Rozdíl mezi kabely?
Pravidla fóra
Re: Rozdíl mezi kabely?
Tasker mám jako silový. Moc pěkně a bytelně udělaný kabel.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Ten zelený Sommer Tricone mi přinesl kolega asi pětimetrový. Byl přežvejkaný každých 15cm. Nechápu, nedaly se z něho udělat ani propojky mezi efekty. Zvenku nevpadal zle, jen ten zelený plast už se místy drobil, asi kde byl na slunku. Větší děs neznám. To raději koax RG58 z počítačové sítě.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
To já mám zase už pár let modrý Tricone a nikdy nebyl žádný problém, asi s ním zacházel velmi nehezky.
- Pastor
- Bandzone: http://bandzone.cz/pastor
- Kontaktovat uživatele:
Vox kroucené kabely jedině.
https://soundcloud.com/hpastor
https://www.facebook.com/pastorekmusic
Ableton Live Suite 9, Ableton PUSH,Line 6 Variax guitar
To by mě zajímalo proč. Konstrukčně je to pro zachování kvalitního zvuku ta nejhorší možná varianta.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
- Pastor
- Bandzone: http://bandzone.cz/pastor
- Kontaktovat uživatele:
Tak já rozhodně nepoznám mezi kabely za 700CZK a 1 500CZK rozdíl. Prostě se to nemotá.
https://soundcloud.com/hpastor
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Mechanicky je to odolné řešení, o tom žádná, ale ten zvuk hodně utrpí. Pakliže je prioritním požadavkem hráče mechanická odolnost a zvuk mu vyhovuje, proč nemít kroucený kabel, že.
To není otázka ceny. Jde o to, že čím delší kabel, tím méně vyšších frekvencí se jím procpe a kroucený kabel bude z podstaty věci vždycky delší než je jeho skutečně použitelná délka. V tom, jaký efekt má na kapacitu kabelu tloušťka dielektrika, bych se nechtěl se svými mizernými znalostmi rýpat, ale měl jsem za to, že čím tlustší, tím lépe a u krouceného kabelu je i ta docela omezená. (Kdyby tu někdo mohl tohle nějak rozvést a poučit mě, tak budu jen rád.Pastor píše:Tak já rozhodně nepoznám mezi kabely za 700CZK a 1 500CZK rozdíl. Prostě se to nemotá.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Mě osobně u kabelu zajímají pouze tři věci: odpor, kapacita a mechanické provedení (odolnost, ohebnost).
Pokud bych měl vybírat jen podle elektrických vlastností, tak hraji na koaxiál (takový ten špatně ohebný co vede od antény do TV
, už tu někde bylo video, kde se porovnává např. s Monster kabelem a dalšíma). Ale to by dopadlo pro konektory v kytaře a aparátu asi brzy špatně, jak by se do nich přenášely ty mechanické otřesy.
Takže momentálně mám Sommer Tricone MKII, což je vysoce ohebný kabel a rovněž elektricky je na tom slušně. Až budu nakupovat u Thomanna přikoupím Sommer Spirit (mezi kytaru a pedalboard a mezi board a aparát, v pedalboardu díky největší ohebnosti zůstane Tricone MKII). Spirit je na tom elektricky na úplné špici a ohebný je také dost. Brutální mechanickou odolnost až tak nepotřebuji, nejezdím přes to tankem a chovám se k tomu pěkně.
Téměř identicky po elektrické stránce jako Sommer Spirit (XXL) je na tom Cordial CGK 175. Akorát je dražší.
Rovněž Tasker TSK 1031 je ohledně elektrických parametrů velmi dobrý, tudíž taktéž pěkné umístění v mém žebříčku. Edit: aktualizovaná verze tabulky zde.
Pokud bych měl vybírat jen podle elektrických vlastností, tak hraji na koaxiál (takový ten špatně ohebný co vede od antény do TV
Takže momentálně mám Sommer Tricone MKII, což je vysoce ohebný kabel a rovněž elektricky je na tom slušně. Až budu nakupovat u Thomanna přikoupím Sommer Spirit (mezi kytaru a pedalboard a mezi board a aparát, v pedalboardu díky největší ohebnosti zůstane Tricone MKII). Spirit je na tom elektricky na úplné špici a ohebný je také dost. Brutální mechanickou odolnost až tak nepotřebuji, nejezdím přes to tankem a chovám se k tomu pěkně.
Téměř identicky po elektrické stránce jako Sommer Spirit (XXL) je na tom Cordial CGK 175. Akorát je dražší.
Rovněž Tasker TSK 1031 je ohledně elektrických parametrů velmi dobrý, tudíž taktéž pěkné umístění v mém žebříčku. Edit: aktualizovaná verze tabulky zde.
když to tak pročítám, je na čase pořídit si nový kabel
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Myslim, ze hodnota ohmickeho odporu je pro tohle pouziti opravdu nezajimava. Podivejte se do te tabulky na jednotky, jsou to Ohm na Kilometr. To jestli ma 6m kytarovy kabel odpor 0.1 ohm nebo 0.5 Ohm, je uplne jedno, vzhledem k tomu ze vsechny ostatni odpory v jeho okoli (potak, vystupni odpor snimacu, vstupni odpor efektu/zesilovace) jsou v radech desitek a stovek kiloohmu (tzn milionkrat vetsi).
Daleko zajimavejsi je ta kapacita. Jestli ma 6m kabel 300pF nebo 800pF je uz jasne slysitelnej rozdil a znamena to snizeni rezonancniho kmitoctu snimace priblize o jednu oktavu. A jestli ma singl cinkave vysky na 4kHz nebo na 2kHz, to pozna i hluchej bigbitovej starik jako ja.
Daleko zajimavejsi je ta kapacita. Jestli ma 6m kabel 300pF nebo 800pF je uz jasne slysitelnej rozdil a znamena to snizeni rezonancniho kmitoctu snimace priblize o jednu oktavu. A jestli ma singl cinkave vysky na 4kHz nebo na 2kHz, to pozna i hluchej bigbitovej starik jako ja.
Hraju výhradně na šrot.
Měl jsem půjčený Sommer "The Spirit", tlustý jak malíček, uvnitř hodně masivní a velký průměr kabelu (zatímco Tricone je teňoučký káblík v tlusté gumě), paráda, na ten bych se nebál spolehnout. Jak koax k vysílací anténě.
Zdar, jak píše Abu, hodnota činného odporu kytarového kabelu je vzhledem k proudu, který jím teče naprosto nezajímavá hodnota a podobně nemá činný odpor ani významnější vliv na frekvenční útlum. U kapacity je to poněkud jiné, tam jakýs takýs vliv je, ovšem i u velmi "špatných" kabelů s kapacitou dejme tomu 200pF/m se vzhledem k používaným délkám a kmitočtovému rozsahu kytary nijak zásadně neprojeví. Je to jen další z "magií" kolem kytarového zvuku
. Co je u kabelu opravdu důležité je pevnost a současně ohebnost. Vybíral bych především podle těchto mechanických vlastností, ty elektrické nejsou až tak kritické jak se traduje.
Nikoho však nenutím tomu věřit.
Nikoho však nenutím tomu věřit.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
- Abu
- Kontaktovat uživatele:
A pan TubeGuru to nekdy v praxi zkousel, ze tady tvrdi, ze to je jen nejaka magie?
Pokud nekdo neveri, ze rozdil nekolika set pF v kapacite kytaroveho kabelu je sluchem bezproblemu poznat, tak at si to sam vyzkousi. Staci vzit kondik 680 - 820pF, dva kratke dratky a packovy prepinac. Rozebrat jack na kabelu a pripajet kondik v serii s vypinacem mezi zem a signal. Cvaknutim vypinace pak muzeme porovnat zmenu zvuku mezi "dobrym" a "spatnym" kabelem. Doporucuji delat na cisty zvuk, rozdil je vyraznejsi. Je dokonce mozne ze nekomu se bude zvuk kabelu s vyssi kapacitou vic libit, protoze bude "kulatejsi".
Pro zaprisahle teoretiky muzu zacit hledat vzorce pro RLC filtry, nebo simulacni soft co kresli frekvencni charakteristiky. (Ale fakt se mi vubec nechce, radsi si to vygooglete sami...)
Pokud nekdo neveri, ze rozdil nekolika set pF v kapacite kytaroveho kabelu je sluchem bezproblemu poznat, tak at si to sam vyzkousi. Staci vzit kondik 680 - 820pF, dva kratke dratky a packovy prepinac. Rozebrat jack na kabelu a pripajet kondik v serii s vypinacem mezi zem a signal. Cvaknutim vypinace pak muzeme porovnat zmenu zvuku mezi "dobrym" a "spatnym" kabelem. Doporucuji delat na cisty zvuk, rozdil je vyraznejsi. Je dokonce mozne ze nekomu se bude zvuk kabelu s vyssi kapacitou vic libit, protoze bude "kulatejsi".
Pro zaprisahle teoretiky muzu zacit hledat vzorce pro RLC filtry, nebo simulacni soft co kresli frekvencni charakteristiky. (Ale fakt se mi vubec nechce, radsi si to vygooglete sami...)
Hraju výhradně na šrot.
Zdar, pane Abu já bych to snad i vyzkoušel, ale těch kabelů tu v době mého hraní na výběr moc nebylo, tak jsem si šetřil jednoho krouceného Ibaneze od muzikanta hrajícího na lodi, který mi vydržel s několika opravami 3 roky při používání asi 4 hodiny týdně. Doufám, že je jasné, že se jedná o vedení s rozloženými parametry (to pro ty zapřisáhlé teoretiky) a tudíž nějaké pokusy s kondenzátorem na konci kabelu jsou málo vypovídající. Ovšem spočítat to lze poměrně přesně, lepší ale změřit pro vyloučení subjektivních psychoakustických "dojmů"
.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Pro vyloučení psychoakustiky tu máme ony několikrát postované nahrávky. Přidal jsem i svou vlastní.
Samozřejmě... v nevytlumené zkušebně s kombem na zemi nebo při vyšším zkreslení člověk rozdíl nepozná, ale to neznamená, že tam není. Tím spíš, když to slyší tak nahluchlá osoba, jako jsem já.
Samozřejmě... v nevytlumené zkušebně s kombem na zemi nebo při vyšším zkreslení člověk rozdíl nepozná, ale to neznamená, že tam není. Tím spíš, když to slyší tak nahluchlá osoba, jako jsem já.
- Abu
- Kontaktovat uživatele:
Tak myslim, ze se nemusime trumfovat svym vekem, ja zacinal v kapele v roce 81 a tehdy jsme meli jen ty tenky bily kabliky a jacky se sroubovaci spickou. Jeste bych ho mozna doma nekde nasel, mohl bych pro legraci zmerit kapacitu. Ale mechanicka odolnost byla 00nic.
K tomu vypoctu vedeni - myslim ze pro "kytarove" kmitocty se da indukcnost kabelu zanedbat, podobne odpor a svod, takze nahrada jednim kondenzatorem neni zase uplne mimo. To co je dulezite je hlavne indukcnost snimace, pak jeho parazitni kapacita a odpor, a potom kapacita kabelu a odpor potenciometru a vstupu ke kterymu to pripojim....
Pro zajimavost - jak jsem vlastne k problematice kabelu prisel. Asi pred 8 lety jsem koupil na bazaru levnou kytaru a prodavajici mi k ni dal jakysi kablik. Ten jsem doma nekde pohodil, protoze jsem ho nepotreboval, pouzival jsem v te dobe osvedcene 5m kabely George Dennis s kapacitou kolem 85pF/m. Za pul roku jsem sel cvicit a nahodou jsem sahl po tomhle kabliku z bazaru. Asi 10minut jsem zkoumal co je se zvukem v neporadku. Dokonce jsem uz malem zacal rozebirat kytaru, jestli neni neco s tonovou clonou. Vtom jsem si vsiml kabelu, prepojil jsem na "ten spravny" a ejhle, vysky byly zase zpet. (Doma cvicim pres multiefekt do sluchatek, takze to urcite nemohlo byt nejakym spatnym nastavenim tocitek na kombu).
A tohle me presvedcilo, ze kapacita kytaroveho kabelu ma na zvuk slysitelny vliv. Pro prakticke pouziti, hlavne na zkouskach a podiu je samozrejme hodne dulezita i ta mechanicka odolnost.
K tomu vypoctu vedeni - myslim ze pro "kytarove" kmitocty se da indukcnost kabelu zanedbat, podobne odpor a svod, takze nahrada jednim kondenzatorem neni zase uplne mimo. To co je dulezite je hlavne indukcnost snimace, pak jeho parazitni kapacita a odpor, a potom kapacita kabelu a odpor potenciometru a vstupu ke kterymu to pripojim....
Pro zajimavost - jak jsem vlastne k problematice kabelu prisel. Asi pred 8 lety jsem koupil na bazaru levnou kytaru a prodavajici mi k ni dal jakysi kablik. Ten jsem doma nekde pohodil, protoze jsem ho nepotreboval, pouzival jsem v te dobe osvedcene 5m kabely George Dennis s kapacitou kolem 85pF/m. Za pul roku jsem sel cvicit a nahodou jsem sahl po tomhle kabliku z bazaru. Asi 10minut jsem zkoumal co je se zvukem v neporadku. Dokonce jsem uz malem zacal rozebirat kytaru, jestli neni neco s tonovou clonou. Vtom jsem si vsiml kabelu, prepojil jsem na "ten spravny" a ejhle, vysky byly zase zpet. (Doma cvicim pres multiefekt do sluchatek, takze to urcite nemohlo byt nejakym spatnym nastavenim tocitek na kombu).
A tohle me presvedcilo, ze kapacita kytaroveho kabelu ma na zvuk slysitelny vliv. Pro prakticke pouziti, hlavne na zkouskach a podiu je samozrejme hodne dulezita i ta mechanicka odolnost.
Hraju výhradně na šrot.
Mi povídej ... nebo černou kroucenou svini s tím samým osazením. Cokoli, co mi spíchl zvukař z nějaký lepší konfekce s lepšíma jackama hrálo vo několik parníků líp. To už není pravda ...Tak myslim, ze se nemusime trumfovat svym vekem, ja zacinal v kapele v roce 81 a tehdy jsme meli jen ty tenky bily kabliky a jacky se sroubovaci spickou. Jeste bych ho mozna doma nekde nasel, mohl bych pro legraci zmerit kapacitu. Ale mechanicka odolnost byla 00nic.
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
- Abu
- Kontaktovat uživatele:
Jojo, cernou kroucenou svini mel nas "solovy kytarista" a taky mel fungl novou Galaxisku, moc jsme mu to zavideli 
Hraju výhradně na šrot.
Ale alespoň něco vydržela - i když sežrala signál i s potahem boxuAbu píše:Jojo, cernou kroucenou svini mel nas "solovy kytarista" a taky mel fungl novou Galaxisku, moc jsme mu to zavideli
Ta bílá tenká svině se překlesala, jen ses na ní blbě podíval. Neustále utahovat hlavičku jacka, jinak zůstala spolehlivě v samici kejtry či zesu. S tím se nedalo smysluplně vystoupit, to prostě nešlo ... a nic jinýho nebylo, ale lautr nic ...
Bych těm mladejm holomkům dal půl roku v těch podmínkách povinně, aby věděli jak se teď mají krásně
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!