Rada na začátek

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: Rada na začátek

Příspěvek od kocour »

KubaV píše:sh*t, to tu zrovna nejsem :( ale třeba tohle je něco, co jsem vůbec netušil, že se organizuje, takže tohle je docela super vědět :)
Jako, mě ještě napadla varianta, jestli by se nedalo nějak dohodnout s nějakým kytarářem, že (klidně i za příplatek; samozřejmě materiál bych si platil sám) by se to dalo brát jako praxe.... říkam, nejde mi jen o to postavit si tu vlastní kytaru, ale jde mi i o to se to naučit. Akorát pochybuju, že by se našel někdo takový, kdo by měl tu ochotu a trpělivost :D a přece jen si toho člověk váží víc, když si to udělá sám
Kubo,
ochotu a trpělivost si můžeš dodat sám, pro začátek potřebuješ jen větší arch papíru, nebo překližku, sololit a pod. První "nářadí" bude:
- tužka
- pravítko, trojúhelník,
- křivítko http://www.papirnictvipavlik.cz/skolni- ... a-sablony/
a už se dá začít s rýsováním obrysů těla Telecastru:
Tele obrys
Tele obrys
Ty očíslované čtverce jsou 10 x 10 cm (= 100 x 100 mm = 1 x 1 dm)
Doufám, že další vysvětlování je zbytečné ?
Pak si prohlídni předlohu :
http://www.fender.com/en-DE/series/arti ... lat-black/
a porovnej rozdíly mezi JimTele a standartním Tele:
http://www.fender.com/en-DE/guitars/telecaster/
Menzura je stejná u obou typů : 648 mm (přesně 647,7)

Se sháněním dřeva na korpus nespěchej, správný kytarář si nejdřív vyrobí ŠABLONY.
Ale to si probereme později .....
8) -kcr- :?: :idea: :?:
Naposledy upravil(a) kocour dne 9.06.2014 21:07, celkem upraveno 1 x.
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Rada: koukej na videa, čti fóra, ale nestagnuj u počítače, začni něco dělat, jedině to k něčemu je.
Já bych se bez elektrického nářadí těžko obešel, ale sakra to co psal martina72 mi dává smysl. Bohužel s tím ručním nářadím je to ještě náročmější na přemýšlení, představivost, vědomosti a zkušenosti. Ale jde to možná stejně dobře a má to kouzlo.
KubaV

Příspěvek od KubaV »

Dobře, děkuju moc za rady :) postupně teda začnu shánět věci na začátek a pustim se do šablony
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Ostatní detaily v měřítku 1 : 1 (dm-rastr)
Tele-EMG.jpg
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Nikdy jsem to nesháněl, nevím, kde a kdo to má, ovšem stopro to existuje. Přesný tvar všeho je jistě někde v .dwg, to přečte i nějaký ACADviewer, AutoCAD deset let starý (na toto je lepší než nový, neb narazíš na kompatibilitu) seženeš zadarmo a ten tiskne na papír i 1:1, s tím, že si to poskládáš z libovolných částí (formátů) A4, zároveň si odečteš jakékoliv detaily na setiny milimetru (což nevyužiješ a nepotřebuješ).
Takže seženeš výkresy, dle nich šablony. Pak už jsou to tvoje ruce.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

martina72 píše:Nikdy jsem to nesháněl, nevím, kde a kdo to má, ovšem stopro to existuje. Přesný tvar všeho je jistě někde v .dwg,.......
Takže seženeš výkresy, dle nich šablony. Pak už jsou to tvoje ruce.
No to je pro začátečníky asi trochu silný kafe, ne :?:
KubaV

Příspěvek od KubaV »

No, konečně jsem se dostal domů s tím, že mám teď spoustu času a konečně se do toho můžu dát. Akorát mi vyvstávaj na mysl otázky. Konkrétně - jak je tady ta šablona s EMG - kde přesně tam končí tělo u krku? Ty šablony nejsou identické (myslím tu druhou), takže když je překryju, tak na sobě nesedí přesně. A druhá otázka - chystám se na tu šablonu s překližky. Čím přesně tu překližku opracovávat? V okolí žádné dílny moc nejsou nebo aspoň o žádnejch nevim, takže se s tím nejspíš budu patlat sám, a nejlíp nejspíš jen ručníma nástrojema.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Před dvěma měsíci jsi psal, že máš volnější léto (které příští měsíc končí) a tak jsem myslel, že už děláš vrchní lak. :D
KubaV

Příspěvek od KubaV »

Noo, volnější léto nakonec nebylo tak volný, takže zbyl volnější srpen :D
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

KubaV píše:No, konečně jsem se dostal domů s tím, že mám teď spoustu času a konečně se do toho můžu dát. Akorát mi vyvstávaj na mysl otázky. Konkrétně - jak je tady ta šablona s EMG - kde přesně tam končí tělo u krku? Ty šablony nejsou identické (myslím tu druhou), takže když je překryju, tak na sobě nesedí přesně. A druhá otázka - chystám se na tu šablonu s překližky. Čím přesně tu překližku opracovávat? V okolí žádné dílny moc nejsou nebo aspoň o žádnejch nevim, takže se s tím nejspíš budu patlat sám, a nejlíp nejspíš jen ručníma nástrojema.
Sám sis odpověděl, když nemáš potřebnou mechanizaci, tak ti nezbyde než pěkně tradičně pilka nejlíp lupínkovka, pilníky, šmirgl a brusný špalíky.
Jinak tady http://www.gitarrebassbau.de/download/file.php?id=6295 máš krom jinejch kytar i to telátko pěkně v měřítku i s tím zakončením pod patkou krku.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

KubaV píše:......... Akorát mi vyvstávaj na mysl otázky. Konkrétně - jak je tady ta šablona s EMG - kde přesně tam končí tělo u krku? .
Rozměry lože krku: http://www.warmoth.com/Guitar/Bodies/Op ... ocket.aspx
Obrázek
Ty šablony nejsou identické (myslím tu druhou), takže když je překryju, tak na sobě nesedí přesně....
Nejdůležitější je dodržet odstupy pražců, a polohu kobylky podle menzurové tabulky pro 25,5" (647,7 mm). Důležité je pak, aby vzhledově nebyla nápadná nějaká nepravidelnost. A hlavně, aby obrys pickguardu ladil s obrysem těla. Vycházel bych z té druhé předlohy.
Čím přesně tu překližku opracovávat?
Vrtačka (+ stojan), lupénková pilka, sada pilníků, brusné papíry 120, 220, 350, 400, 600.
A hlavně pečlivá mezikontrola, víc hmatově než očima.
Můj ieální pomocník je: http://toolguyd.com/grizzly-mini-workbench/
Obrázek
Nahrubo vyříznuté hrany dočištuju pilníky svisle, šablona přitom leží vodorovně.
:wink: -kcr-
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“