Mikrofonní preamp

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
cherreda
Rádce

Re: Mikrofonní preamp

Příspěvek od cherreda »

Ten EHX neznám, ale třeba na mých preampech mikrofonní gain ani na jednom nezačíná na nule, ale třeba od 15 - 60 dB, takže pokud nahrávám třeba kyt. box, tak buď mám poťák gainu zcela vlevo a nebo, když se zesik ještě víc osolí, musím zapínat útlum (PAD). Když jsem nahrával konga, bonga, také jsem musel zapínat PAD.
Takže pokud ti to s hlasitým zdrojem (což třeba cajon asi je?) kreslí už třeba na 9-10 hod., není to zas tak moc divné. K tomu bych si přiřadil fakt, že ten EHX asi nic moc kvalitního není, pro mne o tom (intuitivně) svědčí už třeba udávaný zisk "pouze" 50dB, s podobnou kvalitou jsme se setkal třeba u levných "lampových" preampů od ART a Presonus. Rychle kreslí a brzo šumí, čímž celá "lampovost" je v těchto případech spíš pro zlost, než k užitku.

Osobně bych ten krám vrátil, jak radí Tubeguru. Tedy jestli není pozdě.
Zkus si sehnat z druhé ruky nějaký ten TLA (Fatman či Ivory), mimo jiné i na nějaké to mírné špinění jsou fajn a mezi lidmi je jich u nás vcelku dost, i když firma už skončila.
Wakodaf

Příspěvek od Wakodaf »

což o to ...to já jím to rád vrátim když je to k nepoužití mám to asi eště rok v záruce ale co jim jako mám napsat ? bla bla bla nefunguje to jak má chci vrátit peníze ? popř vyměnit za něco jiného ale za co ? a vrátěj mi vubec peníze nebo to budu muset reklamovat 3 krát ?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No tohle cherreda na mysli neměl - teď už to nevrátíš (popsané chování není na reklamaci). Takže se s tím budeš muset poprat jinak.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Jak píše Pavlii - předpokládal jsem, že EHX máš zcela nový a popisuješ první dojmy a že ho stihneš vrátit začerstva do 14 dnů bez udání důvodu. Jenže podle mne opravdu popisuješ neduhy typické pro levné preampy s lampou, takže na oprávněnou reklamaci to nevidím.

Nicméně opakuju - pokud na hlasitější zdroje zvuku dáváš gain cca do 9-10 hod. bez útlumu, není na tom nic divného. To, že potom preamp brzy zkresluje - předpokládám, že lze jít až do overdrivu - tak to je nanejvýš pravděpodobně vlastnost tohoto EHX. A popravdě se u EHX tomu ani nedivím, tahle značka je oblíbená hlavně kvůli své originalitě s jakou přistupuje k prasení zvuku. :) Osobně bych od nich předem předpokládal nějakou tu "zradu" či svojskost. :) Takže bych Ti doporučil pokusit se téhle vlastnosti spíš kreativně využít v hudbě (nakreslená basa a pod.) a na nahrávání čistého signálu pořídit jiný preamp. A nebo klidně můžeš použít preamp na zvukovce, pokud máš nějakou rozumnou.

Ještě můžeš do EHX zkusit pořídit nové elektronky, ať máš jistotu, ale nemyslím, že by ty stávající u Tebe dostaly tak za uši, že by byly potřeba vyměnit (záleží, kolik cca hodin jsi na tom nahrál). V mých přístrojích mají výdrž v řádu roků, nemám komerční studio, nejedou denně.
Wakodaf

Příspěvek od Wakodaf »

Tube Guru píše:Zdar, našel jsem na netu schema toho mikrofonního předzesilovače a jak nemám ve zvyku hanět, je ten design moc mírně řečeno zvláštní a neobvyklý (peprnější vyjádření by bylo vhodnější). Kromě prodejců o něm nikdo moc pěkně nepíše. Váš problém se vyskytuje poměrně často a taky brum a ještě další nectnosti.
Jak z toho ven? V podstatě máte dvě možnosti:
1) zaměnit elektronky mezi sebou (12AY7 má zesilovací činitel μ=40 a 12AU7 má μ=20) to by mělo stav o něco zlepšit, protože zesiluje jen první elektronka a druhá je katodový sledovač se zesílením o něco menším než 1.
2) Na plošném spoji je trimr označený TRIM 1 s hodnotou 1kΩ, kterým se nastavuje velikost konstantního proudu pro zesilovací elektronku. Protože zesílení je na tom proudu závislé, může se Vám povést jej vhodným pootočením trošku snížit. Mějte při tom na paměti, že přes napájení preampu z adaptéru 12V se na plošném spoji vyskytuje anodové napětí cca 200V. Takže OPATRNĚ.
Já osobně bych ale zvolil třetí možnost - co nejrychleji se toho zázraku zbavit a k "ohřívání zvuku" použít něco rozumnějšího např. s FETy. Ono použít lampy ve stompboxu je samo o sobě zhovadilost.
Ahoj on ten předzesík v podstatě nikdo něchce takže se pokusím o přehození těch dvou lamp mezi sebou. Jen mi jde o to abych to třeba uplně neodpálil. Zapojení nebo dosednutí do té patice je pro obě lampy uplně stejné ? Když ani toto nepomůže tak se pokusím pootočit tím trimrem akorát teda nevim kterym směrem a jak moc nemám to čim změřit a jak řikám sem v elektronice NAPROSTEJ lajk.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“