El.kytara do 4000

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
jenyceg

Re: El.kytara do 4000

Příspěvek od jenyceg »

Hlavně hraj, na ostatní si už přijdeš sám:-).
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Pocitej s tim, ze tokombicko s sestipalcovym reprakem bude znit jako plechovka. Poohlidnul bych se po necem vetsim, co by ten reprak melo alespon desetipalcovej.
jenyceg

Příspěvek od jenyceg »

Aspoň to bude znít tvrdě:-))). Vzpomínám, jak na malým, maďarským kazeťáčku s oranžovýma knoflíkama (a maličkým repráčkem) zněla tvrdě ABBA a Boney M.:-)))
kunec

Příspěvek od kunec »

Ten jsem měl taky :)
pavel68
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel68 »

Ani mi tu jebku nepřipomínejte. Učil jsem se z ní na záskok 27 věcí včetně Parisienne Walkways a The Looner od Garryho - měl jsem na to tejden a jinej nosič, než kazeta se směskou prostě tehdy nebyl.
Ty mrchy měly už z výroby volnou gumičku takže 1/4 tónu + - houby zle na každý zapnutí :evil:
Ale zase člověk vycepoval blatouchy, to není jak teď TaTrubka a tabulatury na jedno kliknutí ...
To se muselo poctivě na tom krku najít blatouchama :!:
Cvičně zkuste jen ušima najít intro k The Looner holomci, ať víte o čem je řeč :lol:
Ale dost OT ať nás nesprdnou :wink:
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
jenyceg

Příspěvek od jenyceg »

:-))). Snad ještě jeden OT - ale poslední: jasnačka, to ladění byla klasika. nakopíroval jsem na tom kazetu kapele a každý se to naučil v jiné tónině, protože nevěděli, jestli to mají a 1/4 tónu zvednout, či shodit. Mobily nebyly a pevnou linku jsme měli jen dva:-))).
Blatochy se cvičily. a taky schopnosti aranže, když se nahrávalo z rádia a buď kecali do intra, nebo usekli konec.-))).
A abych se vrátil zpět ktématu kytara za 4000 - diamantka přece byla za 3990. Ale plat jsem měl, coby absolvent střední školy, 1350Kčs čistého - v roce 1985, pěkně podle celostátní platové třídy T(asi)7...
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Tyvole, v roce 85 stála elektrika jen 4 výplaty středoškoláka? Ještě mi pak teda někdo vykládejte jak to bylo drahé tehda :D To se za rok našetřit dalo, když byl člověk zapálený protirežimní mánička, a ne že ne! :P
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
MIran

Příspěvek od MIran »

Demilich píše:Tyvole, v roce 85 stála elektrika jen 4 výplaty středoškoláka? Ještě mi pak teda někdo vykládejte jak to bylo drahé tehda :D To se za rok našetřit dalo, když byl člověk zapálený protirežimní mánička, a ne že ne! :P
Doufám, že to myslíš jako žert....jinak už raděj nepokračuj.

tenkrát jsem měl za 4 platy středoškoláka Diamantku a dneska za 1 ( pořád jsem jen středoškolák )mohu koupit slušný USA Stratocaster !
pavel68
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel68 »

A abych se vrátil zpět ktématu kytara za 4000 - diamantka přece byla za 3990. Ale plat jsem měl, coby absolvent střední školy, 1350Kčs čistého - v roce 1985, pěkně podle celostátní platové třídy T(asi)7...
Tak tak ... Iriska stála 1,600,- a bral jsem 1,100,- ...
Z toho jsem 500,- platil půjčku (6,000,-) na KOPII Marshalla, basovou bez gainu, a zbytek jsem dával poctivě našim domů - zbylo mi na život to, co jsem si vyhrál. A z toho jsem musel usušit i na Boss ds-1 za 2,800,- ... jinak jsem byl s gainem nahranej :shock: Bednu 4*12 nevimcouvnitř jsem si půjčoval :!: případně jsem zvukaře obral o jeden odposlech a bylo :twisted:
Nějakou modulační krabku (delay,chorus) jsem sice tuze chtěl, ale už nebylo kde brát ... to už bych asi žral trávu a kamení :mrgreen:
Cywe stárneme, asi tu založím nějaký geront jádro :lol: :lol: :lol:
---------
Díky tý jebce etc. ovšem v klidu strčím 95% zdejšího mladýho osazenstva do kapsy i s trojkou pod kůží a ve tři ráno, a to píšu při plným vědomí. Už se to tu před léty stalo, žáno :wink:

Edit - Demilichu zase ne tak optimisticky hele :wink:
Ale jo, muselo to jít. Na první slušnou kejtru padla půlka novomanželský půjčky. Sice jsme neměli v obýváku stěnu (fuck off) ale měl jsem kejtru s Floydem. A když se usušilo na škodifku, radši jsem si nechal s Danem Krobů v Ostravě postavit Marshall 9000 s 2*50 koncem - 12,000,- a o tichou domácnost postaráno :roll:
---------
A abych nebyl OT - za 4,000,- jde dnes koupit vagón nástrojů, za který bychom tehdá dali levou nohu a bez oka mrknutí. Nemám tu větu v podpisu jen tak z plezíru :wink:
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
pavel68
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel68 »

Srovnávat dnešní a tehdejší hodnotu peněz nikoho nenapadne, doufám ...
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Demilich

Příspěvek od Demilich »

MIran píše:
Demilich píše:Tyvole, v roce 85 stála elektrika jen 4 výplaty středoškoláka? Ještě mi pak teda někdo vykládejte jak to bylo drahé tehda :D To se za rok našetřit dalo, když byl člověk zapálený protirežimní mánička, a ne že ne! :P

tenkrát jsem měl za 4 platy středoškoláka Diamantku a dneska za 1 ( pořád jsem jen středoškolák )mohu koupit slušný USA Stratocaster !
Je to psáno s jistou mírou nadsázky samozřejmě, to jsi snad poznal, ale nevím co tě tak vytočilo. Víš, mi vždycky říkali rodiče (hlavně táta, protože měl kapelu) jak není elektrická kytara drahá, když jsem se je snažil ukecat na to, aby mi na vánoce koupili elektrickou sadu, která se pak k jejich udivení dala koupit za 5 litrů. To, jak mi to bylo jimi, i dalšími starými muzikanty o této době vypravující, vždycky okecáváno jsem měl dojem, že elektrická kytara se dala sehnat za tak drtivé peníze, že za to šlo koupit auto, někdy snad i byt :D Já jsem o tom nikdy nic konkrétního nezjišťoval, protože mi to bylo vcelku fuk a prostě jsem jim jen věřil a neřešil to. A pak tady přijde někdo, kdo tu dobu zažil, a řekne, že diamantka stála tehda pouze 4 platy středoškoláka. Proto jsem byl překvapen, protože co já jsem slyšel bylo vždy komentováno slovy jako "na elektriku abys tehda šetřil roky", nebo že stála prostě těch výplat tak 20 atd. Jasně, asi šlo i to, že se to nedalo sehnat kvůli režimu, nedostatku kytar (podpulťáky) jako takových za tuto cenu, jejich kvalitu a tak. Jasně, prý se dal koupit i Fender za třeba 20 litrů, tehda za 20 litrů. Tady se potom shoduje ty stórky dědů, to beru. :-) Ale i oni říkávali, že mít Jolanu byl jejich sen. No tak se divím, že to tak prožívali, když na to stačily pouhé 4 výplaty středoškoláka, ten sen.

V tom nebylo jako nic ve zlém, jen že to asi trochu přeháněli, a že když se chtělo, všechno šlo - což dokázal i pavel68, čímž díky jemu za příspěvek :wink: Ať žije gerontcore (to by mohl být nový styl, což?)
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
MIran

Příspěvek od MIran »

Demilich píše:
MIran píše:

Je to psáno s jistou mírou nadsázky samozřejmě, to jsi snad poznal, ale nevím co tě tak vytočilo. Víš, mi vždycky říkali rodiče (hlavně táta, protože měl kapelu) jak není elektrická kytara drahá, když jsem se je snažil ukecat na to, aby mi na vánoce koupili elektrickou sadu, která se pak k jejich udivení dala koupit za 5 litrů. To, jak mi to bylo jimi, i dalšími starými muzikanty o této době vypravující, vždycky okecáváno jsem měl dojem, že elektrická kytara se dala sehnat za tak drtivé peníze, že za to šlo koupit auto, někdy snad i byt :D Já jsem o tom nikdy nic konkrétního nezjišťoval, protože mi to bylo vcelku fuk a prostě jsem jim jen věřil a neřešil to. A pak tady přijde někdo, kdo tu dobu zažil, a řekne, že diamantka stála tehda pouze 4 platy středoškoláka. Proto jsem byl překvapen, protože co já jsem slyšel bylo vždy komentováno slovy jako "na elektriku abys tehda šetřil roky", nebo že stála prostě těch výplat tak 20 atd. Jasně, asi šlo i to, že se to nedalo sehnat kvůli režimu, nedostatku kytar (podpulťáky) jako takových za tuto cenu, jejich kvalitu a tak. Jasně, prý se dal koupit i Fender za třeba 20 litrů, tehda za 20 litrů. Tady se potom shoduje ty stórky dědů, to beru. :-) Ale i oni říkávali, že mít Jolanu byl jejich sen. No tak se divím, že to tak prožívali, když na to stačily pouhé 4 výplaty středoškoláka, ten sen.

V tom nebylo jako nic ve zlém, jen že to asi trochu přeháněli, a že když se chtělo, všechno šlo - což dokázal i pavel68, čímž díky jemu za příspěvek :wink: Ať žije gerontcore (to by mohl být nový styl, což?)

Diamantka byl opravdu sen, protože na nic jiného jsme nedosáhli.....Fender stál jako nová Škodovka !:-)
rotacak

Příspěvek od rotacak »

Ještě bych měl jeden dotaz na struny. Kytara už přišla a když jsem ji naladil, i podladil, tak stále mám struny moc napnuté. Na různých videích můžu vidět, že když někdo hraje sólo, tak v pohodě vyhne krajní strunu až do prostředka hmatníku. To já jsem rád, když ji vyhnu k sousední struně. Je na to nějaký fígl, případně jiné struny? Jaké struny s jakou tloušťkou bych měl hledat? Netuším co za struny je tam teď.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Struny nejsou moc napnute, jen je zatim neumis spravne vytahovat. Chce to trenink.
Maraton za 2h10 taky neubehnes bez pravidelneho trenovani a pritom to vidis v televizi kazdou chvili :wink:
Hraju výhradně na šrot.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Struny, které se dodávají natažené na nových kytarách jsou naopak většinou měkčí, obvykle devítky. Většina z nás tady ti doporučí je vyměnit, kvůli jejich mizerné kvalitě a ohranosti, pokud ležela kytara déle na krámě a hrálo se na ni. Ale určitě ti nikdo nedoporučí výměnu za slabší, tj. měkčí, spíše naopak, desítky při normálním ladění, jedenáctky při podladění o půltón či níž. Holt budeš muset hrát a získat sílu v prstech. A naučit se správně techniku vytahování - bendingu, jde i o polohu prstů (případně pomoc okolních prstů), celkové držení ruky, kde a jakým směrem vytahovat, atd. To jsou ty fígle, na které se ptáš, ale to musíš vidět, popisuje se to těžko.
Naposledy upravil(a) Fořt dne 15.08.2014 8:50, celkem upraveno 1 x.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Tak jakou jsi nakonec koupil?
Přepravní struny většinou bývají bláta jako prase, devítky povětšinou. To jsou měkké struny. Podladěné musí být jak guma na prádlo :lol: A na vytahování strun je jeden fígl - síla v ruce! A samozřejmě taky cit. Obojí však získáš tréninkem. Když jsem začínal, taky mi přišly struny tvrdé. Po letech hraní metalu (a teď už i jiných věcí) mi naopak přijde, že struna neplandá jak guma jen když je to tak 52ka naladěná na standard E na stratovské menzuře :D 10ky jako tenké struny na bendy vpohodě tak akorát po těch letech (11ky už jsou na mě ale zas moc, tam už géčko blbě dávám o dva půltońy), když v obchodě šahám na devítky, mám pocit že to utrhnu.
rotacak

Příspěvek od rotacak »

Tak pokud je to jen o tréninku a síle, tak je to ok, jen se mně zdá, že bych tu nejslabší strunu přetrhl, protože to vypadá, že dál ji prostě bez poškození nenatáhnu.

Nakonec jsem koupil tenhle set: http://www.audiotek.cz/product-53490-sq ... t-rosewood Kombo je, pravda, lehoučká divná krabice, kterou když dám naplno tak nejspíš exploduje (radši to nezkouším), ale dá se to. Až se něco naučím, tak bych chtěl třeba tohle: http://kytary.cz/fender-champion-40/HN143152/ to už by mohlo být v pohodě.

Jo, podladěné je to jak guma na prádlo :) Teda teda ta nejtlustší struna.
stepanb

Příspěvek od stepanb »

Tohleto kombíčko má soused na kolejích, strašnej krám :D Cokoliv na tom zní jako garážpank alá 80./90. léta. Ale výběr do začátku dobrej.
hOI!!!
rotacak

Příspěvek od rotacak »

stepanb: myslíš to z toho kompletu nebo to, na které jsem dal odkaz?
stepanb

Příspěvek od stepanb »

myslim ten set. Squiery sou dobrej základ.
hOI!!!
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“