To není "myšlenka", ale skutečnost. Fender to sám zmiňoval, dá se to najít v každé jeho biografii nebo jiné knize o jeho nástrojíchjeleniste píše:Už jsem se setkal s myšlenkou (...)
EL KYTARA - Jsem začátečník, do 5000,-
Pravidla fóra
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: EL KYTARA - Jsem začátečník, do 5000,-
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Problém je v prvních třech slovech. Měl jsem v ruce u Houdka v Pilsen (a to nejsou malý hudebninky) všecky do jednoho a jako zvon nezněl ani jeden. Ale ani jeden. Doprdelepráce, kejtra za + - 20.000,- MUSÍ znít jako zvon. Nepřichází vůbec v úvahu, aby se z fabriky ven dostalo něco mrtvýho, tupýho, bez jakýkoli emoce, něco co namísto hovězího vývaru se zeleninou a knedlíčkama chutná jako vietnamská polívka za 3Kč.Dobry us strat nasucho zni jako zvon a v aparatu dvakrat tak. Levna cinska kopie sice muze hrat slusne ale na zadek se z toho neposadis. U akustik to plati dvojnasob.
Přesně tenhle pocit jsem měl ze všech, ani jednoho bych domů nevzal, ani za polovic. Libovolnej lawsiut z Japan to strčí do kapsy. Squiery z 80r zrovna tak. Někde je chyba.
A myslím si, že se v těch žluťácích kapánek pleteš. Kapánek dost hele. I v těch akustikách
A bude hůř (tedy pro nás líp). Budou lepší a lepší, než se to ekonomicky zlomí, jim se to přestane vyplácet a výroba se přesune někam, kde je hlad. Do Indie příkladně ...
Nebo že už bych byl hluchej a ten fake Martin D45 hraje nahovno
BTW neobhajuju tu evidentní zlodějinu - to je ZLO. Jen tvrdím že nejni pravda, že by ti zmetci neuměli.
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
- jeleniste
No, zase na druhou stranu, ten fake martin asi taky nebude kytara za pět tisíc, nebo tak něco.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
@pavel68: jak je ctena libost. Moje zkusenost je takova ze zadny nastroj za 5000 se US Stratum ani neblizi. Pokud nejaky takovy najdes tak dej vedet. Vezmu dva.
U akustik - uz delsi dobu si chci koupit akustiku tzv. "na cely zivot". Ve kseftech mi proslo pazourama fakt hodne nastroju (a to nejen v ceske kotline) a zadna cinska kytara za 5000 nehraje jako nejlevnejsi Furch. Pokud takovou najdes taky vezmu dve.
Tot vse.
U akustik - uz delsi dobu si chci koupit akustiku tzv. "na cely zivot". Ve kseftech mi proslo pazourama fakt hodne nastroju (a to nejen v ceske kotline) a zadna cinska kytara za 5000 nehraje jako nejlevnejsi Furch. Pokud takovou najdes taky vezmu dve.
Tot vse.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Jastud : Škoda, že nejsme geograficky blíž, bych ti půjčil to své SXko.
Obhájci originálů se často uchylujou k názoru, že když už teda CH vs. US hrajou stejně, tak ten čínskej HW je bláto, odejde, strhnou se závity, vypadaji pražce ... No, nestalo se mi to ani na mejch kytarách ani na těch co vidim u kamárádů, v bazarech. Totéž ty slavné "krky do vrtule". Pro mě něco jako Yetti nebo paní Holmesová.
Ale jo, jestli jsi nádeník, kterej hraje denně, tak ty originály budou asi odolnější, trvanlivější.
Známej basák zas tvrdí, že ty low endy hrajou naprosto perfektně, je jen horší řemeslný zpracování, přepadávání na krk a td. (potvrzuji, u té SX jsem začišťoval ostré konce pražců, taky za nultým pražcem je trochu doprasenej lak, ale to mi za tu 1/10 ceny stojí !).
Nakonec ještě tu okřídlenou příhodu, už jsem jí někde zmiňoval :
Na veletrhu dali slavnemu kytaristovi k testnutí 2 stejný kejtry. Jedna drahej originál, druhá kopie. Ale loga na hlavách prohodili. Kytarista samozřejmě vychválil tu kopii a o originálu řek, že je to slušnej nástroj jako záloha, na cvičení a pod.
Nepřekvapí.
Obhájci originálů se často uchylujou k názoru, že když už teda CH vs. US hrajou stejně, tak ten čínskej HW je bláto, odejde, strhnou se závity, vypadaji pražce ... No, nestalo se mi to ani na mejch kytarách ani na těch co vidim u kamárádů, v bazarech. Totéž ty slavné "krky do vrtule". Pro mě něco jako Yetti nebo paní Holmesová.
Ale jo, jestli jsi nádeník, kterej hraje denně, tak ty originály budou asi odolnější, trvanlivější.
Známej basák zas tvrdí, že ty low endy hrajou naprosto perfektně, je jen horší řemeslný zpracování, přepadávání na krk a td. (potvrzuji, u té SX jsem začišťoval ostré konce pražců, taky za nultým pražcem je trochu doprasenej lak, ale to mi za tu 1/10 ceny stojí !).
Nakonec ještě tu okřídlenou příhodu, už jsem jí někde zmiňoval :
Na veletrhu dali slavnemu kytaristovi k testnutí 2 stejný kejtry. Jedna drahej originál, druhá kopie. Ale loga na hlavách prohodili. Kytarista samozřejmě vychválil tu kopii a o originálu řek, že je to slušnej nástroj jako záloha, na cvičení a pod.
Nepřekvapí.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
nemáš bližší info o tom kytaristovi a veletrhu? Jestli je z toho video na YT, docela rád bych ho viděl 
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
fakt nevim. tu příhodu zmínil recenzent v Muzikusu, ale kdysi, už to nedohledám. Clapton ??
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
- jeleniste
To klidně může bejt urban legend.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
150 - 350 baků dle toho, jestli včetně skopčenýho Fishmana + tvrdej futrál a záleží odkud to vezmeš.ten fake martin asi taky nebude kytara za pět tisíc, nebo tak něco.
Čili v holobytu se do 5K vejdeš i s dopravou
Jastude, první odstavec viz. torst, logo na hlavě jest mocné mojo. Na stranu druhou chtít od fošny za 1/10 ceny stejnej výkon, jako od pecka US Strata může leda blázen. Otázka zní, kdo z nás by naslepo ten nebetyčnej rozdíl o kterým mluvíš poznal, další je, kde toho pecka US Strata vůbec vzít. Z cirka 18 kusů posledně ve kvelbu to nebyl ani jeden, a to o něčem vypovídá. A i klump typu ABX za necelou trojčičku (tedy cenou jakože ten nejsmradlavější šit) byl překvapivě hratelnej. Takže si to přeber sám
Hele, tak si kup toho Furcha, ni
----------------
Co mě přisírá mnohem víc je fakt, že ten samej HW co vídám na tom nejlevnějším šitu, se klidně objevuje na kejtrách kolem desítky - tam už by přece člověk čekal lepší, žáno. A prdlačky. Stejný tupý snímače, etc. A ono "zpracování a konce pražců kapitující prsty" je ona urban legend platící tak před 8lety. Zrepasoval a nastavil jsem tu kotel levnej nástrojů - největší bullshity byly Staggy, Merlin by Hohner, etc. právě z tý doby, potažmo nebyly ani ze dřeva. Trága zpracování a lisovanej hajzlák už není pravdou pár let - kdo chce to vidí, kdo nechce stejně bude bublat z mrákot tu samou mantru. Za celých 31 let co na to hrabu jsem měl krk do vrtule jedinkrát, na preclíku Shark (r.v. 90) za tehdejších 6K (teď se motá Shark superstrat na bazáči snad za 15K
Než jsem to stihl reklamovat, pan výrobce ráčil zkrachovat.
Z5 k tomu samýmu HW.
Ono mě to totiž už nějakej čas vede k myšlence, že to seká ta samá linka, případně fabrika, případně 2-3 fabriky a ty maj dodavatela ty samý. Vsadil bych boty že to tak je. Stačí profilcovat čajna weby nabízející ty nástroje a voilá, ty fabriky jsou tam tři furt dokola. A nikdo z vás mi milí moji nevymluví, že s posledním kusem třeba toho ABX toho dne jde celá šichta do dom, a nastoupí na tu linku někdo lepší a zručnější bo teď Wongu jedeme sérku LTDéček a ty stojí 2x tolik, tak ať maj ti kluci ušatí v Evropě radost jak jsme jim to líp zpracovali. IMHO leda howno. Co zaznamenávám (a kvituji) je fakt, že zpracování je + - nevýznamná odchylka to samý, ať jde o nástroj za 3K či 14K. Co už mně přisírá je fakt, že to imho bude to samý dříví, ten samej HW, max. snímače Duncan Design co jsou taky k prdu. Platíme za mojo "značky" a dyzájn (není řeč o nástrojích s javor. topem, klenutých vrchních deskách, prostě evidentně pracnějších na výrobu - logicky), ale všecko, ale ouplně všecko lásky moje je to prostě čajna. Tomu žluťákovi na tý lince je putna jestli začišťuje pražce na tý ABX, nebo LTD. Naprosto, pro něj je to jenom džob a už dobře ví, že jestli to neudělá pořádně, nebude mít na rejži. Doby, kdy se to učili a vychrlili do světa haldu bullshitů už jsou za náma dámy a pánové.
Je to na těch nástrojích poznat, od 3K do 14K z toho mám ten samej pocit, furt tomu chybí charakter, jen to prostě vypadá líp, thats all.
My tady můžeme bublat z mrákot jestli 5K, nebo 13K, najde se zástup userů jak na jedný, tak na druhý straně barikády a výsledkem je komáří prd. Potažmo Cybermuffova zkušenost s fake Gibson Customem a Masterova s dalším Gibem jest bonitním výsledkem. Tady leží gró ať chceme, nebo ne.
---------------
Kdo chce, a má na to, nechť si koupí US nástroj, je to přece jeho věc. Já tvrdím, že kdybych osadil tím samým HW a těmi samými US snímači třeba toho SX strata, na blind testu z vás nikdo nepozná ani howno. A tvrdím, že ten kdo říká že rejžáci neumí postavit velmi slušný nástroje, bublá z mrákot.
Ve finále totiž všichni do jednoho zatouží po upgradu na lepší nástroj, a za 14K si koupí tu samou rejži
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Myslím, že jsem expresivní relaci pochopil, a můžu vyslovit víceméně souhlas. (a to mám momentálně svý 4 1/2 piva). Dodám jen drobnost. Netvrdím, že originály nejsou "o něco lepší" než China copy. Jsou. Ale né 10x lepší tak, jak se to odráží v ceně !!! Ty ostré pražce budu klidně rád zabrušovat ...
To samý torste tvrdím já.Netvrdím, že originály nejsou "o něco lepší" než China copy. Jsou. Ale né 10x lepší tak, jak se to odráží v ceně !!!
K tomu ovšem tvrdím, že upgrade z nástroje za 5K na nástroj stojící o 7-8K víc je poněkud úsměvnej. Blbá doba. V ceně od cirka 7K se dá sehnat 20 let starej nástroj v kondici. Pokud se to dříví 20 let nehlo, už se nikam nehne nikdy. HW a snímače, vlastně i ty pražce berme jako spotřebák, žáno.
Takže já s úsměvem budu vystupovat s Dimaverkou za ticku ze setu, jejíž jediným upgradem jsou mechaniky Gotoh (to mě poser taky z čajny). Vyměnit je nebyla nutnost, jen jsem je měl k dispozici.
Na druhou Dimaverku si jebnu jeden HB od RM, bo jednu fošnu potřebuju s HB, a to bude vše.
Ale nešel bych touhle dobou utratit víc než toho bůrečka za nic novýho, (to už by mně ta fošna musela hodně přesvědčit) a mít přes desítku, jdu do japan lawsuitu, Squiera do řekněme 96r, mexikánce z tý doby, etc. Dá se poshánět.
Prostě ověřenou kvalitu ... to s tím, co mi ve kvelbech prochází rukama moc srovnání nesnese, bohužel.
A mít randál, nechám si postavit signaturu přesně na mý pazoury z přesně toho, z čeho bych chtěl.
Ale to už jsme mimo téma
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Celou dobu pisu o US stratech (cenovka 30+), nemel jsem jich v rukach kotel, ale vsechny do jednoho hraly jak krava. Za pet papiru takovou kytaru nekoupis kdyby ses na palici postavil.
Akustiky totez.
Za desetinasobek ceny nedostanes desetkrat lepsi kytaru, ale to neplati absolutne u niceho. Rolexky za sto hadru ukazuji cas stejne jako Casia za petibabu, auto za mega taky nejede desetkrat rychleji nez ojeta oktavka z bazaru.
Nikde jsem netvrdil ze ty ciny jsou shity. Nektery jo nektery ne. Mam doma tele za bura a jsem s nim spokojenej. Ovsem kdyz vezmu do pazour origo US tele (staci uz standard) tak je nekde jinde.
Pohadky o famoznich SX, Vintage, Bach (dosad svoji oblibenou cinskou znacku), ktery hraji lip jak CS od Fendera me proto nechavaji pomerne klidnym.
Howgh.
Akustiky totez.
Za desetinasobek ceny nedostanes desetkrat lepsi kytaru, ale to neplati absolutne u niceho. Rolexky za sto hadru ukazuji cas stejne jako Casia za petibabu, auto za mega taky nejede desetkrat rychleji nez ojeta oktavka z bazaru.
Nikde jsem netvrdil ze ty ciny jsou shity. Nektery jo nektery ne. Mam doma tele za bura a jsem s nim spokojenej. Ovsem kdyz vezmu do pazour origo US tele (staci uz standard) tak je nekde jinde.
Pohadky o famoznich SX, Vintage, Bach (dosad svoji oblibenou cinskou znacku), ktery hraji lip jak CS od Fendera me proto nechavaji pomerne klidnym.
Howgh.
Problémeček je v tom, že žádný tyhle pohádečky tu nikdo z nás soudnejch nevyprávíPohadky o famoznich SX, Vintage, Bach (dosad svoji oblibenou cinskou znacku), ktery hraji lip jak CS od Fendera me proto nechavaji pomerne klidnym.
Howgh.
BTW ona i tebou sháněná kejtra "na celej život" je tak trošku chiméra, viď. A za 30K+ už je ručně Jurča na úrovni toho CS, to je dokázaná věc.
Každýho věc zda si potrpí na logo, či ne. Já bych raději toho nekonfekčního Jurču už proto, že US CS těžko bude za tři pětky
Ale to celý nijak nevyvrací můj názor na nástroje od 5K do řekněme 14K.
Rád si počkám na nějakou věcnou oponenturu
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Už zase se tu donekonečna řeší neřešitelné a je to tu už dost OT, na míle daleko.
Příměr Jastuda s hodinkama a autama je úder na hlavičku.
Téma bylo kytara pro začátečníka do 5000. Tam se v klidu se všemi těmi SX, Vintage, Bach atp. může vejít. Toho se držme. Nemá cenu ho přesvědčovat, že budou hrát stejně jako US originály a odrazovat ho do budoucnosti od koupě něčeho lepšího, resp., bez pření se o to, dražšího. Ale je zločin ho na druhou stranu strašit nepravdivými tvrzeními o údajné nekvalitě výše jmenovaných a přemlouvat ho ke koupi něčeho "lepšího" nad tímto limitem. Není pravda, že to bude nehratelné, že se mu to po pár měsících hraní rozpadne, že ho to odradí od chuti hrát a zlepšovat se. Před časem jsem se na podobné téma přel o bicích pro začátečníka v bubenické části fóra. Tady v kytarách jsme naštěstí tak trochu rozumnější ...
Příměr Jastuda s hodinkama a autama je úder na hlavičku.
Téma bylo kytara pro začátečníka do 5000. Tam se v klidu se všemi těmi SX, Vintage, Bach atp. může vejít. Toho se držme. Nemá cenu ho přesvědčovat, že budou hrát stejně jako US originály a odrazovat ho do budoucnosti od koupě něčeho lepšího, resp., bez pření se o to, dražšího. Ale je zločin ho na druhou stranu strašit nepravdivými tvrzeními o údajné nekvalitě výše jmenovaných a přemlouvat ho ke koupi něčeho "lepšího" nad tímto limitem. Není pravda, že to bude nehratelné, že se mu to po pár měsících hraní rozpadne, že ho to odradí od chuti hrát a zlepšovat se. Před časem jsem se na podobné téma přel o bicích pro začátečníka v bubenické části fóra. Tady v kytarách jsme naštěstí tak trochu rozumnější ...
- mirostrat
- Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
- Kontaktovat uživatele:
u gitary je tá kvalita taká vypuklejšia , podla mna , lebo človeku čo nevie hrat , nepomóže ani gitka za 100 litrov , ale aj začiatočník spraví na super bicích relatívne super zvuk , ten zvuk je už v tých bicích a je ho počut po údere , ale na gitke keď je niekto kajlavý , mu nepomóže nič , furt to bude amatérske , a v tom to je
minule som si zahral s týpkom a mal fakt dobrý strat , ale ja som mal na SX určite lepší aj zvuk aj celkovo som lepšie vypaloval , v tom to je , že niekto ohrdne aj Mexico a sníva o Amerike a keby vedel dobre hrat tak zahrá na priemernej gitke a dneska je tá kvalita aj v lacákoch a o tom je táto a podobné témy
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
ten slepej test si někdy s chutí střihnul. Nebude nějaké setkání abiturientů?
Nějaké moje tracky :
Bach Strat
https://www.youtube.com/watch?v=WNqLEQ42PEw
SX ST 57
https://www.youtube.com/watch?v=EHuORF8 ... Q&index=22
Shark LP Custom BB
https://www.youtube.com/watch?v=X7ofXvV ... cHs-2Kj5OQ
Dimavery Jazz Bass
https://www.youtube.com/watch?v=-EzbGWY ... cHs-2Kj5OQ
Nějaké moje tracky :
Bach Strat
https://www.youtube.com/watch?v=WNqLEQ42PEw
SX ST 57
https://www.youtube.com/watch?v=EHuORF8 ... Q&index=22
Shark LP Custom BB
https://www.youtube.com/watch?v=X7ofXvV ... cHs-2Kj5OQ
Dimavery Jazz Bass
https://www.youtube.com/watch?v=-EzbGWY ... cHs-2Kj5OQ
Naposledy upravil(a) torst dne 29.09.2014 20:47, celkem upraveno 1 x.
Naprosto přesně. Byť mám dvě technický poznámky, týkající se dvou Washburn WIN z relativně nový produkce. Jednoho vyhrál minulej rok (coby funglofku ještě s visačkou) mladej na Basinfirefestu v soutěži kytaristů z publika. Hrát se na to dá, měl jsem to tu hned jak to dovezl k základnímu nastavení a ouha - oktávy. Špatně vyměřená menzura. Nic fatálního, ale slyšet to prostě je. Navíc mladýho a nezkušenýho klučinu toužícím po LP kejtře to vážně může odradit - s charakterem LP to nemá zbla společnýho, má to jen ten tvar.Ale je zločin ho na druhou stranu strašit nepravdivými tvrzeními o údajné nekvalitě výše jmenovaných a přemlouvat ho ke koupi něčeho "lepšího" nad tímto limitem. Není pravda, že to bude nehratelné, že se mu to po pár měsících hraní rozpadne, že ho to odradí od chuti hrát a zlepšovat se.
Ten druhej kousek koupila babička jednomu ze žáků, ten neladil už od třetího pražce až běda, klasickej problém s ořechem a ani po jeho úpravě to nebylo hratelný. Tam někomu při vrtání děr na kobylu sakra ujela ruka. Tudíž jsem ohledně levnýho Wash. díky tomu kapku ostražitej. A z toho samýho důvodu nelze tvrdit, že se v tom segmentu neobjeví skutečnej bullshit i u jiný "značky".
Jen si myslím že je jich míň a míň.
Edit - do blind testu bych šel z místa
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Ani na jednom miste jsem nic takovyho nenapsal. Tak mi to necpete do huby. O stranku zpet naopak kytaru od Vintage zacatecnikovi doporucuju.Fořt píše: Ale je zločin ho na druhou stranu strašit nepravdivými tvrzeními o údajné nekvalitě výše jmenovaných a přemlouvat ho ke koupi něčeho "lepšího" nad tímto limitem. Není pravda, že to bude nehratelné, že se mu to po pár měsících hraní rozpadne, že ho to odradí od chuti hrát a zlepšovat se. .
Jinak je to debata o koze a voze. Cili nema smysl v tom pokracovat.
IMHO sis to vztáhl na sebe, ani jeden z nás ti do úst nic takovýho nevložil.jastud píše:Ani na jednom miste jsem nic takovyho nenapsal. Tak mi to necpete do huby. O stranku zpet naopak kytaru od Vintage zacatecnikovi doporucuju.Fořt píše: Ale je zločin ho na druhou stranu strašit nepravdivými tvrzeními o údajné nekvalitě výše jmenovaných a přemlouvat ho ke koupi něčeho "lepšího" nad tímto limitem. Není pravda, že to bude nehratelné, že se mu to po pár měsících hraní rozpadne, že ho to odradí od chuti hrát a zlepšovat se. .
Jinak je to debata o koze a voze. Cili nema smysl v tom pokracovat.
Celou dobu se ta debata vede obecně a byť se zdá místy OT, pořád je to k tématu.
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Takže, do 5t. na grunge : Podle máho názoru v podstatě cokoli, ale raději s humbuckerama. Vyhnul bych se značce Tenson, která ve mě budí dojem toho úplnýho "lowu" , stejně jako různý ty pofidérní pseudoznačky co se válej na Aukru. Stagg s přimhouřeným okem ano, kamarád měl Les Paula a hrál solidně. Totéž Dimavery.
Osobně bych si asi koupil nějakou lacinější Epiphone Les Paul, ty s rovným tělem, šroubovanej krk. Renomé Epi šlo obecně dolů, ale u těhlech jednodušších modelů se moc nespleteš.
Nedoporučuju SGčko. Jsou to prima nástroje, jednu mám, ale zvukově specifický, bez basů, na začínání bych volil něco univerzálnějšího.
Kytary Jay Thurser už tu lidi pochválili, subjektivně mi JT nesedí, osobní názor.
Naopak Washburn, ačkoli pár reakcí zpět je kritizován, ve mě budí důvěru a měl jsem v ruce jednu kámošovu, celkem šunka ale hrála neuvěřitelně dobře !
Pak jsou tu ty Vintage a to se asi shodnem, že tam se najdou dobrý nástroje, hlavně Les Pauly, ale jsou o kus dražší.
A pro začátek se určitě vyhni kobylkám Floyd Rose. Jednak ty levný nejsou kvalitní a jednak to seřizování a ladění je už "vyšší dívčí".
Osobně bych si asi koupil nějakou lacinější Epiphone Les Paul, ty s rovným tělem, šroubovanej krk. Renomé Epi šlo obecně dolů, ale u těhlech jednodušších modelů se moc nespleteš.
Nedoporučuju SGčko. Jsou to prima nástroje, jednu mám, ale zvukově specifický, bez basů, na začínání bych volil něco univerzálnějšího.
Kytary Jay Thurser už tu lidi pochválili, subjektivně mi JT nesedí, osobní názor.
Naopak Washburn, ačkoli pár reakcí zpět je kritizován, ve mě budí důvěru a měl jsem v ruce jednu kámošovu, celkem šunka ale hrála neuvěřitelně dobře !
Pak jsou tu ty Vintage a to se asi shodnem, že tam se najdou dobrý nástroje, hlavně Les Pauly, ale jsou o kus dražší.
A pro začátek se určitě vyhni kobylkám Floyd Rose. Jednak ty levný nejsou kvalitní a jednak to seřizování a ladění je už "vyšší dívčí".