Klenutost zadní desky

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
deconor

Klenutost zadní desky

Příspěvek od deconor »

Ahoj! :) Chtěl bych se zeptat, jestli je nutné, aby byla zadní deska klenutá a jestli to nějak zásadně ovlivní zvuk kytary, když bude rovná. :)
Předem díky za odpověď. :)
Tube Guru
Odborník

Re: Klenutost zadní desky

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, nutné to jistě není když převážná většina akustických kytar má zadní desku rovnou. Podrobněji (o vlivu na zvuk) se Ti k tomu mohou vyjádřit stavitelé kytar :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
deconor

Příspěvek od deconor »

Díky :) já jen, že jsem se na netu díval jak jeden borec staví kytaru a říkal, že žebra lepí na klenuté šabloně. :) Každopádně, když nemusí být, tak mám o starost méně. :)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Nutné to samozřejmě není.
Klenutí díky vyšší pevnosti umožňuje použít tenčí desku, která by pak měla víc rezonovat.
Ale záleží na celkové konstrukci, ja mam klenute i rovne a hrajou dobre.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Moc Vám do toho nechci kecat,ale najít na kytaře rovnou zadní desku se asi zadaří jen na klasické kytaře("španěle") a i tam to bude spíše vyjímkou... Nebo ne???
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Převážná většina akustických kytar má zadní i přední desku klenutou a španělky nejsou výjimkou. Zadek mívá klenbu o poloměru 15 stop a předek 25 stop. Jde o konstrukci, pevnost a odraz zvuku od zadní desky do středu kytary. U přední desky klenba mimo jiné zpevňuje desku proti zborcení v místě kobylky, k němuž by došlo tahem strun.
Způsobů lepení oblých žeber a tvoření klenby je několik. Šablona s kruhovou výsečí není nutnost, oblá žebra jdou přilepit i svěrkami, ale v boxu to jde podle mě líp.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“