický klavír nenahradí! :D
chosé

Příspěvek od chosé »

Hush píše:Jestli máš doma alespoň trochu slušnej akustickej klavír, neváhej a zainvestuj do jeho opravy! Žádný el. nástroj Ti - alespoň podle mé zkušenosti - dobrý akustický klavír nenahradí! :D
Ted chci el. nástroj :-)
Hush, konkrétně jaký nástroj - sestavu nástrojů používáš pro živý hraní v kapele?
Hush

Příspěvek od Hush »

Nejčastěji používám Kurzw PC3LE6 + M-audio ProKeys Sono 61+ Korg PS-60. Jsem s touto kombinací naprosto spokojený. 8)
Predator

Příspěvek od Predator »

Podľa mňa PC3LE7 je výborné riešenie tohto problému ... jeho polovyvážená klaviatúra (Fatar) je dostatočne tvrdá aj pre pianistu a pritom je dobre hrateľná aj pre hammondy, leady, stringy a podobné zvuky. Je pritom o dosť tvrdšia než iné polovyvážené klaviatúry, mám doma aj stage piano Yamaha s hammer mechanikou a rozdiel v tuhosti klapiek je minimálny. Proste dobre nastavený kompromis. Ja používam na pódiu len PC3LE7 a nič mi s ním nechýba, všetko, čo potrebujem z nástroja dostať, je tam. A mám rád pred sebou jedinú klaviatúru, nechcem mať okolo seba hromadu nástrojov. No a čo sa týka zvuku, tak s kolegami, čo si na to zahrali, sa zhodneme iste na tom, že za tú cenu asi niet nič, čo znie lepšie a čo sa viac presadí v kapele. A pri tých extra možnostiach, čo tam všetko ide naprogramovať ... neni fakt čo riešiť.
Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

Predátor, PC3Le7 nie je nástroj pre niekoho kto chce hrať klavírnu hudbu. Ty sa stále oháňaš polovyváženou klaviatúrou, ale keby si skúsil klaviatúru na Rolande RD700NX, príp. 800, tak by si pochopil aký je rozdiel v tuhosti klaviatúry oproti polovyváženej klaviatúre. Nevravím, že pc3le7 má zlú klaviatúru ale polovyvýžená klavitúra proste nikdy nebude pre študovaného klavíristu to pravé orechové.
anthea_x

Příspěvek od anthea_x »

Mamina sesternica (celý život sa živý hudbou, diriguje, kontroluje nahrávky pred vydaním, učí, absolútny sluch a samozrejme výborná klavíristka plus iné nástroje) po otázkach čo hovorí na moje klávesy atd, tak isto ako pred tým na MO6, PSR .. Odpoveď: Mne je to jedno, nauč sa aj ty.
Kurzweil PC3LE6 V2, Roland Fantom X6
Predator

Příspěvek od Predator »

Ivan.ps píše:Predátor, PC3Le7 nie je nástroj pre niekoho kto chce hrať klavírnu hudbu. Ty sa stále oháňaš polovyváženou klaviatúrou, ale keby si skúsil klaviatúru na Rolande RD700NX, príp. 800, tak by si pochopil aký je rozdiel v tuhosti klaviatúry oproti polovyváženej klaviatúre. Nevravím že pc3le7 má zlú klaviatúru ale polovyvýžená klavitúra proste nikdy nebude pre študovaného klavíristu to pravé orechové.
Veď som spomínal, že mám doma aj stage piano Yamaha s Graded Hammer mechanikou, a že to rozdiel síce je, ale nič dramatické. Mimochodom pred časom som si zahral aj na ten RD a rozdiel trošku je, ale tiež to vnímam podobne ako u toho stage piana. Proste synťákové blato ten Fatar nie je, je tam tuhosť aj zotrvačnosť pri repetícii, chýba tam v podstate iba ten pocit nárazu kladivka na konci dráhy. Ale líši sa to značne od toho, čo ponúkajú pod názvom polovyvážená klaviatúra iní výrobcovia. Trebárs polovyvážená klaviatúra na Krome je skoro taká ako nevyvážená na Yamahách Motif XF ...
Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

Študovaný klavírista, ktorý chce hrať klavírne veci bude mať vždy výhrady voči polovyváženej klaviatúre, nech je akokoľvek dobrá....
jung

Příspěvek od jung »

Přiznávám, že problematice klaviatury digitálních nástrojů přestávám rozumět :roll: .
Po dědečkovi, ladiči pian a taky opraváři, jsme měli několik klavírů. Jeden ještě zůstal u švagrové
a já jsem ze zvědavosti zkoušel tuhost klaviatury - jedná se o krátké křídlo "Kopecký a spol,"
cca 80 let staré. V krátké době (nebylo mnoho času) jsem zjistil, že je měkčí, než Hammond Sk1
v dynamickém režimu.

Znamená to snad, že dnešní akustické nástroje jsou "tvrdší", než bývávaly za "První republiky"?

J
anthea_x

Příspěvek od anthea_x »

Myslím, že Jordan Rudess mal pod prstami klaviatúr požehnane a na toto: https://www.youtube.com/watch?v=aII0De0ek9k si zvolil kurz. ( K2661 ? ). Každého osobná vec. Pasuje ti RD800 ? Tak ho kúp. Nebude určite tvoj posledný. Ku kurzu sa asi určite dostaneš neskôr ak ťa bude baviť viac, než len kvalita klaviatúry. Možno.
Kurzweil PC3LE6 V2, Roland Fantom X6
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“