již neaktivní výrobci/úpravci kytarových aparatur
Pravidla fóra
již neaktivní výrobci/úpravci kytarových aparatur
Ahoj muzikanti! Obracím se na vás s poněkud nepraktickou záležitostí. V současné době zpracovávám diplomku, v níž se věnuji fenoménu drobných domácích do-it-yourself výrobců kytarových aparatur (zesilovače, reproboxy, efekty...). Pro tyto účely všude možně hledám jména a kontakty na konkrétní výrobce. Ti z nich, kteří jsou stále aktivní, se dají díky podobným fórům objevit vcelku jednoduše. Mám však problém najít ty, kteří už se řemeslu nevěnují. Nevěděli byste o někom takovém, ke komu jste třeba v minulosti chodili, nebo ho znali i jen z doslechu? Zajímají mě hlavně 60., 70., a 80. léta. Děkuji a omlouvám se, pokud jsem dotaz vznesl na špatném místě.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Re: již neaktivní výrobci/úpravci kytarových aparatur
Pohledej si informace o Kopálkovi. To je asi největší legenda českého bastlířského světa z období komunismu. Do dneška se jeho aparáty sem tam dají zahlédnout. Znám jednoho člověka, který na to hraje pořád a nic jiného nechce. Konstrukčně to byly vesměs kopie Marshallů. Kdysi jsem jeden viděl i rozdělaný, byl tam jakýsi výstupák na "C" jádru, asi samodomo, ale nehrálo to vůbec špatně. Někteří zarytí marshallisti tehdy tvrdili, že Kopálkovi kopie hrají lépe než originály. Nedokáži to posoudit.
V 70. a 80. letech docela něco bastlil Pepa Janíček, ale jak moc se jeho aparáty dostaly mimo okruh pražského undergroundu nevím. V té době něco na hraní stavěl kde kdo, ono to jinak kolikrát ani nešlo. V každém městečku byl aspoň jeden takový nadšenec. Např. fenomén tancovačkových kapel u nás na Blanensku byl Eda Křap z Rájce Jestřebí, dělal v Metře Blansko a k ledasčemu si tam pomohl. Potkal jsem v životě pár jeho výrobků, vše tranzistoráky na kytaru, na basu a aktivní odposlechy. No, něco z toho lezlo a co vím, tak to nikoho nezabilo, každopádně Fidek by mu jeho kvalitu zpracování mohl závidět. Určitě toho poslal do světa spousty a účel to splnilo.
Z těch významnějších ještě Petr Turek z Třince, vedl v Tesle prototypovou dílnu, kolem revoluce tam byl nějaký plán vyrábět lampové aparáty Tesla Tiger, ale nevyšlo to, tak to potom dělal doma pod svým jménem. Úspěch se nedostavil. Znám dva lidi, kteří to měli v rukou, v obou případech se údajně jednalo o průšvih. Ale to jen z doslechu.
V 80. a 90. letech hodně bastlil i Tomáš Matoušek z Ostravy, dnes už jen opravuje, ale hlavně celou historii českého bastlířství má v malíčku. Zná ty lidi i jejich výrobky. Na něj se určitě obrať. Kontakt najdeš v oddělení "opraváři".
Hodně štěstí!
V 70. a 80. letech docela něco bastlil Pepa Janíček, ale jak moc se jeho aparáty dostaly mimo okruh pražského undergroundu nevím. V té době něco na hraní stavěl kde kdo, ono to jinak kolikrát ani nešlo. V každém městečku byl aspoň jeden takový nadšenec. Např. fenomén tancovačkových kapel u nás na Blanensku byl Eda Křap z Rájce Jestřebí, dělal v Metře Blansko a k ledasčemu si tam pomohl. Potkal jsem v životě pár jeho výrobků, vše tranzistoráky na kytaru, na basu a aktivní odposlechy. No, něco z toho lezlo a co vím, tak to nikoho nezabilo, každopádně Fidek by mu jeho kvalitu zpracování mohl závidět. Určitě toho poslal do světa spousty a účel to splnilo.
Z těch významnějších ještě Petr Turek z Třince, vedl v Tesle prototypovou dílnu, kolem revoluce tam byl nějaký plán vyrábět lampové aparáty Tesla Tiger, ale nevyšlo to, tak to potom dělal doma pod svým jménem. Úspěch se nedostavil. Znám dva lidi, kteří to měli v rukou, v obou případech se údajně jednalo o průšvih. Ale to jen z doslechu.
V 80. a 90. letech hodně bastlil i Tomáš Matoušek z Ostravy, dnes už jen opravuje, ale hlavně celou historii českého bastlířství má v malíčku. Zná ty lidi i jejich výrobky. Na něj se určitě obrať. Kontakt najdeš v oddělení "opraváři".
Hodně štěstí!
Děkuji! O panu Kopálkovi vím. Žije teď v Americe, ale dostal jsem na něj kontakt, tak uvidím, jestli bude svolný k nějaké formě rozhovoru. Je tam takové zajímavé spojení, protože ve svých začátcích s ním spolupracoval pan Rožďalovský, se kterým jsem už mluvil.
Měl jsem v osmdesátkách kopii Marshalla od Povolného. Víc o něm netuším, byl to už tehdy starý kousek. Ve Vrchlického ulici v Praze v té době bydlel jeden už starší pán, co stavěl efekty, ale nevzpomenu si na jméno. Je to už dávno....
Zdar, ještě bys mohl nezapomenout na p. Františka Tůmu byl to basskytarista od Bukanýrů a vyráběl zesilovače Famulus. Jinak k tomu nic bližšího nevím.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
V Brně před pár lety zemřel William Kuhnel, také stavěl aparáty. Jeho kemoš Hrbáček v tom snad ještě pokračuje, říká tomu Cannibal. O kvalitě se raději ani nezmiňuji.
Pak ještě Řehořek z Rosic, asi se na to už také vykašlal, ale ještě tak před deseti lety něco stavěl. Značka Kodiak. Jedno kombo se mi doma kdysi mihlo, design strašný, zvuk jako levná Čína. Tzn. standart.
V 80. letech se v Brně dost angažoval Morávek, měl snad něco společného s Progres II. Nevím, jestli něco přímo vyráběl, ale hodně opravoval a upravoval. Má výrazně špatnou pověst, údajně muzikanty neoficiálních kapel, respektive jejich nepovolené koncerty ( Valné Hromady ) dokonce udával STB. Docela bych tomu věřil.
Tak mě napadá, velký vliv na technickou kvalitu aparátů muzikantů z Brněnska za totality měl jistě pan Zvěřina z Černé Hory. Opravoval a různě upravoval reproduktory pro muzikantské aparáty. Po revoluci jeho žezlo převzal vnuk, Libor Zvěřina, který se tomu věnuje stále. Oba mají jen tu nejlepší pověst. Kontakt je také v sekci "opraváři".
Pak ještě Řehořek z Rosic, asi se na to už také vykašlal, ale ještě tak před deseti lety něco stavěl. Značka Kodiak. Jedno kombo se mi doma kdysi mihlo, design strašný, zvuk jako levná Čína. Tzn. standart.
V 80. letech se v Brně dost angažoval Morávek, měl snad něco společného s Progres II. Nevím, jestli něco přímo vyráběl, ale hodně opravoval a upravoval. Má výrazně špatnou pověst, údajně muzikanty neoficiálních kapel, respektive jejich nepovolené koncerty ( Valné Hromady ) dokonce udával STB. Docela bych tomu věřil.
Tak mě napadá, velký vliv na technickou kvalitu aparátů muzikantů z Brněnska za totality měl jistě pan Zvěřina z Černé Hory. Opravoval a různě upravoval reproduktory pro muzikantské aparáty. Po revoluci jeho žezlo převzal vnuk, Libor Zvěřina, který se tomu věnuje stále. Oba mají jen tu nejlepší pověst. Kontakt je také v sekci "opraváři".
Morávek ještě funguje....
to Krasty: O panu Povolném a jeho kopiích Marshallovských čtyřdír také vím. Pokud mám ale správné informace, tak už bohužel nežije.
Jinak vám všem děkuji za cenné informace. Kdyby sem zavítal i někdo další a vzpomněl si na nějakého toho drobného výrobce/úpravce, který byl aktivní alespoň od poloviny 80.let, budu rád, když také napíšete.
Jinak vám všem děkuji za cenné informace. Kdyby sem zavítal i někdo další a vzpomněl si na nějakého toho drobného výrobce/úpravce, který byl aktivní alespoň od poloviny 80.let, budu rád, když také napíšete.
Pan Vaněk z Plzně - Doubravky stavěl kopie Marshallů, míval jsem v pravěku jednu palici od něj. Byl to otec nynějšího klávesáka z ABBA Stars, Michala Vaňka. Poptej se Googlu na Michala, případně jsem ochoten ti po SZ poskytnout tel. číslo. Co tak vím a ještě si pamatuju, starej pán toho postavil kotel a kvalitně.Jounsik píše:to Krasty: O panu Povolném a jeho kopiích Marshallovských čtyřdír také vím. Pokud mám ale správné informace, tak už bohužel nežije.
Různej bastlířů se tu kolem motalo hafo, ale kvalitního toho bylo pramálo. Pan Vaněk ale jistě ...
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
Pavle, měl jsem u sebe na opravu jeden zesilovač od p. Kopálka, který někdo neodborně předělával na Soldano SLO (věčná škoda původního zapojení
). Bedna i šasi bylo hodně podobné tomu v inzerátu, nápis na zadním panelu byl mkII, stejná díra i "mřížka" nahoře nad lampami. Nechci to tvrdit, ale vypadá to na Kopálka
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Buď zdráv mistře
Tak teď jsem načatej ... slušel by mi moc (jsme oba ve stejným stavu
). Zkusím ho naťuknout co tomu všechno je a není ... nechám vyfotit střeva a posléze bych si dovolil tě ještě otravovat - máš radost
Máš viď, já vím
Dát to do rozumnýho stavu byl bych šťastnej jako blecha a nemusel bych laborovat s čínskejma zesama - potažmo bych byl pyšnej hrát zase na starou palici postavenou tady v tý kotlince
Tak teď jsem načatej ... slušel by mi moc (jsme oba ve stejným stavu
Máš viď, já vím
Dát to do rozumnýho stavu byl bych šťastnej jako blecha a nemusel bych laborovat s čínskejma zesama - potažmo bych byl pyšnej hrát zase na starou palici postavenou tady v tý kotlince
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Tohle mi přijde nefér tu psát o člověku, který se nemůže bránit. Ať už dělal něco špatného či nedělal, vrhá to na něj špatný stín. A na hudební fórum to nepatří.mmjuz píše::
"V 80. letech se v Brně dost angažoval Morávek, měl snad něco společného s Progres II. Nevím, jestli něco přímo vyráběl, ale hodně opravoval a upravoval. Má výrazně špatnou pověst, údajně muzikanty neoficiálních kapel, respektive jejich nepovolené koncerty ( Valné Hromady ) dokonce udával STB. Docela bych tomu věřil. "
Fender Stratocaster, Godin Session
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Akustická kytara Crafter+L.R.Baggs M1A
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Akustická kytara Crafter+L.R.Baggs M1A
A kdo by se o Miloši Morávkovi chtěl dozvědět víc, než, ať už podložené či nepodložené, pomluvy, pak třeba tady:
http://www.rock.cz/clanek/2163-goldies- ... ovy-edison
http://cs.wikipedia.org/wiki/Milo%C5%A1_Mor%C3%A1vek
Kdo zná Morávkův přínos třeba v Progres 2 a Futurum, tak jsou mu takové kecy nějakého hulváta u p...
http://www.rock.cz/clanek/2163-goldies- ... ovy-edison
http://cs.wikipedia.org/wiki/Milo%C5%A1_Mor%C3%A1vek
Kdo zná Morávkův přínos třeba v Progres 2 a Futurum, tak jsou mu takové kecy nějakého hulváta u p...
nejak se vytratil i chvili tady aktivni Berserker
komba-zesilovace-reproboxy/berserker-amps-t15083.html
komba-zesilovace-reproboxy/berserker-amps-t15083.html
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Tak pozor, s firmou Morávek / Kunc mám spoustu osobních zkušeností z dob, kdy jsem dělal zvukaře v Huse na Provázku a k němu jsme ze zoufalosti v několika případech dovezli na opravu pár drahých věcí, už jsem to tu jednou někde psal. S čistým svědomí mohu napsat, že to jsou podvodníci oba dva a znám asi deset dalších lidí z Brna, kteří jimi byli rovněž okradeni. Ovšem to sem nepatří. Určitě se Morávek v 80. letech snažil o nějaké opravy a úpravy aparátů, proto jsem ho vzpomenul, což mi připadá fér až dost. To, že udal brněnskou novou vlnu, je všeobecně známý fakt. Ovšem nikoli z politického přesvědčení, ale vadilo mu, že na Valné Hromady chodilo více lidí, než na Progres. A je mi fuk, co Ty si o tom myslíš.Andreas11 píše:Tohle mi přijde nefér tu psát o člověku, který se nemůže bránit. Ať už dělal něco špatného či nedělal, vrhá to na něj špatný stín. A na hudební fórum to nepatří.mmjuz píše::
"V 80. letech se v Brně dost angažoval Morávek, měl snad něco společného s Progres II. Nevím, jestli něco přímo vyráběl, ale hodně opravoval a upravoval. Má výrazně špatnou pověst, údajně muzikanty neoficiálních kapel, respektive jejich nepovolené koncerty ( Valné Hromady ) dokonce udával STB. Docela bych tomu věřil. "
dokonce udával STB. Docela bych tomu věřil. "
Co kdybys s tím duševním průjmem přestal, což ?To, že udal brněnskou novou vlnu, je všeobecně známý fakt. Ovšem nikoli z politického přesvědčení, ale vadilo mu, že na Valné Hromady chodilo více lidí, než na Progres. A je mi fuk, co Ty si o tom myslíš.
Ergo nemáš v těch názorech jasno, potažmo flusat na někoho, kdo se tu nemůže bránit může jen duševní naháč (při vší ouctě k tobě hele ...).
Ani tenhle blábol z pavlače tě k tomu neopravňuje. Přiznáváš v něm jen vlastní zoufalost (čti neschopnost), to je celý. Já zase poměrně často čtu, že jsi zabedněnej demagog a tvý aparáty jsou problémovější, než čínský bullshity.z dob, kdy jsem dělal zvukaře v Huse na Provázku a k němu jsme ze zoufalosti v několika případech dovezli na opravu pár drahých věcí, už jsem to tu jednou někde psal. S čistým svědomí mohu napsat, že to jsou podvodníci oba dva a znám asi deset dalších lidí z Brna, kteří jimi byli rovněž okradeni.
Ale nikdy, opakuji že NIKDY bych to nenapsal někam, kde by ses nemohl bránit. Potažmo s nima mám nulovou zkušenost. Ale pocem hele - znám asi 10 lidí co jo. Je to berná mince ?
Pokud chceš psát veřejně do kyberprostoru, rač se napřed oprostit od vlastních frustrací vedoucích k těmhle zvratkům. Považuju tě za chytrýho kluka a to co předvádíš je kopání do ležícího s hubou přelepenou leukoplastí - na to jsem háklivej. Nechovej se jako falus prosím ...
Btw zasíráš krásný vlákno
Přeji hezký zbytek noci.
To mods - poprosil bych nemazat (ač totálně OT).
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Vzhledem k trochu netradičnímu původnímu zaměření tématu jsem ochotný tu nechat diskuzi volnější průběh, dokud bude vedená slušně.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Nejsem takový pamětník, abych věděl, co dělal za komárů, ale s Morávkem jsem se dvakrát třikrát setkal a vždy to byla příjemná debata a ochotně a správně mi poradil se zesíkem, když jsem o lampách věděl prd. Na druhou stranu znám dva aparáty, které neopravil, přesto si nechal zaplatit, a prý to trvalo týdny. Nejspíš by to napodruhé opravil, ale kdo by znovu čekal měsíc. Jako muzikant je u mě špička.
Určitě znáte podivné inzeráty jako Iceman za 75k. To je Miloš Ondráček, kdysi kamarád, nešťastná povaha, už se s ním nedá mluvit. Taky stavěl aparáty, bedny, HiFi, modelařil. Zajímavý případ.
Určitě znáte podivné inzeráty jako Iceman za 75k. To je Miloš Ondráček, kdysi kamarád, nešťastná povaha, už se s ním nedá mluvit. Taky stavěl aparáty, bedny, HiFi, modelařil. Zajímavý případ.
K dnešnímu dni se cena zastavila na 111080,- Kč.kmensik píše:… Iceman za 75k …