Drnčení strun obecně
Pravidla fóra
Re: Drnčení strun obecně
Ok, tak to asi zkusím sám. Je nějaká šance, že ta kytara praskne, respektive krk?
Ne. V krajním případě bys mohl strhnout výstuhu, ale když budeš dostatečně opatrný a nejprve prohledáš internet a zjistíš si, co a jak, tak by se nemělo nic stát.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Navíc pro informace ohledně seřízení nemusíš vůbec chodit daleko. Zde na fóru je jich spousta, stačí pohledat. 
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
Tak pokud to nebudeš seřizovat sbíječkou, tak hodně malá. To spíš někde rupne výztuha krku nebo tak, ale při nějakým trochu normálním běžným seřízení se to nestane. Je divný, že by to začlo drnčet při přechodu na silnější struny, když jsi nesnižoval dohmat na kobyle. Silnější struny by měly krk víc prohnout, což by se drnčením strun o pražce projevit nemělo. Při podladění jsou struny míň napnutý, takže víc "plandaj" a logicky budou i víc drnčet a taky krk se při ztrátě tahu narovná, což na to taky může mít vliv, ale při podladění o půltón by se to skoro nemělo projevit. Taky by to drnčelo spíš na začátku hmatníku než na 12. nebo 14. pražci. Myslím, že máš buď nastavený moc nízký dohmat na kobyle nebo nejsou srovnaný pražce.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Popravdě, já na to přišel tak, když jsem hrál akord E a pak A. Nejdřív jsem si myslel, že je někde chyba u mě. Ale když jsem dejme tomu hrál ten akord E, tak to jednou zahraje v pohodě a podruhý to drnčí. Chtěl bych to zkusit opravit doma, ale bojím se škod
. Teda, jak můžou být zavážné ty škody? Respektive, jestli si s tím poradí kytarář, pokud tam něco rupne a za kolik
?
Poradí. Ale nebude to potřeba. Prostě si prostuduj potřebné texty a pusť se do toho. Na přechodu tě může srazit auto, ale taky už ho dneska určitě přecházíš sám. 
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Ok, zítra se na to vrhnu a dám vědět, jak to dopadlo
. Díky moc za rady 
Nevím teda, jestli bude někde chyba v seřízení, ale vím, že Epiphone má fakt shiťácký hardware (kobyla). Mě teď na LPčku drnčelo Hčko jak o život. Koupil jsem lepší kobylku a je po problému.
Určitě ty akordy správně domačkáváš? Je to divný, že jednou by to drnčelo a podruhý ne. Nevím, jak dlouho hraješ, ale podle toho, co píšeš, tipuju, že jsi začátečník a přesedlal jsi na silnější struny, tak je možný, že to ještě úplně neumačkáš a pak to drnčí. Aby sis kvůli nějakým začátečnickým chybkám v technice zbytečně nerozšteloval kytaru. Ale i seřízení kytary je dobrý umět a čím dřív s tím začneš tím líp.Aegys píše:Popravdě, já na to přišel tak, když jsem hrál akord E a pak A. Nejdřív jsem si myslel, že je někde chyba u mě. Ale když jsem dejme tomu hrál ten akord E, tak to jednou zahraje v pohodě a podruhý to drnčí. Chtěl bych to zkusit opravit doma, ale bojím se škod. Teda, jak můžou být zavážné ty škody? Respektive, jestli si s tím poradí kytarář, pokud tam něco rupne a za kolik
?
Co se škod týče, tak nevím, co bys na tom chtěl dělat za zásahy. Pokud ta kytara za něco stojí, tak ji běžným seřízením nepoškodíš. Kytaráři si poradí téměř s čímkoliv, ale u levných nástrojů nemají nějaký rozsáhlejší opravy moc smysl, protože cena opravy pak přesahuje hodnotu nástroje. Než na něco hrábneš, tak přemýšlej, snaž se nezničit výztuhu krku nebo nezlikvidovat pražce, drž se návodů a bude to v pohodě.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
Zas bych to neviděl jako pravidlo. Můj Standard šel v pohodě seřídit.speed8 píše:Nevím teda, jestli bude někde chyba v seřízení, ale vím, že Epiphone má fakt shiťácký hardware (kobyla). Mě teď na LPčku drnčelo Hčko jak o život. Koupil jsem lepší kobylku a je po problému.
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
Tak jsem vzal nářadí a vrhnul se na to. Nějak to nejde povolit, ani utáhnout. Takže asi se to bude muset zkusit silou
.
Počkej, nemluvíš o výztuze krku, že ne???
Pamatuj, že s velkou silou přichází velká odpovědnost. A velkou silou bych na tvém místě nic neřešil.
Ale no tak, pánové. Cožpak jste nikdy nehýbali s výztuhou levnější kytary? Ještě jsem nepotkal žádnou, kde by to šlo nějak dobře. Někde to jde líp, někde hůř, ale vždycky to šlo ztuha.
Aegys: Doufám, že je ti jasné, že aby sis práci usnadnil, musíš povolit struny.
Aegys: Doufám, že je ti jasné, že aby sis práci usnadnil, musíš povolit struny.
Napsal jsem to jen proto, aby byl opatrný, nic víc. Síla v příspěvku na fóru je dost subjektivní pojem a všeho moc škodí, i té síly.
Já ti nevím, blbě mi to šlo např u dvanáctky z Lubů Cheb, po tátovi. Stačilo malinko poklepat a práce se výrazně usnadnila a je samozřejmé, že se neprotáčí jen tak, ale používat hrubou sílu si velmi chtivě říká o stržený závit či oholenou imbus-zdířku..
Tak, hotovo. Povolil jsem to o 15 stupňů a uvolněné struny znovu naladil. Nechám to přes noc a uvidíme zítra, jak se to srovná + k tomu možná kouknu na kobylku. Ale je pravda, že to nejvíc drnčí na prvních několika pražcích
.
- jeleniste
Pajcr na to rozhodně neber.Sajmon píše:Pamatuj, že s velkou silou přichází velká odpovědnost. A velkou silou bych na tvém místě nic neřešil.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Takže, abych to shrnul. Pořád to drnčí, možná se to trochu zlepšilo, ale nevím. Ale je to určitě lepší, když ty struny víc silou domáčknu. Ale pořád dělá problém akord A, někdy se povede, někdy drnčí. Myslíte, že to mám ještě povolit? Respektive, jestli by mi to pomohlo se zbavit drnčení? Vyšší dohmat nevadí
.
Myslím že mám jasno - co takhle to zkusit mačkat precizně a poctivěAegys píše:Takže, abych to shrnul. Pořád to drnčí, možná se to trochu zlepšilo, ale nevím. Ale je to určitě lepší, když ty struny víc silou domáčknu. Ale pořád dělá problém akord A, někdy se povede, někdy drnčí. Myslíte, že to mám ještě povolit? Respektive, jestli by mi to pomohlo se zbavit drnčení? Vyšší dohmat nevadí.
IMHO to nastavením trusrodu nebude
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!