Lemování kytary

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
ppindian

Lemování kytary

Příspěvek od ppindian »

Ahoj lidi, našel šikovný e-shop a mají tam tohle

http://www.pro-rezbare.cz/Kategorie/959 ... ra-vylozky

Dělal jste s tím někdo někdy?
Díky
pain2

Re: Lemování kytary

Příspěvek od pain2 »

http://www.bachmusik.com/kytarovy-hardw ... -a-vylozky nebo tu a můžeš si nechat ustřihnout šířku jakou chceš. Mají tam celé desky toho a hodně na výběr.

Jinak chce to mít pevné nervy. Horkovzdušnou pistolí opatrně nahřívat postupně a naohýbat kolem obvodu těla. Pak už jen lepit. Nalepíš kousek a stáhneš páskou a tak pokračuješ.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

ppindian píše:Ahoj lidi, našel šikovný e-shop a mají tam tohle

http://www.pro-rezbare.cz/Kategorie/959 ... ra-vylozky

Dělal jste s tím někdo někdy?
Díky
Akustiky jsem výložkoval dřevěnýma výložkama, tak jak mě to naučili v Hradci v Petrofu. Po naohýbání na ohýbačce jsem je lepil Titebondem a fixoval tkanicí po celým obvodu i tak jsou tam místa, kde to nepřilehlo úplně dokonale. To motání a dotahování je docela dřina a jsou z toho parádní puchýře na prstech. Ty ABS měly být poddajnější a ohebnější, takže by mohly jít naohýbat horkovzdušnou pistolí a fixovat páskou, ale zatím jsem s nimi nedělal. Chci je vyzkoušet u příští stavby.
Nicméně ty ceny (nejen výložek) zrovna v tomhle obchodě jsou dost šílený. Na Ebay se dají sehnat mnohem levněji a ty dřevěný se dají poměrně snadno a levně vyrobit.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

ABS (jeden z nejlepších plastů vůbec) není zas až tak drahý (byť je jeden z nejdražších). V tloušťce 2 mm (to už je hooodně vidět) a šíři 22 mm (to nevyužiješ, budeš z toho mít po nafikání pět lemovek) a ve zhruba 1000 dekorech ( v podstatě jakýkoliv) stojí 7 - 17,- /bm. Takže se bavíme o kvalitě v ceně řádově 2,-/bm.
Kytara nemá ostré radiusy (to ten plast přecjen nedá, zbělá ti), takže možnosti zdobení jsou nekonečné a v podstatě zadarmo. Kdo má rád masiv, dřevěné hrany jsou běžně dostupné též ve všech materiálech, stojí trošku více, ale jde stejně o korunové položky (u jedné kytary). Prodávají se s lepidlem i bez, i ještě v jiných variantách, jen si vybrat.
Ten problém prostě neexistuje.
Budu si teď lemovat nějakou levnou překližku, aby u táboráku vypadala lépe (ono to těm opilcům lépe zní, když je kytara hezká :)). Odfrézuje se podle ložiska okraj lubu (frézka od ťamana za 499,-), nalepí proužek ABS za zmíněných 5,- a bude!
Udělal bych si to i s krkem, frézička ty pražce pro jednou dá a pak se vyhodí (broušení je dražší).
Výložky bychom si měli dnes skládati sami a bez problémů. Dřevěné dýhy i s lepidlem (nebo bez) jsou ke koupi bez omezení a poskládati si je snad umíme. Poskládáš-li si více vrstev na sebe a prořežeš lupínkovkou, máš inverzní skládačku, několik stavebnic, jak to dělal již Bouille.
Dnes se samozřejmě skládačky krásně dělají laserem, stolní věcička normální normální tiskárny stojí řádově jeden dva měsíčni platy nová, takže leckdo ti to prožene mašinkou, která jinak zahálí za málo.
Laser nejen řeže, může i vypalovat do povrchu matroše, tedy příležitost pro "zdobiče".
Tak do teho a fotky sem, hoši.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
lathur

Příspěvek od lathur »

Zdar, ukaž něco. JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Martina: bla bla bla. Poslední dobou je docela problém ty tvoje výlevy vůbec dočíst. Jestli u vás stojí broušení frézy víc jak pětikilo, tak to je mi tě docela líto. Já si je nechávám brousit za 20 Kč/kus, ale pražce bych s nima fakt nestrouhal. Ono by to asi trochu postrádalo smysl, když ten pražec má jaksi zasahovat přes výložku k okraji hmatníku. :roll: S těma ostrouhanýma ostrýma hranama pražců 2mm od okraje hmatníku, takže prakticky pod strunou, by se asi parádně hrálo.
Jinak pouvažuj o vyhledání nějaký odborný (zdravotní) pomoci, už je vážně pomalu načase.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
ppindian

Příspěvek od ppindian »

Nahádejte se, martina72 je určitě hezká holka, pokud to není maskovaný chlap :D

Spíš mi prosím řekněte co myslíte tím "nafikáním lemovek". Jak to ABS co někde koupím po delce nařežu na nějakou správnou šířku?

Díkes
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Martina je Honza, ale to neřeš. Stejně jako neřeš ty jeho "rady". Prostě si objednáš výložky v rozměrech, který potřebuješ, podle toho osazení, který si vyfrézuješ. Výložek je na výběr hrozně moc v různých barvách vzorech a rozměrech. Jen je potřeba rozlišovat lemovku (binding) a ozdobnou výložku (purfling). Dřevěný lemovky se dají vyrobit, takže se slepíš třeba 6mm tlustou desku s nějakýmy dýhami a pak to nařežeš na třeba 2mm tlustý pruhy. Ozdobný výložky se dají nakombinovat a poslepovat z různobarevných dýh, který pak nařežeš na výšku cca 2mm. Kdybych měl čas hledat, tak hodím nějaký odkazy. Zadej si do google nebo na youtube guitar binding nebo purflings nebo binding channel a ono to něco najde.
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Mě by spíše zajímalo co přesně používáte na frézování kanálu pro binding. Vím že existují frézy s ložiskem menším než fréza, ale nic co by stačilo na 3ply binding jsem nikde u nás neviděl. a kupovat celou sadu od stew mac za 1500 + pošta se mi fakt nechce
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

No heleď vloni na kurzu a následně doma při výrobě španěly jsem to frézoval na frézovacím stolku s frézou upnutou zespoda, kdy zvrchu stolku máš namontovaný posuvný přípravek, o který se při frézování opírá lub a vymezuje tím vzdálenost kterou bude fréza brát. Dá se to seštelovat na jakýkoliv rozměr. Nevýhoda je, že kolem toho musíš tu kytaru stejnoměrně v rukách objet kolem dokola a to u akustiky šlo docela blbě, zvlášť když luby nejsou všude úplně kolmo. U elektriky by to taky mohlo jít o něco líp. Večer ti ten přípravek vyfotím a postnu. Není to nic složitýho. Nicméně práce s tím se mi moc nelíbila, takže jsem teď zadal výrobu vymezovacích kroužků v několika použitelných rozměrech, který přijdou nalisovat na ložiska k takovýhle fréze http://www.uni-max.cz/freza-na-polodraz ... 13-8-mm/d/ a koupil jsem si menší jednoruční frézku s úhlově stavitelnou plochou. Náradní ložiska jsem koupil za 60 Kč/ks. Kroužky zatím nemám, takže na vlastní kůži jsem to zatím netestoval, ale v Hradci jsme to letos takto dělali a fungovalo to o dost líp než ten stolek. Na ty kroužky to chce šikovnýho známýho se soustruhem.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Někdo to tady již postoval... Použitelná je tato minifréza od Proxxonu. http://www.nakol.cz/proxxon-polodrazkov ... 4-mm-29038 Udělá drážku 3,2mm.
Nemá ložisko ale jenom válcový "čudlík". Tak moc netlačit na obrobek...
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Tengli píše: Nemá ložisko ale jenom válcový "čudlík". Tak moc netlačit na obrobek...
No tak s tím bych se bál dělat, když jsem viděl co při těch točkách udělá lehce přidřený vodící ložisko, tak tohle by muselo to dřevo hrozně spálit. Ale u elektriky by to asi až tak vadit nemuselo, tam se to dá vždycky nějak obrousit, aby to nebylo vidět. U lubů na akustice bych se toho docela bál. Navíc to k tomu chce nějaký nástavec (držák) na mikrofrézu, který bude držet výšku.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Tady jsem nafotil ten můj homemade přípravek na frézování, nemám to tam teď přidělaný, takže jsem to tam jen narychlo narafičil, proto ty vyšroubovaný šroubky, ale snad je z toho jasný, jak to funguje.
Přílohy
IMG_20140904_222029.jpg
IMG_20140904_221726.jpg
IMG_20140904_221657.jpg
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“