Klávesy - Metody rychlých změn zvuků při live hraní

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
PtJaa
Moderátor

Re: Klávesy - Metody rychlých změn zvuků při live hraní

Příspěvek od PtJaa »

Microdesignum píše:PC není vhodný nástroj na živé hraní...při živém hraní se prostě musí počkat těch 10 a více milisekund, než určitá data projdou určitými buffery...
To nemusí být pravda. Já mám na PC zpoždění zvuku 4.1 ms za interním zvukem mé bývalé Yamahy (5.8 ms za začátkem MIDI zprávy)- subjektivně tuto latenci vůbec nevnímám.
Software mi ale nesprávně hlásí latenci jen 1.45 ms - pro porovnání s 10 ms, které psal Jung...
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
jung

Příspěvek od jung »

"Ale ono i těch 128 zvuků GM1 se musí při živém hraní přepínat ručně, ne?"

No jo, :wink: myslel jsem to spíš tak, že v GM1, 2 můžu přepínat nástroje přímo z keyboardu,
ale zvukovou banku (1300) až na MIDI modulu.

J.

PS Ale na Sk1 můžu prvních 10 předvoleb (Favorites) na MIDI modulu přepínat nožním spínačem přes MIDI.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jen bych doplnil, že - dle úrovně MIDI kontroleru (zde tedy diskutovaná klaviatura například) - může jít i tlačítko naprogramovat na vyslání sledu příkazů, čili třeba Bank Select MSB + LSB + Program Change, čímž se na zvukový modul sahat nemusí. Zmínil jsem to jen jako obecný příklad 8)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Microdesignum
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Microdesignum »

PtJaa píše:
Microdesignum píše:PC není vhodný nástroj na živé hraní...při živém hraní se prostě musí počkat těch 10 a více milisekund, než určitá data projdou určitými buffery...
To nemusí být pravda. Já mám na PC zpoždění zvuku 4.1 ms za interním zvukem mé bývalé Yamahy (5.8 ms za začátkem MIDI zprávy)- subjektivně tuto latenci vůbec nevnímám.
Software mi ale nesprávně hlásí latenci jen 1.45 ms - pro porovnání s 10 ms, které psal Jung...
Jo jo, ale těch 4,1 ms bude spíše průměrné zpoždění, které někdy může být i více. Neříkám, že PC jako zdroj zvuků vůbec nefunguje, ale problém je vtom, když by si operační systém při koncertě vzpomněl, že už dlouho nedělal údržbu disku nebo indexaci souborů. :-) Ještě horší výpadky dělá např. antivir. Spoustu věcí je možné vypnout, ale já bych se na to 100% nemohl spolehnout, zvláště u novějších operačních systémů.
MIDI ovladače Microdesignum pomáhají k pohodlnému ovládání hudební techniky.
www.microdesignum.cz
Konipas
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/metalkonipas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konipas »

No budu se muset ve fórech a všude možně ještě trochu rejpat, abych pobral všechno, co jste napsali, ale s latencí už jsem se u počítačů setkal a vím, že je to docela prevít, takže počítači se pokud možno vyhnout.

Jinak četl jsem si něco o těch Kurzweilech PC3 LE a narazil jsem na jeden odstavec kterej mě zaujal. O MIDI toho moc nevím a jelikož jsou můj hlavní nástroj bicí, tak se ani není čemu divit. Narazil jsem na tohle:

"Významným stavebním prvkem PC3LE je MIDI Setup s multitimbrální kapacitou. Obsahuje šestnáct nezávislých zvukových zón, každá může mít vlastní MIDI kanál, klávesové vymezení, modulační routing, ale také efekty, riffy a samostatný vlastní arpeggiator. MIDI Setup umožní vytvářet komplexní struktury pro živé hraní, sestavit mix pro sekvencer nebo změnit nástroj v master keyboard se šestnácti MIDI zónami..."

Dále pak píší, že v nástroji může mít uživatel uloženo až 2560 různých MIDI nastavení. Já jsem to pochopil tak, že by to šlo využít každé nastavení jako jednu písničku. Například budu chtít hrát písničku, která se jmenuje já nevím třeba Bagr, tak si najdu v klávesách Midi nastavení "Bagr" a rázem budu moct midi ovladačem přepínát mezi zvuky, které mám uložené v tom midi nastavení "Bagr". Tak prosím napište, jak moc se mýlím :D
anthea_x

Příspěvek od anthea_x »

Áno. Urobíš napr. Setup "Bagr" v ktorom máš všetko nastavené, má napr. 14 zón s kt. si môžeš zapínať a vypínať behom hry. Napr. padmi. Uložíš si ho pod ID napr. 2101 a do Q - Acces do banky napr. 50 pod "1". Pod ID 2102 máš Setup napr. "UDS" a Q - Acces pod napr. "2". Čiže behom hry rýchlo zmeníš tiež celú skladbu tiež zo všetkými nastaveniami. To je len príklad čo sa s ním dá.
Kurzweil PC3LE6 V2, Roland Fantom X6
gurdik
Bandzone: www.bandzone.cz/nestelpostel

Příspěvek od gurdik »

Pokud tomu dobře rozumím, tak pokud hraju v kapele a během skladby vystřídám 3 zvuky, tak si je uložím pod jedno ID a pak je přepínám pomocí padů? A to musím jeden zapnout a druhý se vypne? Nebo je to jako u vrstvení? Díky
KORG i4S, Ibanez GAX70, Laney LC50 II
anthea_x

Příspěvek od anthea_x »

Pady môžu slúžiť aj ako prepínače, alebo každý určitu vrstvu (vrstvy) zapne a ostatné vypne. Pozri sa do továrenských setupov, je tam dosť inšpirácie a je tam aj dosť príkladov konkrétne pre tvoj problém.
martx42

Příspěvek od martx42 »

Stačí master keyboard a Mac s MainStage. Jak jsem se nikdy o Macy nezajímal, tak Mainstage naprosto intuitivní a v podstatě všemocný program. Jak tady zaznelo něco o živém hraní a počítači, tak samozřejmě spousta kapel hraje s počítačem (např. Toto taky s Mainstage). Já s nim hraju běžně, klávesák od Ewy Farne taky, klavesak hrající v doprovodné kapele známým českým zpěvákům a zpěvačkám (ted si nevzpominam na jméno bandu) rovněž.
Zet
Nový uživatel

Příspěvek od Zet »

Zdravím,

nemáte někdo zkušenost s přepínáním zvuků z nějakého externího či interního zařízení pro více syntetitérů?... Jde mi o to, že mám 3 nástroje, na každém nějaké nastavení zvuků uložených do nějakého presetu a potřeboval bych přepnout zvuky na všech nástrojích současně a pokud možno rychle, ideálně třeba nožním spínačem. Zkrátka abych na každém nástroji nemusel přepnout preset, přepnout preset a přepnout preset....?
anthea_x

Příspěvek od anthea_x »

Vyššie je spomínaný Kurzweil PC3LE. Aj ten dosť dokáže.
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“