Klik pro bubenika pro hrani se samply

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
witteck

Klik pro bubenika pro hrani se samply

Příspěvek od witteck »

Rozjizdime ted projekt, kde bude potreba, aby bubenik mel v usich klik+samply a ven aby sly pochopitelne pouze samply bez kliku. Jake jsou vase zkusenosti s timto? Radi bychom nasli co nejjednodussi (rozumejte spis nejlevnejsi) technicke reseni.

Zatim jsem premyslel o zhruba tomto reseni: Notebook, na kterem bezi nejaky multitrack software se dvema stopami - klik a podklad. Kazda z techto dvou stop by pak byla smerovana na vystupy zvukove karty - podklad do vystupu A i B, klik pouze do jednoho z nich. Mate zkusenosti s timto zapojenim? Jake (externi) zvukove karty se k tomuto osvedcily?

Nebo existuje treba i primo specializovany kus hardware na toto?

Diky za nazory a pripadne napady :)
[PRS CE-22] [G-lab GSC-3 switcher, Crybaby, TC Electronic G-major, Polytune] [R&R Amplification SL\LD preamp, Mesa Boogie 20/20 poweramp] [Vlasa & Black 2x12" box]
pehve

Re: Klik pro bubenika pro hrani se samply

Příspěvek od pehve »

Hrál jsem leta s klikem v odposlechu, všechno šlo společně ze sekvenceru a klik jsme nechávali jít klidně ven, ztratil se v rytmu. Akorát je potřeba najít jeho vhodnou hlasitost.
jo a jeden detail - bicí musí sedět naprosto přesně jinak se potvora klik ozve :mrgreen:
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Pusťte bubeníkovy klick přes malý mix, který bude mít u sebe.
Mně stačí i Behringer MA400.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

Dalším řešením je tato novinka, konečně midi ovladatelný sampl WAV, nebo i generátor kliku, a to s 8 výstupy ve stereu. Pozitivní je to že to může spustit kdokoliv s midi footcontoleru.
http://www.cymaticaudio.com/index.php/p ... ayer-lp-16
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
RonnieCZ

Příspěvek od RonnieCZ »

Samply pres parak do hlavniho mixu a pak normalne do odposlechu. To z ceho se poustej samply ma bubenik u sebe. Metr pak bud pres malej mix s odposlechem nebo klidne solo v usich.
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

RonnieCZ píše:Samply pres parak do hlavniho mixu a pak normalne do odposlechu. To z ceho se poustej samply ma bubenik u sebe. Metr pak bud pres malej mix s odposlechem nebo klidne solo v usich.
Při tomhle řešení myslím ale bude dost problém se synchronizací kliku a samplů. Trefit tohle při spuštění dokonale v synchronizaci by byl problém i ve zkušebně či studiu, natož "v polních podmínkách" stage....... tady je nutné mít rozhodně nějakou jednu mašinku a v tom nahrávku samplů a kliku ovšem v různých stopách.
Často vídám že tuhle funkci zastává notebook se zvukovkou co má více výstupů... ;)
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

Tak to u nás samply nemaj šanci,dost často při vystoupení improvizujem s dýlkou skladeb a taky se nám do toho furt s**e démon alkohol,takže čím hrajeme na koncíku dýl,je to větší záhul na synchronizaci nás samých. :mrgreen:
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

Souhlas, pokud používáš samply potřebuješ klik, neříkám že to nebude hrát dobře, ale tyhle věci nemůžeš poslat párákem do mixu a zpět ohledně latence. Pokud už má někdo sampler nebo sequencer neni problem z něho vygenerovat klik, ať je NB bebo další sapler cestou midi, nebo rovnou audio. Většinou se řeší omezená investice a další využití do takového zařízení.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

feki píše: ale tyhle věci nemůžeš poslat párákem do mixu a zpět ohledně latence
Jako jaký latence? Těch dejme tomu 30 metrů kabelu?
Jaký je rozdíl v tom, když to pošlu přes zvukaře oproti jiným nástrojům, co jdou k zvukaři a pak do odposlechů? Kytary, bicí a klávesy také snad nemají žádnou latenci i když jdou přes mix zpátky na pódium
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

No dej si klik ze samplu do jednoho ucha a od zvukaře 30m tam + analog mix - přes AUX 30m kabelu zpátky do druhého. Přeji příjemnou hru :-)
Sampy ještě jdou, u nikoho jsem to ale takhle praktikovat neviděl.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

feki píše:No dej si klik ze samplu do jednoho ucha a od zvukaře 30m tam + analog mix - přes AUX 30m kabelu zpátky do druhého. Přeji příjemnou hru :-)
Já furt nevím, ... zkusit to nemám jak, ale pořád se mi to nezdá.
Při použití čistě analogové cesty se tam ta latence nemá kde vzít ne? Rozhodně ne na 60 metrech drátu, kde je rychlost šíření signálu řádově rovna rychlosti světla.
(Zdroj: Činitel zkrácení – vyjadřuje kolikrát je délka vlny signálu v koaxiálním kabelu kratší než délka vlny téhož elektromagnetického signálu ve volném prostoru nebo kolikrát je rychlost šíření signálu kabelem menší než rychlost šíření signálu ve vakuu. Závisí na použitém dielektriku; u pěnového dialektrika bývá 0,81, u pevného 0,66.)

Tj těch 60 metrů to urazí za nejhůře 4e-7s (když vezmu polovinu rychlosti světla), což je naprosto zanedbatelné.

Pořád si stojím za tím, že pokud ta cesta bude čistě analogová bez jakýchkoliv A/D/A převodníků, tak toho kabelu můžu mít třeba kilometr a bude mi to úplně jedno (co do zpoždění)
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

pehve

Příspěvek od pehve »

souhlasím s Moleekem, na 60 m bez převodníků je zpoždění pro lidské ucho nepostřehnutelné. Ani netopýr by to nepoznal :D
Pedro12
Bandzone: http://bandzone.cz/gravestones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pedro12 »

Se samplama na koncertech hraju taky. Já to pořešil tak, že jsem si udělal tempo track, na kterej jsem navázal stopy se samply, a metronom jsem si naklikal přes nějakej synťákovej plugin v pc. Na výstup z notebooku jsem nastavil samply bez kliku, a na externí zvukovku to samý, jen s tim klikem. Cubase má sice už integrovanej klik metronomu, ale nestačila mi hlasitost...
You only get better by playing. – Buddy Rich
RonnieCZ

Příspěvek od RonnieCZ »

Pokud se nic nekurvi, tak to nemuzes poznat... Je to jak pise Moleek :))

To, ze se to nepouziva je druha vec. Hodne jsem videl reseni dvoje sluchatka - pecky = klik + "traktory" odposlech se samplama (pres mix aby se to dalo poslat i ven). Nebo jsem se setkal s "rozdvojenym" vystupem generatoru samplu (notas). Jeden sel do paraku a ven a druhej do malyho mixacku s polecne s metrem a do sluchatek.
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Myslím si že tu prvoplánově nejde o nějaké latence či zpožďování signálu v kabelech. To se fakt dá zanedbávat a je to spíše teorie.
Je tu závažnější věc a tou je, že klik i ty samply (případně smyčky či cokoliv jiného spouštěného z nějaké mašinky) je složité sesynchronizovat, pokud ten klik negeneruje ten samý přístroj co samply!!!

Zkuste si dát vedle sebe třeba dva metronomy, spustit je oba na stejném BPM ve stejný okamžik a zjistíte za pár minut že už se slyšitelně lehce rozjedou. je to logické, neb generátor který "taktuje" v tom přístroji je prostě jen ze součástek s určitou tolerancí. proto taky v kapele může být jen jeden klik a nemůže mít každý muzikant svůj!! :wink:

Asi to většina z nás tady ví, ale nezaznělo to tu dosud! :twisted:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

Monikad píše: Zkuste si dát vedle sebe třeba dva metronomy, spustit je oba na stejném BPM ve stejný okamžik a zjistíte za pár minut že už se slyšitelně lehce rozjedou. je to logické, neb generátor který "taktuje" v tom přístroji je prostě jen ze součástek s určitou tolerancí. proto taky v kapele může být jen jeden klik a nemůže mít každý muzikant svůj!! :wink:

Asi to většina z nás tady ví, ale nezaznělo to tu dosud! :twisted:
Vypadá to jako blbost,ale v praxi to mám ověřený,dokonce se mi po nějakým čase jakoby malinko seknul a znovu rozjel..to byl ale malej Cherub za pár korun,teď co mám Boss DB-60 už jsem to nepozoroval. Ten samý příklad je u ladiček,basák ladí podle efektu Zoom a první dvě struny ladí stejně a horní dvě musí ladit s křížkem oproti kytaře,kterou ladí na celý(podlaďujem).
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Já teda spíše myslela že žádné dva běžné metronomy nastavené na stejnou bpm rychlost nepojedou donekonečna identicky. Po pár minutách už bude pravděpodobně slyšet jak se od sebe jemně rozcházejí!!

To co píšeš ty je něco jiného, ale je to de fakto o tom samém problému.

V rámci tohoto tématu jsem tím ale chtěla upozornit na to, že klik a sampl by měl naráz generovat stejný přístroj a oddělit se to může jen dvojím výstupem z přístroje...
konar
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/konar0

Příspěvek od konar »

No, ve skutečnosti každé dva "běžné" (tzn. mechanické) metronomy nastavené na stejnou frekvenci nakonec pojedou identicky, a to i když jsou ze začátku posunuté:
https://www.youtube.com/watch?v=kqFc4wriBvE
Říká se tomu synchronizace a je to jedno z oblíbených fyzikálních "kouzel".
Ale pro praxi je to samozřejmě nepoužitelné a u elektronických "kliků" to nefunguje :)
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Za předpokladu, že jsou na té houpačce... Na betonové dlažbě to moc fungovat nebude 8)

Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“