Engl Blackmore přelampování - výběr vhodných lamp
Pravidla fóra
Re: Engl Blackmore přelampování - výběr vhodných lamp
No to je pravda, na druhou stranu tam ostatni parametry nehraji takovou roli.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Ahoj vespolek. Dostalo se mi do rukou několik elektronek ecc83 a rád bych čistě pro zajímavost porovnal, jak jednotlivé kusy ovlivní výsledný zvuk kyt. zesilovače. Dočetl jsem se zde, že nejzásadněji by se rozdíl měl projevit na předzesilovací pozici V1. Jelikož jsem elektrotechnický laik, neívm, která z těch pěti elektronek je v pozici V1. Mám zesilovač ESH HG100/Mk II Series 2000. Poradíte, která elektronka je na pozici V1 při pohledu na zesilovač zpředu? Domnívám se, že je to ta úplně vlevo (nejblíže vstupnímu otvoru pro nástrojový kabel, což se mi zdá logické), ale raději se chci ujistit. Díky moc za odpověď.
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
mělo by to tak být.Radulin píše:Ahoj vespolek. Dostalo se mi do rukou několik elektronek ecc83 a rád bych čistě pro zajímavost porovnal, jak jednotlivé kusy ovlivní výsledný zvuk kyt. zesilovače. Dočetl jsem se zde, že nejzásadněji by se rozdíl měl projevit na předzesilovací pozici V1. Jelikož jsem elektrotechnický laik, neívm, která z těch pěti elektronek je v pozici V1. Mám zesilovač ESH HG100/Mk II Series 2000. Poradíte, která elektronka je na pozici V1 při pohledu na zesilovač zpředu? Domnívám se, že je to ta úplně vlevo (nejblíže vstupnímu otvoru pro nástrojový kabel, což se mi zdá logické), ale raději se chci ujistit. Díky moc za odpověď.
Ahoj, chtěl bych se zeptat, jestli nemá někdo zkušenost, že při zapnutí standby u RB a zesílení masteru se ozývá stálý brum okolo 50Hz? Při ztlumeni hlasitosti a vypnutí stanby brum přestane. Zajímaly by mě možné příčiny. Jestli to může způsobovat vadná elektronka v preampu, nebo vyschlý kondenzátor, atd. Díky za rady 
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Není to prostě brum generovaný z kytary nebo chycený v kabelech?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
brum je v zesilovači, dělá to i když není zapojen input
A ono to začalo dělat až teď? Nebo to dělá od začátku. Některé aparáty prostě brumí. Některé začnou brumět třeba až poté, co se "rozutečou" koncové lampy a začnou mít do spárované čtveřice opravdu hodně daleko. Jak moc je ten brum velký?
Kupoval jsem ho teď z druhé ruky. Tenhle brum není typický. Je někde okolo 50Hz, buď bych to viděl na chybu ve filtraci, nebo právě špatné elektronky. Zkusil jsem dát mezi zesilovač a síťový kabel síťový filtr. Brum byl pořád. Dneska jsem zkusil nahradit elektronky v preampu, to problém také nevyřešilo. Zbývají tedy koncové lampy. Pokud říkáš že problém může být, že se koncovky rozutečou, tak je to asi poslední možnost. Jen se zeptám. Teď jsou tam koncovky origo Engl č.19. Pokud bych nechtěl řešit nastavení biasu, můžu koupit znovu elektronky pod tímto číslem? Našel jsem tyto: http://www.thomann.de/cz/engl_tube_5881 ... r_gr19.htmqwer píše:A ono to začalo dělat až teď? Nebo to dělá od začátku. Některé aparáty prostě brumí. Některé začnou brumět třeba až poté, co se "rozutečou" koncové lampy a začnou mít do spárované čtveřice opravdu hodně daleko. Jak moc je ten brum velký?
prodávájí se jen v párech, ale počítám, že když koupím dva páry se stejným číslem, tak nebude problém...
Tak přelampováno, bohužel brum se generuje dál. Zkouším vyměnit kondenzátory, jeden axiál 67uf 500V, jsem vyměnil, také beze změny, zbývá vyměnit poslední kondenzátor 220uf 500V radiál. A teď se zeptám někoho zkušeného. S touto kapacitou se u nás špatně shání. Jaký vliv by mělo výměny kondezátoru s jinačí kapacitou. Např. 250uf 500V? Díky za odpověď.
Zdar, vůbec to sluchem nepoznáš. Takže můžeš s klidem těch 250μF/500V použít. Ale, že se tím zbavíš brumu bych netipoval. 
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Tak vyměnil jsem původní kondenzátor za nový 250uF/500V a 50Hz brum opravdu zmizel. Takže konečně se úspěch dostavil 
Tak narazil jsem na problém, kondenzátor mi sice vyrušil brum, ale větší kapacita měla za následek vyšší napětí. Na koncovky se mi dostávalo cca 470V a po chvilce byl zesilovač jako žehlička. Vrátil jsem původní (brumící) - napětí 415V při seštolování biasu a budu shánět kondenzátor se stejnou kapacitou.
Zdar, příčinou zvýšení anodového napětí není vyšší kapacita filtračního kondenzátoru, ale to, že má menší svodový proud než ten původní vadný. 470V je normální anodové napětí koncového stupně, nastav si bias na 37mA a bude to v pohodě i v případě, že tam třeba máš namísto původních 5881 EL34
.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Při nastavení biasu se dostanu max. na 18mA. Bohužel ten rozsah je dost malý. Nicméně bych asi neřekl, že 470V je normální, zvlášť když jsem viděl co to dělá v praxi, totální žehlička 
jinak s původním kondenzátorem jsem při 406V na nějakých 38mA - elektronky 6L6GC
Zdar, zatím nevidíš souvislosti
. Když píšeš "Nicméně bych asi neřekl, že 470V je normální", podívej se na tento odkaz: http://powerdragon-powerdragon.blogspot ... e-amp.html
a udělej si nový (teď už snad správný
) názor na problematiku anodového proudu naprázdno a anodového napětí. Protože je Engl RB "hi-gain" zesilovač, je z výroby "biasován" celkem "too cold", neb se nepředpokládá, že by se mělo "kreslit" koncovým stupněm a koncové lampy tak déle vydrží (určitě přežijí záruku).
a udělej si nový (teď už snad správný
Jasně, hádat se nebudu, nejsem takový odborník na lampové zesilovače. Tak v čem je podle tvého názoru problém? Jak jsem psal, při výměně kondenzátoru s vyšší kapacitou mi vzrostlo napětí cca o 60V, nejsem schopen nastavit pomoci trimru bias. Při měření mi vychází na 470V asi 4,5 mA na jednu elektronku x 4 je 18mA. Výsledek je že na zesilovači neudržím ruku.
Vůbec se do toho nechci motat, jen mi přijde divné, že by 8,46 wattu odpadního tepla z klidového proudu způsobilo, že na zesilovači neudržíš ruku.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Bias je slovo, ne zkratka.
Zdar, žádný problém tam není. Povrchová teplota výkonových elektronek (svazkových tetrod 6L6GC a koncových pentod EL34 apod.) dosahuje úplně běžně 200°C. A to i při nepřekročení povolené anodové ztráty udávané v katalogovém listu (datasheetu). Anodové napětí ve Tvém zesilovači je bez zatížení (bez proudového odběru) skutečně 470V. Jestliže s určitým filtračním kondem toto napětí klesne, ukazuje to na vadný kond, který má vysoký svodový proud. Důvodem může být třeba odformování následkem toho, že nebyl cca půl roku nebo déle v provozu. Anebo má už odslouženo a je vadný. Anodový proud naprázdno (bias) se nastavuje vždy pro konkrétní elektronku tak, aby nebyla překročena její dovolená anodová ztráta uvedená v datasheetu. 6L6GC má povolenou anodovou ztrátu 30W, EL34 25W. Nastavením biasu se nastavuje oblast (třída) v jaké bude koncový zesilovač pracovat. Když to má být tř. AB, volí se bias přibližně od 50% (cold) do 80% (hot) povolené anodové ztráty lampy. Čím vyšší bias nastavíš, tím více poklesne anodové napětí. Víc mě nenapadá co k tomu ještě napsat.