Zacházení s lampovým aparátem
Pravidla fóra
Re: Zacházení s lampovým aparátem
No nevim jestli je to dobrej nápad nechávat mrznout . Lampám je to jedno je to jen kov a sklo/bakelit. Ale kondíky a hlavně elektrolyty asi stoho nadšený nebudou .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

mám všechny svoje věci už pár let na zkušebně, která není vytápěná. Před tím to byl Orange, nyní Fender. I když to není ideální prostředí, nic lepšího není k dispozici. Musím zaklepat, zatím jsem neměl problém.
Zdravím, mám takový problém. V mém Orange TH30H jsem vyměnil staré čínské lampy za nové JJ a po zapnutí mi klesl výkon asi na polovinu. Aparát není schopný na plnou hlasitost přehlušet bicí, je to jak kdyby z něj byla 5W lampa a po zapnutí se zvuk pomalu zesiluje. A to z úplného ticha na určitou hlasitost. Zkreslený kanál taky není úplně zvukolibý. Nevíte v čem by mohl být problém?
EDIT: Po přehození elektronek problém záhadně zmizel.
EDIT: Po přehození elektronek problém záhadně zmizel.
Prosím o radu - nejspíš je to teda volovina, ale radši se zeptám.
Situace:
Chci do dvoukanálového zesiku bez master volume píchnout svůj preamp. Zesilovač má paralelní ef. smyčku s potenciometrem MIX 0-100%. Pokud svůj preamp prdnu přímo do RETURNu, t.j. do koncáku, bude pak potenciometr MIX suplovat master volume, resp. bude zeslabovat/zesilovat?
Díky.
Situace:
Chci do dvoukanálového zesiku bez master volume píchnout svůj preamp. Zesilovač má paralelní ef. smyčku s potenciometrem MIX 0-100%. Pokud svůj preamp prdnu přímo do RETURNu, t.j. do koncáku, bude pak potenciometr MIX suplovat master volume, resp. bude zeslabovat/zesilovat?
Díky.
| Cruel YT | Cruel sptf
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
S nejvetsi pravdepodobnosti ano, pokud ovsem vyrobce nevymyslel nejake "genialni" zapojeni smycky.
Taky tam muze byt drobna nevyhoda, a to, ze pri stazeni Mixu na nizke hodnoty (10-15%) bude k signalu primichavan sum z nevyuziteho preampu zesilovace. Pokud ale ten preamp nema velke zesileni a je kvalitne navrzen, tak ten sum snad nebude problem.
Taky tam muze byt drobna nevyhoda, a to, ze pri stazeni Mixu na nizke hodnoty (10-15%) bude k signalu primichavan sum z nevyuziteho preampu zesilovace. Pokud ale ten preamp nema velke zesileni a je kvalitne navrzen, tak ten sum snad nebude problem.
Hraju výhradně na šrot.
No to je bezva, ani jsem nečekal, že by to vůbec mohlo fungovat.
Takže při více staženém MIXu bude na šum mít vliv nastavení korekcí na daném kanálu zesiku? Je možné, že pomůže mít na zesiku přepnuto na clean kanál se staženým gainem na nulu? A nebo se do koncáku bude generovat z nevyužívaného preampu pořád stejný šum?
Takže při více staženém MIXu bude na šum mít vliv nastavení korekcí na daném kanálu zesiku? Je možné, že pomůže mít na zesiku přepnuto na clean kanál se staženým gainem na nulu? A nebo se do koncáku bude generovat z nevyužívaného preampu pořád stejný šum?
| Cruel YT | Cruel sptf
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Gain a korekce na nulu a cisty kanal urcite pomuzou, je mozne ze ten sum bude uplne vpohode, treba vyzkouset.
Hraju výhradně na šrot.
Diky za poradu.
Samozrejme to vyzkousim, nejde o muj zesik, chtel jsem to nejprve prolustrovat na teoreticke rovine.
Samozrejme to vyzkousim, nejde o muj zesik, chtel jsem to nejprve prolustrovat na teoreticke rovine.
| Cruel YT | Cruel sptf
jen otázka ... co je to za preamp ? Jestli je to krabička napájená adaptérem nebo baterkama tak to bude vpohodě . Ale jestli je to preamp v nějakým zesilovači tak se ti tam nejspíš udělá zemní smyčka .

Triaxis + Gmaj, je tam kdyžtak ground lift - ale zde asi platí stará známá poučka "všechno z jedné zásuvky" a pak by to mělo být ok, ne?
Kdyby ne, tak si to vodvržu na záložní AMT SS11, to je krabka s adaptérem.
Kdyby ne, tak si to vodvržu na záložní AMT SS11, to je krabka s adaptérem.
| Cruel YT | Cruel sptf
No nevim .. I když to zapojíš do jedný zásuvky tak se tam ta smyčka udělá . Tůto mi děla komp když je na něm připojenej Lampovej zesík . Ale jestli je tam možnost vypojení země tak by to mělo bejt v pohodě .

Řekl bych, že kompjutr je specifický případ, tam se dějou věci, že to občas hlava nebere. 
Zas tolik se té zemní smyčky nebojím - když hraju přes vlastní koncák, také samozřejmě napájím všechno z jedné zásuvky a je to v pohodě. A kdysi do returnu Powerballu to taky nebrumilo (ale PWB má master volume, takže se dobře krotí). Naopak mi to brumilo, když jsem z lenosti při nahr. zapojil preamp a koncák každý z jiného 220V okruhu (zesik byl u boxu v recroomu).
OT: Já jsem minulý rok zrušil nahrávání mikrákem a začal jsem nahrávat linkou přes dibox a monitoruju s impulsem a při tom všem propojení kabelama se začaly dít věci.
Zjistil jsem, že mi v místnosti kytara nebrumí pouze v cca 30° výseči - bohužel zády k prac. stolu.
Dřív s mikrákem jsem mohl s kytarou sedět pěkně před stolem, vedle komp. Tak jsem po nějakém tom vymýšlení přidělal další lcd na dveře od wc, abych se nemusel furt točit i s pádlem (to by bylo o krční páteř), vedle na stoličku wireless klávesnici a myš, pootevřu dveře od wc do optimálního úhlu a jedu.
http://studiotahiti.rajce.idnes.cz/Nahr ... lo_III.jpg
Zas tolik se té zemní smyčky nebojím - když hraju přes vlastní koncák, také samozřejmě napájím všechno z jedné zásuvky a je to v pohodě. A kdysi do returnu Powerballu to taky nebrumilo (ale PWB má master volume, takže se dobře krotí). Naopak mi to brumilo, když jsem z lenosti při nahr. zapojil preamp a koncák každý z jiného 220V okruhu (zesik byl u boxu v recroomu).
OT: Já jsem minulý rok zrušil nahrávání mikrákem a začal jsem nahrávat linkou přes dibox a monitoruju s impulsem a při tom všem propojení kabelama se začaly dít věci.
http://studiotahiti.rajce.idnes.cz/Nahr ... lo_III.jpg
| Cruel YT | Cruel sptf
Zdravim mám dotaz ohledně ukládání komba do stojánku.Vadí lampám šikmá poloha???Díky za názory.
Nenapadá mě, proč by měla.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
V rackových systémech se běžně používají lampy i vodorovně, takže nějaké nahnutí nemůže být vůbec znát. Problém by tohle nejspíš byl jen u velkých lamp, kde jsou delší žhavící vlákna a mohlo by dojít k jejich prověšení (aspoň jsem tohle kdysi někde čet, ale zdroj už nedohledám).
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
No právě to prověšení vláken to mě zajímá mám dsl 401 od marshalla tam právě asi velký lampy sou. A ještě musí se u toho to komba nastavovat bias když budu dávat stejný lampy.Díky
Jestli to jde a nebudeš tam dávat lampy se stejným grade, tak musí. Jednoduché pravidlo. 
V kombu je to celé IMHO úplně jedno, protože tam lampy dostávají čočku tak jako tak.
V kombu je to celé IMHO úplně jedno, protože tam lampy dostávají čočku tak jako tak.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
To co jsem psal jsem myslel k těm lampám použitým ve vodorovné poloze, ty to u komba s nahnutím neřešmr.strat píše:No právě to prověšení vláken to mě zajímá mám dsl 401 od marshalla tam právě asi velký lampy sou. A ještě musí se u toho to komba nastavovat bias když budu dávat stejný lampy.Díky
Co se týče přelampování, nejspíš se ti nepodaří trefit přesně ty samé lampy jako tam máš teď, takže bias by to chtělo seřídit, návod máš zde: http://www.drtube.com/schematics/marsha ... 20iss2.pdf
St.Anley Tube Amps
Zdar, co se týká provozní polohy elektronek, nepřímožhavené (což jsou všechny v aparátech) mohou pracovat v libovolné poloze, ovšem nejraději mají klasickou polohu, kdy je lampa baňkou nahoru a teplo stoupající vzhůru nepeče lepený spoj patice se skleněnou baňkou jako je tomu u komb. Vnitřnímu systému to nevadí dokud pracuje v oblasti katalogových mezních hodnot. Když by byla lampa přetížena tak, že by vlivem vysoké teploty "změkly" nosné části mřížek mohlo by to zapříčinit např. vnitřní zkrat mezi mřížkami, ale je to spíš teoretická možnost, protože při dosažení takové teploty by už byla elektronka stejně v háji. Nastavovat bias je užitečné po každé výměně koncových lamp a raději se na nějaký "grade" nespoléhat, protože firmy neuvádějí za jakých podmínek lampy selektují. Je to všechno součást obchodní politiky, aby si zajistili odběr "svých" rebrandovaných lamp.
Btw. teď jsem našel schema DSL 401 a je to celé polovodičové:
http://elektrotanya.com/marshall_jcm200 ... nload.html
tak jsem "volaaký zmetěný"
Btw. teď jsem našel schema DSL 401 a je to celé polovodičové:
http://elektrotanya.com/marshall_jcm200 ... nload.html
tak jsem "volaaký zmetěný"
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
a hrať se musi aji na levne nastroje.