Steinberg UR22 - přebuzený vstup

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Amid

Steinberg UR22 - přebuzený vstup

Příspěvek od Amid »

Čau, mám menší problém - mám píchlou kytaru do téhle zvukovky, input gain na minimu a stejnak mi signál peakuje. Nevím co s tím.

Hraju přes Seymour Duncan SH-4, pokud přepnu na jiný snímač, k přebuzení nedochází, ale i tak musím mít input gain mít na minimu.

Nějaké rady?

//zvýšil jsem odstup snímače od strun, každopádně musím mít pořád input gain na minimu aby se to nepřebouzelo :?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Steinberg UR22 - přebuzený vstup

Příspěvek od pavlii »

Předpokládám, že zapojeno máš správně: vstup "2", Hi-Z "ON", TS kytarový kabel. Je tak?

P.

EDIT: Rychlým studiem Steinber fóra to vypadá, že je to podobný problém jako u Focusrite Scarlett 2i2. Aneb s mnoha typy kytar (=snímačů) si Hi-Z vstup "nerozumí" v tom smyslu, že je na něj ten vstupní signál příliš silný. Obvykle moc nepomáhalo, jak lidi psali, ani snížení výstupní hlasitosti z kytary (ale lze určitě zkusit). Povětšinou se nicméně shodli, že asi 100% řešením bude DI-Box (nebo výměna zvukovky).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Čavli

Příspěvek od Čavli »

pavlii píše:Předpokládám, že zapojeno máš správně: vstup "2", Hi-Z "ON", TS kytarový kabel. Je tak?

P.

EDIT: Rychlým studiem Steinber fóra to vypadá, že je to podobný problém jako u Focusrite Scarlett 2i2. Aneb s mnoha typy kytar (=snímačů) si Hi-Z vstup "nerozumí" v tom smyslu, že je na něj ten vstupní signál příliš silný. Obvykle moc nepomáhalo, jak lidi psali, ani snížení výstupní hlasitosti z kytary (ale lze určitě zkusit). Povětšinou se nicméně shodli, že asi 100% řešením bude DI-Box (nebo výměna zvukovky).

P.
Nevíš jestli je stejný problém s UR44?
A jak je možný, že to neřeší snížení úrovně signálu z kytary?
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Nevím a nevím ;-) k druhé otázce - jen jsem tam tu zmínku zachytil, ale buď to moc lidí nezkoušelo nebo tam neventilovali výsledek; rozhodně bych to zkusil - tím se nic nezkazí.

Ještě k první otázce - myslím, že netrpí; ale jen usuzuji z pozice, že vyšší (2i4 a dál) modely Scarlett tím také netrpí.

P.

Amid

Příspěvek od Amid »

Ano, mám to zapojené přes druhý Hi-Z vstup. No, kdyžtak dokoupím ještě DI-box :?

Jak jsem psal, clipování jsem omezil zvýšením odstupu snímače od strun... každopádně tohle není to nejlepší řešení.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Čavli píše: A jak je možný, že to neřeší snížení úrovně signálu z kytary?
Já to teda taky nevím, ale nepovažuju to za dobré řešení, protože snížením úrovně potenciometrem také obvykle snížíš množství výšek a co si budeme povídat - přijde mi, že zvukově na tom pak je líp i použití linkového vstupu (impendanční nepřizpůsobení také omezí výšky pokud vím, ale docela dlouho jsem tak fungoval na integrované zvukovce)
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Moleek píše:
Čavli píše: A jak je možný, že to neřeší snížení úrovně signálu z kytary?
Já to teda taky nevím, ale nepovažuju to za dobré řešení, protože snížením úrovně potenciometrem také obvykle snížíš množství výšek a co si budeme povídat - přijde mi, že zvukově na tom pak je líp i použití linkového vstupu (impendanční nepřizpůsobení také omezí výšky pokud vím, ale docela dlouho jsem tak fungoval na integrované zvukovce)
Tak to si nemyslím. Linka je úplně špatně nejde jen o frekvence, ale například o dynamiku.
Pokud ten poťák korektně reguluje signálovou úroveň, měl by se chovat vpodstatě stejně jako gain na zvukovce ...
Jaký je přesně v praxi rozdíl snad vysvětlí Pavlii
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:-D kytaráři se ptají mě, synťákáře, jak jim funguje potenciometr hlasitosti na kytaře? :-D já mám vždycky děsnou radost, když si o mě lidi myslí, že rozumím tomu, o čem kec... teda píšu, ale bacha na overkill situace 8)

Já si sice na Ibanezce snímače měnil, ale že bych věnoval velkou pozornost zapojení, to ne. Prostá úvaha mi říká, že potenciometr hlasitosti omezuje prostě sílu signálu, ergo neměl by mít dopad na frekvenční charku. Nicméně to nebude tak jednoduché, protože zde pracujeme s NF signálem a nikoli se SS ;-)

Přesto bych se přikláněl v daném stádiu k Čavlimu - aneb tento potenciometr by měl pomoci při problémech s příliš silným signálem ze snímačů...bez valného dopadu na kvalitu. Nebylo by od věci, aby se s výkladem přidal i někdo z kovanějších HW kytaristů - aspoň by věci upřesnil, případně uvedl na pravou míru.

P.

Moleek

Příspěvek od Moleek »

No z toho co jsem pobral jinde, tak díky cívce snímače se to chová jako proměnlivý LR článek, nicméně Čavli má pravdu v tom, že to by poťák na kytaře nebo ve zvukovce by neměl být rozdíl... Asi by to fakt chtělo radu někoho zdatnějšího v tomto

EDIT: Tak místo indukčnosti snímače se projevuje kapacita kabelu no... Prostě šlo o to, že tam jsou vlivy těhle článků
Naposledy upravil(a) Moleek dne 29.08.2014 13:06, celkem upraveno 1 x.
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Potenciometr na kytare sam o sobe frekvencni prubeh neovlivnje. ALE !!! Je za nim pripojen jeste kabel, ktery ma nezanedbatelnou kapacitu (300 - 900pF) a vzhledem k tomu, ze snimace maji pomerne velky vnitrni odpor a potenciometr jeste vetsi, tak pri stahovani hlasitosti potenciometrem vznika krasny RC filtr, ktery uzira vysky. Jak moc, to zalezi na mnoha faktorech, hlavne pak delce a kvalite kabelu a odporu potaku. Castecne se tenhle jev da kompenzovat pripojenim ruznych RC kombinaci k potenciometru (tzv. "treble bleed cap"), nebo zapojenim nejakeho aktivniho bufferu primo do kytary (za potak, pred kabel) ale to uz patri jinam nez do tohoto tematu.
Hraju výhradně na šrot.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak - díky Abu.

P.

Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, odpomoc je jednoduchá, stačí implantovat k potenciometru hlasitosti v kytaře kondenzátor, který úbytek výšek při nižších hlasitostech vykompenzuje. Blíže o tom např. tady: http://www.ratcliffe.co.za/articles/volumepot2.shtml
nebo v odkazech, které najde gůgl po zadání "bleed capacitor".
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Abu píše:Potenciometr na kytare sam o sobe frekvencni prubeh neovlivnje. ALE !!! Je za nim pripojen jeste kabel, ktery ma nezanedbatelnou kapacitu (300 - 900pF) a vzhledem k tomu, ze snimace maji pomerne velky vnitrni odpor a potenciometr jeste vetsi, tak pri stahovani hlasitosti potenciometrem vznika krasny RC filtr, ktery uzira vysky. Jak moc, to zalezi na mnoha faktorech, hlavne pak delce a kvalite kabelu a odporu potaku. Castecne se tenhle jev da kompenzovat pripojenim ruznych RC kombinaci k potenciometru (tzv. "treble bleed cap"), nebo zapojenim nejakeho aktivniho bufferu primo do kytary (za potak, pred kabel) ale to uz patri jinam nez do tohoto tematu.
No to je pravda, jenže GAIN na zvukovce udělá principiálně to samé, jen s jinými poměry. A z hlediska přebuzení je ztráta výšek druhotná.
U LINE vstupu se projeví mnohem horší věci - zkreslení, ztráta dynamiky apod.

To Pavlii: Já třeba v akustikách až tolik potenciometrů nemám, a když už, tak všechny jsou na baterky (s preampem). Myslím, že o signálech máš vědomostí dost.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Čavli píše:No to je pravda, jenže GAIN na zvukovce udělá principiálně to samé, jen s jinými poměry.
Ne nedela. i kdyby by byl potenciomter primo na vstupu zvukovky (bez oddeleni nejakym aktivnim prvkem), tak je hlavne az ZA parazitni kapacitou kabelu. A to je u RC filtru dost podstatny rozdil. Pokud je ten Gain jeste oddelen nejakym bufferem na vstupu, tak uz by nemel vubec ovlivnovat zvuk snimacu.

Kdyby bylo k dispozici schema te zvukovky (aspon vstupni casti), tak by bylo hned jasneji, takhle se muzeme jen dohadovat co tam vyrobce zprasil, ze dochazi k prebuzeni.
Hraju výhradně na šrot.
Amid

Příspěvek od Amid »

Nebo další možnost - píchnout do zvukovky kompresor ( :?: ) Mám v plánu si pořídit TC Electronic M350, ten ho v sobě má. Sice se tím trochu zabije dynamika, každopádně k přebuzení dochází pouze v případě, kdy kytaru zapojuju přímo do Hi-Z vstupu.

Věc je taková, že v tomhle případě tahám přes VST a impulsy hi-gain zvuk, takže si myslím, že tady by komprese dynamiky zas tak neuškodila.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Čavli: no něco si ještě pamatuju ze školy a něco člověk ví z praxe 8)

2Amid: spíše (když už), tak "channel strip" - kompresory zhusta nemívají Hi-Z vstup (čímž netvrdím, že se nějaké nenajdou). Z mé pozice by pro daný případ byl asi nejčistší DI-Box, který se dá koneckonců využít i při jiných příležitostech, čili není to zase taková zbytečná koupě.

Evidentně výrobce navrhnul příliš citlivé vstupy (mám to např. i na nahrávadle KORG - pro drtivou většinu aplikací musím mít aktivní PAD - až nebudu mít někdy roupama co dělat, možná se pustím do nějakého tuningu :-D ).

P.

Amid

Příspěvek od Amid »

Aha, takže kytara musí být striktně nejprve zapojená do Hi-Z vstupu? Já myslel, že ji můžu píchnout do té M350, která bude směřovat do Hi-Z na zvukovce.
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Hi-Z vstup je pro kytaru jenom a pouze pro to, ze ma velky vstupni odpor (1MOhm), coz je to, co (pasivni) kytarove snimace vyzaduji a dela jim to dobre (a proto taky maji lampove zesilovace a vetsina slusne navrzenych krabicek vstupni odpor 500k - 1M).
Pokud zapojis kytaru do jineho pristroje s vysokym vstupnim odporem (treba nejakeho vhodne zvoleneho kytaroveho efektu, nebo DI-boxu,....), tak potom uz to muzes do zukovky zapojit klidne do normalniho Line vstupu. Teda pokud budou vyhovovat urovne, impedance te uz nemusi moc zajimat, vetsina pristroju ma vystupni impedanci v radu max jednotek kiloohmu, coz je pro Line zcela OK.

EDIT - dival jsem se na parametry toho TC Electronic M350, nesym. vstup ma 13kOhm, pro prime pripojeni kytary je to nepouzitelne :(
Hraju výhradně na šrot.
Amid

Příspěvek od Amid »

Fajn, děkuji za osvětu. V případě aktivních snímačů tedu nemusím použít DI-box?
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Myslim ze snad ne, ale osobni zkusenost s tim nemam, nikdy jsem aktivku nemel.
Hraju výhradně na šrot.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“