Homemade efekty

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Odpovědět
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Homemade efekty

Příspěvek od core88 »

Dal si tam ten šváb správně ? stavěl sem to asi 2x a pokaždý na 1 dobrou . Hřát by se to nějak výrazně myslim nemělo . Ten TP2399 je k signálový cestě přepojenej paralelně . jestli máš osciloskop tak si projeď příchozí a odchozí signálový cesty abys viděl kde je a kde už neni signál . Co je MBP to netušim ale asi zem pro baterku když je vedle +9V kdyžtak pošli nějaký fotky
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, proč čekáš od delaye a echa nějaké zkreslení? To je u těchto efektů spíš nežádoucí. Měly by jen zpozdit signál (delay) a nebo zopakovat s postupným poklesem amplitudy (echo). MBP = Model Builder Program
Zkontroluj si jestli nemáš chybu v osazení, případně jestli se neliší tišťák od schematu. Viděl jsem už tyto krabičky s PT2399 stavěné podle nějakého časopisu vycházejícího v ČR a fungovaly stejně jako tovární výrobky.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
bambas

Příspěvek od bambas »

core88 - osciloskop bohuzel nemam :( je zapojene spravne, napeti + je na pinu 1, zeme. tam, kde maji byt.
tubeguru: zkresleni bylo spatne zvolene slovo. Myslel jsem modulaci. Zkratka delay ani echo se nekonna. Stejny signal na vstupu i na vystupu. :(
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

nevyleptal si omylem opačně plošnák ?
Obrázek
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Primitivni osciloskop (pro AC signaly) se da udelat i ze zvukovky :)
Hodně budem někde...
bambas

Příspěvek od bambas »

Ne, tistak je dobre :) No ted jsem zjistil, ze napajeci adapter, na kterej to mam pripojenej, dava 14V, i kdyz je na nem napsano 9V. Mohlo by to byt tim? Ale 5V je tam, kde ma bejt.. za stabilizatorem.
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Bambas: adapter je nejaka nabijecka na mobil nebo zdroj k elektrosipkam nebo tak neco, ne? Doporucuju pred celej efekt jeste hodit jednu LM7809, jinak ti to bude na vystupu brucet...
Hodně budem někde...
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

to by vadit nemělo ten regulátor je myslim to 35V a to TL072 je na max 15V . je ten adaptér DC ?
Obrázek
bambas

Příspěvek od bambas »

SUK píše:Bambas: adapter je nejaka nabijecka na mobil nebo zdroj k elektrosipkam nebo tak neco, ne? Doporucuju pred celej efekt jeste hodit jednu LM7809, jinak ti to bude na vystupu brucet...
To mam jen testovaci, je to od nejakyho multiefektu. Na boardu mam normalne smrcku...zrovna ted pred to davam 7809 :)
bambas

Příspěvek od bambas »

tak uz funguje. Dal jsem pred to 7809 a bezi...
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

super
Obrázek
billie.raf

Příspěvek od billie.raf »

Zdravim, nedavno sem si začal stavět efekty a je to docela hračka, ale osadit plošňák umí kde kdo. Takže by mě zajímalo jestli u nás existuje nějaká knížka, učebnice nebo prostě cokoli, co by vysvětlilo, jak to v tom efektu funguje a proč je tam ten odpor takhle velkej a tak, protože mě láká si navrhnout něco vlastního. Sice sem vystudoval elektro průmyslovku, ale v tý době mě absolutně nějaký součástky nezajímaly, tak to šlo mimo mě :) teď sedim nad učebnicí elektroniky a stejně z toho nejsem moudrej :D takže jestli o něčem víte, tak za případnou radu děkuju :)
Epiphone Les Paul Junior (RM pickups RP-94), Fokus Stratocaster (Seymour Duncan SH-4), '89 Marshall JCM 800 2204 clone (Dookie mod), '90 Marshall JCM 800 2204 clone ("Red Series"), '10 MMJUZ Fidelio, '10 MMJUZ, 'xx MMJUZ, '78 Marshall 1935A Bass Series 4x G12M25 55Hz, '80 Marshall 1960B JCM 800 Lead Series 4x G12-65 85Hz ("Red series"), '84 Marshall 1960A JCM 800 Lead Series 4x G12T-75 85Hz ("Red series"), '86 Marshall 1984B JCM 800 Bass Series 4x G12H100 80Hz
kajetan

Příspěvek od kajetan »

Ba,že ...... souhlasím s názorem, že osadit tišťáček efektu zvládne podle plánku kde - kdo, protože se taky ve většině případů jedná o velmi jednoduché zapojení s elektronickými součástkami.
Pokud bys chtěl vědět něco víc, tak je třeba alespoň prostudovat základy zapojení s tranzistory a operačními zesilovači .
Né každý efektík chodí na první zapojení a pak se hodí něco víc o tom vědět. A další věc se kterou jsem se setkal jsou časté chyby ve stažených schematech a dokumentaci ....... :wink:
Jinak na webu je spousta informací jak pracují kytarové efekty ..... jen je třeba hledat.
http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=& ... S5UsNOQ5XQ
http://www.geofex.com/article_folders/f ... fffram.htm
billie.raf

Příspěvek od billie.raf »

Paráda, děkuju, hned jdu studovat :) tak něco s tranzistorem vymyslet umim, booster sem zvlád i když to teda bylo něco :D jinak internet projíždim, ale většinou je to v angličtině... takže jdu prohledávat dál, díky :-)
Epiphone Les Paul Junior (RM pickups RP-94), Fokus Stratocaster (Seymour Duncan SH-4), '89 Marshall JCM 800 2204 clone (Dookie mod), '90 Marshall JCM 800 2204 clone ("Red Series"), '10 MMJUZ Fidelio, '10 MMJUZ, 'xx MMJUZ, '78 Marshall 1935A Bass Series 4x G12M25 55Hz, '80 Marshall 1960B JCM 800 Lead Series 4x G12-65 85Hz ("Red series"), '84 Marshall 1960A JCM 800 Lead Series 4x G12T-75 85Hz ("Red series"), '86 Marshall 1984B JCM 800 Bass Series 4x G12H100 80Hz
bambas

Příspěvek od bambas »

No urcite doporucuju nejaky zaklady elektroniky, klidne ucebnice - abys vedel zaklady prace s tranzistory, jejich typicke zapojeni podle daneho ucelu, dale praci s OZ, atd. Velikosti odporu jsou dane vypoctem - napriklad dle pracovniho bodu tranzistoru, takze je dobre vedet i nejakou tu teorii...myslim, ze byly docela dobry knizky od Maliny, Zaklady elektrotechniky, nebo jak se to jmenovalo.
bambas

Příspěvek od bambas »

Zdar,
chtel bych se zeptat. Pokud ma 3PDT prepinac u efektu, jak se zbavujete ty slupky, kterou to dava, kdyz ho sepnete? Jedna se mi o true-bypass zapojeni v efektove krabicce. Kondik? Nebo odpojeni zeme u efektoveho modulu (sigmal jde pak ze vstupu pres prepinac primo na vystup).
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Normálně by to práskat nemělo . co je to za efekt ? Jak to máš zapojený . Efekt je furt zapnutej a jen přepínáš signál a nebo se ti ten efekt odpojuje od baterky ?
Obrázek
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

uzemnit při vypnutém stavu vstup, případně i výstup. když to nepomůže tak megovej odpor na vstup proti zemi - ono takhle z dálky těžko říct může to dělat spoustu věcí - taky třeba vadný přepínač (moc zahrátý při pájení) - prvně bych zkusil odpojit ledku - ta je dost často zdrojem lupání...
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
bambas

Příspěvek od bambas »

Mam to zapojene takto: http://2.bp.blogspot.com/-ri99J7p2Qtk/U ... dcjack.gif

Vstup i vystup jsou uzemneny porad, i pri vypnutem efektu.
Kdyby ty lupance delala ledka - a presto bych ji tam chtel mit,jak to resit? Spinat pres tranzistor?

EDIT: Odpojil jsem LED, dal jsem megovy odpory mezi vstup/vystup a zem a lupance se dejou porad. Prepinac jsem dlouho nepajel, tim jsem si jist...
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

http://www.geofex.com/Article_Folders/box_pop.htm
http://www.muzique.com/news/pulldown-resistors/

Ty odpory musí být na straně efektu, nejlíp přímo na PCB mezi vstupem signálu a zemí a mezi výstupem signálu a zemí. Jde o to, aby se vazební kondenzátory při odpojeném efektu vybíjely do země, jinak na nich zůstává nějaký náboj. Často pomůže na vstupu už 4M7, na výstupu třeba 500k. Zkusmo tam dej na obě strany třeba 100k, abys věděl, že to funguje, a pak odpory zvětšuj.
Přiletovat je na jacky je k ničemu.

No a k LEDkám: http://www.muzique.com/lab/led.htm
Tyhle stránky jsou asi nejlepší učebnice pro pochopení funkce elektronických efektů a věcí okolo.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“