lampové zesilovače - jaký výkon do zkušebny

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
vit.benda

lampové zesilovače - jaký výkon do zkušebny

Příspěvek od vit.benda »

Chci si koupit nějaký lampový zesilovač od značky randall a nevím jestli si vybrat RANDALL RD45HE nebo RANDALL RD20HE... Vyplatí se koupit ten 45 W nebo stačí 20 W... Je to na hraní do zkušebny a i na malé koncerty... Reprobox už mám od randallu... Poradíte někdo prosím ? :) děkuji za jakoukoli radu :)
Tube Guru
Odborník

Re: lampové zesilovače

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, to jestli 20W nebo 45W záleží jestli požaduješ hlasitý čistý zvuk nebo ti stačí zkreslený. S 20W hlasitý čistý zvuk nedosáhneš i kdyby předzesilovač nezkresloval vůbec. Na konci v RD20HE jsou lampy 6V6, které jsou výkonově slabší než 6L6 v RD45HE. Mají nižší povolené anodové napětí a to je příčinou nižšího "headroomu". S ohledem na budoucnost bych Ti radil RD45HE :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
vit.benda

Re: lampové zesilovače - jaký výkon do zkušebny

Příspěvek od vit.benda »

ahoj, díky moc :) ještě se rozmyslím :D
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Neznám konkrétně ty Randally, ale 20 W s 6V6 v konci může do zkušebny bohatě stačit a poskytovat i kompletně čistý zvuk. Záleží na velikosti zkušebny, stylu, razanci bubeníka, rozmístění aparátů, kytaře (typu/síle snímačů). Rozhodně bych to negeneralizoval. Na koncertech, i v malých prostorách už to může být problém, pokud není nějak vyřešen odposlech. Ale jsou i situace, kdy i těch 20 W je pekelně moc, má-li se zesilovač trochu otevřít a začít hrát. Typicky bary, malé hospůdky, hraní na rautech atp. Hodně dělá i výběr (citlivost) repro.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Zdravíčko
Ano, tazatel by měl říct, jaký má box, aby pomohl zodpovězení. Nicméně - Můj Orange OR15H má 15 Watt a zkušebnu uhraje s přehledem. S vytočeným gainem (je to jednokanál) na rockový a tvrdší zvuk naprosto bez problémů i na 7 Watt režim. Čistý přehluší bubeníka na 15 Watt režim taky v phoodě. Ano, volume mám třeba na 75%, když mám gain jenom 3 z 10, ale co? :) Umí to být hlasité. I clean. Bedna Orange PPC412.
Záleží jak moc mu o clean jde... Ale jak říkám, ani tam by až takový problém být nemusel.

Já jsem právě touhle "silou" méněwattové lampy byl pozitivně překvapen po svém přechodu ze 100 Watt bestie (Peavey 6505+).
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
José

Příspěvek od José »

Taky se hlásím jako bývalý vlastník 15wattu s 6V6 v konci -> Ampeg GVT15H uhrál zkušebnu s naprosto krystalickým zvukem.(Box 2*10 Jensen P10r uzavřený, rock, rockabilly - tele, gretch) Naopak když jsem z něj chtěl vytáhnout zkreslení a nechtěl jsem vytáčet středy na maximum už býval hlasitostní problém i na poloviční výkon..
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Myslím, že rozhodná odpověď od Gurua Víta Bendu hodně zmátla, když o ní musel půl roku přemýšlet.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“